eniu 13.02.2016 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 W sumie, to blondyne starczy zabrać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek 3miasto 13.07.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 dziś skończyłem czytać - był fajny wątek (zasmrodzony, ale fajny), niestety dwie osoby go wywaliły... dla mnie niekwestionowanym zwycięzcą wątku jest Remiks niestety za tępy jestem, żeby powtórzyć jego wyczyn wszystkim Zdunom dziękuję za lekcje i wielką porcję wiedzy. jeśli ktoś tu zajrzy - uprzejmie proszę o info odnośnie targów, na których spotkać można osoby tu udzielające się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 13.07.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Piecyk ceramiczny cegła Ceradbud ,glina i zasady Kuzniecowa.http://images76.fotosik.pl/637/44f8e907400bdfd4med.jpgPozdrawiam bagi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.07.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 dziś skończyłem czytać - był fajny wątek (zasmrodzony, ale fajny), niestety dwie osoby go wywaliły... dla mnie niekwestionowanym zwycięzcą wątku jest Remiks niestety za tępy jestem, żeby powtórzyć jego wyczyn wszystkim Zdunom dziękuję za lekcje i wielką porcję wiedzy. jeśli ktoś tu zajrzy - uprzejmie proszę o info odnośnie targów, na których spotkać można osoby tu udzielające się No przesadziłeś Maciek, żaden wyczyn w końcu piece to proste konstrukcje jak ktoś stwierdził i na Pana K.... nie trzeba się oglądać w końcu polacy nie gęsi.... Co do wywalania wątku to niestety tak bywa, są tacy co mają takie zainteresowania. Targi u nas to chyba poznań ale to dopiero w marcu o ile się nie mylę, pewnie tam spotkasz część zdunów piszących tutaj, mnie tam nie spotkasz bo zdunem nie jestem ale zapraszam w Karkonosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.07.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Zasada Kuzniecowa... Nawalić jakiejś cegły , ile leży na placu, wyrąbać cały las za domem [ najlepiej jak mieszkasz na Syberii ] spalić na raz kubik drewna... i czekać... Czerwona cegła jako podstawowa masa i budulec pieca to raczej nie jest szczyt wiedzy zduńskiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.07.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Zasada Kuzniecowa... Nawalić jakiejś cegły , ile leży na placu, wyrąbać cały las za domem [ najlepiej jak mieszkasz na Syberii ] spalić na raz kubik drewna... i czekać... Czerwona cegła jako podstawowa masa i budulec pieca to raczej nie jest szczyt wiedzy zduńskiej.... Wolę zasady Kuzniecowa, bo to mądry człowiek. Takich bredni by nie napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.07.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 dziś skończyłem czytać - był fajny wątek (zasmrodzony, ale fajny), niestety dwie osoby go wywaliły... dla mnie niekwestionowanym zwycięzcą wątku jest Remiks niestety za tępy jestem, żeby powtórzyć jego wyczyn wszystkim Zdunom dziękuję za lekcje i wielką porcję wiedzy. jeśli ktoś tu zajrzy - uprzejmie proszę o info odnośnie targów, na których spotkać można osoby tu udzielające się Targi KOMINKI. Odbywają się równolegle z BUDMĄ, tyle że odróżnieniu w od niej, co dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 14.07.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Zasada Kuzniecowa... Nawalić jakiejś cegły , ile leży na placu, wyrąbać cały las za domem [ najlepiej jak mieszkasz na Syberii ] spalić na raz kubik drewna... i czekać... Czerwona cegła jako podstawowa masa i budulec pieca to raczej nie jest szczyt wiedzy zduńskiej.... W Twoim wykonaniu zapewne tak by było drogi Darku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.07.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Wolę zasady Kuzniecowa, bo to mądry człowiek. Takich bredni by nie napisał... Piotrze , nie rób reklamy słabej technice . W branży już wszyscy wiemy że ostatnio dobrze na tej przyjaźni zarobiłeś ....... Kurs płatny przez uczniów + marże za materiały + od klientów za budowę... [ ....000,- zł ] . Zarabiasz na takich kursach bo masz chętnych ...............i dobrze. Nie zmienia to jednak faktu że w całym "K" niema specjalnej atrakcji technicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.07.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 W Twoim wykonaniu zapewne tak by było drogi Darku. Czym byś nie czarował , pięknymi nazwami czy internetowa mitologią , to parametrów technicznych zastosowanych materiałów nie zmienisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.07.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Piotrze.Będą gościnnie w Żabiej Woli , jechałeś na zjazd uczestników "drugiego" Forum w Rozalinie, wygłosiłeś zupełnie inną ocenę co do całej koncepcji Pana "K" .... Rozumiem że teraz potrzeba chwili zmusza Ciebie do pisania takich pochwał... Pytanie zasadnicze , co jest ważniejsze ? Wiedza ?Geszeft ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.07.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Tak na marginesie , wiele Twoich doświadczeń i eksperymentów ze spalaniem , pokazywane czasami na FM , jest TECHNICZNIE o wiele więcej warte jak to "wschodnie" lepienie z czerwonej cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek 3miasto 15.07.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 ożywiłem wątek martwy od pół roku i żałuję Panowie Zdunowie - a nie lepiej takie sprawy na priv, albo na tel? Albo spotkać się, dać se po razie i na wódkę wyjaśnić? Trzecią opcje preferuje się u mnie w firmie działa tak wydedukowałem, że następna wystawa kominki w 2018 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.07.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Jak dla mnie, to piec wygląda super. Jeśli to cegła klinkierowa, to będzie mieć dobrą pojemność i zbudowany prawidłowo. Osobiście bym sobie nie zafundował, bo popielnik jak dla mnie ma za małą pojemność a lubię jak mieści się 1.5 - 2 wiadra. No i za wysoki, gdyż wolę do 1.5 m wysokości, a wtedy trzeba iść w szerokość. Sprawa gabarytów jest jednak "wolnorynkowa" a czasami ilość miejsca w domu o tym decyduje, czy np żona, z którą nie warto zadzierać. Na tych niskich idealnie schnie pranie w tym poszfy i prześcieradła. Wtedy nawet prasować już nie trzeba i żona jest zachwycona Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.07.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Jak dla mnie, to piec wygląda super. Jeśli to cegła klinkierowa, to będzie mieć dobrą pojemność i zbudowany prawidłowo. Osobiście bym sobie nie zafundował, bo popielnik jak dla mnie ma za małą pojemność a lubię jak mieści się 1.5 - 2 wiadra. No i za wysoki, gdyż wolę do 1.5 m wysokości, a wtedy trzeba iść w szerokość. Sprawa gabarytów jest jednak "wolnorynkowa" a czasami ilość miejsca w domu o tym decyduje, czy np żona, z którą nie warto zadzierać. Na tych niskich idealnie schnie pranie w tym poszfy i prześcieradła. Wtedy nawet prasować już nie trzeba i żona jest zachwycona Pozdrawiam. A po co Ci popielnik na 2 wiadra, by raz na dwa lata popiół usuwać? Bez popielnika jeszcze lepiej:-) ps. Maciek nie patrz na zdunów oni tak mają raz Kuznietzow jest cacy raz be a czasami sobie krążki ze cztery na wkładzie zamontują i ściemniają o komforcie i akumulacji;-) Już kiedyś im tłumaczyłem że strzelają sobie w kolano ale jakoś nie kumate te zduny;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.07.2016 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Jak piec używany czasami, to popielnik właściwie zbędny. Inaczej jest, gdy przez piec przechodzi w sezonie 5-10 mp drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.07.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Jak piec używany czasami, to popielnik właściwie zbędny. Inaczej jest, gdy przez piec przechodzi w sezonie 5-10 mp drewna. Boguś niestety muszę się nie zgodzić, sam palę w moim piecyku codziennie, w sezonie tak ok. 5-6mp drewna. Popiól usuwany raz na kilka tygodni, powiedzmy raz na miesiąc i jest tego wiadro i wcale nie wielkości beczki;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.07.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 No to zdecyduj się, bo raz piszesz, że 2 wiadra na dwa lata a teraz, że wiadro masz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 16.07.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Wiadro na lata, czy miesiąc, wszystko zależy od czasu i miejsca narracji potem słychać strzały. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny&p=7198957&viewfull=1#post7198957 Mnie się widzi, sprawia wrażenie domu w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.07.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 W opisach do pieców na pelet często piszą, że powstaje 0,5% popiołu ze spalonej ilości peletu. Czyli z 1 tony 5 kg popiołu.nawet jeśli wynik jest wyśrubowany i wyjdzie 2x więcej czyli 10 kg, to tez nie ma tragedii.Mam w domu ogrzewanie wyłącznie "piecowe", więc zadbałem o to, by z tym popiołem nie bujać się za często. Jak sceptykom mówię, że w głównym piecu wybieram popiół w grudniu, lutym i pod koniec kwietnia(2 wiadra na raz), to nie wierzą i pewnie mają mnie za kłamcę. Wiadro popiołu w moim piecu powstaje po spaleniu 1.5-2 mp drewna. Taki dobry wynik jest trudny do przeskoczenia dla innych systemów grzewczych, dlatego to zbudowałem , eksploatuję.Oczywiście działają tu zasady, a nie czary mary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts