duduś 26.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Którą z roślin (niżej wyszczególnionych ) połączylibyście z Jałowcem płożącym 'Wiltonii' ? Chodzi o układ gdzie jałowiec będzie się płożył po dość dużym terenie a po środku ma być wysoka ( wyższa ) żółta też iglasta roślina nadająca się na b. słoneczne , suche stanowiska Oto rośliny do połączenia , do wyboru :-Jałowiec pośredni 'Gold Star'-Jałowiec pośredni 'Gold Coast' -Jałowiec pospolity 'Depressa Aurea' a może polecacie jakiś inny płożący iglasty , chodzi o to żeby szybko zakrył powierzchnię i nie był za b. stalowy ( raczej ciemno zielony )myślałam też o ;-Jałowiec płożący 'Yukon Belle'-Jałowiec pospolity 'Green Carpet'-Jałowiec sabiński 'Arcadia'-Jałowiec sabiński 'Broadmoor' dziękuję za podpowiedzi Edytowane 26 Stycznia 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 27.01.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) A jaki efekt chcesz osiągnąć? Te żółte jałowce również mają charakter rozesłany (płożący). Wybacz za określenie ale skojarzyło mi się to z żóltą kupą.Myślę, że najlepszy byłby 'Green Carpet' i Jałowiec pospolity 'Gold Cone' ( np. w liczbie sztuk 3). Po zapoznaniu się z Twoim innym wątkiem uzupełniam. Może wieź pod uwagę Jałowiec chiński 'Plumosa Aurea'Ma co prawda inny pokrój niż cyprysik, ale myślę, że będzie się odpowiednio prezentować w charakterze solitera na zielonym dywanie. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez egry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) oj nie to ja żle napisałam , właśnie chodzi mi o to żeby ten zielony był płaski a żółty ma stanowić na środku akcent i ma być wyższy ( ale nie kolumnowy) , dobrzeby było żeby płożący był bardziej zielony niż stalowy ( bo te jałowce ponieważ są na suche gleby najczęściej mają właśnie szare = niebieskie kolory )może wkleję zdjęcie tego nasypu który planuję obsadzić http://img52.imageshack.us/img52/6607/img0383e.jpg[/ Edytowane 27 Stycznia 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 za tym białym leżakiem zaczyna się oczyszczalnia - taki lekki pagórek dosyć długi i szeroki , po bokach planuję obsadzić różą ASPIRYN z przodu zrobię wysepkę z traw dlatego środek ma być płaski z akcentem w postaci żółtego jałowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 27.01.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Jałowce mają male wymagania co do gleby - nie przejmuj się tym tak bardzo. Może z zielonych weź jeszcze pod uwagę jałowiec sabiński Tamaricsifolia. A z zóltych stawiałabym na "Gold Star'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jakoś mi się róże nie kojarzą z jałowcami... Bardziej pięciorniki lub tawuły japońskie. Aspirin Rose ma subtelne muśnięcie różu na płatkach - też nie widzę tego w połączeniu z żółtym kolorem. Jeśli mają być róże, lepsze byłyby żółte: Yellow Zen, Sonnenschrimm A z pięknych żółtych jałowców to chyba najlepszy jest jałowiec chiński Plumosa Aurea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 no tak tylko ten jałowiec sabiński Tamaricsifolia jest trochę za wysoki w stosunku do Gold \Stara - wydaje mi się że go po czasie przerośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) wiesz Elfirku - wiedziałam podświadomie że coś mi nie pasuje , rzeczywiście róże tu nie pasują - dzięki ,ale z pięciorników żółtych na suche to tylko Pięciornik krzewiasty 'Sommerflor'- myślę że da radę, i podoba mi się Tawuła japońska 'Golden Princess' Czy myślisz że to dobry wybór? Edytowane 27 Stycznia 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 na suche to niemal każdy pięciornik żółtokwiatowy się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 29.01.2011 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 a czy myślisz że taki pięciornik czy tawułę możnaby połączyć ze żgawinem lub dzwonkiem lub gożdzikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 można, tylko czy chce ci się to pielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.01.2011 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 a pięciorników nie trzeba plewić??/ ? myślałam że pod wszystkie rośliny kładzie się geowłókninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 co innego pielić krzewy a co innego okrywowe byliny. Przy okrywowych bylinach stosowanie geowłókniny jest bez sensu - bo skoro są "okrywowe", to jak mają się rozrastać, jak gleba przykryta? geowłóknina wcale ci nie zapobiegnie wyrastaniu chwastów. Zapobiegnie tylko skiełkowaniu nasion pod nią. Na korze, na geowłókninie chwasty wyrastają spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.01.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 czyli pięciorniki i tawułki bez gożdzików, dzwonków itp. ale z agrowłóknuną??? - dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 duduś - możesz sobie wszędzie kłaść włókninę lub jej nie kłaść. Wybór należy do ciebie. Bo włóknina ma swoje zalety, ale ma też wady. Po prostu o nich informuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts