Kominki Piotr Batura 18.02.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 U mnie płaszcz jest przede wszystkim na górze. Nie sądzę, żeby był z boku (chociaż w sumie na 100% tego nie wiem) bo gdy chcę grzać jedynie ceramikę, to woda przy okazji dość wolno się nagrzewa. Gdyby woda opatulała cały wkład to sądzę, że przy grzaniu ceramiki woda by się również szybko nagrzała. Poza tym nie mam problemu z temperaturami. W szczytowym momencie w komorze dopalania mam 700-900 stopni w zależności od tego jak drobne drewno wrzucę do paleniska.Woda grzana nad paleniskiem zawsze "łapie" trochę temperatury. Odciąć można w wymienniku wodnym opadowym lub innym dostawianym z boku. Odcinanym kierownicą dymu lub klapą Moritza i odizolowanym od paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.02.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Taki układ gdy ciepło jest kierowane na kanały łapie 2 kW http://www.kafle-kominki.pl/wklady-kominkowe.html Edytowane 18 Lutego 2020 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.02.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 O jakie precyzyjne wyliczenie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 18.02.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Woda grzana nad paleniskiem zawsze "łapie" trochę temperatury. Odciąć można w wymienniku wodnym opadowym lub innym dostawianym z boku. Odcinanym kierownicą dymu lub klapą Moritza i odizolowanym od paleniska. Tak, to jest jasne Ma to swoje wady i zalety. Wada jest taka, że jak nie ma prądu to można napalić ale jednak w ograniczonym zakresie bo prędzej czy później (gdy spaliny nie idą przez wymiennik wodny tylko przez ceramikę) woda i tak się nagrzeje. Plus jest taki, że puszczając spaliny przez ceramikę (a nie przez wymiennik wodny) mogę grzać jednocześnie CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Tak, to jest jasne Ma to swoje wady i zalety. Wada jest taka, że jak nie ma prądu to można napalić ale jednak w ograniczonym zakresie bo prędzej czy później (gdy spaliny nie idą przez wymiennik wodny tylko przez ceramikę) woda i tak się nagrzeje. Plus jest taki, że puszczając spaliny przez ceramikę (a nie przez wymiennik wodny) mogę grzać jednocześnie CWU Skupiając się na CWU...Masz na myśli grzanie CWU w momencie palenia? A może grzanie CWU ciepłem zakumulowanym w masie ceramicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.02.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Sprawdzałem miernikiem na dwóch różnych rurkach zanurzonych częściowo w wodzie w naczyniu szklanym(izolator).po między MIEDZIĄ a rurką OCYNKOWANĄ - 0.65 Vpo między MIEDZIĄ a rurką NIERDZEWNĄ - 0.01 Vpo między MIEDZIĄ a rurką STALOWĄ CZARNĄ - 0.10 VZadaniem inhibitora jest spowolnienie reakcji ponieważ prądu nie zmniejsza.Mieszanie metali, to tykająca awaria !Co jeszcze ? Temperatura zagrzewanej wody ma wpływ na żywotność instalacji c.o czy wody użytkowej nawet z zastosowaniem inhibitora.Najlepiej więc "wysoko"grzać zbiornik w izolacji, a z niego pobierać do podłogówki za pomocą mieszacza no i w górze tego zbiornika weżownica przepływowa do wody użytkowej.Duża temperatura nie tylko spowalnia zżeranie instalacji ale też nie pozwala na rozwój żab w rurce z wodą użytkową (Bakteria Legionella). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.02.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Normalnie masz te rurki zwarte miejscem łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.02.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Czyli co ? wkręcić małą żarówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.02.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Możesz wkręcić, jak zaświeci będzie świadczyło o tym że odkryłeś akumulator;-)Ps. Oczywiście masz rację co do korozji elektrochemicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Taki układ gdy ciepło jest kierowane na kanały łapie 2 kW http://www.kafle-kominki.pl/wklady-kominkowe.htmlkW jest jednostką mocy, nie ciepła. Ciepło mierzymy kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 20.02.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 ponoć w tej jednostce elektrownia rozlicza za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.02.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 kW jest jednostką mocy, nie ciepła. Ciepło mierzymy kWh ... albo w GJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 22.02.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Skupiając się na CWU...Masz na myśli grzanie CWU w momencie palenia? A może grzanie CWU ciepłem zakumulowanym w masie ceramicznej? CWU grzane jest również ciepłem z masy akumulacyjnej, jak również może być grzane podczas palenia. czyli grzeje CWU zarowno podczas palenia jak i po jego zakonczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 CWU grzane jest również ciepłem z masy akumulacyjnej, jak również może być grzane podczas palenia. czyli grzeje CWU zarowno podczas palenia jak i po jego zakonczeniu.Prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.02.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Jeśli dociekania z tego filmiku się zrealizują, to taki sobie piecyk górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.02.2020 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dałeś radę to obejrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.02.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dałeś radę to obejrzeć?A co? Głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.02.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 A co? Głupoty? Pojęcia nie mam bo nie dało się obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.02.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Obejrzeć się dało, ale nie cierpię gadania jak przy słowotoku, a poza tym poczułam się jakby siedziała u wróżki. Dała spokój po paru minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.02.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Mnie zaciekawiło i pewnie dlatego przestał razić fatalny przekaz. Tak to już jest. Kit wciskany nam przez krasomówców łykamy jak kaczka kluski..... Do tej pory mało wiedziałem o magnetyzmie Ziemi. Ciekawe czy facet ma trochę racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts