ja14 12.02.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Film udało mi się nakręcić i zamieścić bez wpadki tym razem :-) Filmik zamieszczam , by Ci którym strzeli do łba rzępolić cegły szamotowe tarczką za 8,90 zł i szlifierką kątową Agojama , zobaczyli że chyba nie warto. Zwlaszcza jezeli do przyciecia jest circa about 14 cegiel (zakladam 10% ze 140) Natomiast zgadzam sie, ze wycinanie klinow na sklepienie "Agrojama" bedzie ekstremalnie trudne i zamiast kupowac pile za 10 tys zl, znacznie latwiej jest wylac beton. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Zwlaszcza jezeli do przyciecia jest circa about 14 cegiel (zakladam 10% ze 140) Natomiast zgadzam sie, ze wycinanie klinow na sklepienie "Agrojama" bedzie ekstremalnie trudne i zamiast kupowac pile za 10 tys zl, znacznie latwiej jest wylac beton. Pozdrawiam. Film nie jest reklamą piły, tylko myślenia podczas pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.02.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam! Klinów oczywiście nie trzeba wycinać, nawet nie jest to wskazane. Kliny oczywiście można kupić, a ich kombinację można dobrać do prawie każdego promienia. Powierzchnia cegły po cięciu nie ma takich samych własności jak ta oryginalna, dlatego nie podoba mi się trochę, że w tym często pokazywanym palenisku w ogień "patrzy" ta część "po pile" (chodzi mi szczególnie o te skosy przy ruszcie) . Dobrze byłoby to konstruować trochę inaczej. Wiąże się to z technologią produkcji - prasowaniem cegły. Zewnętrzne warstwy są zawsze dużo bardziej zwarte i pory są tutaj lepiej zamknięte.To oczywiście szczegół i nie jest to błąd z kategorii grubych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 "To oczywiście szczegół i nie jest to błąd z kategorii grubych." Szczególik ,który może skrócić życie o połowę życie paleniska oczywista:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.02.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam! Klinów oczywiście nie trzeba wycinać, nawet nie jest to wskazane. Kliny oczywiście można kupić, a ich kombinację można dobrać do prawie każdego promienia... W takim razie warto chyba od razu wskazać źródło zaopatrzenia, bo w GS-ach raczej klinów nie sprzedają a duży zakład to podejrzewam, że na zamówienie na 29 szt. nawet nie splunie. Wiem, że można spytać na priva ale ktoś to może czytać za rok a Wojtkowi do tego czasu może znudzić się forum (byłoby szkoda). Powyższe piszę na podstawie własnych doświadczeń. P.S. "Film nie jest reklamą piły, tylko myślenia podczas pracy..." - to może spróbuj go nakręcić bez udziału piły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 P.S. "Film nie jest reklamą piły, tylko myślenia podczas pracy..." - to może spróbuj go nakręcić bez udziału piły... Zanim znów sie "nabzdyczysz" przeczytaj ze zrozumieniem "co poeta miał na myśli" Gdybyś nie był tak wojowniczo nastawiony do życia ,popełnił byś mniej błędów , ą życzliwi i mądrzy ludzie nie "nabieraliby wody w usta" po twoich fenomenalnych ripostach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.02.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Wcale sie nie "nabzdyczam" i w pelni rozumiem co Poeta mial na mysli tylko wydaje mi sie, ze seryjne ciecie cegiel bez takiej pily nie jest mozliwe. Byc moze sie myle - dlatego chetnie bym to zobaczyl.Pozdrawiam.P.S. Widze, ze reagujesz alergicznie wiec znikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 P.S. Widze, ze reagujesz alergicznie wiec znikam. Tak . Mam alergię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Ja 14 SPROSTOWANIE I PRZEPROSINY. Naskoczyłem na Ciebie (alergicznie ) sadząc ,że się czepiasz. Natomiast po przeanalizowaniu ,zauważyłem brak wpisu w poscie # 167 . Zdjęcie z piłą miało uzmysłowić absurdalność cięcia cegieł szamotowych "domowym sposobem" . Film miał to jeszcze bardziej podkreślić . Zabrakło komentarza ,który chyba ze zmęczenia pominąłem. Komentarz miał uzmysłowić majsterkowiczom ,że udanie sie do wyspecjalizowanego zakładu jest lepszym pomysłem . Cięcie kosztuje 1-2 zł od sztuki. Rozmawiałem o tym z Wojtkiem i w myślach "odfajkowałem". Wpis uzupełnię za chwilkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.02.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Kolejne zdjęcia z budowy. ... Zależało mi właściwie tylko na zdjęciu drugim z prawej. Pokazując łatwość cięcia cegieł specjalistyczna piłą ,chciałem skłonić "majsterkowiczów" do skorzystania z usługi zakładu taką piłę posiadającego. Cegły można ciąć również piłami do granitu (do marmuru odpada) , więc zakład kamieniarski też wchodzi w rachubę. Mają tam zresztą zawsze jakąś gorszą tarczę . Koszt ciecia to pewnie 1-2 zl od sztuki . Oj, oj nie byłbym taki pewny, że kamieniarz będzie chętny do cięcia szamotu. Dobra tarcza do granitu to koszt 600-1000 zł. Ciekawe czy znajdzie się chętny i zaryzykuje zniszczenia tarczy. Raz straciłem diament na kilku płytkach gresowych i powiedziałem - nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.02.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Eniu ja już dziś praktycznie odlałem płyty szamotowe na całą obudowe, a jak u Ciebie z angażem do pracy przy piecyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.02.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Witam! Wymiennik spakowany na palecie stoi w drzwiach. Na dole wiązacze magnezytowe, wyżej te ciemne to prostki, potem wiązacze szamotowe. Płytki widać, na górze kliny 2NK18. Wewnątrz wkomponowane kliny 1L10, 1L16 i 1NK14. Razem 1200 kg. Do tego dojdzie oczywiście prostka szamotowa od Piotra (jeszcze 175 kg). Zaprawa i beton się już nie zmieszczą. Te następną razą. Zmykam do domu, bo mi się już rodzina oflagowuje. Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2011 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam! Wymiennik spakowany na palecie stoi w drzwiach. Na dole wiązacze magnezytowe, wyżej te ciemne to prostki, potem wiązacze szamotowe. Płytki widać, na górze kliny 2NK18. Wewnątrz wkomponowane kliny 1L10, 1L16 i 1NK14. Razem 1200 kg. Do tego dojdzie oczywiście prostka szamotowa od Piotra (jeszcze 175 kg). Zaprawa i beton się już nie zmieszczą. Te następną razą. Zmykam do domu, bo mi się już rodzina oflagowuje. Pozdrawiam Właśnie ledwo dyszę po piecyku , a tu kolejne 1200 kg. Nie mogłeś tego od razu pokleić , jakieś w łapach miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Oj, oj nie byłbym taki pewny, że kamieniarz będzie chętny do cięcia szamotu. Dobra tarcza do granitu to koszt 600-1000 zł. Ciekawe czy znajdzie się chętny i zaryzykuje zniszczenia tarczy. Raz straciłem diament na kilku płytkach gresowych i powiedziałem - nigdy więcej. Margod pewnie masz rację z gresem natomiast szamot to inny materiał-twardy, ale dobra piła do granitu nie zużywa sie na nim jakoś tragicznie. Teraz Batura przeczyta - i żegnaj wygodo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.02.2011 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ja mam jeszcze jedna watpliwosc dotyczaca tego kamieniarza. Trudno jechac osobno z kazda cegla (chyba ze ktos mieszka na cmentarzu) wiec trzeba bedzie naciac na zapas. No a jak cegly beda tylko troche mniej rowne od tych od Wojtka to okaze sie ze w nastepnej warstwie docinka jest za krotka albo za dluga o okolo pol centymetra.Nie wydziwiam - tylko naprawde mialem taki problem i dlatego docinki robilem na biezaco.Moze fachowcy maja na to jakis patent - chetnie poslucham.Pozdrawiam.P.S. Gdyby nie to, ze moja Agrojama byla pozyczona to nagralbym film. Wcale nie idzie to duzo wolniej niz na filmie Enia. Tyle, ze duzo kurzu i dokladnosc mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.02.2011 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ja mam jeszcze jedna watpliwosc dotyczaca tego kamieniarza. Trudno jechac osobno z kazda cegla (chyba ze ktos mieszka na cmentarzu) wiec trzeba bedzie naciac na zapas. No a jak cegly beda tylko troche mniej rowne od tych od Wojtka to okaze sie ze w nastepnej warstwie docinka jest za krotka albo za dluga o okolo pol centymetra. Nie wydziwiam - tylko naprawde mialem taki problem i dlatego docinki robilem na biezaco. Moze fachowcy maja na to jakis patent - chetnie poslucham. Pozdrawiam. P.S. Gdyby nie to, ze moja Agrojama byla pozyczona to nagralbym film. Wcale nie idzie to duzo wolniej niz na filmie Enia. Tyle, ze duzo kurzu i dokladnosc mniejsza. Szlifierka kątowa w domowych warunkach sprawdza się chyba najlepiej w połączeniu ze zwykłą ściernicą do betonu (zieloną). Metalowe tarcze diamentowe jeśli tną kosztują pod 100,- zł. Te po 15,- mają za mało diamentu i tną słabo. Nieźle sie sprawdza polewanie delikatnie wodą (np plastikowa butelka z małym otworkiem + 1 osoba ). Przy okazji nie ma kurzu. Odnośnie docinania na zapas. Wszystkie cegły połówkowe dociąłem na zapas . Fuga miała od 1 - 3 mm (czyli dość trudna i precyzyjna robota - kto zna sie na rzeczy potrafi ocenić) .Możliwe to było nie tylko dzięki równym cegłom. Na zdjęciach widać wstępne przymiarki ,czyli myślenie przed a nie po fakcie. Podobnie można postąpić z cegłami niekształtnymi tym bardziej, że zabawa z fugami śr. 2 mm. to raczej zabawa dla koneserów. Możliwości jest pewnie tyle ,ilu majstrów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.02.2011 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Posuszyłem ,popaliłem, dałem czadu .... jutro fotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) ..... Kolejny etap zakończony. Pierwsza wersja piecyka gotowa ( będą modyfikacje ). Od "prawa" 1. Na potrzeby majsterkowania wymyśliłem nadproże z udziałem dwóch luźno leżących kątowników. Kątowniki uczestniczą w operacji tylko w fazie klejenia. Później sa niepotrzebne, ale gdyby nadproże miałoby się "sypać" (pęknie na 100% !) , nie dopuszczą do tego. 2. Cegły układałem bez kleju , na włókninie , klej pojawił się dopiero jedna warstwę wyżej. 3. Niestety , tak się kończy budowa na niestabilnym podłożu . Piecyk "obalił się" 4. Klejenie ostatniej warstwy (na razie ). Edytowane 14 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) ...... C.d. Też od prawej 1. Przymiarki wnętrza ,które wyłożę płytkami z GS-u. Polana średnio 50 cm. 2. Sklepienie prowizoryczne z użyciem płyty szamotowej i znalezionego "w krzakach " u Batury , niepotrzebnego ,żeliwnego sklepienia wkładu kominkowego. 3. Montaż drzwi. 4. Sposób prowizorycznych uszczelnień . Edytowane 14 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) ..... Zdjęcia wskakują sobie jak chcą chociaż prosiłem je by się nie pchały..... jak dzieci Drugie z lewej: Palenisko gotowe .Przygotowane do montażu drzwi .Uszczelka widoczna nad kątownikiem pojawi się wokół otworu. Okładzina na froncie może być z małych płytek . Te które widać na zdjęciu (50x20x3,2 cm) , to wynik mojego lenistwa . Frez zrobił pracownik Batury . Chodziło tylko o estetykę. Piecyk , będzie później prawdopodobnie sprzedany , więc jego wygląd też ma znaczenie. Dwa prawe zdjęcia : "Para buch ,koła w ruch...." Lewe : no co nie widać ? Edytowane 14 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts