Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie domku letniskowego

pajkel

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Zwracam się z wielka prośba o pomoc w doborze ogrzewania domku letniskowego. W załączniku zamieściłem rzuty parteru i poddasza. W rzeczywistości budynek jest dłuższy i szerszy o jakieś 0,5m. Domek jest w trakcie budowy.

Budynek będzie użytkowany jako letniskowy, z tym że również eksploatowany na jesieni jak i w zimie (głównie w weekendy co 2, 3 tygodnie), w odległej perspektywie(10-20 lat) - zamieszkanie.

Domek jest murowany z betonu komórkowego, ściany zewnętrzne 24cm+ będzie ocieplenie 15cm wełna mineralna, poddasze będzie również ocieplone. Strop- żelbetowe belki stropowe

Na działce mam tylko prąd i wodę. Chciałem zastosować ogrzewanie kominkowe z tym ze nie wiem jakie, czy z dystrybucja gorącego powietrza? cz z płaszczem wodnym (c.o i cwu) + bufor?. Przy założeniu że przyjeżdżam w piątek po robocie na działkę w zimie czyli koło 18, 19 czy instalacja z płaszczem ogrzeje mi pomieszczenia w miarę szybko( mam małe dziecko)? Proszę poradźcie jakie będzie lepsze rozwiązanie w moim przypadku ze względu na różne pory eksploatacji. Wiem że instalacja z płaszczem będzie dużo droższa ale jeżeli lepiej się sprawdzi to wchodzę w to, ale znowu się rodzi pytanie czy warto dla tak małej powierzchni i czy nie lepiej DGP i na C.W.U jakiś zbiornik pojemnościowy z grzałką elektryczną. Kolejny problem to zima. jak uchronić cały sprzęt przed zamarznięciem,? czy spuszczenie wody wystarczy? co ze sprzętem rtv agd ? czy da rade przetrwać zimę bez ogrzewania kiedy mnie tam nie będzie? Wydaje mi się ze bojler na cwu i tak muszę kupić bo przecież nie będę grzał kominka w lato żeby się umyć :). Proszę pomóżcie, co robić, może ktoś już miał taki dylemat i wie jak postąpić najlepiej.

rzut parteru..jpg

rzut poddasza..jpg

ja bym zrobił kominek bez płaszcza i przepływowy ogrzewacz elektryczny do wody i instalację tak by dało się spuścić wodę bo jak Ci to zamarznie to poniesiesz wielkie straty co do sprzętu rtv to pomyślał bym nad jakimiś szczelnymi zamknięciami by wilgoć się niedostała i jak go nie używasz to mróz mu nie zaszkodzi

Kominek z wkładem (tylko nie wodnym) i grzejniki elektryczne. Do wody boiler elektryczny. Krótki opis dlaczego: Pobyt zimą okresowy to i bez wody. Woda w boilerze będzie niezagrożona przy lekkich mrozach, a przy wyższych zawsze można włączyć na minimalne grzanie i straty nie będą wielkie.

Wszystkie rury z wodą zaizolować i po rozpoczęciu dużych mrozów zawsze będzie minimum kilka dni zapasu na zadbanie o nie zamarznięcie. W ostateczności grzejniki ustawić w automacie lub zdalnie sterowane. Można będzie dodatkowo nagrzać przed przyjazdem. Co do przyszłego zamieszkania - kto wie co będzie za 10-20 lat. Może się rozmyślicie, sprzedacie lub coś innego. A może do tego czasu technologia tak się zmieni, że zamontujecie coś zupełnie innego, a nawet jeśli nie to przed wprowadzeniem zamontujecie instalację za odsetki z zaoszczędzonych dzisiaj pieniędzy i będziecie mieć nową instalację z pewnością niezawodności przez długi okres czasu. Ta zamontowana dzisiaj być może do tego czsu będzie nadawała się już do wymiany.

Jeśli chcesz sporadycznie korzystać z tego domku to prąd jest jedynym sensowym wyjściem.

Prąd może minimalnie podgrzewać obieg wodny (np. +5stC), przed przyjazdem podnosisz temp, a po przyjeździe rozpalasz w piecu/kominku i grzejesz tanio.

Jedynie prąd daje Ci możliwość zdalnego sterowania grzaniem i temperaturą w czasie gdy Cię nie ma.

Co do zdalnego sterowania, zobacz jakie daje możliwości sterownik GSM polskiej firmy ELMES.

Sam sterownik ~320zł, karta SIM ~10zł/rok. Sterujesz SMSami lub CLIPem.

W ten sposób możesz zdalnie włączyć/wyłączyć minimalne grzanie, grzanie normalne (przyjeżdżasz i jest ciepło), bojler, alarm...

Jeśli temp w budynku spadnie poniżej +2stC to dostaniesz SMS, że coś się dzieje, podobnie jeśli prąd odetną.

Słowem masz informację i czas na reakcję lub powiadomienie sąsiada, który mieszka blisko.

Jeśli chodzi o sprzęt RTV/AGD to nic się nie stanie jeśli postoi nawet na mrozie.

Podstawowa jednak sprawa to nie włączać sprzętu dopóki temp. się nie ustabilizuje.

Wilgoć i prąd nie idą w parze.

Wielkie dzięki. czyli podsumowując:

Zainstalować kominek z dystrybucją gorącego powietrza. tylko czy z grawitacyjnym rozprowadzeniem? czy z turbiną?, a może akumulacyjny?

następnie bojler elektryczny na c.w.u i grzejniki elektryczne akumulacyjne do pomieszczeń. ile tych grzejników ? czy do każdego pomieszczenia czy tylko jeden na dole? przepraszam za trywialne pytania ale jestem zielony w temacie. jakiej firmy kupić grzejniki? jakie to powinny być moce? czy kilka grzejników można podłączyć do zdalnego sterowania czy trzeba kupić jakąś "centralkę" która będzie rozdzielała sygnał na poszczególne grzejniki?bardzo dziękuje wszystkim za poświęcony czas.

dzień dobry wszystkim

Za bardzo nie wiem jak oszacować koszty ogrzewania elektrycznego / miesiąc takiego domku, przy założeniu że będzie tam utrzymywana temp. 5-7oC. Może ktoś pomoże?

Słuchajcie, a może zastosować zamiast ogrzewania elektrycznego ( podtrzymanie temp. 5-7oc ) ogrzewanie gazowe poprzez butle 33kg lub zestaw takich butli?. Czy ktoś ma z takim ogrzewaniem jakieś doświadczenie? Jakie były by koszty takiego ogrzewania gdyby podtrzymywać temp. 5-7oC ? Na jak długo starczy butla 33kg przy założeniu podtrzymania temp 5-7oc?

tak.. pamiętaj że prąd jest koszmarnie drogi i skrajnie niebezpieczny, nie to co piecyk gazowy postawiony w sypialni. Tak mówią legendy.

A serio - koszt kilku konwektorów dla takiego domku to kilkaset zł. koszt Pieca, rurek, grzejników - kilka(naście) tysięcy.

Różnica w cenie kWh 5 (?) groszy na niekorzyść prądu..

W takim przypadku poważnie bym rozważył temat izolacji od ziemi, był on wielokrotnie na FM poruszany. Mój garaż bez jakiegokolwiek grzejnika od 10 lat zimą utrzymuje dodatnią temperaturę, jest w nim instalacja wodna, w duże mrozy (nawet -26-28stC) specjalnie zostawiałem naczynie z wodą przy bramie - nigdy nie zamarzła, dodam że dopiero wczoraj rano zamknąłem uchylone górą okno (120/130cm), ale w garażu i tak była temp dodatnia pomimo mrozu ok -10stC w nocy. Jest to namacalny dowód na to, że tego źródła ciepła nie powinno się ignorować. Nawet dzisiaj przy -6stC w garażu jest ok+4. Edytowane przez kbab

już to kiedyś opisywałem dokładnie, jak pogrzebiesz w moich postach to odszukasz bez problemu, było o tym w tematach dotyczących budowy garaży, domów, pamiętam że nawet była wklejana korespondencja specjalistów na temat izolacji od gleby, nie chcę tu rozwijać tematu który ma zarówno sporo zwolenników jak i przeciwników, osobiście wybudowałem dom z izolacją 10cm styro pod płytą, dzisiaj najprawdopodobniej bym jej nie dał, ale ostateczny wybór należy do ciebie, ale po czasie jakbyś zmienił zdanie to raczej styro spod płyty grzewczej nie usuniesz (jest to ekonomicznie nieuzasadnione), za to przed jej wylaniem przynajmniej warto o tym wiedzieć, że gleba jest grzejnikiem (wiem to nie tylko z teorii, ale jak widać i z praktyki) i spod przeciętnego domu można otrzymać ok 5kW ciepła od którego przez izolację się odcinamy. Dlatego jeśli ktoś zdecyduje się na tą izolację to dzisiaj zdecydowanie każdemu proponuję rurowe GWC pod domem. Mój garaż oczywiście ma ścianę z domem, ale bez drzwi, jest ona w systemie TH-250, zatem nie mogę liczyć na jakiekolwiek ogrzewanie garażu ciepłem z domu (pewnie o tym myślisz) Edytowane przez kbab

Wielkie dzięki. czyli podsumowując:

Zainstalować kominek z dystrybucją gorącego powietrza. tylko czy z grawitacyjnym rozprowadzeniem? czy z turbiną?, a może akumulacyjny?

następnie bojler elektryczny na c.w.u i grzejniki elektryczne akumulacyjne do pomieszczeń. ile tych grzejników ? czy do każdego pomieszczenia czy tylko jeden na dole? przepraszam za trywialne pytania ale jestem zielony w temacie. jakiej firmy kupić grzejniki? jakie to powinny być moce? czy kilka grzejników można podłączyć do zdalnego sterowania czy trzeba kupić jakąś "centralkę" która będzie rozdzielała sygnał na poszczególne grzejniki?bardzo dziękuje wszystkim za poświęcony czas.

Jesteś na etapie budowy, pomyśl o zatopieniu mat grzejnych w wylewce na parterze.

Dla utrzymania minimalnej temp wystarczy jednostkowa moc rzędu 50W/m2.

Maty wyjdą najtaniej w zakupie spośród wszystkich innych opcji.

O efekcie ciepłej podłogi nie wspomnę.

Sama wylewka jest dobrym akumulatorem ciepła. A poddasze ogrzeje się ciepłem z konwekcji.

Do sterowania wystarczy najprostszy regulator temperatury ustawiony na minimum + otwarte drzwi do wszystkich pomieszczeń.

To by Ci załatwiło utrzymanie dodatniej temperatury w zimie w budynku.

Żeby nagrzać budynek przed Twoim przyjazdem potrzebna jest większa moc, rzędu 100-150W/m2.

Im mniej mocy jednostkowej tym dłużej musisz grzać żeby nagrzać.

Najtaniej wyjdą piecyki konwektorowe z nadmuchem + zdalne sterowanie do nich.

Po przyjeździe możesz już grzać w kominku lub pozostać przy piecykach konwektorowych.

Akumulacyjne są drogie, ciężkie i duże.

Zaletą jest to że akumulują ciepło, ale to jest nieistotne jeśli nie masz taryfy nocnej.

Przy sporadycznym korzystaniu z budynku letniskowego taryfa nocna jest nieporozumieniem finansowym.

Instalacje wodną (licznik, zawór, rury) możesz dodatkowo zabezpieczyć montując przewód grzejny w warstwie wełny.

Na Allegro znajdziesz przewody samoregulujące temperaturę, wystarczy włączyć do gniazdka i zapomnieć.

Wyjście sterownika o którym pisałem jest za słabe do załączania grzejników czy też bojlera.

Urządzenia muszą być zasilane z udziałem przekaźników lub stycznika.

Jeśli jesteś słaby w tych tematach to pozostaje skorzystanie z pomocy elektryka.

Mogę Ci narysować taki przykładowy schemat instalacji, w razie czego pisz na priv.

Elektryczne centralne - Kocioł Kospel, grzejniki Regulus.

Instalacja napełniona płynem niezamarzającym Ergolid Eco.

Całość sterowana zdalnie w zależności od potrzeb sterownikiem GSM.

Instalacja wodna, wody użytkowej, wykonana zawsze tak, by można z niej było spuszczać wodę. Woda ciepła grzana w bojlerze elektrycznym odpowiedniej do potrzeb wielkości. (50-80 ltr)

Syfony i toalety wymagają chluśnięcia do nich na odjezdnym płynu niezamarzającego...

Kominek użytkowany sporadycznie, dla klimatu, z ewentualnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza do pomieszczeń górnym (grzanie pomocnicze).

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. W drewnianym domku użytkowanym okresowo, akumulowanie ciepła czy to w podłodze czy to w buforze, jest nieporozumieniem i stratą energii.

Okresy pobytu są zmienne.

Instalacja grzewcza powinna być maksymalnie dynamicznie i precyzyjnie pracująca.

Wyjeżdżasz - koniec grzania, zero wydatku energii poza realnymi potrzebami...

Edytowane przez boguslaw

• 4 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie.

Pojawił się kolejny problem. Mianowicie zdecydowałem , że będzie kominek z wkładem akumulacyjnym i rozprowadzeniem DGP oraz do utrzymania dodatniej temperatury kupię ze dwa grzejniki konwektorowe + zdale sterowanie. Problem pojawił się kiedy pojawiłem się na tagach budowlanych w Sosnowcu i zobaczyłem ogrzewanie podłogowe elektryczne i zdalne sterowanie do systemu. Tam mnie przekonywano, że najbardziej odpowiednie dla mnie jako ogrzewanie dodatkowe będzie właśnie ogrzewanie podłogowe elektryczne zamiast tych grzejników. Ok, zdecydowałem że zamontuje podłogówkę elektryczną we wszystkich pokojach.

I teraz tak:

Jeżeli będę jechał na działkę to zdalnie włączam podłogówkę . Przyjeżdżam jest już w miarę ciepło. Rozpalam w kominku akumulacyjnym i dGP rozprowadza powietrze na poddasze. Wtedy mogę przykręcić podłogówkę co by tylko dawała ciepło w nogi i ciągnąć cały czas na kominku lub wyłączyć podłogówkę. Akumulacja sprawi że bede się cieszył ciepłem przez jakieś 10, 12h

Moje wątpliwości do systemu :

Czy w takiej sytuacji kiedy jest podłogówka w całym budynku to warto inwestować w akumulacje kominka?

Może po prostu zainstalować ten kominek bez akumulacji z samym DGP?.

Oczywiście wkład będzie z ceramiką w środku (ten z wyższej półki).

Może za zaoszczędzone pieniądze z akumulacji włożyć w podłogówkę?.

Wtedy oprócz wspomnianego wcześniej zastosowania będzie ona działać kiedy zgaśnie w kominku i zacznie się wychładzać w domku do ponownego napalenia w kominku.

Jak to prawidłowo rozwiązać co bym przez te systemy nie poszedł z torbami przy zakupie jaki i późniejszej eksploatacji?

Wiadomo prąd droższy , ale za to zalety ogrzewania podłogowego wszystkim znane i lubiane

Jaka będzie najbardziej odpowiednia konfiguracja: Kominek z akumulacją + DGP i ogrzewanie elektryczne podłogowe, czy Kominek z DGP + ogrzewanie podłogowe elektryczne

Bardzo proszę o wyrażanie swoich opinii na ten temat, gdyż nie wiem jak się z tym uporać.

Pozdrawiam

• 6 years później...
  • 9 months później...