Panstan1 14.01.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Właśnie takie ,może się kiedyś uda.. Pizzę piekę co najmniej 10 min,ale to pewnie dlatego,że kładę ją na okrągłej cienkiej metalowej tacce,a nie bezpośrednio na szamocie,a poza tym wygarniam żar przed wypiekiem,czego nie powinno sie robić . Nie doszedłem jeszcze do wprawy,budowałem piec raczej z myślą o wypieku chleba i ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 14.01.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Stan garki i inne zeliwne mozesz znaleźć tu : http://metnetus.lt/product-category/katalogas/ketaus-keptuves-ir-puodai-kat/ Biorę u nich drzwi do pieców. Pozdrower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 14.01.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Moi rodzice maja po przodkach brytwankę żeliwną z wnętrzem wylanym z kamionki, niestety odpryśniętą w jednym miejscu, nie wiem gdzie to naprawić i czy w ogóle się da. Na pokrywie data produkcji - 1835. Pusta waży z 10 kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Właśnie takie ,może się kiedyś uda.. Pizzę piekę co najmniej 10 min,ale to pewnie dlatego,że kładę ją na okrągłej cienkiej metalowej tacce,a nie bezpośrednio na szamocie,a poza tym wygarniam żar przed wypiekiem,czego nie powinno sie robić . Nie doszedłem jeszcze do wprawy,budowałem piec raczej z myślą o wypieku chleba i ciasta.Przyjedź na targi do Poznania. Nauczymy Cię piec pizzę tak jak się powinno...w 3 minuty. Będziemy piekli ponad 300 pizz...KOMINKI 2018. Bagi. Dwa pierwsze zdjęcia z linki się nie otwierają. Tam są te garnki które nas interesują? Bo reszta to nic szczególnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Moi rodzice maja po przodkach brytwankę żeliwną z wnętrzem wylanym z kamionki, niestety odpryśniętą w jednym miejscu, nie wiem gdzie to naprawić i czy w ogóle się da. Na pokrywie data produkcji - 1835. Pusta waży z 10 kilo.Zostaw, nic nie naprawiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak to jest z tym bitym szkłem w podłodze pieca chlebowego ??????????Podobno kiedyś dawali warstwę nawet 20 cm grubą.No i jaki jest przepis na dobrą podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 14.01.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Bite szkło to raczej patent z czasów, kiedy nie było perlitu, czy keramzytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Bite szkło to raczej patent z czasów, kiedy nie było perlitu, czy keramzytu. Tylko że te 3 wymienione materiały mają zupełnie różne właściwości i zastosowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Ja czytałem gdzieś, że sypali piasek kwarcowy i cale dno nie klejone leżało na tym piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2018 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Tłuczenie szkła pod piec chlebowy, to stara tradycja, której początków nikt nie pamięta....Tak jak większości zabobonów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 15.01.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Tłuczone szkło używało się do izolowania konstrukcji przed wilgocią. W dzisiejszych czasach to archaizm gdyż mamy dostęp do wielu skuteczniejszych metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.01.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Taką grubą warstwę stosowano w piecach piekarniczych "profesjonalnych" tak przynajmniej słyszałem od starych piekarzy. Cienką np z denek od butelek w piecach na wsi . No więc tak dociekam, czy warto pójść w tradycję, czyli wady i zalety Ponad 20 lat temu miałem budować sobie taki piec i przygotowałem 2 beczki bitego szkła(400 l). Budowa się przeciągnęła ale rusza w tym roku i dlatego wolę popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.01.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Pizza pieczona 3-5 minut czy nawet 10, nie tworzy żadnego kłopotu. W tych piecach do pizzy jak coś, to przesuwają ją "bliżej - dalej" by się równo zarumieniła.Chleb piecze się godzinę, więc ciepłota podłogi musi być dobrze dobrana. No i te piece w piekarniach robiły czasami 3 zmiany na dobę, więc nie wystygały przez całe lata. Konstrukcja musiała temu sprostać.Mam oczywiście cegłę izolacyjną i nawet keramzyt.Położę wiec izolacyjną pod szamotową podłogę ale dociekanie jest, czy po między nie dać jeszcze tego szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.01.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Pizzę też obraca się dookoła własnej osi, widziałem jak sprytnie się to robi. Musisz się zastanowić jakiej akumulacji ciepła potrzebujesz, im grubsza warstwa akumulacyjna, tym trudniejsza regulacja temperatury, to ma swoje zalety i wady. Dłuższe palenie, żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę od zera, większe zużycie opalu itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.01.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Słusznie. W planie kilka różnych pieców na podwórku(większy, średni, mały), więc będę miał taki do "szybkiego" co weźmie mało opału. Właśnie stawiam tandyr z tych mniejszych ale też waży ponad 500 kg. W końcu szewc też powinien mieć buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 15.01.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Jako izolatora cieplnego od spodu, wolałbym użyć płyty krzemianowo wapniowej + na to warstwa cegły szamotowej. Konstrukcyjnie płyta wytrzymuje nacisk od 700 do 1000 kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Promasil 950 wytrzymuje nacisk ok 10.000 kg na m2. Promasil 950 KS czterokrotnie więcej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.01.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dół z przynajmniej 2 płyt krzemanowo-w, a całe palenisko od góry zawijaj matą ceramiczną 5 centymetrową, na matę dają przynajmniej 5 cm wełny i dopiero wierzchnia wyprawa. Płyty krzemianowo-wapniowe połącz z matą ceramiczną, żeby nie było mostka, całe wnętrze będzie odizolowane, będzie mogło pracować, wyjdzie właśnie taki do "szybkiego" co weźmie mało opału, za to może dłużej potrzyma to co weźmie, zanim odda, a i z zewnątrz będzie wyglądać masywnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 15.01.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) W planie kilka różnych pieców na podwórku(większy, średni, mały), więc będę miał taki do "szybkiego" co weźmie mało opału. Właśnie stawiam tandyr z tych mniejszych ale też waży ponad 500 kg. W końcu szewc też powinien mieć buty No to będzie ceramiczna kuchnia polowa jak to wszystko pokończysz Pytanie jakie temperatury występują pod "podłogą" pieca chlebowego (pizzowego)? Pizze piecze się zdaje się maks. przy 350*C, więc ja bym się nie bał lekkich betonów na bazie perlitu, czy keramzytu na fundament. Do 600*C wytrzymają. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.01.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Tłuczone szkło używało się do izolowania konstrukcji przed wilgocią... No i to może mieć sens. Szkło będzie suche w każdych warunkach. Szamot wiadomo - naciągnie nawet jak postoi. Udała Ci się ta wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.