Bogusław_58 16.02.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ciekawy jestem czy ktoś liczył ile trzeba wyemitować CO2, by zrobić 1t peleciaków ? Potem trzeba go jeszcze rozwieść po kraju do nabywców, wiec następna emisja Drewno kawałkowe najczęściej robione w pobliżu i dosuszane słoneczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.02.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Usiadłem na telefon i zadzwoniłem do biura poselskiego "znanego posła" - nic nie wiedzieli w temacie i poradzili zadzwonić do Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska. Zadzwoniłem. Kompletnie nic nie wiedzieli, bo nie mają ani wytycznych ani przepisów a na spalaniu się nie znają.Dowiedziałem się jednak, że na dzień dzisiejszy służby kontrolujące "powietrze" nie mają aparatury by to zmierzyć po przez analizę powietrza czy popiółu. Jedynie co to kontrola kotłowni i pieca "okiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.02.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja nadal będę marudził na temat tego:http://www.kominki.org/kominki/nowosci/art,6929,eco-kominek-plus-2018.html Na pierwszym miejscu jest jakiś piecyk Heta Scanline 8. Zajrzałem na stronę producenta (https://heta.dk/en/produkt/scan-line-8-steel/)i w opisie tego urządzenia czytam: "It also adopts the cleanest process to date, resulting in record-low particle emissions of 0.65 grams per kilogram of burnt wood." Jakby nie liczyć, ze spalenia 1 kilograma drewna powstaje "cirka" 10 kg spalin. 10 kg spalin to 8 metrów sześciennych normalnych (normalnych to znaczy schłodzonych do temperatury otoczenia - pisze się Nm3).Jak się podzieli 0,65 grama przez 8, to wyjdzie 0,081 grama, czyli 81 mg. No a konkurs piecyk wygrał z wynikiem <3 mg !!!. Ja nie jestem wrogiem kominków - wręcz przeciwnie - kontestuję, bo w ten sposób tej batalii to my nie wygramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Opis urządzenia jest nieprawidłowy, wynik konkursu czy deklaracja ? Str. 2 instrukcji https://heta.dk/filedirectory/en/Stoves/Scan-Line%208%20steel/instructions-scanline8.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.02.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzięki za ten dokument. >3 mg to nie to samo co <3 mg - co zgłoszono do konkursu. 0,63 g/kg to realna liczba> 3 mg/Nm3 też, tylko jaki sens ma mówienie, że stówa to >50gr. Natomiast powiedzenie, że stówa to <50 gr to kłamstwo. A to niby tylko odwrócony "ptaszek". Ciekawe jak jest u reszty rekordzistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 17.02.2018 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Można zawsze zakupić oczyszczacz powietrza http://allegro.pl/oczyszczacz-xiaomi-air-purifier-2-eu-fvat-23-z-pl-i7155179601.html zasilany energią z pobliskiej elektrociepłowni:Dhttps://www.google.pl/search?biw=1600&bih=769&tbm=isch&sa=1&ei=cb6HWt3LGcTHwQKexrqQCg&q=elektrociep%C5%82ownia+krak%C3%B3w&oq=Elektrociep%C5%82ownia+kr&gs_l=psy-ab.1.0.0j0i24k1l9.4081.16029.0.18568.5.4.1.0.0.0.126.386.3j1.4.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.5.394...0i67k1.0.B_AhlaKy1U8#imgrc=2C-yzleaC-A3mM: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Cześć! A w związku z Ekoprojektem i minionymi targami. Byłem i nie wiedziałem, że takie się wydarzenia wydarzają się. http://www.kominki.org/kominki/nowosci/art,6929,eco-kominek-plus-2018.html Patrząc na listę osiągnięć pewnych producentów co do emisji pyłów, to myślę, że nie tylko nagroda branżowego czasopisma, ale i Nobel się należy. Kurczę, tylko nigdzie skanami sprawozdań z badań nikt się nie chwali. Może słabo szukam. Ciekawe jest między innymi to, że peleciaki mają nieraz kilkakrotnie wyższą emisję niż paleniska na kawałkowe drewno. Chciało by się powiedzieć - pokażcie sprawozdania z badań.Jak zaczniemy cisnąć, pokażą...Ile to roboty zrobić sobie prawidłowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.02.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Kiedyś czytałem, że w Norwegii "badają jak trzeba" i nie da się wwieść do nich urządzenia grzewczego bez ich atestu.Tak czytałem, ale jak jest, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Problem to podobne kryteria oceny dla wkładów kominkowych i konstrukcji zduńskich. Oczywiście mówię o ZDUŃSTWIE a nie zduństwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 17.02.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Kiedyś czytałem, że w Norwegii "badają jak trzeba" i nie da się wwieść do nich urządzenia grzewczego bez ich atestu. Tak czytałem, ale jak jest, nie wiem. jeżeli badają piece równie fachowo jak swój narodowy wyrób exportowy - czyli "łosoś norweski" [ hodowlany ] - to jest problem ... taki sam problem mają konsumenci owego marketingowego "rybopodobnego" obiektu [np. w Polsce ma niezłą sprzedaż] - polecam film zachodnich dziennikarzy [był chyba na Fokus.tv ] - włosy dęba stają co niby cywilizowany eco- kraj wyprawia ... chyba że ustaw(k)owo dokładność badania zależy od kierunku : czy WWÓZ czy WYWÓZ .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.02.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Znam "parametry" tej rybki i nie kupuję od kilku lat.Co do urządzeń grzewczych, to warto zadbać o dobre prawo na własnym podwórku,gdyż bez "dziobania" od dołu, ktoś je może zrobić tylko "pod siebie".Czyli prawo musi zapewnić dla zduństwa funkcjonowanie i tego prawdopodobnie trzeba dopilnować,Wydaje mi się, że ci przez których przechodzi problem "walki ze smogiem" nawet nie wiedza , że jakieś zduństwo jeszcze istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 To czekam na cenę. Jak Piotr nie chce pokazywać ceny za silnik publicznie, bo konkurencja, to może na priv wyśle? Jaki duży ten Twój domek? Jaki gruby bal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 18.02.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jaki duży ten Twój domek? Jaki gruby bal? Chałupka 9 na 10 m. Bal 35cm średnicy po środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 18.02.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 i poddasze. razem ok 130m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Troszkę jest...Piecokominek jako jedyny do grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 18.02.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 kominek jako główne, resztę załatwi prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 No to zostawmy temat jak już bliżej będzie. Tak z pół roku przed pierwszym sezonem grzewczym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 18.02.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 lepiej byłoby wiedzieć teraz na czym się stoi. projekt z ogrzewaniem nie zamknięty. a jaki wymiar ma piec z wymiennikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 lepiej byłoby wiedzieć teraz na czym się stoi. projekt z ogrzewaniem nie zamknięty. a jaki wymiar ma piec z wymiennikami?Stoimy przed zmianami w ustawodawstwie. Najpierw sprawdź przepisy w Twoim regionie. Uchwały sejmiku w kwestii realizacji unijnego EKOPROJEKTU, jest z tym kupa idiotyzmów. W ostatniej chwili wybroniliśmy Remiksa piec przed rozbiórką. Miał być całkowity zakaz....Nasi wybrańcy chcieli we Wrocku zrobić "kopiuj wklej" ustawę krakowską. Ta zresztą tez nie ma żadnej mocy prawnej bo ja zaskarżyliśmy.... Wielkość jest bez większego znaczenia,bo można materiały ceramiczne o różnym ciężarze właściwym stosować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 18.02.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Stoimy przed zmianami w ustawodawstwie. Najpierw sprawdź przepisy w Twoim regionie. Uchwały sejmiku w kwestii realizacji unijnego EKOPROJEKTU, jest z tym kupa idiotyzmów. W ostatniej chwili wybroniliśmy Remiksa piec przed rozbiórką. Miał być całkowity zakaz....Nasi wybrańcy chcieli we Wrocku zrobić "kopiuj wklej" ustawę krakowską. Ta zresztą tez nie ma żadnej mocy prawnej bo ja zaskarżyliśmy.... Wielkość jest bez większego znaczenia,bo można materiały ceramiczne o różnym ciężarze właściwym stosować.... o w mordę! to taki piecyk pod odsyrzałem? gdzie w opolskim szukać tych przepisów?i. Edytowane 27 Lutego 2018 przez JerzyBw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts