DUNTE 08.12.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Kafle się szlifuje kamieniem ręcznie i dopasowuje. Fuga to metoda na lenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.12.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 A przecina punktaczkiem, do tego te tradycyjne metody tansze od nowoczesnego zdustnwa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.12.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Super, dzięki Pomysł z przymiarem rewelacyjny. A gdzie wyjście spalin ? Robią na trzy sposoby i każdy ma pewnie jakiś + i -, niestety poza domysłami nic nie mogę powiedzieć .Ci co robią komin z tyłu, a drzwi z przodu, szybko potem żałują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dziura na komin powinna być zaraz przed drzwiami. Najlepiej tak wyprofilowana, by to co się pcha do drzwi, musiało uciec w górę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.12.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 A przecina punktaczkiem, do tego te tradycyjne metody tansze od nowoczesnego zdustnwa;-)Konikiem do miasta też taniej niż samochodem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.12.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Konikiem do miasta też taniej niż samochodem.... Oj, tutaj mozesz sie mylic;-) Ale konowka taniej i szybciej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.12.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dziura na komin powinna być zaraz przed drzwiami. Najlepiej tak wyprofilowana, by to co się pcha do drzwi, musiało uciec w górę.... No właśnie! Taka konstrukcja spraktykowana została prawdopodobnie przez kilka wieków jako najbardziej efektywna. Analizując jednak filmiki z rożnych miejsc na świecie, zauważyłem że komin montują z boku lub z boku z tyłu. No i zastanawiam się dlaczego???????? czy chodzi o brak wiedzy , czy może jeśli używa się takiego pieca głównie tylko do pizzy, to praktyczniej jest go obsługiwać ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.12.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 No i jeszcze jedno pytanie Piotr.Czy ktoś spróbował zrobić mały ruszt(np20x30cm) z doprowadzanym powietrzem do takiego pieca jak pokazujesz na focie ? no i co uzyskał ?Zakładam, że komin jak piszesz, więc mały ruszt 2/3 odległości od drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 No właśnie! Taka konstrukcja spraktykowana została prawdopodobnie przez kilka wieków jako najbardziej efektywna. Analizując jednak filmiki z rożnych miejsc na świecie, zauważyłem że komin montują z boku lub z boku z tyłu. No i zastanawiam się dlaczego???????? czy chodzi o brak wiedzy , czy może jeśli używa się takiego pieca głównie tylko do pizzy, to praktyczniej jest go obsługiwać ??????Jak piec stoi na zewnątrz, niektórzy nie zwracają uwagi na to, że część dymu ucieka przodem. A będzie zawsze coś uciekać drzwiami, jak zrobisz komin z tyłu....Zobacz na niektóre ruskie piece. Maja nawet specjalny przedsionek ...taki przedpokój w którym dym zwiewa do góry. Gdybyś w pizzerii zrobił komin z tyłu, miałbyś restauracje całą w dymie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 No i jeszcze jedno pytanie Piotr. Czy ktoś spróbował zrobić mały ruszt(np20x30cm) z doprowadzanym powietrzem do takiego pieca jak pokazujesz na focie ? no i co uzyskał ? Zakładam, że komin jak piszesz, więc mały ruszt 2/3 odległości od drzwiczek.Ruszt to ja wstawiam po pizzy do grillowania...Mam taki specjalny z kwasówki na krótkich nóżkach. Głownie do steków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.12.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Masz rację , że jak na zewnątrz, to może funkcjonować bez zastrzeżeń. Takie też było tło w tych filmikach: piec w ogródku i nawet bez daszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) ..Zobacz na niektóre ruskie piece. Maja nawet specjalny przedsionek ...taki przedpokój w którym dym zwiewa do góry. Np. zamykasz taki nagrzany i wyczyszczony (pozbawiony resztek popiołu) piec, wsadzasz do wnętrza co tam chcesz i pieczesz i nie będzie on dziurawy (szybko stygł), bo komin został z przodu. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 13.01.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Witam,jesli rozmowa zeszła już na ruskie piece,podrzuce kilka zdjęć mojego pieca,który zrobiłem zeszłego roku. Zamarzył mi się piec chlebowy i tak jakoś wyszło,że postawiłem także altankę,bo głupio wyglądał na otwartym powietrzu . Zrobiłem klasyczny ruski piec z kominem z przodu, sama kołyska i podstawa pieca chlebowego wewnątrz z cegieł szamotowych,zewnętrzna obmurówka z cegieł ręcznie formowanych. Niejako przy okazji zrobiłem drugie palenisko na 1 blat żeliwny ,służy głównie do wygarniania żaru z pieca chlebowego po odsunięciu fajerki. Do sadzy przy wylocie z paleniska chlebowego musiałem się przyzwyczaić,taki urok budowy tego rodzaju pieca. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Panstan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Uniknąłbyś większości tego widoku, gdybyś sklepienie przedsionka zrobił mniej więcej na wysokości sklepienia otworu do komory głównej, ale to chyba trudno odbierać jako błąd w sztuce. Tym bardziej, że całość wygląda solidnie i przemyślnie...Jakie potrawy przygotowujesz w tym piecu? Czy blat żeliwny z przodu posiada również opcję podgrzewania, bo na to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 14.01.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Podwyższyłem pierwszy otwór dla swobodnego dostępu do komory chlebowej,ale gdyby piec stał wewnątrz domu mozna go swobodnie obniżyć. Tak,blat z fajerką może także służyć do gotowania,ma osobny kanał dymny,który prowadzi do komory zbiorczej,na dnie której zamontowałem szyber. Nie jest on niezbedny do operowania oboma paleniskami,może się palic jednocześnie przy jego otwarciu. Pieke chleb,mięsa itp,także pizza wychodzi dość dobrze,trzeba jednak palić z wyczuciem,wiadomo,każdy piec jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Potrawy w garnkach tylko na płycie, czy również tam gdzie pizza? Interesują mnie garnki jakich używasz, jeśli to się potwierdzi...I narzędzia do manipulowania niemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Dobry pomysł z tym żeliwnym blatem jako pojemnikiem na żar z komory piekarniczej. Dużo pracy więcej, wiec mam nadzieję ze się sprawdza na 100%.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 14.01.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Nie gotuję na płycie (może dwa razy sie zdarzyło), Wykorzystuje głównie piec chlebowy -piekłem chleb,pizzę,ciasta, pasztety,mięsa,gulasze itp Wykorzystuję garnki jakie mam,metalowe, na następny sezon planuję zakupić żeliwny garnek może coś takiegohttps://laplander.pl/kociolek-zeliwny-petromax-dutch-oven-ft9-p-1488.htmloraz może dwa gliniane z prawdziwego zdarzenia (garnek rzymski raczej sie do tego nie nadaje). Oczywiście chciałbym zdobyć takie żeliwne garnki jakie maja Rosjanie,ze zwęzającym się dnem,gdzie stosuje się "podbierak" aby wsunąc garnek do pieca,ale nie wiem gdzie to kupić.Piec rozgrzewam tradycyjnie,od rozpalenia do wygarnięcia żaru mija 3-4h, potem zatykam piec drzwiczkami na pół godziny,aby temperatura spadła i rozłożyła sie równomiernie,przy 240-250 st wkładam chleb,który po godzinie jest gotowy (muszę jeszcze popracować nad recepturami). Po wyjęciu chleba,ew ciasta (mogą piec się równocześnie) temperatura cegieł wynosi ok 170-180 st, wtedy można wkładać potrawy garnkowe. Wtedy piec działa jako tzw. slow cooker, a dana potrawa może się dusić 4-12h zależy co sie wrzuci. Przykładowo zapalając drewno w piecu o 12.00 ok 16-17.00 mozna piec pizzę,potem chleb,ciasta,mięso,pasztet itp. potem potrawy do duszenia. O godz. 8.00 następnego dnia temperatura sklepienia wynosi 70-80 stC. Oczywiście to w okresie letnio-jesiennym, w zimie nie używam.Z narzędzi 2 rodzaje pogrzebacza metalowego,krótki i długi,oraz drewniany "pociosek" do wygarniania wegli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 14.01.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Dobry pomysł z tym żeliwnym blatem jako pojemnikiem na żar z komory piekarniczej. Dużo pracy więcej, wiec mam nadzieję ze się sprawdza na 100%. Pozdrawiam. Tak, fajerka spełnia swe zadanie,z powstałego żaru można jeszcze upiec parę ziemniaków w dolnym palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Widzę, że mamy podobne marzenia docelowe...Czogunnyje garnki rosyjskie... Jak długo pieczesz pizzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.