Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piece do żarcia to super idea.

Okrągłego jeszcze nie mam ale fundament już czeka ...Widziałem na cztery sposoby podłączone do komina(wady / zalety)

Wysokość podłogi w piecu w zależności do czego piec.

Jak również jakieś brytfanki, gary czy dzbany z zupą to musi być nie za wysoko. Pizza i chleb wyżej.

Można oczywiście kompromis.

Ciekawią mnie adaptacje do mieszkania, bo wiadomo - lubią trochę dymku wypuścić, co na podwórku jest bez znaczenia :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774142
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oho, totalitaryści w natarciu. Pozgłaszali do moderacji posty w których, ktoś napisał prawdę o nich samych, ale inwektywy jak:

 

"Nauczyli się tylko teorii która ich przerosła."

"dyskutując z mądrymi inaczej"

"że zaczynają myśleć racjonalnie."

 

wiszą.

 

Kółeczko wzajemnej adoracji dba o własne samopoczucie. Siebie na wzajem pieścimy i krytyki od innych nie znosimy. :D.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774207
Udostępnij na innych stronach

Ciekawią mnie adaptacje do mieszkania, bo wiadomo - lubią trochę dymku wypuścić, co na podwórku jest bez znaczenia :)

 

Adaptacja kuchni czy piekarnika? Mam piekarnik w piecokominku i problemów dymku nie ma oczywiście jak za wcześnie nie otworzysz;-)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774216
Udostępnij na innych stronach

Adaptacja kuchni czy piekarnika? Mam piekarnik w piecokominku i problemów dymku nie ma oczywiście jak za wcześnie nie otworzysz;-)

 

Piekę ostatnio dużo różności i zauważyłem, że otwierać trzeba w porę i w nie porę :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774224
Udostępnij na innych stronach

Piekę ostatnio dużo różności i zauważyłem, że otwierać trzeba w porę i w nie porę :)

 

Nie wiem co tam masz ale ja zaczynam piec jak się w palenisku wypali i zostaje żar. Konstrukcja piekarnika jest dość specyficzna, wlot z paleniska dysza tuż przed drzwiczkami a wylot w tylnej ścianie. Jak się pali w palenisku nie ma szans na pieczenie, płomień ciągnie aż do piekarnika.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774232
Udostępnij na innych stronach

Masz piec z dyszą czyli powinien na luziku załapywać się na 5 generację. (Może Batura zechce posiedzieć kiedyś nad sprawnościami i zadba o publikację ?)

Piekarniki brudne czy piece "chlebowe" sprawność spalania mają niewielką .Twój piekarnik Remiks jest super ekonomiczny. Nie jest jednak moim marzeniem, ze względu na wiele ograniczeń w korzystaniu z niego. Kucharz / piekarz jest rozliczany ze smaku potrawy a nie ze sprawności. Prawda jest taka, że dymek z węgli jak przechodzi nad potrawą, to ona dopiero wtedy osiąga najlepszy smak. Warto tu sięgnąć do doświadczeń kulinarnych w ruskim piecu. Nie chodzi mi o sam ruski piec ale jak go wykorzystywali w codziennym życiu. Palenisko ruskiego pieca też nie powalało sprawnością ale jedzenie jest NIE DO PODROBIENIA.

No i chodzą mi 2 takie pomysły na piec domowy, z którego można korzystać jak z ruskiego pieca ale żeby podnieść sprawność spalania, co się łączy ze zmniejszeniem dymu z komina. Czyli chodzi o taki sobie piecyk, ale inaczej poukładany :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774263
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się Wasza polemika o wykorzystaniu pieca ceramicznego w rozumieniu "odzysk ze spalin" (poprawcie mnie jak się mylę) do zadań kulinarnych w połączeniu z grzaniem chałupy. To jest coś cudownego jak dla mnie.Mam sezonowane drewno , combo które przedstawiacie, jest szyte na miarę tego jak go zwał ale go zwał EKOPROJEKTU, palę czystym paliwem ,pellet , biomasa, drewno wilg. mniejszej od 20% itp. to gdzie jest kruczek dla władzy? Piec ceramiczny pozostanie piecem ceramicznym i jakieś tam emitery będzie serwował środowisko . Mi one nie przeszkadzają bo (jak ktoś wymyślił normy) są zgodne z wytycznymi w procesie palenie. Póki co adwersarze nabrali wody w usta i milczą. I dobrze bo po co gadać bez praktyki po próżnicy.Brawo Wy.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774401
Udostępnij na innych stronach

Piekarniki brudne czy piece "chlebowe" sprawność spalania mają niewielką .Twój piekarnik Remiks jest super ekonomiczny. Nie jest jednak moim marzeniem, ze względu na wiele ograniczeń w korzystaniu z niego. Kucharz / piekarz jest rozliczany ze smaku potrawy a nie ze sprawności. Prawda jest taka, że dymek z węgli jak przechodzi nad potrawą, to ona dopiero wtedy osiąga najlepszy smak.

Ale przy takim układzie jak u mnie dymek przechodzi nad potrawami chyba że wstawię tadżin;-) Toż to brudny piekarnik tylko jest napędzany paleniskiem a jak właściciel się uprze to może w nim napalić jak w piecu go pizzy tylko miejsca wtedy niewiele.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774493
Udostępnij na innych stronach

Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić.

Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie :)

Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774556
Udostępnij na innych stronach

Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić.

Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie :)

Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze :)

 

No to z ciekawością czekam na pomysł i relację z budowy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774563
Udostępnij na innych stronach

Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić.

Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie :)

Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze :)

 

Nigdy tego nie mówiłeś. Jestem pod wielkim wrażeniem.Combo które gotuje i grzeje dom. Wspaniałe przedsięwzięcie. Jesteś kucharzem z praktyką. Tosz to siok powiedziałby Pawlak.:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774618
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady !

Fakt, że chciałem zostać kucharzem z zawodu.

Ale nie zostałem.

Od kilku lat testuję urządzenia na drewno jako Kucharz wcześniej je budując jako Zdun.

No i wychodzi z tego niezła galareta :)

czyli potrzeby kucharza, by jakoś to obsługiwać i potrzeby cieplne potraw: jedne chcą krótko, drugie długo,

z zapieczeniem na początku lub końcu albo bez.

No i piec choć nie ma gałek regulacyjnych musi tym zadaniom sprostać.

Kucharz więc wypija miksturę jak dr Haine i zamienia się w "tego drugiego" :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774627
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady !

Fakt, że chciałem zostać kucharzem z zawodu.

Ale nie zostałem.

Od kilku lat testuję urządzenia na drewno jako Kucharz wcześniej je budując jako Zdun.

No i wychodzi z tego niezła galareta :)

czyli potrzeby kucharza, by jakoś to obsługiwać i potrzeby cieplne potraw: jedne chcą krótko, drugie długo,

z zapieczeniem na początku lub końcu albo bez.

No i piec choć nie ma gałek regulacyjnych musi tym zadaniom sprostać.

Kucharz więc wypija miksturę jak dr Haine i zamienia się w "tego drugiego" :)

 

No to pisz jak Ci się to udaje.:) . O piecu chlebowym marzę, o piecu ceramicznym także ale za dużo rozpierduchy w domu. Połączenie tych obydwu i żeby korzyść była i z kucharzenia i z odzysku ze spalin -grzania chałupy to jest piękne. Adwersarze milczą to znaczyłoby ,że im tez się to podoba.Piotr też nie za bardzo krytykuje to jest dobrze.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774632
Udostępnij na innych stronach

Problem jest w szczegółach.

U palacza płomień i dym ma być prostopadły w górę lub się oddalać.

U kucharza ma się do niego przybliżać jak to np. w tym piecyku do gastronomi z foty bagi.

Sprzeczne potrzeby!

Jak idzie w kierunku kucharza to sprawność marna ale jedzenie super :)

Próbują to rozwikłać kompromisem, ale takie rozwiązanie trochę przypomina "jedzenia ciastka przez szybę".

Urządzenie powinno mieć funkcję w obu kierunkach. Trudne do zrobienia i podraża koszty.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774652
Udostępnij na innych stronach

Problem jest w szczegółach.

U palacza płomień i dym ma być prostopadły w górę lub się oddalać.

U kucharza ma się do niego przybliżać jak to np. w tym piecyku do gastronomi z foty bagi.

Sprzeczne potrzeby!

Jak idzie w kierunku kucharza to sprawność marna ale jedzenie super :)

Próbują to rozwikłać kompromisem, ale takie rozwiązanie trochę przypomina "jedzenia ciastka przez szybę".

Urządzenie powinno mieć funkcję w obu kierunkach. Trudne do zrobienia i podraża koszty.

Jest takie rozwiązanie : теплушка Подгородникова

http://lenoblpech.ru/vidy-pechej/russkie-pechi/russkaya-teplushka-podgorodnikova-i-s

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/153045-taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page/146/#findComment-7774684
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...