Zigobar 21.10.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 (...) PC to typowy on/off pracujący z poziomym DZ heliko od Konceptus. Łącznie 5 sond zakopanych na głębokości circa 2m, ale uwaga poziomo. (...) Śledziłem historycznie ten wątek i wiem że dużo zależy od gruntu w którym jest wymiennik. U mnie to są w większości paski zmieszane z gliną. Taką twardą i wilgotną jednocześnie. Natomiast dziś zaobserwowałem że wymiennik miał parametry 3.9/1.1 W parametrach PC nie mam informacji ile czasu pracowała ale z podlicznika energii elektrycznej wywnioskowałem że co najmniej 4h jednym ciągiem. (...) W taniej taryfie o 13.00 uruchomiłem podgrzanie CWU z 40 do 50 stopni i zajęło to PC dokładnie 30 minut a DZ skończyło grzanie na parametrach 6.1/3.5 (...) Konceptus podaje, że ich sondy mają 6m długości i 0,5m średnicy. Chcesz powiedzieć, że masz 5 takich (ułożonych poziomo) sekcji połączonych z PC o mocy grzewczej 8kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.10.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Konceptus podaje, że ich sondy mają 6m długości i 0,5m średnicy. Chcesz powiedzieć, że masz 5 takich (ułożonych poziomo) sekcji połączonych z PC o mocy grzewczej 8kW ? Dokładnie tak jak mówisz. Sonda ma 6m wysokości i jest to cylinder który daje długość pętli w nim około 100m. Tu jest sonda przed zakopaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.10.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Po 1h grzania CO.Temp DZ: 11,0/6,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.10.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Natomiast dziś zaobserwowałem że wymiennik miał parametry 3.9/1.1 W połowie października? W taniej taryfie o 13.00 uruchomiłem podgrzanie CWU z 40 do 50 stopni i zajęło to PC dokładnie 30 minut a DZ skończyło grzanie na parametrach 6.1/3.5 W to dość trudno uwierzyć, a w zasadzie trudno wierzyć w rzetelność pomiaru temp. Przy grzaniu CWU, wysokim parametrem, DZ jest mało drenowane, więc temp. powinny być wysokie. Martwić się tymi temperaturami czy nie i na razie obserwować? Spróbuj zrobić eksperyment, który w wątku już się pojawiał. Jeśli możesz, wyłącz sprężarkę i puść samą pompę obiegową DZ. I popatrz na temp. Teraz grunt na tych 2m powinien mieć ok. 12-14 C (zależy od warunków). Możesz też na włączonej sprężarce jakimś pirometrem spróbować pomierzyć temp. na złączkach rur (tam, gdzie nie ma izolacji) i porównać je z odczytem z PC.. Jeśli przekłamują DSy (termometry) to nie ma się czym martwić, warto je skalibrować w wodzie lodowej. Jeśli nie przekłamują i pokazują prawidłowe wartości...to należy się martwić. Bo co będziesz miał pod koniec lutego? No i.... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369569-Stodo%C5%82a-quot-covid-owa-quot-2021&p=8133361&viewfull=1#post8133361 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.10.2022 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 W połowie października? W to dość trudno uwierzyć, a w zasadzie trudno wierzyć w rzetelność pomiaru temp. Przy grzaniu CWU, wysokim parametrem, DZ jest mało drenowane, więc temp. powinny być wysokie. Też trudno mi w to uwierzyć. Jestem w stałym kontakcie z producentem. Obserwuję temperatury i będą na tej podstawie wdrażane działania naprawcze. Dom trochę szarpnął energii na podniesienie temperatury. Od niedzieli mam zamontowany podlicznik i łącznie dotychczas na grzanie zużytko 64kWh. Biorąc pod uwagę moc sprężarki i pomp obiegowych na poziomie 2kW daje to circa 32h pracy. Nie mam statystyk ile na CO a ile na CWU Spróbuj zrobić eksperyment, który w wątku już się pojawiał. Jeśli możesz, wyłącz sprężarkę i puść samą pompę obiegową DZ. I popatrz na temp. Teraz grunt na tych 2m powinien mieć ok. 12-14 C (zależy od warunków). Możesz też na włączonej sprężarce jakimś pirometrem spróbować pomierzyć temp. na złączkach rur (tam, gdzie nie ma izolacji) i porównać je z odczytem z PC.. Jeśli przekłamują DSy (termometry) to nie ma się czym martwić, warto je skalibrować w wodzie lodowej. Jeśli nie przekłamują i pokazują prawidłowe wartości...to należy się martwić. Bo co będziesz miał pod koniec lutego? Tak zrobiłem. Po kwadransie pracy samych pomp obiegowych grunt pokazywał 7.8*C No i.... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369569-Stodo%C5%82a-quot-covid-owa-quot-2021&p=8133361&viewfull=1#post8133361 Pamiętam ten wpis. Dlatego też uważnie śledzę temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.10.2022 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Tak zrobiłem. Po kwadransie pracy samych pomp obiegowych grunt pokazywał 7.8*C Rozumiem, że to sama prac pomp obiegowych bez sprężarki i bez jakiekolwiek wymiennika? (nie znam budowy Twojej pompy). Jeśli tak, to po mojemu nie masz się czym martwić. Masz skopany o ok. 4K pomiar temp. Grunt ma teraz ok. 12C - 13C przynajmniej u mnie (po godzinie pracy zeszło do 11C). Dla spokoju ducha pożycz jakiś pirometr i zmierz temp. powracającego glikolu z gleby po 1h pracy PC gdzieś na odsłoniętej złączce (gdzie nie ma izolacji). I nie ma bata, aby na 2m. o tej porze roku była temp. spoczynkowa gruntu, niższa niż te 12 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 22.10.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Dokładnie tak jak mówisz. (...) Zatem masz znacznie mniejszy wymiennik poziomy niż inni użytkownicy na tym forum (dla podobnej mocy PC i zapotrzebowania budynku podobnego do Twojego). Jeśli pomiar temperatur DZ nie jest zaniżony, to zimą może być "nieciekawie". O urwaniu rury DZ poinformuj instalatora. Niech sprawdzi przepływ we wszystkich sekcjach. Jeśli do naprawy użyto złączki skręcanej, a nie zgrzewanej - zrób sobie szkic z naniesionym miejscem uszkodzenia. Jeśli w przyszłości pojawi się wyciek (a były tu już opisywane takie przypadki) będziesz wiedział gdzie kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 22.10.2022 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Generalnie nie piszę już na forum, ale że przychodzą wciąż powiadomienia, to zajrzałem do tego wątku i nie wytrzymałem. Też posiaadam sondy heliko inne niż standard, bo tzw. połówki, ale ja mam je jednak pionowo i z odpowiednim rozstawem ok 3-4m. Kiedyś sporo się naczytałem, jak te sondy działają i ich pionowa orientacja była podstawą transferów ciepła pomiędzy sondą a gruntem i w samym gruncie. A tu czytam, że zakopali Ci je poziomo? Moim zdaniem masz w tym układzie zwykły wymiennik poziomy, do tego 2x za mały do ilości energii, jaką będziesz z niego drenował.Przewaga heliko polegała na tym, że cała sonda jest otoczona gruntem poniżej granicy przemarzania i niejako "podciąga" sobie ciepło z głębiej położonych warstw.na zasadzie konwekcji. Tak to było tu tłumaczone przez twórców tego systemu. Co do samych temperatur DZ bo ja również z okolic Warszawy, to w tym roku grunt jakby ze 1-2*C chłodniejszy, ale to chyba przez chłodniejsze lato. Obecnie u mnie mam ok. 10-6*C na początku i po ok. 1h stabilizuje się na 8-4*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.10.2022 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Tak jak koledzy napisali wyżej - wygląda na to, że masz jakąś wariancję na temat poziomego kolektora spiralnego o znacznie mniejszej powierzchni niż powinien IMO być.Długość rury ok, ale powierzchnia wymiany za mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 24.10.2022 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 U mnie temperatura DZ 10*C, a jak pompa trochę popracuje to spada do 9*C. Pierwszy rok, ciekawy jestem jaka będzie w styczniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 30.10.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Z dotychczasowych obserwacji temperatura gruntu w stanie spoczynku to 11*C Po 2h pracy na CO staje na poziomie 7.9/5.1 Nie wyposażyłem się wciąż w żaden pirometr więc pozostaje obserwować temperatury nadal. Wydaje sie że spadek temperatury do 3.9/1.1, który zaobserwowałem po uruchomieniu PC związany był z tym że PC musiała rozbujać 15m3 wylewki betonowej w budynku. Dom wciąż nie zamieszkały i mimo wszystko dużo w nim wciąż wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 31.10.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Dotarłem jeszcze do robionych prawie 2 lata temu badań gruntu przed posadowieniem budynku. Wynikało z nich to co widać poniżej. Wniosek był taki że piasek z gliną na działce w na głebokości gdzie są zakopane sondy w kategorii wilgotność ma oznaczenie "w" co opisuje grunty wilgotne. Poniżej od -4m ppt są grunty nawodnione oznaczone symbolem "nw". Lustro wody występuje na głębokości ok -4m ppt, w latach mokrych podnosi się o 1m do góry. Może zatem nie będzie tak źle i przewodność cieplna wody pozwoli na transport ciepła. Edytowane 8 Listopada 2022 przez exetterenak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.11.2022 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 Uruchomiłem pompę ciepła wczoraj. Dolne źródło to 3 pętle po 150mb rur PE32 meandrycznie na głębokości ok -2m (woda prawie zawsze jest na -1). Temperatura dz to 15,4st a po godzinie pracy pompy ciepła 12,4/8,2st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.11.2022 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 Temperatura dz to 15,4st. Masz na działce albo opodal drzewa liściaste? Wrzuć zdjęcie tej zdrowej pięknej zieleni ich liści..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.11.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 Masz na działce albo opodal drzewa liściaste? Wrzuć zdjęcie tej zdrowej pięknej zieleni ich liści..... Nie mam żadnych drzew. Było kiedyś dużo owocowych, pięknie rosły, ale budynek i parking wygrał bój o powierzchnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.11.2022 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Po półtorej godzinie na CO: 8,4C/4,3C Po pół godzinie temp. zasilania była 10,4C..... Sucho.....więc spada szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 18.11.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 po 8h grzania non stop 6.0 / 3.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.11.2022 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Po 10h pracy 12,1/11. Rury na głębokości 2m mają nad sobą z metr wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 21.11.2022 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Po 10h pracy 12,1/11. Rury na głębokości 2m mają nad sobą z metr wody. a Twój dom stoi na palach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 21.11.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Nie, między cząsteczkami wody jest wystarczająco zagęszczony piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts