Remiks 06.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 To co piszesz dotyczy tylko kanałów pionowych i ruchu spalin do góry. W kanałach opadowych jest inaczej, przy grawitacji "nie ma" warstwy laminarnej. Tak dla małego sprostowania, pionowy kanał opadowy (spalinowy), wokół niego pionowy kanał grawitacyjny powietrzny;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Niezłym rozwiązaniem jest zakończyć odbiornik opadowy blatami żeliwnymi + ramka ze stali nierdzewnej wokół. Wygląda to bardzo poprawnie przy każdej odmianie lica. Łatwo rozłożyć i złożyć , jakby co i grzeje zaraz po rozpaleniu maksymalną temperaturą jaka wpada do odbiornika. Jednak nie przegrzeje pomieszczenia, ponieważ choć blaty będą na całej powierzchni, to styk ze spalinami będzie mniejszy jak 1/3 . Po skończonym paleniu nie będzie ten blat jakoś znacząco wychładzał całości. Można też przy projektowaniu nowego odbiornika od razu dołożyć trochę więcej masy do niego by to zrównoważyć.Można też w odbiornik w jego górnej części czyli w tym kanale, z którym spaliny rozchodzą się po całości za nim opadną, włożyć rurę np 2" pod kątem i niech dmucha gorącym powietrzem. Tego sposobu nie próbowałem , gdyż nie było okazji a sam nie jestem amatorem ciepła z multiplikatora.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 ... Łatwo rozłożyć i złożyć , jakby co i grzeje zaraz po rozpaleniu maksymalną temperaturą jaka wpada do odbiornika... Napisałem to mało precyzyjnie i trzeba zrobić korektę. Temperatura wpada do odbiornika i zaraz się wychładza układając się w "warstwy temperaturowe". Wtedy blat żeliwny grzeje temperaturą najwyższej warstwy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.11.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Z tym blatem ciekawy pomysł. Jak będę budował następny odbiornik opadowy to wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 W ogrzewaniu ceramicznym na 213 str są jeszcze foty takiej realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.11.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 W ogrzewaniu ceramicznym na 213 str są jeszcze foty takiej realizacji. A znam tego Twojego batmana i jakoś mi umknął ten blat na odbiorniku. Co prawda ja chciałem uzyskać troszke inny efekt tzn. napędzić tym DGP do innych pomieszczeń bo w pomieszczeniu w którym jest piecokominek wystarczy szyba 40x60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Powoli dojdziesz do podłogówki w tych pomieszczeniach napędzanych pompą ciepła, a piecem będziesz to idealnie korygował.Ja nie mam pompy ciepła i tę role spełnia termos, w którym obecnie rozpalam raz na parę dni, Batmanem zaś doregulowuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.11.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Powoli dojdziesz do podłogówki w tych pomieszczeniach napędzanych pompą ciepła, a piecem będziesz to idealnie korygował. Ja nie mam pompy ciepła i tę role spełnia termos, w którym obecnie rozpalam raz na parę dni, Batmanem zaś doregulowuję. Ja też nie mam pompy ciepła;-) Podłogówka też raczej specyficzna bo o ogromnej masie;-) 16m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 A po co aż taką ? choć standardowaWtedy trzeba się rozejrzeć za podłogówką na lekkiej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.11.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Boguś, długo by tłumaczyć Płyta fundamentowa z funkcją grzania do chałupy drewnianej pozbawionej dużej masy akumulacyjnej, ot taki troszkę inny bufor;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Witam! Pamiętajcie, że szamot i stal czy żeliwo mają inne współczynniki emisji, zatem metr kwadratowy szamotu i stali o tej samej temperaturze będą emitowały inną moc. Inaczej - emitując tę samą moc, będą miały inną temperaturę (mocniej emitująca powierzchnia niższą). Wystarczy na przykład pomalować stalowy wymiennik "srebrzanką" aluminiową. Temperatura powierzchni wzrośnie (znacząco), emisja ciepła - moc nawet spadnie (choć niewiele, ale zawsze). Edytowane 8 Listopada 2016 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.11.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A może prościej jest napisać, że chodzi o prędkość przepływu ciepła (zimna) przez te materiały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Witam! Pamiętajcie, że szamot i stal czy żeliwo mają inne współczynniki emisji, zatem metr kwadratowy szamotu i stali o tej samej temperaturze będą emitowały inną moc. Inaczej - emitując tę samą moc, będą miały inną temperaturę (mocniej emitująca powierzchnia niższą). Wystarczy na przykład pomalować stalowy wymiennik "srebrzanką" aluminiową. Temperatura powierzchni wzrośnie (znacząco), emisja ciepła - moc nawet spadnie (choć niewiele, ale zawsze). No tak ale wymiennik przykryty szamotem 6cm a płytą np żeliwną 5mm będą miały zupełnie inne temperatury prawie na starcie. Do tego ta emisyjność nisko i wysokotemperaturowa kto by to ogarnął Ps. To jeszcze pytanie jak zwiększyć emisyjność stalowego kanału opadowego, da się? Edytowane 8 Listopada 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Ja nie pisałem o przewodzeniu, tylko o emisji ciepła przez powierzchnię materiału. Różne materiały o tej samej temperaturze przekazują inne ilości ciepła. Przewodzenie to inna sprawa.Chodzi o to, że jak mierzysz temperaturę kanału ceramicznego i stalowego i mają przypadkiem one tę samą temperaturę, to nie znaczy, że oddają tyle samo ciepła.Oczywiście ściana szamotowa nie przewodzi tak jak stal - to nie o to chodzi - to inna para kaloszy.Emisyjność łatwiej pogorszyć - polerując stalową rurę na przykład, albo malując ją srebrzanką. Kwestia materiału - czarna stal ma emisyjność wyższą od nierdzewki i od aluminium.Test najlepiej przeprowadzić na słońcu - materiał, który najmocniej się nagrzewa, ma największą emisyjność, ponieważ współczynniki pochłaniania i emisji są równe. Każdy wie, że kolor jest ważny. Czarna blacha nagrzewa się mocniej niż pomalowana na biało.Liczę w tej chwili temperaturę pancerza stalowego pieca, by sprawdzić czy spełnia normę. Blacha pomalowana srebrzanką ma temperaturę o około 10% wyższą, a emitowaną moc, niewiele, ale niższą. Dopiszę jeszcze, że to, o co pytałeś mieści się w szerszym zagadnieniu - intensyfikacja przepływu ciepła.Zmiana emisyjności powierzchni to jedno - są jeszcze inne drogi, jak rozwijanie powierzchni przejmującej ciepło (wąskie gardło w tego typu wymiennikach), zmiana kształtu, materiału itp.Pisałem niedawno o tym, gdzie powinno się umieszczać radiatory w rurach dymowych - raczej nie tam, gdzie się standardowo umieszcza.. Oczywiście umieszczone z zewnątrz nie przeszkadzają. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Wojtku ja wiem o czym pisaleś i wiem że płyta żeliwna na takim wymienniku to też problem no może przy konwekcji wymuszonej było by lepiej a może mało na ten temat wiem. Tak pamiętam o rozwijaniu powierzchni wewnętrznej ale wtedy osady, czyszczenie, osłabienie przez osady. w przypadku rozwijania powierzchni zewnętrznych tych problemów troszkę mniej no i problem techniczny kto to zrobi. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 20.11.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Mówcie co chcecie ale piecyk Piotra jest the best i kwita. Pozdrawiam Szanownych uczestników dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.11.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Oj tam, oj tam .... Tu prawie zamarło ... Fajnie że odkurzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 25.02.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam! Czyżby Piotr zmienił branżę? wiosna a bo co, że tak tu cicho. Przynajmniej eniu by coś bałaknął. Może Piotr szykuje nowy wynalazek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.02.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam! Czyżby Piotr zmienił branżę? wiosna a bo co, że tak tu cicho. Przynajmniej eniu by coś bałaknął. Może Piotr szykuje nowy wynalazek. Pozdrawiam Raczej nie zmienił ale ostatnio forum zrobiło się dość specyficzne i moze to przyczyna milczenia;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam! Czyżby Piotr zmienił branżę? wiosna a bo co, że tak tu cicho. Przynajmniej eniu by coś bałaknął. Może Piotr szykuje nowy wynalazek. PozdrawiamWynalazków będzie kilka....Trochę krwi zagotuję paru "przyjaciołom" z branży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts