Bogusław_58 15.01.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 No to będzie ceramiczna kuchnia polowa jak to wszystko pokończysz gadżety ceramiczne do stania obok z piwem ...i niech skręca przechodniów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.01.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 No i to może mieć sens. Szkło będzie suche w każdych warunkach. Punkt rosy występuje niezależnie w przegrodzie (czy to sufit czy ściana czy podłoga), chyba że będziesz tam wlewać zupę. Daj jako pierwszą warstwę dookoła pieca chlebowego, przed izolacją, folię aluminiową spożywczą, albo jakąś grubszą do zastosowań w przemyśle i na łączeniach poskładaj ją szczelnie na zakład, żeby się zwiększył opór dyfuzyjny przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.01.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Punkt rosy występuje niezależnie w przegrodzie (czy to sufit czy ściana czy podłoga), chyba że będziesz tam wlewać zupę. Daj jako pierwszą warstwę dookoła pieca chlebowego, przed izolacją, folię aluminiową spożywczą, albo jakąś grubszą do zastosowań w przemyśle i na łączeniach poskładaj ją szczelnie na zakład, żeby się zwiększył opór dyfuzyjny przegrody. A dlaczego tak nie zrobiłeś u siebie na dolocie powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.01.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mi folia nie pomoże, bez izolacji, Coś nie za bardzo rozumiesz ten pkt. rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.01.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Przeniosłem się na swój wątek, nie będę zaśmiecać, zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.01.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Kij ma dwa końce Folia jako izolacja wilgotnościowa działa tak, że odparować może już tylko w jednym kierunku. Gdyby podłoga pieca była na poziomie gruntu, to zastosowanie jej ma uzasadnienie. Gruba warstwa bitego szkła będzie działać jak drenaż, jest nienasiąkliwa i w dodatku zgromadzi w sobie sporo ciepła. Takiego jednak, które nie pozwoli na przypalenie bochenków chleba ale je też właściwie dopiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na filmikach z budowy pieców "na podwórku" pokazują, że po złożeniu kopuły i jej ociepleniu kładzie się folię i na to wyprawę czyli lico. Ma to sens, ponieważ deszcz nie zawilgoci pieca wewnątrz. Jak piec jest pod dachem lub w pomieszczeniu, ta folia jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 A co z wodą parującą? znajdującą się w potrawach obrabianych termicznie wewnątrz pieca, w ciastach chlebie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ceramika ją wciąga a część ucieka kominem, drzwiczkami.Po następnym rozpaleniu piec znów musi być gotowy na wciągniecie wilgoci(prawdopodobnie 0 wilgotności) a po wyjęciu potraw powinien sam odparować łatwo. Jeśli ma folię to może działać to inaczej.Dlatego chleb pieczony na cegłach ma głównie dlatego inny smak, niż ten sam w piekarniku metalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.01.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Spore znaczenie będzie miała masa pieca, a głównie grubość ścianek. Do "sobotnio niedzielnych " wyskoków starczy 6 cm. W profesjonalnych ścianka miała do ok 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 A co z wodą parującą? znajdującą się w potrawach obrabianych termicznie wewnątrz pieca, w ciastach chlebie itd...Nic...a co ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nic...a co ma być? Dyfuzja (przemieszczanie się) pary wodnej przez przegrodę budowlaną. Tu akurat jest ściana pieca chlebowego. Różne wartości ciśnienia pary wodnej po obu stronach przegrody są wynikiem różnic w temperaturze i wilgotności powietrza. Para wędruje od strony wyższego ciśnienia (wnętrze pieca chlebowego) w kierunku ciśnienia niższego (strona zimna czyli na zewnątrz). Ja zaproponowałem dać folię alu, (materiał o dużym oporze dyfuzyjnym) od środka, żeby ochronić izolację cieplną przed zawilgoceniem. Boguś chce dać folię aluminiową od strony zewnętrznej, czyli zgnoić izolację pieca chlebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dyfuzja (przemieszczanie się) pary wodnej przez przegrodę budowlaną. Tu akurat jest ściana pieca chlebowego. Różne wartości ciśnienia pary wodnej po obu stronach przegrody są wynikiem różnic w temperaturze i wilgotności powietrza. Para wędruje od strony wyższego ciśnienia (wnętrze pieca chlebowego) w kierunku ciśnienia niższego (strona zimna czyli na zewnątrz). Ja zaproponowałem dać folię alu, (materiał o dużym oporze dyfuzyjnym) od środka, żeby ochronić izolację cieplną przed zawilgoceniem. Boguś chce dać folię aluminiową od strony zewnętrznej, czyli zgnoić izolację pieca chlebowego.Kombinujecie...Ani od środka, ani z zewnątrz....Daszek, coby deszcz nie padał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.01.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Kombinujecie...Ani od środka, ani z zewnątrz....Daszek, coby deszcz nie padał.... No a jak animuss 100l kocioł zupy pod daszkiem w tym piecu gotował będzie to odparuje z 30l i co;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 No a jak animuss 100l kocioł zupy pod daszkiem w tym piecu gotował będzie to odparuje z 30l i co;-) Jak zwykle humor Ci dopisuje. To się odkłada przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.01.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Jak zwykle humor Ci dopisuje. To się odkłada przez lata. No dopisuje mi, bo taki piec na zewnątrz to z letnich dni ze sporą wilgotnością sporo złapie a zimą sporo zgubi bez tej zupy. A gdzie to przez lata się odkłada, to może nie kopać studni;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 No dopisuje mi, bo taki piec na zewnątrz to z letnich dni ze sporą wilgotnością sporo złapie a zimą sporo zgubi bez tej zupy. A gdzie to przez lata się odkłada, to może nie kopać studni;-) Stosowanie nowoczesnych materiałów, wymusza ich zabezpieczanie.przed utratą właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.01.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Stosowanie nowoczesnych materiałów, wymusza ich zabezpieczanie.przed utratą właściwości. Jasne, oczywiście masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.01.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Stosowanie nowoczesnych materiałów, wymusza ich zabezpieczanie.przed utratą właściwości. Pamiętaj o termoobiegu, jak już ten piec chlebowy zaizolujesz od środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.