Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niezłym rozwiązaniem jest zakończyć odbiornik opadowy blatami żeliwnymi + ramka ze stali nierdzewnej wokół. Wygląda to bardzo poprawnie przy każdej odmianie lica. Łatwo rozłożyć i złożyć , jakby co i grzeje zaraz po rozpaleniu maksymalną temperaturą jaka wpada do odbiornika. Jednak nie przegrzeje pomieszczenia, ponieważ choć blaty będą na całej powierzchni, to styk ze spalinami będzie mniejszy jak 1/3 . Po skończonym paleniu nie będzie ten blat jakoś znacząco wychładzał całości. Można też przy projektowaniu nowego odbiornika od razu dołożyć trochę więcej masy do niego by to zrównoważyć.

Można też w odbiornik w jego górnej części czyli w tym kanale, z którym spaliny rozchodzą się po całości za nim opadną, włożyć rurę np 2" pod kątem i niech dmucha gorącym powietrzem. Tego sposobu nie próbowałem , gdyż nie było okazji a sam nie jestem amatorem ciepła z multiplikatora.

Pozdrawiam.

... Łatwo rozłożyć i złożyć , jakby co i grzeje zaraz po rozpaleniu maksymalną temperaturą jaka wpada do odbiornika...

Napisałem to mało precyzyjnie i trzeba zrobić korektę.

Temperatura wpada do odbiornika i zaraz się wychładza układając się w "warstwy temperaturowe". Wtedy blat żeliwny grzeje temperaturą najwyższej warstwy :)

Pozdrawiam.

W ogrzewaniu ceramicznym na 213 str są jeszcze foty takiej realizacji.

A znam tego Twojego batmana i jakoś mi umknął ten blat na odbiorniku. Co prawda ja chciałem uzyskać troszke inny efekt tzn. napędzić tym DGP do innych pomieszczeń bo w pomieszczeniu w którym jest piecokominek wystarczy szyba 40x60 cm.

Powoli dojdziesz do podłogówki w tych pomieszczeniach napędzanych pompą ciepła, a piecem będziesz to idealnie korygował.

Ja nie mam pompy ciepła i tę role spełnia termos, w którym obecnie rozpalam raz na parę dni, Batmanem zaś doregulowuję.

Powoli dojdziesz do podłogówki w tych pomieszczeniach napędzanych pompą ciepła, a piecem będziesz to idealnie korygował.

Ja nie mam pompy ciepła i tę role spełnia termos, w którym obecnie rozpalam raz na parę dni, Batmanem zaś doregulowuję.

Ja też nie mam pompy ciepła;-) Podłogówka też raczej specyficzna bo o ogromnej masie;-) 16m3 betonu.

Witam!

Pamiętajcie, że szamot i stal czy żeliwo mają inne współczynniki emisji, zatem metr kwadratowy szamotu i stali o tej samej temperaturze będą emitowały inną moc. Inaczej - emitując tę samą moc, będą miały inną temperaturę (mocniej emitująca powierzchnia niższą).

Wystarczy na przykład pomalować stalowy wymiennik "srebrzanką" aluminiową. Temperatura powierzchni wzrośnie (znacząco), emisja ciepła - moc nawet spadnie (choć niewiele, ale zawsze).

Edytowane przez Wojtek_796

Witam!

Pamiętajcie, że szamot i stal czy żeliwo mają inne współczynniki emisji, zatem metr kwadratowy szamotu i stali o tej samej temperaturze będą emitowały inną moc. Inaczej - emitując tę samą moc, będą miały inną temperaturę (mocniej emitująca powierzchnia niższą).

Wystarczy na przykład pomalować stalowy wymiennik "srebrzanką" aluminiową. Temperatura powierzchni wzrośnie (znacząco), emisja ciepła - moc nawet spadnie (choć niewiele, ale zawsze).

No tak ale wymiennik przykryty szamotem 6cm a płytą np żeliwną 5mm będą miały zupełnie inne temperatury prawie na starcie. Do tego ta emisyjność nisko i wysokotemperaturowa kto by to ogarnął;-)

Ps. To jeszcze pytanie jak zwiększyć emisyjność stalowego kanału opadowego, da się?

Edytowane przez Remiks

Ja nie pisałem o przewodzeniu, tylko o emisji ciepła przez powierzchnię materiału. Różne materiały o tej samej temperaturze przekazują inne ilości ciepła. Przewodzenie to inna sprawa.

Chodzi o to, że jak mierzysz temperaturę kanału ceramicznego i stalowego i mają przypadkiem one tę samą temperaturę, to nie znaczy, że oddają tyle samo ciepła.

Oczywiście ściana szamotowa nie przewodzi tak jak stal - to nie o to chodzi - to inna para kaloszy.

Emisyjność łatwiej pogorszyć - polerując stalową rurę na przykład, albo malując ją srebrzanką. Kwestia materiału - czarna stal ma emisyjność wyższą od nierdzewki i od aluminium.

Test najlepiej przeprowadzić na słońcu - materiał, który najmocniej się nagrzewa, ma największą emisyjność, ponieważ współczynniki pochłaniania i emisji są równe. Każdy wie, że kolor jest ważny. Czarna blacha nagrzewa się mocniej niż pomalowana na biało.

Liczę w tej chwili temperaturę pancerza stalowego pieca, by sprawdzić czy spełnia normę. Blacha pomalowana srebrzanką ma temperaturę o około 10% wyższą, a emitowaną moc, niewiele, ale niższą.

Dopiszę jeszcze, że to, o co pytałeś mieści się w szerszym zagadnieniu - intensyfikacja przepływu ciepła.

Zmiana emisyjności powierzchni to jedno - są jeszcze inne drogi, jak rozwijanie powierzchni przejmującej ciepło (wąskie gardło w tego typu wymiennikach), zmiana kształtu, materiału itp.

Pisałem niedawno o tym, gdzie powinno się umieszczać radiatory w rurach dymowych - raczej nie tam, gdzie się standardowo umieszcza.. Oczywiście umieszczone z zewnątrz nie przeszkadzają.

Edytowane przez Wojtek_796

Wojtku ja wiem o czym pisaleś i wiem że płyta żeliwna na takim wymienniku to też problem no może przy konwekcji wymuszonej było by lepiej a może mało na ten temat wiem. Tak pamiętam o rozwijaniu powierzchni wewnętrznej ale wtedy osady, czyszczenie, osłabienie przez osady. w przypadku rozwijania powierzchni zewnętrznych tych problemów troszkę mniej no i problem techniczny kto to zrobi. Edytowane przez Remiks

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Witam! Czyżby Piotr zmienił branżę? wiosna a bo co, że tak tu cicho. Przynajmniej eniu by coś bałaknął. Może Piotr szykuje nowy wynalazek. Pozdrawiam
Wynalazków będzie kilka....Trochę krwi zagotuję paru "przyjaciołom" z branży...;)