Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...


eniu

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super, dzięki :)

Pomysł z przymiarem rewelacyjny.

A gdzie wyjście spalin ?

Robią na trzy sposoby i każdy ma pewnie jakiś + i -,

niestety poza domysłami nic nie mogę powiedzieć .

Ci co robią komin z tyłu, a drzwi z przodu, szybko potem żałują...:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziura na komin powinna być zaraz przed drzwiami. Najlepiej tak wyprofilowana, by to co się pcha do drzwi, musiało uciec w górę....

 

No właśnie! Taka konstrukcja spraktykowana została prawdopodobnie przez kilka wieków jako najbardziej efektywna.

Analizując jednak filmiki z rożnych miejsc na świecie, zauważyłem że komin montują z boku lub z boku z tyłu.

No i zastanawiam się dlaczego???????? czy chodzi o brak wiedzy , czy może jeśli używa się takiego pieca głównie tylko do pizzy, to praktyczniej jest go obsługiwać ??????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze jedno pytanie Piotr.

Czy ktoś spróbował zrobić mały ruszt(np20x30cm) z doprowadzanym powietrzem do takiego pieca jak pokazujesz na focie ? no i co uzyskał ?

Zakładam, że komin jak piszesz, więc mały ruszt 2/3 odległości od drzwiczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie! Taka konstrukcja spraktykowana została prawdopodobnie przez kilka wieków jako najbardziej efektywna.

Analizując jednak filmiki z rożnych miejsc na świecie, zauważyłem że komin montują z boku lub z boku z tyłu.

No i zastanawiam się dlaczego???????? czy chodzi o brak wiedzy , czy może jeśli używa się takiego pieca głównie tylko do pizzy, to praktyczniej jest go obsługiwać ??????

Jak piec stoi na zewnątrz, niektórzy nie zwracają uwagi na to, że część dymu ucieka przodem. A będzie zawsze coś uciekać drzwiami, jak zrobisz komin z tyłu....Zobacz na niektóre ruskie piece. Maja nawet specjalny przedsionek ...taki przedpokój w którym dym zwiewa do góry. Gdybyś w pizzerii zrobił komin z tyłu, miałbyś restauracje całą w dymie....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze jedno pytanie Piotr.

Czy ktoś spróbował zrobić mały ruszt(np20x30cm) z doprowadzanym powietrzem do takiego pieca jak pokazujesz na focie ? no i co uzyskał ?

Zakładam, że komin jak piszesz, więc mały ruszt 2/3 odległości od drzwiczek.

Ruszt to ja wstawiam po pizzy do grillowania...Mam taki specjalny z kwasówki na krótkich nóżkach. Głownie do steków.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..Zobacz na niektóre ruskie piece. Maja nawet specjalny przedsionek ...taki przedpokój w którym dym zwiewa do góry.

 

Np. zamykasz taki nagrzany i wyczyszczony (pozbawiony resztek popiołu) piec, wsadzasz do wnętrza co tam chcesz i pieczesz i nie będzie on dziurawy (szybko stygł), bo komin został z przodu.

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Witam,jesli rozmowa zeszła już na ruskie piece,podrzuce kilka zdjęć mojego pieca,który zrobiłem zeszłego roku. Zamarzył mi się piec chlebowy i tak jakoś wyszło,że postawiłem także altankę,bo głupio wyglądał na otwartym powietrzu ;). Zrobiłem klasyczny ruski piec z kominem z przodu, sama kołyska i podstawa pieca chlebowego wewnątrz z cegieł szamotowych,zewnętrzna obmurówka z cegieł ręcznie formowanych. Niejako przy okazji zrobiłem drugie palenisko na 1 blat żeliwny ,służy głównie do wygarniania żaru z pieca chlebowego po odsunięciu fajerki.

 

0efdd20e90ac369dmed.jpg

96114cfe8efd621cmed.jpg

1ae7c937899686f3med.jpg

8fe1b1a6eddf7337med.jpg

 

 

Do sadzy przy wylocie z paleniska chlebowego musiałem się przyzwyczaić,taki urok budowy tego rodzaju pieca.

Edytowane przez Panstan1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uniknąłbyś większości tego widoku, gdybyś sklepienie przedsionka zrobił mniej więcej na wysokości sklepienia otworu do komory głównej, ale to chyba trudno odbierać jako błąd w sztuce. Tym bardziej, że całość wygląda solidnie i przemyślnie...Jakie potrawy przygotowujesz w tym piecu? Czy blat żeliwny z przodu posiada również opcję podgrzewania, bo na to wygląda?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podwyższyłem pierwszy otwór dla swobodnego dostępu do komory chlebowej,ale gdyby piec stał wewnątrz domu mozna go swobodnie obniżyć. Tak,blat z fajerką może także służyć do gotowania,ma osobny kanał dymny,który prowadzi do komory zbiorczej,na dnie której zamontowałem szyber. Nie jest on niezbedny do operowania oboma paleniskami,może się palic jednocześnie przy jego otwarciu. Pieke chleb,mięsa itp,także pizza wychodzi dość dobrze,trzeba jednak palić z wyczuciem,wiadomo,każdy piec jest inny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie gotuję na płycie (może dwa razy sie zdarzyło), Wykorzystuje głównie piec chlebowy -piekłem chleb,pizzę,ciasta, pasztety,mięsa,gulasze itp Wykorzystuję garnki jakie mam,metalowe, na następny sezon planuję zakupić żeliwny garnek może coś takiego

https://laplander.pl/kociolek-zeliwny-petromax-dutch-oven-ft9-p-1488.html

oraz może dwa gliniane z prawdziwego zdarzenia (garnek rzymski raczej sie do tego nie nadaje). Oczywiście chciałbym zdobyć takie żeliwne garnki jakie maja Rosjanie,ze zwęzającym się dnem,gdzie stosuje się "podbierak" aby wsunąc garnek do pieca,ale nie wiem gdzie to kupić.

Piec rozgrzewam tradycyjnie,od rozpalenia do wygarnięcia żaru mija 3-4h, potem zatykam piec drzwiczkami na pół godziny,aby temperatura spadła i rozłożyła sie równomiernie,przy 240-250 st wkładam chleb,który po godzinie jest gotowy (muszę jeszcze popracować nad recepturami). Po wyjęciu chleba,ew ciasta (mogą piec się równocześnie) temperatura cegieł wynosi ok 170-180 st, wtedy można wkładać potrawy garnkowe. Wtedy piec działa jako tzw. slow cooker, a dana potrawa może się dusić 4-12h zależy co sie wrzuci. Przykładowo zapalając drewno w piecu o 12.00 ok 16-17.00 mozna piec pizzę,potem chleb,ciasta,mięso,pasztet itp. potem potrawy do duszenia. O godz. 8.00 następnego dnia temperatura sklepienia wynosi 70-80 stC. Oczywiście to w okresie letnio-jesiennym, w zimie nie używam.

Z narzędzi 2 rodzaje pogrzebacza metalowego,krótki i długi,oraz drewniany "pociosek" do wygarniania wegli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...