Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spokojnie...Sieję tą zarazę od dobrych 10 lat. Najwięcej zarażonych przeszło przez moja szkołę, w której nie było tajemnic. Kolejna sesja zarażania w listopadzie...:)

Trochę to trwało, ale w końcu i mnie zaraziłeś:)

Tyle, że ja lubię wyzwania i wymyśliłem sobie, że spaliny kierować będę w dół, a nie jak prawie u wszystkich do góry:

palenisko szamotowe .jpgzgazowanie drewna 5.jpg

Więcej informacji na naszym blogu:

http://www.kominki-godzic.pl/blog/palenisko-szamotowe-zgazowywujace-drewno/

• 1 month później...

trafiłem ostatnio na taki filmik

- po pierwsze nie ma tam chyba krótkiego obiegu na czas rozpalania, jak będzie z parametrami spalin?

- po drugie, jakbym sobie wykonał kopię tego (powiedzmy nie ja ale osoba doświadczona w murowaniu, mam taką) dbając o dokładność i materiały to by to zadziałało?

- po trzecie. A może w ogóle inaczej. Chciałbym kominek w domu bardzo dobrze ocieplonym, żeby mi nie przegrzewał domu bo to mi najbardziej doskwierało przy poprzednim. Jak to w ogóle ugryźć? Dodam, że nie zależy mi na kształcie, całość miałaby być ukryta za ścianą a widoczne tylko drzwiczki. Zlecić zdunowi obudowanie podobnego wkładu jak na filmie? Jaki? Coś jak stare piece kaflowe tylko bez kafli, chyba każdy zdun by sobie z tym poradził? Czy "ciepły kominek" z tymi kształtkami wydłużającymi drogę spalin? Oczywiście chodzi o to, żeby nie wydać na to 30tyś. Im więcej czytam tym bardziej głupieję :o

Edytowane przez zibuch

Witam.

Osoba doświadczona w murowaniu nie będzie wiedzieć co zrobić z kaflami a co z szamotem. A jak zrobi, będziesz to rozbierał i stawiał na nowo, kupując w dodatku komplt kafli jeszcze raz. A przedtem będziesz miał być może okazję spróbować na samym siebie co to jest tlenek węgla i w jaki sposób powstaje w kanałowych piecach kaflowych.

Piec z filmu to realny koszt oscylujący nawet powyżej 30 tys. zł - na kaflach wielkoformatowych, z paleniskiem wyposażonym w porządne drzwi, z elektroniką sterującą procesem spalania i przed wszytkim z gwarancją że zrobi to ktoś, kto wie jak się do tego zabrać i jak wykonać piec o poziomym układzie kanałów.

Przede wszystkim taki piec trzeba "policzyć" najpierw. Na ile ma być kilogramów drewna, ile ma ważyć i jak długo ma oddawać ciepło.

Pozdrawiam.

................ i wymyśliłem sobie, że spaliny kierować będę w dół, a nie jak prawie u wszystkich do góry:

[ATTACH=CONFIG]341979[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]341980[/ATTACH]

Taki obieg gazów jest w większości pieców "zgazowujących " drewno . Dwa obiegi ; rozpalanie i praca ... W takich razach najlepszy jest ruszt ceramiczny....

trafiłem ostatnio na taki filmik

- po pierwsze nie ma tam chyba krótkiego obiegu na czas rozpalania, jak będzie z parametrami spalin?

- po drugie, jakbym sobie wykonał kopię tego (powiedzmy nie ja ale osoba doświadczona w murowaniu, mam taką) dbając o dokładność i materiały to by to zadziałało?

- po trzecie. A może w ogóle inaczej. Chciałbym kominek w domu bardzo dobrze ocieplonym, żeby mi nie przegrzewał domu bo to mi najbardziej doskwierało przy poprzednim. Jak to w ogóle ugryźć? Dodam, że nie zależy mi na kształcie, całość miałaby być ukryta za ścianą a widoczne tylko drzwiczki. Zlecić zdunowi obudowanie podobnego wkładu jak na filmie? Jaki? Coś jak stare piece kaflowe tylko bez kafli, chyba każdy zdun by sobie z tym poradził? Czy "ciepły kominek" z tymi kształtkami wydłużającymi drogę spalin? Oczywiście chodzi o to, żeby nie wydać na to 30tyś. Im więcej czytam tym bardziej głupieję :o

W układach szamotowych nie stosuje się krótkiego obiegu a spaliny takie będą jakie wyjdą.

Jak tu działa to u Ciebie też zadziała.

Żeby kominek nie przegrzewał:

- mniejsze palenisko a tym samym palić mniej i krótszymi polanami.

- a gdy jeszcze będzie za ciepło to go zaizolować.

Witam.

Stefanie ... robi się, robi ...

A jak się nie robi to ... też się robi ... tyle że w postaci "przelotek" lub innych szczelin bezpieczeństwa, mających między innymi właśnie za zadanie przeciwdziałać częstej głupocie albo zwykłej niewiedzy użytownika pieca.

Na filmie wyraźnie widać taką"szczelinę" bezpieczeństwa ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

Stefanie ... robi się, robi ...

A jak się nie robi to ... też się robi ... tyle że w postaci "przelotek" lub innych szczelin bezpieczeństwa, mających między innymi właśnie za zadanie przeciwdziałać częstej głupocie albo zwykłej niewiedzy użytownika pieca.

Na filmie wyraźnie widać taką"szczelinę" bezpieczeństwa ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Moja odpowiedź odnosiła się do pytania zibucha o "krótki obieg w czasie rozpalania" - więc powtarzam - W układach szamotowych nie stosuje się krótkiego obiegu w czasie rozpalania a spaliny takie będą jakie wyjdą.

Moja odpowiedź odnosiła się do pytania zibucha o "krótki obieg w czasie rozpalania" - więc powtarzam - W układach szamotowych nie stosuje się krótkiego obiegu w czasie rozpalania a spaliny takie będą jakie wyjdą.

Poważnie???

Zamuruj krótki obieg, bosienierobi...:D

Piotrze ta informacja i tak jest dla niewielu, Ty wiesz fachowcy też a takich jak ja jest może kilku. Ktoś kto chce odfiltruje informacje i coś tam sobie zbuduje. Rozumiem fachowców którzy oszczędnie dzielą się swoją wiedzą ale nie rozumiem tych którzy mieszają w głowach ludziom tylko po to ... no właśnie nawet nie wiadomo po co.

Piotrze ta informacja i tak jest dla niewielu, Ty wiesz fachowcy też a takich jak ja jest może kilku. Ktoś kto chce odfiltruje informacje i coś tam sobie zbuduje. Rozumiem fachowców którzy oszczędnie dzielą się swoją wiedzą ale nie rozumiem tych którzy mieszają w głowach ludziom tylko po to ... no właśnie nawet nie wiadomo po co.

A robił facet wrażenie rozsądnego....