janusz_21 13.02.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Mam refleks jak ....Kanałów nie czyściłem wcale bo nie miałem czym. Sadzy nie było dużo może 1/4wiadra po 6 latach, chyba jest u mnie zaj....y cug i pali sie tylko 2-3letnie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2022 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Mam refleks jak ....Kanałów nie czyściłem wcale bo nie miałem czym. Sadzy nie było dużo może 1/4wiadra po 6 latach, chyba jest u mnie zaj....y cug i pali sie tylko 2-3letnie drewno. No i tu się kłania kultura obsługi. Palenie drewna, a nie wędzenie. Dobry, sezonowany co najmniej 2 lata opał - liściasty. No i konstrukcja urządzenia. Niedawno rozbieraliśmy obudowę szamotową w piecu Twojego typu. Klient chciał kafle. Mieliśmy więc wgląd w serce pieca: palenisko i masę akumulacyjną. Nic nie musieliśmy poprawiać. Ciekawostką jest to, że w piecu palono codziennie przez 8 lat, ale nigdy nie czyszczono kanałów. Raz wybrano osad z filtra (wyczystki w kanałach akumulacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.02.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Dobry piec, to tylko ból DU*Y dla państwa. Nie dość, że jest trwały, co powoduje zastój w sprzedaży, to jego właściciel robi opał najczęściej samodzielnie w sadzie czy lesie, susząc na słońcu, więc omija tym sposobem wiele kosztownych procesów, na które można byłoby nałożyć WAT. Ale to nie wszystko ponieważ grzejąc dom własnym paliwem, taki użytkownik ma realne DOCHODY, które nie są w żaden sposób opodatkowane, więc PAŃSTWO z tego tytułu ubożeje. No i z czego potem realizować takie programy jak np CZYSTE POWIETRZE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 03.03.2022 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Czyszczenie komina raz w roku to 1/3 wiadra a może mniej.Tylko proszę nie krzyczeć ale świetną "maszynę" do ogrzewania wykoncypowaliście! A propos państwa, ono ubożeje nie dzięki piecykom Piotra i enia i innym mądrym ludziom tylko, ze "rządzone" jest przez zgraję ......, której zależy tylko na słupkach poparcia a nie mają na uwadze jego dobra i pomyślności jego obywateli w każdej dziedzinie. Ta sytuacja dotyczy nie tylko obecnych włodarzy co jest nieszczęściem tej krainy, tak jest przynajmniej od dobrych kilkuset lat. A szkoda i żal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szitsu 13.04.2022 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Witam, z Wielkim zainteresowaniem czytam ten temat, jako osoba zgłębiająca cały wachlarz obecnych możliwości na grzanie domu. A czy taki piecokominek akumulacyjny to dobra opcja w domku na zgłoszenie? Domek ma być użytkowany przez dwie osoby, przez cały rok. Dodatkowo będziemy wspomagać się klimatyzatora z funkcją grzania (4,5kW)?? Pozdrawiam autorów wątku, w szczególności Pana Piotra, którego piękne realizację urzekły zarówno mnie i żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2022 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Witam, z Wielkim zainteresowaniem czytam ten temat, jako osoba zgłębiająca cały wachlarz obecnych możliwości na grzanie domu. A czy taki piecokominek akumulacyjny to dobra opcja w domku na zgłoszenie? Domek ma być użytkowany przez dwie osoby, przez cały rok. Dodatkowo będziemy wspomagać się klimatyzatora z funkcją grzania (4,5kW)?? Pozdrawiam autorów wątku, w szczególności Pana Piotra, którego piękne realizację urzekły zarówno mnie i żonę Dziękuję serdecznie za dobre słowo! Piecokominek to dobra opcja dla kogoś kto nie boi się prac ręcznych, związanych z przygotowaniem opału i obsługą pieca. Co prawda z obsługą pieca akumulacyjnego jest kilkakrotnie mniej roboty, niż z obsługą kominka, ale zawsze...Jest też argument niezależność od awarii nośników opartych na sieciowych źródłach energii. Niebanalny jest też aspekt cenowy. Drewno nadal jest relatywnie tańsze. Jaki duży dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Piotrze, domek na zgłszenie to max 70 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Piotrze, domek na zgłszenie to max 70 m2 No tak, ale sporo było 35 m2, a to połowa chaty do ogrzania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Chyba od 1 stycznia można 70 m2 i zdaje się, że już nie ma ograniczenia wysokości domu. Nie jestem pewna tego, ale jeśli tak, to można mieć fajne poddasze dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szitsu 14.04.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Jasna sprawa, powierzchnia. Zapomniałem Dom zostanie wybudowany jako domek letniskowy 35m2 powierzchni , co może dać prawie 50m2 powierzchni użytkowej wraz z antresolą/ poddaszem użytkowym. Jednak w perspektywie 6/10 lat domek zamierzamy rozbudować o kolejne 35m2. Dobrze by było, aby Piecokominek spełniał się przy obu wariantach. Dodam jeszcze, że dom będzie wykonany w technologii naturalnej Strawballe, tj konstrukcja drewniana, izolacja 30cm słomy, tynk gliniany 5 cm. Ma to dać parametr U około 0,26. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Jasna sprawa, powierzchnia. Zapomniałem Dom zostanie wybudowany jako domek letniskowy 35m2 powierzchni , co może dać prawie 50m2 powierzchni użytkowej wraz z antresolą/ poddaszem użytkowym. Jednak w perspektywie 6/10 lat domek zamierzamy rozbudować o kolejne 35m2. Dobrze by było, aby Piecokominek spełniał się przy obu wariantach. Dodam jeszcze, że dom będzie wykonany w technologii naturalnej Strawballe, tj konstrukcja drewniana, izolacja 30cm słomy, tynk gliniany 5 cm. Ma to dać parametr U około 0,26. PozdrawiamCzyli potrzebny będzie elastyczny piecyk, pozwalający grzać również połową maksymalnego załadunku drewnem. Raczej lekka konstrukcja, o mniejszej bezwładności, ale zapewniająca ciepło na minimum 12h, jednym paleniem. Ciężki piec może być problematyczny w początkowym okresie użytkowania (przed rozbudową). Warto pochylić się nad takim wkomponowaniem urządzenia w budynek, by był bezpieczny w kontekście p.poż (słoma, drewno). Urządzenie grzewcze akumulujące energię w swojej masie, to dobra opcja w budowli wykonanej z dobrego izolatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.04.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Domek 35 m2 z antresolą czyli ok 55m2 z U porównywalnym i ogrzewaniem piecyk + masa akumulacyjna już funkcjonuje jako mieszkalny od jesieni i mieszkańcy nie mają zastrzeżeń. Masa akumulacyjna jest stała a piecyk tak jak silnik w samochodzie można podmienić na inny. Urządzenie grzewcze zostało postawiane "z tendencją" do środka mieszkania. W tym ustawieniu gdyby coś dobudować , to należałoby równocześnie wyposażyć w drugi piec. Dlatego jeśli plan jest na powiększenie domu w przyszłości, to urządzenie grzewcze i komin najlepiej jakby był wybudowany przy ścianie, która będzie się łączyć z częścią, którą w przyszłości ma powstać. Niezłym rozwiązaniem byłby zbiornik wody, który mógłby grzać ten piec na grawitacji i postawiony w nowej części budynku. Jeną z odmian takiego pomysłu użytkuję już 6 lat i nie mam pretensji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Domy, które budowano w dawnych czasach „wokół komina”, to najlepsze rozwiązanie. Od lat żałuję, że nie postawiłam takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Domy, które budowano w dawnych czasach „wokół komina”, to najlepsze rozwiązanie. Od lat żałuję, że nie postawiłam takiego domu.Co tam?! Mogę Ci taki komin zbudować. Rozwalenie starej chaty w pakiecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 :D:D Mój komin nawet w nienajgorszym miejscu, Może nie trzeba byłoby rozwalać, ale... pozostaje kwestia kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.04.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 :D:D Mój komin nawet w nienajgorszym miejscu, Może nie trzeba byłoby rozwalać, ale... pozostaje kwestia kasy Oj tam, zrezygnujesz z jednego wyjazdu na Malediwy dla rodziny i powinno starczyć na jakiś piecyk u Piotra;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.07.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-24.85. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj.... Zapraszamy do oglądania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.07.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-24.85. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj.... Zapraszamy do oglądania: Piecyk z pewnością ciekawy, ale czy miejsce tej reklamy zostało przez redakcję przemyślane? Tu piszemy o ekologicznym spalaniu drewna w konstrukcjach zduńskich, w małym obiegu, w duchu zrównoważonego rozwoju. Ta idea wyklucza paliwa kopalne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.07.2022 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Piecyk z pewnością ciekawy, ale czy miejsce tej reklamy zostało przez redakcję przemyślane? Tu piszemy o ekologicznym spalaniu drewna w konstrukcjach zduńskich, w małym obiegu, w duchu zrównoważonego rozwoju. Ta idea wyklucza paliwa kopalne.... Droga Redakcja, zajmuje się, Piotrze, REKLAMĄ, ktora zapenia jakieś pieniądze, a nie forumowiczami, którzy powoli z forum odchodzą, bo nie da się korzystać z zalanego reklamami interfejsu. Co Redakcję obchodzi czy wpis jest na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.07.2022 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Droga Redakcja, zajmuje się, Piotrze, REKLAMĄ, ktora zapenia jakieś pieniądze, a nie forumowiczami, którzy powoli z forum odchodzą, bo nie da się korzystać z zalanego reklamami interfejsu. Co Redakcję obchodzi czy wpis jest na temat?Racja! Senior Member od dłuższego czasu szykuje się do zgaszenia światła, zamiast spytać jakiegoś gimnazjalisty co dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts