Remiks 02.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ktoś wie jak powinny zachować się kanały opadowe z różnych materiałów np. jeden szamot a drugi rura stal 0,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.11.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Trochę mało precyzyjne pytanie...Szamot będzie kumulował, stal nie ...Pędzone na przemian, czy jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.11.2016 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Chyba stalowe kanały opadowe powinny być krótsze od szamotowych, szybciej wychładzają spaliny bo nie magazynują ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.11.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Chyba stalowe kanały opadowe powinny być krótsze od szamotowych, szybciej wychładzają spaliny bo nie magazynują ciepła. Kanały stalowe chłodzone wodą nawet 1m to bardzo dużo. Szamot nawet 2m nie jest imponujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.11.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Chyba stalowe kanały opadowe powinny być krótsze od szamotowych, szybciej wychładzają spaliny bo nie magazynują ciepła.Znów bierzesz to na logikę...Nie w stygnięciu jest problem, a w nagrzewaniu. Stal szybciej się nagrzewa. Szamot pochłania olbrzymie ilości ciepła, zanim wytworzy ciąg kominowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.11.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Trochę mało precyzyjne pytanie...Szamot będzie kumulował, stal nie ...Pędzone na przemian, czy jednocześnie? Tak masz rację nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o jednoczesne pędzenie np. 3 kanałów szamotowych i jednego stalowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.11.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Powinny osiągnąć "średnią".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Powinny osiągnąć "średnią". Pozdrawiam. Bingo, wiem o czym piszesz a myślałem że coś nie tak działa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Małe wyjaśnienie jeszcze do mojego pytania. Za odbiornikiem ceramicznym zrobiłem jeden kanał opadowy z rury stalowej, rura jest zabudowana płytą izolacyjną, komora wentylowana. W zamyśle do napędzania czegoś na wzór DGP i szybkiego grzania. Okazało się że chyba tak jak Boguś pisał uśrednia się wszystko, tz. kanały cearamiczne wolniej się nagrzewają i to tam jest większy przepływ w związku z tym rura metalowa dość spokojnie się rozgrzewa. Z funkcji szybkiego grzania takim kanałem niewiele wyszło ale za to bardzo bezpieczne temperatury do zasilenia DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.11.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Znów bierzesz to na logikę...Nie w stygnięciu jest problem, a w nagrzewaniu. Stal szybciej się nagrzewa. Szamot pochłania olbrzymie ilości ciepła, zanim wytworzy ciąg kominowy....Mi chodziło o rozruch. Małe wyjaśnienie, zrobiłem jeden kanał opadowy z rury stalowej, rura jest zabudowana płytą izolacyjną, komora wentylowana. W zamyśle do napędzania czegoś na wzór DGP i szybkiego grzania. Jak rozumiem, okrągły kanał opadowy z rury stalowej. obudowałeś z lekkim luzem dookoła w kwadrat, płytami izolacyjnymi i z tej komory powietrze zasysał wentyl. DGP? Edytowane 6 Listopada 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Małe wyjaśnienie jeszcze do mojego pytania. Za odbiornikiem ceramicznym zrobiłem jeden kanał opadowy z rury stalowej, rura jest zabudowana płytą izolacyjną, komora wentylowana. W zamyśle do napędzania czegoś na wzór DGP i szybkiego grzania. Okazało się że chyba tak jak Boguś pisał uśrednia się wszystko, tz. kanały cearamiczne wolniej się nagrzewają i to tam jest większy przepływ w związku z tym rura metalowa dość spokojnie się rozgrzewa. Z funkcji szybkiego grzania takim kanałem niewiele wyszło ale za to bardzo bezpieczne temperatury do zasilenia DGP. Do szybkiego grzania raczej wymiennik stalowy dedykowany, nie "uśredniony"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Teraz to już wiem;-) Wystarczyło by dorobić szyber odcinający ceramiczne, ale od szybkiego grzania jest pojedyncza szyba i wystarczy. Poza tym takie odcięcie ceramicznych mogło by grozić zbyt wysokimi temperaturami stalowego przy nieuwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jak rozumiem, okrągły kanał opadowy z rury stalowej. obudowałeś z lekkim luzem dookoła w kwadrat, płytami izolacyjnymi i z tej komory powietrze zasysał wentyl. DGP? Nie, nie z lekkim luzem. raczej jest to spora komora w ktorej jest rura ale jedną jej ścianę stanowi odbiornik ceramiczny tak że po zakończeniu palenia zaczyna działać naładowany ceramiczny. "DGP" a raczej DCP, ciepłego powietrza grawitacyjna. Całość w zamyśle ma działać bez żadnych sterowników wentylatorow itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kto wie ile razy szybciej ciepło jest przekazywane przez stal niż przez szamot ? Proponuje przy 650 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A przez miedź czy aluminium jeszcze szybciej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.11.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Nie, nie z lekkim luzem. raczej jest to spora komora w ktorej jest rura ale jedną jej ścianę stanowi odbiornik ceramiczny tak że po zakończeniu palenia zaczyna działać naładowany ceramiczny. "DGP" a raczej DCP, ciepłego powietrza grawitacyjna. Całość w zamyśle ma działać bez żadnych sterowników wentylatorow itp.Jak grawitacyjnie, to powietrze działa trochę jak izolator rury stalowej dlatego efekt mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jak grawitacyjnie, to powietrze działa trochę jak izolator rury stalowej dlatego efekt mizerny. No coś Ci się myli albo nie zrozumiałeś o czym piszę. Stalowy kanał opadowy przez który przepływają spaliny w zamkniętej skrzynce wentylowanej, działa jak typowa obudowa konwekcyjna wkładu stalowego, żeliwnego tylko temperatury inne. Powietrze owszem jest izolatorem ale jak jest uwięzione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.11.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) No coś Ci się myli albo nie zrozumiałeś o czym piszę. Stalowy kanał opadowy przez który przepływają spaliny w zamkniętej skrzynce wentylowanej, działa jak typowa obudowa konwekcyjna wkładu stalowego, żeliwnego tylko temperatury inne. Powietrze owszem jest izolatorem ale jak jest uwięzione.Przy przepływie grawitacyjnym, grubość warstwy laminarnej jest duża i jeszcze rośnie gdy zmniejszamy przekrój kanałów we/wy. Reducja warstwy granicznej następuje, w wyniku utraty jej stateczności, gdy zwiększamy przepływ np. wymuszając go wentylem. Edytowane 6 Listopada 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Przy przepływie grawitacyjnym, grubość warstwy laminarnej jest duża i jeszcze rośnie gdy zmniejszamy przekrój kanałów we/wy. Reducja warstwy granicznej następuje w wyniku utraty jej stateczności gdy zwiększamy przepływ np wymuszając go wentylem. Ok pewnie masz rację. W moim pytaniu nie odnosiłem się do temperatur osąganych na wylotach DGP a do temperatury mierzonej bezpośrednio na rurze stalowej. Spodziewalem się wyższych temperatur na samej rurze, natomiast sama rura nagrzewa się poniżej 100 stopni i tutaj teoria uśredniania jak najbardziej się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.11.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Przy przepływie grawitacyjnym, grubość warstwy laminarnej jest duża i jeszcze rośnie gdy zmniejszamy przekrój kanałów we/wy. Reducja warstwy granicznej następuje, w wyniku utraty jej stateczności, gdy zwiększamy przepływ np. wymuszając go wentylem. To co piszesz dotyczy tylko kanałów pionowych i ruchu spalin do góry. W kanałach opadowych jest inaczej, przy grawitacji "nie ma" warstwy laminarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts