Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z umywalką i lustrem w łazience

JurekM

Recommended Posts

Cześć!

No i mam mały (oby mały problem).

Część łazienki, w której będzie umywalka i lustro jest spadem dachu :(

Całkiem o tym zapomniałem przy ustalaniu projektu i nie zwracałem na to uwagi.

Lustra pod kątem spadu nie powieszę, oddalić umywalki z lustrem od spadu też nie mogę.

Wpadłem na taki pomysł z racji na to, że po prawej stronie mam trójkątną ściankę (trójkątna przez spad, ale za mała by tam powiesić umywalkę), żeby umywalkę zrobić na spadzie (oczywiście odpowiednio oddalona), a lustro zrobić delikatnie po prawej stronie pod kątem (kąt pomiędzy spadem a ścianką) od podłogi do spadu, tylko, czy nie jest to kłopotliwe golić się patrząc w prawą stronę :(

Co o tym myślicie?

Co do zdjęć:

1. Na tym zdjęciu widać pozostawiony prąd, wodę i kanalizację do umywalki

http://images41.fotosik.pl/572/549c6d3e08183c78med.jpg

2. Na tej ściance miał być grzejnik na ręczniki, ale zostanie przeniesiony za ścianę a tutaj myślę dać lustr pod kątem

http://images38.fotosik.pl/571/335038a360a2aa66med.jpg

Czy coś innego można tu wymyśleć?

Tak jeszcze sobie pomyślałem (ale muszę to jutro sprawdzić), czy może na skosie zmieści się muszla na gebericie (za ścianką mam pion kanalizacyjny), a przy obecnym kibelku może zmieści się umywalka. Ale to już jutro. Mam nadzieję, że coś wymyślę, bo głupio będzie jak dom postawię bez umywalki :)

Jak się nie da pozmieniać miejsc sprzętów, to faktycznie pozostaje większe lustro "poglądowe" na pionowej ścianie bocznej, a na wprost takie coś

http://www.stylwdomu.pl/image_func.php?img=gfx/23c9596fa0f53d90e71da86a3e2e2957.jpg&maxwidth=300

lub

http://regmar.pl/image_func.php?img=gfx/afa73fbded8af6b889683fde93f41c3e.jpg&maxwidth=180

najlepiej pod skosem będzie pasował wucecik. Pozycja pleców idealnie nawiąże do kąta nachylenia dachu. A na poważnie, to rozplanuj to inaczej. Nijak tam umywalka nie pasuje. Montowanie luster na wysięgnikach itp tylko spowoduje frustrację podczas użytkowania. Łazienka ma być wygodna i funkcjonalna. Daj rzut pomieszczenia z zaznaczeniem skosów, to może coś podpowiemy.

Oj, jak dla mnie - pod skosem umywalka z lustrem odpadają... Ewentualnie można by zabudować ścianę płytą MDF w taki sposób, aby zniwelować skos - z tym, że w tym przypadku zmniejszyłoby to rozmiary łazienki, a tego zapewne nie chcesz...

• 2 years później...

WITAJCIE!

Temat umywalek pod SKOSEM powrocil!

Teraz ja was prosze o pomoc i porade!

Pierwsze zdecjie to palnowany rozkald z zaznaczona na czerwoano skosna sciana.

Capture.JPG

Sciana jest taka jednak na tyle (jest sciana kolankowa) ze po odsunieciu troche umywalki spokojnie zmieszcze tam pod oknami (sa dwa okna na srodku skosnu) dwie umywalki - tak dwie. Tak sobie zamarzylam. Boje sie jednak ze bede miala wrazenie ze 'sufit na mnie spaada' i np wiecznie sie bede garbic przy tej umywalce.. jest tu ktos kto podobnie zrobil umywale pod skasem i moglby doradzic, a moze ktos cos takiego widzial i ma jakies spostrzezenia albo po prostu ktos ma jakis inny fajny pomysl.,...

Capture - Copy2.jpg

No i jest jeszcze jedna fajna opcja - kolega zaproponowal zeby wogole kibelek wrzucic za drzwi i cos takiego by wyszlo....

Capture - Copy3.jpg

NAJWAZNIEJSZE czemu chce zmieniac projket.. che sobie zrobic na tamtej sciane mega wielki prysznic... o cos takiego (tak na szybko szukalam.. chodzi o to ze ta sciana i ten rog bez skosu - gdzie w projkecie jest umywalka - beda zajete)

Purfect-And-Mechanix-Maax-1,ceach,fba,dei.jpg

Pozdrawiam i ze zniecierpliwieniem czekam na info od Was!

Agnieszka

Capture - Copy2.jpg

Capture - Copy3.jpg

Purfect-And-Mechanix-Maax-1,ceach,fba,dei.jpg

Prysznic mega wielki mozna też zrobić na ścianie ze skosem

http://images39.fotosik.pl/2061/76d5f555f22ae6b0.jpg

Matko! Znaczy ELFIR ;) swietny pomysl! Tylko wtedy musze zrobic albo scianke z cegly albo normalna umywalke - w sensie ze nie zrobie szafki podwieszanej czy umywalki na niej. Chcoiaz jakby sie dobrze zastanowic to moznaby nawet taka wolnostojaca umywalke :)

Dzieki. Ktos jeszcze jakies pomysly..

Ale to jest super - czlowiekowi sie wydaje ze juz wszytskie opcje przemyslal a tu prosze :p