Lukarna 14.01.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dzisiaj jak pracował dźwig to trochę wiało śniegiem. Jak patrzyłam na tych chłopaków jak wchodzą po sciankach szczytowych w tym wietrze to brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 szukam okien zwykłych, standardowych. W taj chwili zrobiłam tylko mały, jednorazowy rekonesans i w zasadzie nadal nic nie wiem oprócz tego ze okna będa nas kosztowały około 20 tysięcy tak +/- Każdy producent ma w ofercie profile bardziej i mniej energooszczędne. Ile masz okien? Ja mam 10, ale sporo fix - za wszystkie zapłacę 21 tyś. z montażem. Radze poczytać sobie wątki prowadzone przez jareko o oknach - dużo ważnych rad: na co zwracać uwagę przy zakupie, a co jest marketingowym bełkotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 14.01.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Okien mam 18 szt (jedno duże w garażu zostało podzielone na 2 mniejsze ale tam się mąż upiera na luksfery:/) Z tego mam 2 fixy tylko. Trochę juz czytałam okienne wątki, niestety nie wszystko w nich do końca rozumiem ale uczę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ty masz wentylację grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 14.01.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Tak, grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 14.01.2012 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Taka mnie teraz naszła myśl: Czy jest potrzebne okno w spiżarni oraz w roboczej garderobie przy wiatrołapie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 14.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 A czy ja dobrze pamiętam, że te okienka są ustawione symetrycznie względem drzwi?I wydaje mi się, że usunięcie ich sprawi, że przednia elewacja będzie strasznie pusta, ale ważniejsza jest wygoda i funkcjonalnośćw garderobie bym zostawiła, ze spiżarni chyba bym wywaliła oszczędność będzie chyba niewielka, bo i okno chyba małe? ale bez okna spiżarnia będzie dużo bardziej ustawniejsza i bardziej jej przestrzeń wykorzystana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 14.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Taka mnie teraz naszła myśl: Czy jest potrzebne okno w spiżarni oraz w roboczej garderobie przy wiatrołapie??? Moim zdaniem i w jednym i drugim pomieszczeniu potrzebne jak dziura w moście.... w spiżarni to nawet może szkodzić - po co ma się jedzenie dodatkowo nagrzewać i nasłoneczniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 14.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ale w takim razie muszą być kratki wentylacyjne w tych pomieszczeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Taka mnie teraz naszła myśl: Czy jest potrzebne okno w spiżarni oraz w roboczej garderobie przy wiatrołapie??? Nie - w spiżarni zajmie miejsce na półki a w garderobie będzie powodowało płowienie ubrań. Ale okna mogą mieć wpływ na elewację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.01.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 To już piszę co i jak:) Karola masz rację to elewacja frontowa. Później wrzucę jak to wygląda z oknami i bez. Nie chodzi tu o oszczędność kasy bo te obydwa okienka to koszt jakieś +/- 600zł Myszonik to jest strona północna więc pewnie nagrzewać się tam aż tak bardzo nie będzie... chociaz w upały to będzie wszędzie gorąco... Esiak w spiżarni idzie pion wentylacyjny to nie ma problemy i tak jeden kanał jest na nia przeznaczony, nie wiem jak w garderobie:/ Elfir, zaraz rysunki Może tytułem wstępu.Do tej pory upierałam się że okienka mają zostać (chociaż P już jakis czas temu proponował likwidację) bo wydawało mi się że:- w spiżarni przyda się np zimą do obniżenia temp w razie przechowywania tam jakichś rzeczy łatwo psujacych albo ogólnie do przewietrzenia- garderoba ma być przeznaczona typowo na buty i wierzchnie okrycia (wierzcie mi u 5-cio osobowej rodziny trochę tego jest;)) i tez myslałam że powinno tam byc okno celem lepszej wentylacji (mokre kurtki, buty) Czy kombinuję dobrze?? Ale z drugiej strony to te cholerne okienka stwarzaja problem w zagospodarowaniu tych niewielkich przestrzeni.To może rysunki: Elewacja oryginał - z okienkamihttp://img440.imageshack.us/img440/4384/frontbah.jpg Uploaded with ImageShack.us Elewacja po zmianachhttp://img853.imageshack.us/img853/8331/bezokien.jpg Uploaded with ImageShack.us I teraz rzuty - oryginałhttp://img269.imageshack.us/img269/6241/oryginagard.jpg Uploaded with ImageShack.us Bez okienhttp://img850.imageshack.us/img850/3589/bezokien2.jpg Uploaded with ImageShack.us I ostatnia sugestia P - powiększony wiatrołaphttp://img406.imageshack.us/img406/9233/powiekszonywiatr.jpg Uploaded with ImageShack.us Oryginalnie ma wymiary 2 na 2,2 po powiększeniu 2 na 2,7-2,8 Więc jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Moim zdaniem elewacja tylko zyska brakiem tych okienek. Jestem bezwzględnie za ich wyrzuceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zdecydowanie bez okien. Raz że wizualnie lepiej (poza tym jak to wygląda wszystkie okna z roletami a te bez?), dwa jakaś tam oszczędność jest, trzy i cztery to mi się wydaje że w spiżarni wręcz okna być nie powinno (ale mogę się mylić) a w garderobie masz znacznie lepszą ustawność. Coś mi się wydaje, że wywalenie okien zostanie przegłosowane ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.01.2012 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie no te byłyby też z roletami. To faktycznie oszczędnosc jeszcze większa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 15.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Elewacja wyglada lepiej zdecydowanie bez tych okienek. PS. Ja zaluje ze Michu sie uparl na okienka przy schodach, ani swiatła, ani nic... a taaaki ładny obraz bym sobie tam powiesiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.01.2012 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Jak ani światła??Chyba masz jasno na schodach dzięki okienkom co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 15.01.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Jak ani światła?? Chyba masz jasno na schodach dzięki okienkom co?? Swiatlo prawie ze zadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.01.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A to jak to to faktycznie lepiej obraz;) Nie wiem cholera bo tam wmawiałam P ze te okna MUSZĄ być. jak to teraz odkręcić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.01.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 To jeszcze "w naturze" Z http://img844.imageshack.us/img844/4509/27601737.jpg Uploaded with ImageShack.us i BEZ http://img194.imageshack.us/img194/2798/ssa41823.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 wolę bez. Jak pójdzie rama to i tak niewiele ci te okienka doświetlą no i finalnie elewacja nie będzie taka nadziubdziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts