Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Bułka Ty jak merytorycznie piszesz też się miło czyta. Noo, a krokiew to skreca w prawo bo u nas ruch prawostronny jest na ulicach :lol:

Właśnie widzę że zaczynasz nadawać na mojej fali he he. Zadanie odrobione. Kolejny krok w edukacji o więżbach i drewnie?

Jak powinny popękać murłaty : jeśli tartak wycina zgodnie ze sztuką a jak gdy ,,idzie na ilość a nie na jakość''. Dlaczego dla drewna gwóżdż jest zawsze lepszy od połączenia śrubą i nakrętką? Dlaczego odpowiedzi na zadane pytania są Ci wciąż praktycznie potrzebne pomimo że masz już wykonany dach? gramy dalej ? a Lukarna i inne się uczą?

Edytowane przez bułkazmasłem

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie widzę że zaczynasz nadawać na mojej fali he he. Zadanie odrobione. Kolejny krok w edukacji o więżbach i drewnie?

Jak powinny popękać murłaty : jeśli tartak wycina zgodnie ze sztuką a jak gdy ,,idzie na ilość a nie na jakość''. Dlaczego dla drewna gwóżdż jest zawsze lepszy od połączenia śrubą i nakrętką? Dlaczego odpowiedzi na zadane pytania są Ci wciąż praktycznie potrzebne pomimo że masz już wykonany dach? gramy dalej ? a Lukarna i inne się uczą?

No akurat niestety lub stety daleko mi do Twojego toku myślenia, bo nie jaram się obrażaniem innych ludzi, bądź ich straszeniem. I wydaje mi się, że gdybyś zaprzestał tego precedensu wszyscy poczuliby się lepiej :yes:. Murłata pęka, tak jak i inne drewno konstrukcyjne, ponieważ schnie, a co za tym idzie kurczy się, strzela co nazywamy potocznie “Pracuje”. Do doopy zaczyna sie robic gdy peka w poprzek włokien, normalne pekniecia sa wzdłuzne. Co do łączeń to akurat ja mam zarówno więźbę na gwoździe jak i na kątowniki oraz śruby. Mega, mega skręcone, między innymi przez to jakie to drewno jest. Jak drewno schnie i się obkurczy śruby są poluzowane, a więźba ma większe pole do popisu do wyginania się. Dlatego tez po jakimś czasie nalezy dokrecic sruby na murłacie. Zeby nie było luzu, bo krokwie swoim naciskiem moga ja wybrzuszyc na zewnatrz. Ale nie polemizowałabym czy sruby czy gwozdzie sa lepsze, bo jak strzeli Ci w miejscu gwozdzia, to w tym miejscu masz luz i co wtedy? a srube zawsze mozesz dokrecic.

Ps. Mądralo napisz mi co zrobic z miejscem pomiedzy scianka kolankowa a murłata przed tynkami, przykleic styro, ytong?? tak zeby nie dotykało murłaty, bo bedzie pekac?? Forum jest od dzielenia sie wiedza tak dla przypomnienia

Cześć Karola:):):welcome:

A teraz po kolei:

ale coś się dzieje w ogóle czy nic..?

W poniedziałek i wtorek malowali boazerię oraz jakieś belki (swoją drogą poszło im chyba 45l impregnatu:/), w środę ich wcale nie było.

Dzisiaj przyjechał cieśla-ozdrowieniec, omówiliśmy wygląd zakończenia krokwi. Nie mógł się nadziwić że nie chcę przyjąć jego propozycji "Szefowa to ja tutaj Pani tak to ładnie wytnę, zrobimy o... taki wzorek..." Chciałam żeby były tylko lekko ścięte na końcach a zobaczymy jak to wyjdzie w praniu...

a do kiedy masz termin określony w umowie?

Kochana, a co wpisałaś w umowie? Przecież masz tam termin i kary za opóźnienia. Możesz napisac ile ciesla Was juz opóźnił.

Termin mam wpisany 20 stycznia z zastrzeżeniem brzydkiej pogody. Jak na razie to 1 dziś ich nie było z powodu deszczu, a w poniedziałek i wtorek też trochę popadywało ze za dużo nie zrobili. Patrzę z niepokojem na prognozy pogody bo codziennie coś zapowiadają: albo deszcze albo śnieg albo to i to...

a krokiew to skreca w prawo bo u nas ruch prawostronny jest na ulicach To jakby miałoby być innaczej

:D

a Lukarna i inne się uczą?

Nic przeciwko temu nie mam, chętnie poczytam, pozwolicie tylko ze udzielać się nie będę w mysl zasady: masz gadać głupoty to lepiej nic nie mów:)

Lukarna - ty to masz tempo budowy :)

Elfir, proszę Cię:)

Wszystko wskazuje na to, że w 2 lata od rozpoczęcia budowy będziemy mieć tylko SSO w wersji light - deskowanie bez dachówki;)

Ardea ja mu nic nie śrubuję, on się zarzekał że w 10 dni roboczych skończy, ja mu z dobroci serca 4 dołożyłam;)

A krokwie? Już na pierwszym wstępnym spotkaniu chwalił się jakie to on nie umie wzorki wycinać i mu zapowiedziałam, że nie ze mną te numery;)