Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...


eniu

Recommended Posts

Właśnie takie :),może się kiedyś uda..

 

 

Pizzę piekę co najmniej 10 min,ale to pewnie dlatego,że kładę ją na okrągłej cienkiej metalowej tacce,a nie bezpośrednio na szamocie,a poza tym wygarniam żar przed wypiekiem,czego nie powinno sie robić . Nie doszedłem jeszcze do wprawy,budowałem piec raczej z myślą o wypieku chleba i ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie takie :),może się kiedyś uda..

 

 

Pizzę piekę co najmniej 10 min,ale to pewnie dlatego,że kładę ją na okrągłej cienkiej metalowej tacce,a nie bezpośrednio na szamocie,a poza tym wygarniam żar przed wypiekiem,czego nie powinno sie robić . Nie doszedłem jeszcze do wprawy,budowałem piec raczej z myślą o wypieku chleba i ciasta.

Przyjedź na targi do Poznania. Nauczymy Cię piec pizzę tak jak się powinno...w 3 minuty. Będziemy piekli ponad 300 pizz...KOMINKI 2018.

 

Bagi. Dwa pierwsze zdjęcia z linki się nie otwierają. Tam są te garnki które nas interesują? Bo reszta to nic szczególnego....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moi rodzice maja po przodkach brytwankę żeliwną z wnętrzem wylanym z kamionki, niestety odpryśniętą w jednym miejscu, nie wiem gdzie to naprawić i czy w ogóle się da. Na pokrywie data produkcji - 1835. Pusta waży z 10 kilo.
Zostaw, nic nie naprawiaj....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką grubą warstwę stosowano w piecach piekarniczych "profesjonalnych" tak przynajmniej słyszałem od starych piekarzy. Cienką np z denek od butelek w piecach na wsi .

No więc tak dociekam, czy warto pójść w tradycję, czyli wady i zalety

Ponad 20 lat temu :) miałem budować sobie taki piec i przygotowałem 2 beczki bitego szkła(400 l). Budowa się przeciągnęła ale rusza w tym roku i dlatego wolę popytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pizza pieczona 3-5 minut czy nawet 10, nie tworzy żadnego kłopotu. W tych piecach do pizzy jak coś, to przesuwają ją "bliżej - dalej" by się równo zarumieniła.

Chleb piecze się godzinę, więc ciepłota podłogi musi być dobrze dobrana. No i te piece w piekarniach robiły czasami 3 zmiany na dobę, więc nie wystygały przez całe lata. Konstrukcja musiała temu sprostać.

Mam oczywiście cegłę izolacyjną i nawet keramzyt.

Położę wiec izolacyjną pod szamotową podłogę ale dociekanie jest, czy po między nie dać jeszcze tego szkła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pizzę też obraca się dookoła własnej osi, widziałem jak sprytnie się to robi.

 

Musisz się zastanowić jakiej akumulacji ciepła potrzebujesz, im grubsza warstwa akumulacyjna, tym trudniejsza regulacja temperatury, to ma swoje zalety i wady.

 

Dłuższe palenie, żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę od zera, większe zużycie opalu itd....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słusznie.

W planie kilka różnych pieców na podwórku(większy, średni, mały), więc będę miał taki do "szybkiego" co weźmie mało opału. Właśnie stawiam tandyr z tych mniejszych ale też waży ponad 500 kg. W końcu szewc też powinien mieć buty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dół z przynajmniej 2 płyt krzemanowo-w, a całe palenisko od góry zawijaj matą ceramiczną 5 centymetrową, na matę dają przynajmniej 5 cm wełny i dopiero wierzchnia wyprawa.

 

Płyty krzemianowo-wapniowe połącz z matą ceramiczną, żeby nie było mostka, całe wnętrze będzie odizolowane, będzie mogło pracować, wyjdzie właśnie taki do "szybkiego" co weźmie mało opału, za to może dłużej potrzyma to co weźmie, zanim odda, a i z zewnątrz będzie wyglądać masywnie,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planie kilka różnych pieców na podwórku(większy, średni, mały), więc będę miał taki do "szybkiego" co weźmie mało opału. Właśnie stawiam tandyr z tych mniejszych ale też waży ponad 500 kg. W końcu szewc też powinien mieć buty :)

No to będzie ceramiczna kuchnia polowa jak to wszystko pokończysz :)

Pytanie jakie temperatury występują pod "podłogą" pieca chlebowego (pizzowego)? Pizze piecze się zdaje się maks. przy 350*C, więc ja bym się nie bał lekkich betonów na bazie perlitu, czy keramzytu na fundament. Do 600*C wytrzymają.

Edytowane przez Krakers70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...