kokes 26.02.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Mam pytanie jakie są % proporcje - stan surowy otwarty a wykończenie. Słyszałem że jest to 47% surowy -53% wykończenie na biało , jak wy sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.02.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Obawiam się, odpowiedź jest: wyjdzie ile wyjdzie. Jak wiesz, standardy wykończenia mogą się bardzo różnić, np. możesz mieć kotłownię za 5 tys i za 25 tys., terakote po 30 zł i po 300 zł za metr. Starzy górale mawiają, że stan surowy to 30-40% kosztów całości, ale u niektórych może wyjść i 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 26.02.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 ogólnie (według cenników) przyjmuje się 2tyś. za m2 na gotowo. stawiam 20 do 40% za stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.02.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 W pracach wykończeniowych znaczną część kosztów stanowi robocizna 50% i nawet więcej. Przy stanie surowym robocizna zwykle nie przekracza 25...30% kosztów. Widać z tego że bardziej opłca się samemu wykonywać lżejsze prace wykończeniowe niż chytać za łopatę i pchać taczki z zaprawą. Proporcje w moim przypadku dla tzw. stanu wykończeniowego na biało. wyniosły szacunkowo 60% stan surowy 40% wykończeniówka. Zaznaczam że bardzo dużo prac robiłem własnymi silami lub z pomocnikim (za tzw. dniówki).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts