Bogusław_58 10.03.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Bogdan. 20-21 lipca będzie szkolenie w Zdunach. Andrea Magnolini zbuduje piec (e) z gliny. 22 lipca w tych piecach zrobimy mistrzostwa w pieczeniu pizzy....https://www.facebook.com/461559434041251/photos/585097225020804/ No to będzie impreza...wesoła. Te z gliny monolity pękają na filmikach. Nawet z dużym dodatkiem trawy. Chyba trzeba by pociąć na mniejsze segmenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.03.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 No to będzie impreza...wesoła. Te z gliny monolity pękają na filmikach. Nawet z dużym dodatkiem trawy. Chyba trzeba by pociąć na mniejsze segmenty Po co ciąć, skoro sam popęka? Piec wie lepiej gdzie się zdylatować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.03.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Tradycja z Tyrolu. Też okopcił na drzwiczkami. Chyba że tak ma być Tu taki co nie za kopcił: https://youtu.be/thpb9GUA4m0 Pozdrawiam.Okopcił, bo wydumał wyloty dymu od tyłu...Chyba zupełnie niepotrzebna "siła tradycji"....Ja robię z przodu...http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Edytowane 10 Marca 2018 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Okopcił, bo wydumał wyloty dymu od tyłu...Chyba zupełnie niepotrzebna "siła tradycji" Ma większą sprawność, odzysku ciepła ze spalin.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.03.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ma większą sprawność, odzysku ciepła ze spalin..Jak to policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.03.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.03.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jak to policzyłeś? Dłuższa droga spalin.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 11.03.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Od kilku lat przeglądam filmiki z realizacji pieców do pizzy(chlebowych). Zaczyna się tak , że jest od podstaw, duma na twarzy a po rozpaleniu dymi po mimo komina. W końcu znalazłem taki co nie za dymił czyli nie okopcił przedniej, centralnej części. Różni się tym, że ma maksymalnie duży łapacz. Ważne więc co włożą to programu Witam Nie jestem znawcą ale myślę że jeżeli ktoś potrafi zbudować dobrze działający kominek otwarty to "pizza oven" to pikuś. O okopceniu nie ma mowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 11.03.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Okopcił, bo wydumał wyloty dymu od tyłu...Chyba zupełnie niepotrzebna "siła tradycji"....Ja robię z przodu...http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Witam Jest kilka szół jak odprowadzić spaliny -każda jest dobra...... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Niestety każdy rodzaj pieca to oddzielna specjalizacja.Jeśli postawiony na podwórku, czy w jakieś przewiewnej szopie, to można tolerować.No ale gdy w salonie czy innym pomieszczeniu domowym, to wtedy dymienie jest dotkliwe.Montaż dodatkowego wyciągu kłopotliwy.Pozdrawiam.Ps Znalazłem już drugi co nie dymi i podobnie jak w poprzednim spaliny są zagarniane przez bardzo szerokie wyjście. Dwa razy większe niż w innych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam Jest kilka szół jak odprowadzić spaliny -każda jest dobra...... PozdrawiamTo jest zazwyczaj prawda! Tak jak i wiele jest dróg do Rzymu....Nie do końca tak jest w tym przypadku. Bogdan szuka szkoły która nie zadymia, wiec ta z tyrolskiego filmiku jest zła. Poza tym, Pani która dostaje po oczach dymem podczas wygarniania niedopalonych resztek, w dzisiejszych czasach poprosiłaby o konsultacje swojego adwokata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Niestety każdy rodzaj pieca to oddzielna specjalizacja. Jeśli postawiony na podwórku, czy w jakieś przewiewnej szopie, to można tolerować. No ale gdy w salonie czy innym pomieszczeniu domowym, to wtedy dymienie jest dotkliwe. Montaż dodatkowego wyciągu kłopotliwy. Pozdrawiam. Ps Znalazłem już drugi co nie dymi i podobnie jak w poprzednim spaliny są zagarniane przez bardzo szerokie wyjście. Dwa razy większe niż w innych projektach.Bardzo ciekawa sprawa się zrobiła. Wrzucę ten problem jako dodatkowy podpunkt na lipcowym szkoleniu w Zdunach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.03.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 A może czas Piotr za miast kominka, pieca czy piecokominaka na CHLEBOKOMINEK z ładną szybą No i Gospodyni, by nie musiała chodzić w masce PGAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.03.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) Te zadymianie prawdopodobnie jest przy rozruchu, zimne kanały poziome musi wygrzać, a i świeżynka, wilgoci ma dużo technologicznej. Edytowane 12 Marca 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.03.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Też tak kiedyś myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.03.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 A może czas Piotr za miast kominka, pieca czy piecokominaka na CHLEBOKOMINEK z ładną szybą No i Gospodyni, by nie musiała chodzić w masce PGAZ A może być taki z postu #1750, chlebopiecokominek;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Te zadymianie prawdopodobnie jest przy rozruchu, zimne kanały poziome musi wygrzać, a i świeżynka, wilgoci ma dużo technologicznej.Niestety....Odniosłem wrażenie, że sympatyczny Pan z filmiku wywodzi się z murarstwa, a nie ze zduństwa. O ile zrozumiałem, wynika to z komentarza na początku. Świadczy o tym również murarskie, a nie zduńskie traktowanie materii twórczej... No i....Żaden przeciętny nawet zdun, nie pozwoliłby na podłączenie poziomych kanałów z filmu, do komina o wysokości ca 2 mb. Mówiąc krótko i kolokwialnie. Dym nie jest GUPI! Znajduje sobie najprostszą drogę ewakuacji. Zdun zwykle ma intuicję....zwykle wie jak to zrobić by nie dymiło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 A może być taki z postu #1750, chlebopiecokominek;-)To metoda powszechna w rosyjskich piecach...Jakoś nie przypadła mi do gustu. Nie masz problemu z sadzą w chlebaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.03.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 To metoda powszechna w rosyjskich piecach...Jakoś nie przypadła mi do gustu. Nie masz problemu z sadzą w chlebaku? Problem to mam z brudną szybą niestety. Piekarnik mimo że nazywam go brudnym jest z lekkim białym nalotem chyba że za słabo napalę Generalnie to trzeba przyjąć że czyścioszek to nie jest, ale czy piec chlebowy jest? Dziś słabo paliłem bo ciepełko, zerknę jutro jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Problem to mam z brudną szybą niestety. Piekarnik mimo że nazywam go brudnym jest z lekkim białym nalotem chyba że za słabo napalę Generalnie to trzeba przyjąć że czyścioszek to nie jest, ale czy piec chlebowy jest? Dziś słabo paliłem bo ciepełko, zerknę jutro jak wygląda.Ja mam takie rozwiązanie w połączeniu z piecem komorowym...nie jestem jego fanem. Pielenie bezpośrednio w piecu do pizzy (chlebowym) wypala sadzę całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.