cezary.pl 20.09.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Teraz, po 1h i 40" 12,9*C / 5,4*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.09.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 U mnie po godzinie 11.9-6.9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 21.09.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Po ponad 3h pracy 13,1 / 7,5 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 22.09.2021 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Pytanie do specjalistów. Teraz mam wejście 4,3/wyjście 1,8. Pompa Nibe 12. Instalacja na przewymiarowanych grzejnikach. Rozruch 5 sierpnia 2021 r. Liczba uruchomień sprężarki 277, całkowity czas pracy 42 godziny (w tym 10 godzin c.w.u.) W domu temperatura 21 stopni i tak się utrzymuje (tak mam ustawione i pompa obiegowa pracuje cały czas). Dwa odwierty po 90 metrów i 10 metrów od mieszkania. Obecnie mam remont i zdjęte dwa największe grzejniki na piętrze. w garażu i jednym pomieszczeniu mam zakręcony termostat na grzejnikach. Martwi mnie temperatura wyjścia i wejścia obiegu dolnego źródła. Instalator twierdzi, że tak ma być i odwierty muszą się zasklepić i po jakimś czasie będzie o wiele lepiej. Edytowane 22 Września 2021 przez vald_as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.09.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Sama delta jest ok, ale temperatura jak na wrzesień raczej słaba. Po jakim czasie pracy są te temperatury? Z drugiej strony skąd już tyle godzin pracy? Takie wartości miałem w szczycie zimy po kilkunastu godzinach pracy. Ale u mnie jest 3x80m na pompę 8kW. Jaki grunt w odwiertach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2021 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Liczba uruchomień sprężarki 277, całkowity czas pracy 42 godziny (w tym 10 godzin c.w.u.) Średni czas pracy 9 minut? Nie masz bufora przy grzejnikach? CWU grzeje się, kiedy chce czy ustawione 1-2 okienka dziennie? Temperatury też nędza - wystarczy porównać z kilkoma ostatnimi postami w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 22.09.2021 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Bufor 100 litów, CWU grzeje się kiedy chce. U nas od dwóch tygodni jest zimno na zewnątrz i pompka obiegowa rozprowadzająca wodę na grzejniki pracuje non stop. ustawione mama na 21,5 czujnik a temperatura dochodzi do 21,3-21,4 i się nie wyłącza, gdyż nie przekracza 21,5. Edytowane 22 Września 2021 przez vald_as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Bufor 100 litów, CWU grzeje się kiedy chce. U nas od dwóch tygodni jest zimno na zewnątrz i pompka obiegowa rozprowadzająca wodę na grzejniki pracuje non stop. ustawione mama na 21,5 czujnik a temperatura dochodzi do 21,3-21,4 i się nie wyłącza, gdyż nie przekracza 21,5. Ten bufor to szeregowo? Taktowanie może być spowodowane zamykaniem się głowic na kaloryferach. Gdyby był bufor z grzałkami/płaszczem ładowany o kilka stopni wyżej, niż temperatura potrzebna na grzejnikach (i większy) to by zabezpieczało przed taktowaniem. A jakie masz zabezpieczenie na sytuację, gdy wszystkie głowice na grzejnikach się pozamykają, bo przygrzeje sloneczko albo odpalisz piekarnik? Grzanie CWU ustaw w 1-2 okienkach po godzinie na dobę. A z grzejników do testów zdemontowałbym głowice i sprawdził, jaki wtedy wyjdzie średni czas pracy. Ale to nie wpłynie na temperatury. W tym temacie męcz wykonawcę, bo w mrozy będzie tragedia. Coś jest skopane. Może nie działa jeden odwiert? A może żaden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 22.09.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Grunt to skała i glina. Bufor jest równolegle. Termostaty mam regulowane ręcznie. Spróbuje dzisiaj otworzyć na ful zamknięte w garażu i w jeszcze jednym pomieszczeniu. Dwa grzejniki z piętra ponownie będę miał wstawione za jakiś tydzień, może zdjęcie tych grzejników spowodowało problem??? Edit z 23.09.2021Od wczorajszego popołudnia do dzisiejszego rana pompa pracowała 4 godziny i w tym czasie agregat załączył się 15 razy. Rano temperatura wyjście 3, wejście 1,1Temperatura w pomieszczeniach komfortowa. Edytowane 23 Września 2021 przez vald_as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.09.2021 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Ewidentnie sprężarka uruchamia się za często przy grzejnikach IMO za.maly bufor powinno być. 500l.... PC uruchamia się gdy spadnie temperatura na jakimś czujniku w domu czy temperatura w buforze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 24.09.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 PC uruchamia się gdy spadnie temperatura na jakimś czujniku w domu czy temperatura w buforze ? Pompa obiegowa energooszczędna IBO uruchamia się na czujniku pokojowym (Regulator Pokojowy Bezprzewodowy Tech ST-294 V2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.09.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Wygląda to bardzo słabo. Zarówno liczba załączeń jak i temperatury Dz. Poszukalbym niezależnego specjalisty, który to przejrzy i ustawi. Jeśli chodzi o DZ to już inna historia. Źle wypełniony otwór może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Bufor jest równolegle. To przy jakiej temperaturze w buforze zaczyna go dogrzewać, a przy jakiej kończy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 24.09.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 (edytowane) To przy jakiej temperaturze w buforze zaczyna go dogrzewać, a przy jakiej kończy? Na pompie ciepła mam ustawione, że jak na zewnątrz jest powyżej siedmiu godzin temperatura niższa niż +17 stopni to ładuje pompa bufor, Kończy gdy temperatura jest większa niż 17 stopni. Edytowane 24 Września 2021 przez vald_as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Na pompie ciepła mam ustawione, że jak na zewnątrz jest powyżej pięciu godzin temperatura niższa niż +17 stopni to ładuje pompa bufor, Kończy gdy temperatura jest większa niż 17 stopni. Nie o to chodzi. W jakim zakresie waha się temperatura wody w buforze? Zwiększ histerezę na maksa podnosząc temperaturę minimalną w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.09.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Nie o to chodzi. W jakim zakresie waha się temperatura wody w buforze? Zwiększ histerezę na maksa podnosząc temperaturę minimalną w razie potrzeby. W Nibe nie ma żadnej histerezy do ustawiania. Podstawowym i najważniejszym parametrem są stopniominuty. Osobne wartości dla sprężarki, osobne dla dodatkowego źródła. Oczywiście też temperatura minimalna i maksymalna. Podniesienie t.min raczej " zmniejszy histerezę" jak to nazywasz, czyli skutek będzie przeciwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 25.09.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 (edytowane) W Nibe nie ma żadnej histerezy do ustawiania. Podstawowym i najważniejszym parametrem są stopniominuty. Osobne wartości dla sprężarki, osobne dla dodatkowego źródła. Oczywiście też temperatura minimalna i maksymalna. Podniesienie t.min raczej " zmniejszy histerezę" jak to nazywasz, czyli skutek będzie przeciwny. Zwiększyłem temperaturę na pompie ciepła o jeden stopień. Pomiary w odstępie 24 godzin. liczba uruchomień sprężarki 14 razy, czas pracy 3 godziny. Sprawdziłem temperaturę dolnego źródła u sąsiadów, którzy mają identyczną pompę ciepła i trzy odwierty po 70 metrów. Zainstalowana instalacja działa drugi rok. Po 10 minutach pracy temperatura 3,5/0,9 po 20 minutach 3,0/0,6. Czyżby u nas jest taki zimny grunt? Edytowane 25 Września 2021 przez vald_as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 25.09.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Zwiększyłem temperaturę na pompie ciepła o jeden stopień. Pomiary w odstępie 24 godzin. liczba uruchomień sprężarki 14 razy, czas pracy 3 godziny. Sprawdziłem temperaturę dolnego źródła u sąsiadów, którzy mają identyczną pompę ciepła i trzy odwierty po 70 metrów. Zainstalowana instalacja działa drugi rok. Po 10 minutach pracy temperatura 3,5/0,9 po 20 minutach 3,0/0,6. Czyżby u nas jest taki zimny grunt? Trochę wczesna pora na takie temperatury DZ. Wspomniałeś o sąsiadach. Jeden instalator to robił? Opisz trochę teren tzn jaką powierzchnię zajmują odwierty i jak jesteś odsunięty od sąsiadów? Może te DZ są źle zrobione skoro wszystkie mają tak niskie temperatury już we wrześniu. Przecież zimą to wy je skujecie lodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vald_as 25.09.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Trochę wczesna pora na takie temperatury DZ. Wspomniałeś o sąsiadach. Jeden instalator to robił? Opisz trochę teren tzn jaką powierzchnię zajmują odwierty i jak jesteś odsunięty od sąsiadów? Może te DZ są źle zrobione skoro wszystkie mają tak niskie temperatury już we wrześniu. Przecież zimą to wy je skujecie lodem. Odległość jednego odwiertu od drugiego 6 metrów. Odległość do sąsiada ok 1 km. odwiert drugi u mnie zasypany małymi kamyczkami (żwir), pierwszy urobkiem powstałym po pracach wiertniczych drugiego odwiertu. Instalator działa na naszym terenie już od kilku lat i jak na razie poważnych awarii nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 25.09.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Odwiert najlepiej zalać betonitem ...Temp DZ mogą być niskie ale stabilne Najpierw zajął bym się ilością uruchomień Wg. Mnie za mały bufor nie wiem czemu tak szybko tracisz temp. W domu skoro pompa tak często się uruchamia zmień zakres temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts