grzeniu666 28.01.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam, Czy jest w jakimś stopniu kłopotliwe w wykonaniu (czy szczególnie kosztowne) zrobienie okapu przy ścianie szczytowej tak, aby po ociepleniu licował się ze ścianą lub odstawał od niej minimalnie (3-4cm)? Zakładam wiązary kratowe. Czy konstrukcja dachu ponad murem ociepleniem i dalej na zewnątrz polega na zamontowaniu na 2 skrajnych wiązarach wewnątrz podpór (w płaszczyźnie krokwii) wyciągniętych na zewnątrz z podwieszonymi tam na ich końcach krokwiami (powiedzmy około 45cm nad murem i docelowym styro), po tym wszędzie na krokwie idzie folia,kontrłaty, łaty, blacha, a deskę szczytową montuje się do płaszczyzny łat/kontrłat/krokwii i do niej wiatrownica? Podsumowując - czy wystarczy po prostu zaprojektować rzut dachu powiększony o grubość ocieplenia (z klejem, tynkiem itd) + szerokość deski szczytowej aby bez kłopotu uzyskać mini okap szeroki na grubość deski szczytowej? Kurcze, jak jestem nieczytelny mówcie, zrobię rysunki Pozdrawiam! Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Nie ma żadnego problemu. Szczyt dachu można w miarę dowolnie wysuwać poza szczyt budynku można też szczyt budynku wysunąć nad dach. Napisz czego oczekujesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.01.2011 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, Dziękuję za odpowiedź. Jestem na etapie projektu (na ukończeniu), będzie to dom na planie prostokąta z dachem dwuspadowym kryty panelami na rąbek (najpewniej Ruukki Classic). Chcę dopilnować aby wymiar budynku był tak zaprojektowany aby uzyskać mały okap przy szczycie bez konieczności większego przycinania ostatniego panelu, co zapewne skutkowało by zniszczeniem symetrii rąbków (gdy przy szerokości 475 mm, ostatni miałby załóżmy 200mm). Liczę więc jaką długość w rzucie dadzą 34 (akurat u mnie) moduły panelu + wiatrownica (x dwie strony) i od tego odejmuję podwójną grubość ocieplenia (razem z klejem, tynkiem itp) i okapu. I właśnie z dobraniem szerokości okapu mam zagwostkę. Jak mi się wydaje styropianem (przy ocieplaniu ściany szczytowej) trzeba dojechać do desek - czy to deskowania (jeśli będzie) czy podbitki - one osłonią styro przez pożeraczami (podobnie jak tynk od zewnątrz). Więc, tak sobie myślę, że w sumie bezpiecznie chyba byłoby przyjąć tak z 5cm odstępu między deską szczytową a docelowym styro, aby była możliwość zabezpieczenia tego styro gdyby wchodziłby wyżej ponad dolną płaszczyznę deski szczytowej (np. do deskowania). Kurcze jakoś nie trafiłem przekrój z takim układem ani nie znalazłem w tutejszych dziennikach... PS.Jeszcze jedna sprawa dot. montażu tych paneli mnie zastanawia. W TEJ INSTRUKCJI na str. 26 jest właśnie mowa o przycięciu ostatniego panelu tak aby go wygiąć i przykręcić do wew. strony deski szczytowej. Czy nie lepiej byłoby aby w ostatnim panelu odciąć tylko ten poziomy pasek z perforacją pod wkręty i wiatrownicą przykryć również ten rąbek (zamek, tak jak z tego co rozumiem przykrywa się zamek pierwszego panelu) - to oczywiście wymaga dokładnego przypasowania szerokości właśnie pod moduł 475mm panelu? Edytowane 28 Stycznia 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts