Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Kłaniam się wszystkim!

Pytanie do Piotra i Remiksa - chcę w końcu wyczyścić kanały w akumulatorze. Kupić linkę stalową, jaka średnica i chyba nie każda się nadaje, poradźcie. Szczotkę kupiłem plastikową? a może jednak stalowa?

Budował chyba Piotr więc on najlepiej podpowie. Wszystko zależy od układu kanałów i wyczystek, u siebie używam stalowej szczotki i takiego średnio elastycznego skręcanego z kilku drutów uchwytu.

Kłaniam się wszystkim!

Pytanie do Piotra i Remiksa - chcę w końcu wyczyścić kanały w akumulatorze. Kupić linkę stalową, jaka średnica i chyba nie każda się nadaje, poradźcie. Szczotkę kupiłem plastikową? a może jednak stalowa?

Pytanie nie do mnie, ale niedawno czyściłem wymienniki ceramiczne. Przepal najpierw długo i ostro i zagrzej akumulatory ile się da, wtedy sadza ładnie odpadnie. Chyba, że tak właśnie palisz :) Szczotka plastikowa wystarczy. Ja czyściłem szczotką stalową na pręcie, zupełnie bez sensu, umordowałem się tylko. Zmiotką można by omieść.

• 1 month później...

Jeszcze nie grzebałem, taki leń. Pytanie z innej beczki- Piotrze w Twoim piecyku chyba nadszedł czas by wymienić uszczelkę drzwiczek ponieważ zauważyłem, że zaczyna mi się ciut syfić szyba, czego wcześniej nie było. Nie wiem czy zdołam zrobić to bez wyjmowania drzwi? Nawet jak dam radę to i tak przydałoby się wiedzieć jak można je zdjąć/wyjąć choćby do jakiegoś malowanka czy konserwacji co by nie skrzypiały, jak zaczną. Sądzę, że temu "ukochanemu" piecykowi należy się poświęcenie trochę czasu co by się nie znarowił.

Tak w ogóle to Pozdrawiam wszystkich z Piotrem na czele z nieodłącznym eniem.

Jeszcze nie grzebałem, taki leń. Pytanie z innej beczki- Piotrze w Twoim piecyku chyba nadszedł czas by wymienić uszczelkę drzwiczek ponieważ zauważyłem, że zaczyna mi się ciut syfić szyba, czego wcześniej nie było. Nie wiem czy zdołam zrobić to bez wyjmowania drzwi? Nawet jak dam radę to i tak przydałoby się wiedzieć jak można je zdjąć/wyjąć choćby do jakiegoś malowanka czy konserwacji co by nie skrzypiały, jak zaczną. Sądzę, że temu "ukochanemu" piecykowi należy się poświęcenie trochę czasu co by się nie znarowił.

Tak w ogóle to Pozdrawiam wszystkich z Piotrem na czele z nieodłącznym eniem.

Nie zauważyłem Twojego wpisu wcześniej...Drzwi mają zawleczkę na zawiasie, w górnej części. Trzeba ją wydłubać i wtedy można je unieść. Wyskoczą dołem. Problem brudzenia szyby może być inny, ale jak wymienisz uszczelkę wtedy będziemy dochodzić prawdy. Ale możesz spróbować...Zacznij od opóźnienia w starcie programu sterownika podczas każdorazowego palenia. Tak z 5 - 10 minut później uaktywnij program (szyber na aku przełącz normalnie).

• 4 weeks później...
To akurat nie jest żadne nowoczesne zduństwo, tylko tradycyjna metoda na glinie. Wyczystki można było pewnie zrobić z boków, ale nie jestem do końca pewny czy z technicznego punktu widzenia było to możliwe. Biała fuga zaś ukryje wszystko...

Mam pytanie "techniczne" bo może już ktoś to przerabiał.

Będę budował piec chlebowy coś na kształt bobra :) i kliny, którymi dysponuję nie są w tym wymiarze, więc będę musiał je rozchylać na 2-4 cm. Ich grubość jest 20 cm Oczywiście trochę je przytnę by się dobrze klinowały ale w dalszej części cegieł powstaną te duże szpary . Pytanie jest: czym można to skutecznie "zapchać" by nie sypało się z czasem, ani nie rozpierało podczas nagrzewania ?

Pozdrawiam.

Ważne by od strony paleniska było szczelnie....Z tyłu cokolwiek, glina klej, kliny z odpadków....Kiedyś skończyły mi się kliny i postanowiłem się powygłupiać...:D

http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/