Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj mój mały Morfeusz wdrapał mi się na kolana objął za szyję i powiedział: "Mama ti i ja, tam aaa"

No i co miałam zrobić;)??

Od rana trochę patrzyłam na klinkiery ale chyba jednak bez sensu jest szukanie w internecie - monitor jednak może bardzo przekłamać kolor. Zaraz przyjedzie Minister i jedziemy na poszukiwania. Mamy na to całe 45 min:/

AniaWarm witaj u mnie:) Jak słusznie zauważyła Pumpaluna mam piwnicę, ale częściową tylko:) Nie wiem dokładnie jak izolacja była robiona niestety:/

Dzięki Kim:)

Byliśmy, zobaczyliśmy, (chyba) wybraliśmy.

Będzie rubin CRH czyli ten gładki jednolity kolor.

Przez moment rozważaliśmy otynkowanie ale na serio boję się tego, że po jakimś czasie będą mocno brudne. A po drugie to miły pan z hurtowni budowlanej powiedział:

- albo tynkujemy teraz czyli muszę mieć wybrany kolor tynku elewacji (ci co już wybierali wiedzą jaka to gehenna;))

- albo zostawiamy zaciągnięty klejem i wtedy przy elewacji tynkujemy ale wiadomo, dachówka położona, komplikacje itd

I dlatego nie będzie tynku tylko klinkier, prawdopodobnie wyżej wspomniany rubin.

Esiak cieniowanych nie chcę, chciałam aby komin był jak najbardziej zbliżony do dachu bo prawdopodobnie ten klinkier nigdzie już powtórzony nie będzie. Nie wiem co prawda jakie będzie ogrodzenie, jeżeli zdecydujemy się na klinkier to damy taki sam po prostu. Kłania się nam nisko brak spójnej koncepcji na wygląd zewnętrzny domu. O tym w ogóle nie myślelismy. Wiem tylko że nie chcę żółtej elewacji ale do tego kasztana trudno będzie dobrać coś jasnego...

Elfir inny odcień jest tej proponowanej przez Ciebie.

Prawda jest taka, że najłatwiej można by dobrać cieniowana jakąś no ale...;)

Podjechaliśmy z rozpędu na budowę żebym mogła zerknąć na ułożone już krokwie a tam niespodzianka, panowie pracują:D:D

U nas dziś zima na całego, lecą grube płaty śniegu (tzn leciały bo przestały) a Ci pracują:) Mają wiekszość krokwi założonych ale jeszcze duuuzo im zostało. Do umownego 20 nie ma opcji na koniec. Ale widzę że chcą skończyć, siedzę cicho nic nie marudzę;)

Esiak krokwie wszystkie poza ściną szczytową są założone, specjalnie spojrzałam:)

Krokwie przy samych lukarnach i do tego podwójne. Mam nadzieję że w środku będzie OK.

Jadę codziennie na budowę. Nie mogę się doczekać jak finalnie będzie wyglądał dach. Już w zasadzie ogólny zarys jest - dziś robili małe lukarny, została im jeszcze ta największa która widać na avatarze.

Mam nadzieję, że deskowanie a potem dachówka i elewacja zrobią swoje bo na razie jestem lekko rozczarowana. I to delikatnie mówiąc:/

Kolejne wymysły naszego architekta: krokwie na daszku nad tarasem rozmieszczone co 35cm. Dziś jak pojechałam na budowę to cieśla poprosił o wezwanie kierownika w celu uzyskania jego zgody na "odchudzenie" konstrukcji daszku. Twierdzi że tak gęsto zamontowane krokwie będą źle wyglądały.

Dobrze, że zrezygnowaliśmy z małych okienek na froncie bo w ich swiatło też wchodziła krokiew:/

Jeżdżę tylko i dokupuję impregnat do drewna.

Podejrzewam że cieśla go popija zamiast herbaty:)