Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziś skończyłem czytać - był fajny wątek (zasmrodzony, ale fajny), niestety dwie osoby go wywaliły...

dla mnie niekwestionowanym zwycięzcą wątku jest Remiks ;) niestety za tępy jestem, żeby powtórzyć jego wyczyn :(

wszystkim Zdunom dziękuję za lekcje i wielką porcję wiedzy.

jeśli ktoś tu zajrzy - uprzejmie proszę o info odnośnie targów, na których spotkać można osoby tu udzielające się :)

dziś skończyłem czytać - był fajny wątek (zasmrodzony, ale fajny), niestety dwie osoby go wywaliły...

dla mnie niekwestionowanym zwycięzcą wątku jest Remiks ;) niestety za tępy jestem, żeby powtórzyć jego wyczyn :(

jeśli ktoś tu zajrzy - uprzejmie proszę o info odnośnie targów, na których spotkać można osoby tu udzielające się :)

No przesadziłeś Maciek, żaden wyczyn w końcu piece to proste konstrukcje jak ktoś stwierdził i na Pana K.... nie trzeba się oglądać w końcu polacy nie gęsi....

Co do wywalania wątku to niestety tak bywa, są tacy co mają takie zainteresowania.

Targi u nas to chyba poznań ale to dopiero w marcu o ile się nie mylę, pewnie tam spotkasz część zdunów piszących tutaj, mnie tam nie spotkasz bo zdunem nie jestem ;-) ale zapraszam w Karkonosze.

Zasada Kuzniecowa...

Nawalić jakiejś cegły , ile leży na placu, wyrąbać cały las za domem [ najlepiej jak mieszkasz na Syberii ] spalić na raz kubik drewna... i czekać...

Czerwona cegła jako podstawowa masa i budulec pieca to raczej nie jest szczyt wiedzy zduńskiej....

Zasada Kuzniecowa...

Nawalić jakiejś cegły , ile leży na placu, wyrąbać cały las za domem [ najlepiej jak mieszkasz na Syberii ] spalić na raz kubik drewna... i czekać...

Czerwona cegła jako podstawowa masa i budulec pieca to raczej nie jest szczyt wiedzy zduńskiej....

Wolę zasady Kuzniecowa, bo to mądry człowiek. Takich bredni by nie napisał...;)

Targi KOMINKI. Odbywają się równolegle z BUDMĄ, tyle że odróżnieniu w od niej, co dwa lata.

Zasada Kuzniecowa...

W Twoim wykonaniu zapewne tak by było drogi Darku.

Wolę zasady Kuzniecowa, bo to mądry człowiek. Takich bredni by nie napisał...;)

Piotrze , nie rób reklamy słabej technice .

W branży już wszyscy wiemy że ostatnio dobrze na tej przyjaźni zarobiłeś ....... Kurs płatny przez uczniów + marże za materiały + od klientów za budowę... [ ....000,- zł ] .

Zarabiasz na takich kursach bo masz chętnych ...............i dobrze.

Nie zmienia to jednak faktu że w całym "K" niema specjalnej atrakcji technicznej...

Piotrze.

Będą gościnnie w Żabiej Woli , jechałeś na zjazd uczestników "drugiego" Forum w Rozalinie, wygłosiłeś zupełnie inną ocenę co do całej koncepcji Pana "K" ....

Rozumiem że teraz potrzeba chwili zmusza Ciebie do pisania takich pochwał...

Pytanie zasadnicze , co jest ważniejsze ?

Wiedza ?

Geszeft ?

ożywiłem wątek martwy od pół roku i żałuję :(

Panowie Zdunowie - a nie lepiej takie sprawy na priv, albo na tel? Albo spotkać się, dać se po razie i na wódkę wyjaśnić?

Trzecią opcje preferuje się u mnie w firmie ;) działa ;)

tak wydedukowałem, że następna wystawa kominki w 2018 roku :(

Jak dla mnie, to piec wygląda super.

Jeśli to cegła klinkierowa, to będzie mieć dobrą pojemność i zbudowany prawidłowo.

Osobiście bym sobie nie zafundował, bo popielnik jak dla mnie ma za małą pojemność a lubię jak mieści się 1.5 - 2 wiadra. No i za wysoki, gdyż wolę do 1.5 m wysokości, a wtedy trzeba iść w szerokość.

Sprawa gabarytów jest jednak "wolnorynkowa" a czasami ilość miejsca w domu o tym decyduje, czy np żona, z którą nie warto zadzierać. Na tych niskich idealnie schnie pranie w tym poszfy i prześcieradła. Wtedy nawet prasować już nie trzeba :) i żona jest zachwycona :)

Pozdrawiam.

Jak dla mnie, to piec wygląda super.

Jeśli to cegła klinkierowa, to będzie mieć dobrą pojemność i zbudowany prawidłowo.

Osobiście bym sobie nie zafundował, bo popielnik jak dla mnie ma za małą pojemność a lubię jak mieści się 1.5 - 2 wiadra. No i za wysoki, gdyż wolę do 1.5 m wysokości, a wtedy trzeba iść w szerokość.

Sprawa gabarytów jest jednak "wolnorynkowa" a czasami ilość miejsca w domu o tym decyduje, czy np żona, z którą nie warto zadzierać. Na tych niskich idealnie schnie pranie w tym poszfy i prześcieradła. Wtedy nawet prasować już nie trzeba :) i żona jest zachwycona :)

Pozdrawiam.

A po co Ci popielnik na 2 wiadra, by raz na dwa lata popiół usuwać? Bez popielnika jeszcze lepiej:-)

ps. Maciek nie patrz na zdunów oni tak mają raz Kuznietzow jest cacy raz be a czasami sobie krążki ze cztery na wkładzie zamontują i ściemniają o komforcie i akumulacji;-) Już kiedyś im tłumaczyłem że strzelają sobie w kolano ale jakoś nie kumate te zduny;-)

Jak piec używany czasami, to popielnik właściwie zbędny.

Inaczej jest, gdy przez piec przechodzi w sezonie 5-10 mp drewna.

Boguś niestety muszę się nie zgodzić, sam palę w moim piecyku codziennie, w sezonie tak ok. 5-6mp drewna. Popiól usuwany raz na kilka tygodni, powiedzmy raz na miesiąc i jest tego wiadro i wcale nie wielkości beczki;-)

W opisach do pieców na pelet często piszą, że powstaje 0,5% popiołu ze spalonej ilości peletu. Czyli z 1 tony 5 kg popiołu.

nawet jeśli wynik jest wyśrubowany i wyjdzie 2x więcej czyli 10 kg, to tez nie ma tragedii.

Mam w domu ogrzewanie wyłącznie "piecowe", więc zadbałem o to, by z tym popiołem nie bujać się za często. Jak sceptykom mówię, że w głównym piecu wybieram popiół w grudniu, lutym i pod koniec kwietnia(2 wiadra na raz), to nie wierzą i pewnie mają mnie za kłamcę. Wiadro popiołu w moim piecu powstaje po spaleniu 1.5-2 mp drewna. Taki dobry wynik jest trudny do przeskoczenia dla innych systemów grzewczych, dlatego to zbudowałem , eksploatuję.

Oczywiście działają tu zasady, a nie czary mary.