ja14 15.02.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Trudno nie docenić w tym Twojego udziału....... Przynajmniej w kwestii mojej decyzji:D pozdrawiam Oczywiscie, oczywiscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Oczywiscie, oczywiscie... A piecyk oczywiście ,oczywiście be ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.02.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ja 14 Wspomijając o mistrzu miałeś na myśli polityka Niccolò Machiavelli? I jego sławną maksymę że:"w działaniu cel uświęca środki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.02.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) A piecyk oczywiście ,oczywiście be ... A kto tak twierdzi? Piecyk jest ukonczony w stopniu jeszcze mniejszym niz moj. Na tym etapie chyba nikt nie osmieli sie go skrytykowac P.S. Bohusz - bardzo splyciles jego tworczosc - on stworzyl calkiem nowa galaz nauki! Edytowane 15 Lutego 2011 przez ja14 dodalem p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) ...... Chłopcy oczywiście najlepsi w swojej dziedzinie ( " gębologia" to taka dziedzina nauki dość popularna na forach - gadać po próżnicy ) Tym bardziej blog nabiera sensu. Do rzeczy. Ktoś chciał rury . Proszę bardzo. MÓWISZ I MASZ ! Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) .... Piecyk z wymiennikiem rurowym (opadowo- wzniosłym ,lekko pokręconym .....) Na wyjściu z króćca temperatura jak widać . Wczoraj oddaliśmy to w komin ,nie wzbudzając jego zachwytów (800 stopni rozwali każdy komin ceramiczny budowany dostępnymi metodami). Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) ... Na tych zdjęciach widać miejsce pomiaru i temperaturę jaka wchodzi do komina po przejściu przez wymiennik i oddaniu ciepła w pomieszczeniu. Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) ..... Wykorzystując gotową klapę rozpałową Batury ,mogłem szybko zaaranżować ciekawe doświadczenie (oczywiście nie jest ono ciekawe dla "naukowców" - ale nie dla nich ta prezentacja) Strzałka w górę - dym w komin. Strzałka w bok - dym "do roboty" Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.02.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) Tak czekając na szersze opisy tej akurat konfiguracji wymiennika z rur, chciałem zapytać jakiej średnicy są rury.Eniu troszkę chyba pomieszały Ci się zdjęcia, ale powolutku je poukładasz? Chodzi mi o ten post z szybrem i pomiarem obiegu przez wymiennik. Masz takie fotki porównawcze, temperatura do komina- obieg bez wymiennika- obieg przez wymiennik OOOO widzę że już trochę poukładałeś. BRAWO Edytowane 15 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tak czekając na szersze opisy tej akurat konfiguracji wymiennika z rur, chciałem zapytać jakiej średnicy są rury. Eniu troszkę chyba pomieszały Ci się zdjęcia, ale powolutku je poukładasz? Chodzi mi o ten post z szybrem i pomiarem obiegu przez wymiennik. Masz takie fotki porównawcze, temperatura do komina - obieg bez wymiennika - obieg przez wymiennik OOOO widzę że już trochę poukładałeś. BRAWO Najbardziej optymalne fi dla jednokanałowych ciągów spalinowych to 180 mm Sprawdź jeszcze raz ,bo mi się zdaje że zdjęcia się nie pomieszały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kto się mniej polityką zajmuje , i na moje doświadczenia reaguje pozytywnie , pewnie zauważył , że piecyk "urósł" od wczoraj o 13 cm ( dwie warstwy cegieł). Po wstępnym odpaleniu i pomiarach temperatury, postanowiłem zwiększyć górną komorę piecyka . Dla celów domowych jest to rozwiązanie bardziej bezpieczne ,gazy mogą się bardziej rozprężyć. Związałem też krótsze boki piecyka - tak na wszelki wypadek .Piecyk jeździ w tą i z powrotem ,więc wole nie ryzykować. W warunkach domowych ,nie ma takiej potrzeby . Konstrukcja wewnętrzna pozwala w to wierzyć . Testy pokażą jak będzie na prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.02.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 .... Testy pokażą jak będzie na prawdę. Bardzo chcialbym w to wierzyc. Obawiam sie jednak, ze w dalszej czesci tej reklamy, Eniu skromnie pominie wszelkie wady swojej konstrukcji (jak to w reklamie;-)). Krytyki zewnetrznej raczej nie bedzie, bo Eniu przezornie nie pokazal szczegolow, ktore moglyby stac sie przedmiotem krytyki. Zreszta jak ktos wyrazi jakas watpliwosc to zostanie nazwany warcholem przez ktorego Eniu musi opuscic forum. Byc moze jakies szczegoly pojawia sie na blogu po nacisnieciu przycisku "kup teraz" ale tam krytyke mozna wymoderowac;-). Przydalyby sie jakies zachwyty ale jak nie bedzie to sie zawsze jakis kolega znajdzie:-) Pozdrawiam. P.S. Jezeli sie myle to bardzo ladnie Enia przeprosze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Bardzo chcialbym w to wierzyc. Obawiam sie jednak, ze w dalszej czesci tej reklamy, Eniu skromnie pominie wszelkie wady swojej konstrukcji (jak to w reklamie;-)). Krytyki zewnetrznej raczej nie bedzie, bo Eniu przezornie nie pokazal szczegolow, ktore moglyby stac sie przedmiotem krytyki. Zreszta jak ktos wyrazi jakas watpliwosc to zostanie nazwany warcholem przez ktorego Eniu musi opuscic forum. Byc moze jakies szczegoly pojawia sie na blogu po nacisnieciu przycisku "kup teraz" ale tam krytyke mozna wymoderowac;-). Przydalyby sie jakies zachwyty ale jak nie bedzie to sie zawsze jakis kolega znajdzie:-) Pozdrawiam. P.S. Jezeli sie myle to bardzo ladnie Enia przeprosze:-) No tak , przez cztery lata pokazałeś tyle na tym forum ,że teraz jakieś dwie nędzne cegły nie robią na Tobie wrażenia . Kompleksy można leczyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Czy mozesz odniesc sie do meritum bez wycieczek osobistych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Czy mozesz odniesc sie do meritum bez wycieczek osobistych? Meritum to fakt ,że powinieneś z psychologiem pogawędzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.02.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Meritum to fakt ,że powinieneś z psychologiem pogawędzić.... Tak myslalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 15.02.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam, jak meritum, to meritum: -jak to ustrojstwo oddycha (przebieg zasilania powietrzem)? -czy można to nazwać zamknietą komorą spalania? -wymiennik rurowy bez rewizji - czy tutaj też obowiązuje zasada samoczyszczenia? chyba, że to na razie prowizorium. Tych temperatur to się konkretnie spodziewałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) Witam, jak meritum, to meritum: -jak to ustrojstwo oddycha (przebieg zasilania powietrzem)? -czy można to nazwać zamknietą komorą spalania? -wymiennik rurowy bez rewizji - czy tutaj też obowiązuje zasada samoczyszczenia? chyba, że to na razie prowizorium. Tych temperatur to się konkretnie spodziewałeś Ramole . -Konstrukcja zasilania w powietrze jest dość prosta. Natomiast nie wiemy jak ją pokazać . Opracowaliśmy ją na potrzeby firmy Kominki Piotr Batura i jest to punkt w którym utknęliśmy. Nikt nie zamierza kasować za prezentowana wiedzę ,natomiast interesy firmy , która nas gości muszę uszanować .Coś wymyślę.... Komora spalania zamknięta ,do sposobu sterowania dojdziemy później .Coraz bardziej mam dosyć sfrustrowanych nieudaczników, więc chwilowo dam sobie luz. Rury to prowizora - ukłon w stronę założyciela wątku po sąsiedzku, który też miał już dosyć ujadania mądrali... Taki spontan ... Temperatury to sprawa którą steruje zdun ,a nie przypadek . Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 15.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ale daje. Zdaje się, że po tej szopie w negliżu latacie w czasie testów. Jak nic wam nie wybuchnie to zapodam sobie taki piecyk w nieocieplonym garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) 'Boisz się krytyki ? Ty ?" ProStaś.Powiem tak. Zadanie mnie trochę przerosło .Narobiłem się przez ostatni tydzień jak głupi osioł .Podpadłem rodzinie ,a wczoraj jeszcze na rury mnie naszło i ....o walentynkach zapomniałem ..... rano nastrój przyciężkawy, a tu mucha brzęczy ci koło ucha . Ty ją pac ,a ona spryciula z drugiej mańki , i dalej bzyka ........ Pytania pomocne , dzięki , bo nie wiem od czego zacząć. ad1. Piecyk jest w 100% szczelny ,doprowadzenie powietrza jedną rurą fi 125 mm. Można podłączyć z zewnątrz lub nie, to już jest inna kwestia. Powietrze rozdziela się na pierwotne i wtórne . Wtórne podgrzewam - wkrótce pomierzę do ilu stopni. Sterowanie dowolnie - ręczne i mechaniczne (elektroniczne). Tu się kłania jeden ze sponsorów firma Tatarek . Dostarczył sterowniki więc nie widzę powodu by go nie przedstawić. ad2.Moc piecyka to śpiew przyszłości . Sam jeden ,bez wymiennika byłby bez sensu .Zbyt dużo oddaje w komin. Można go rozbudować w górę, tworząc konstrukcje smukłą ,nie zajmująca miejsca.Kanały z szamotu lub wymiennik stalowy (dlaczego stalowy napiszę w innym czasie) nad piecem mogą spełnić taką sama rolę jak te planowane z Wojtkiem.Budowa ich jest jednak trudniejsza. W zależności od sposobu eksploatacji ,piecyk może być "motorem" konstrukcji ogrzewającej ca 150 m2. ad 3,4,5. W tej chwili 'trzyma " 12 godzin . Konstrukcja piecyka zakłada druga warstwę - elewacje z płyt szamotowych 2 -3 cm, lub kafli bez wypełnienia , w odległości 2 -6 cm od powierzchni konstrukcyjnej (w tej chwili na powierzchni pojawiają się temperatury przekraczające 200 stopni C.). Po tym zabiegu oczekuje "trzymania" ciepła w granicach 24 g. Warstwę zewnętrzna można wykończyć podobnie jak ocieplenie elewacji budynku , wybierając z oferty materiały mineralne. Zestawienie kosztów zrobimy później ,głównie z powodu nierozwiązanego problemu drzwi . Drzwi to clou piecyka. Ich konstrukcja zapewnia czystość szyby, prawidłowość spalania ,bezpieczeństwo i bezwzględną szczelność . Paliłem na razie dwa cykle.Nie licząc suszenia szkła wodnego.Raz było to 10 kg dębiny (14 % wilgotności), drugi - 15 kg . Ta druga ilość to raczej masa krytyczna. Pierwsze palenie bawiłem się manualnie sterując procesem. Drugie poszło na automacie . Rozpaliłem wieczorem i pojechałem do domu .Na drugi dzień cegły miały ca 60 stopni.Przepustnica zamknęła dopływ powietrza po spaleniu opału ,nie powodując wychładzania konstrukcji w komin. Ok to tyle tymczasem Rozwalamy Twój kominek ? Edytowane 15 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts