Kominki Piotr Batura 27.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Austriacy i Niemcy łupią drewno w metrówkach i tak sezonują. Potem dopiero tną na kawałki w miarę potrzeb. Widziałem kiedyś niewielki piec w Alpach, który miał palenisko na takie właśnie metrówki. Właściciel zajazdu mówił, że zdun miał wizję... Niestety nie mogłem go sprawdzić, bo było lato! http://blog.kominki-batura.pl/po-drodze-do-norymbergii-czesc-i/ http://blog.kominki-batura.pl/po-drodze-do-norymbergi-czesc-2/ Edytowane 27 Lutego 2018 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 27.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Palenisko jako prostokąt trudniej uzyskuje temperaturę która na "luzie powstaje w kwadracie więc trzeba zastosować kilka sztuczek by to nadgonić. No i chodzi o te sztuczki ja mam niestety prostokąt : szerokość 40 cm / głębokość 50 cm ... możesz coś dodać - dlaczego ten prostokąt "trudniej uzyskuje temperaturę" ? gdzie jest pies pogrzebany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.02.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Ja mam 26x20A ruszt 26x14.I grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.02.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 ja mam niestety prostokąt : szerokość 40 cm / głębokość 50 cm ... możesz coś dodać - dlaczego ten prostokąt "trudniej uzyskuje temperaturę" ? gdzie jest pies pogrzebany ? Zapewne chodzi o cyrkulacje powietrza. W długim, prostokątnym palenisku z tyłu pewnie powstaje deficyt tlenu i drewno się nie dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.02.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Prostym doświadczeniem można się do edukować Z byle jakiej cegły i gliny ułożyć trzy profile o podobnej powierzchni podstawy: okrągły, kwadratowy i prostokątny. Na wysokość ok 60 cm. W dole zostawić jakieś dolot powietrza. No i spalamy taką samą dawkę paliwa. Szybko wyjdzie który profil najlepiej sobie radzi, ponieważ będzie najmniej okopcony. Jak zastosujemy drewno "mniej oktanowe", to pokaże bardzo dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 28.02.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Prostym doświadczeniem można się do edukować Z byle jakiej cegły i gliny ułożyć trzy profile o podobnej powierzchni podstawy: okrągły, kwadratowy i prostokątny. Na wysokość ok 60 cm. W dole zostawić jakieś dolot powietrza. No i spalamy taką samą dawkę paliwa. Szybko wyjdzie który profil najlepiej sobie radzi, ponieważ będzie najmniej okopcony. Jak zastosujemy drewno "mniej oktanowe", to pokaże bardzo dokładnie ja Ci wierzę i ani mi w głowie urządzać testy weryfikujące Twoją opinię ... po to mądrzejszy ode mnie zrobił taki test żebym sam się nie brał za rzeczy o których mam wiedzę 100x mniejszą ... nurtuje mnie PRZYCZYNA takiego stanu rzeczy ... Krakers pisze o cyrkulacji powietrza / deficycie tlenu w tyle paleniska ... czy to jest jedyna przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.02.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Deficyt, o którym pisałem powstał by przy podawaniu powietrza od strony dzwiczek i przy założeniu, że drzwiczki są na węższym końcu paleniska. W tym eksperymencie Bogusławowi pewnie chodzi o efekt soczewkowania ciepła. Najlepiej, żeby każda ściana paleniska była ustawiona prostopadłe do miejsca, gdzie spala się opał. Kula jest ideałem. Bardzo niepraktycznym ideałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.02.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dokładnie o to chodzi Spalanie formuje się w profil okrągły wiec i ścianki paleniska jak będą miały profil zbliżony to zwiększa szanse na wsparcie spalania na wyższy poziom. W rzeczywistości chodzi o niedopuszczenie do wychładzania a w dalszym procesie podnoszenie temperatury. Osiąga się to w dalszej części przez zwężanie. Jak byśmy robili eksperyment na trzech profilach : okrągłym, kwadratowym i prostokątnym, to zwycięży okrągły . Jeśli teraz ten okrągły postawimy do zawodów z innym okrągłym , który np od połowy zacznie się ku górze trochę zwężać, to ten drugi zwycięży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.02.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 W prostokącie w kątach opał nie ma ochoty do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 28.02.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dokładnie o to chodzi W rzeczywistości chodzi o niedopuszczenie do wychładzania a w dalszym procesie podnoszenie temperatury. no to może izolować cieplnie warstwy wewnętrzne paleniska - zewnętrzną warstwą np. z materiału ceramicznego lub glinowo-krzemianowego izolacyjnego ? [teoretyzuję] ... chyba widziałem dawno temu na MTP taki piec na stoisku P.Batury ... minusem tego rozwiązania to chyba brak grzania ze ścian - całe ciepło poleci do wymiennika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 28.02.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 W prostokącie w kątach opał nie ma ochoty do spalania. czyli potwierdza się kolejna moja obserwacja ... to może wypełnić kąty klinami o przekroju trójkątnym ? od dołu do góry ... kąt 90 stopni złagodnieje nam do 135 stopni ... wyciąć z cegieł szamotowych na płask , kształt trójkąta prostokątnego , skleić to klejem , wstawić do rogów paleniska ... [teoretyzuję] ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.02.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 To może lepiej od razu łuki wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 28.02.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 W swoich pracach staram się w jak największym stopniu unikać tzw. martwych kątów i je niwelować. Stanowczo działa to in+. Również w ten sposób wykonuję kanały odprowadzające spaliny. Może jest to bardziej pracochłonne niemniej jednak, korzystniej to wpływa na ruchy gazów również piec nie wymaga tak częstego czyszczenia jak w przypadku kanałów prostokątnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.02.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dunte Fajne krągłości Czym to wygładzasz, zaprawą szamotową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 28.02.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 To może lepiej od razu łuki wstawić? jakie łuki masz na myśli ? jakaś fotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.02.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Wstawienie skosów w rogi paleniska sześciokątnego to krok w stronę ideału. Do tego łukowy deflektor i już jest dużo lepiej. Jacen wspomniałeś i izolacji paleniska, a to bardzo interesujący mnie temat W praktyce ściany paleniska najczęściej wykorzystuje się do akumulacji, co pociąga za sobą wydłużenie rozgrzania całości. Eniu zrobił piecyk nr 2 w którym ściany są z izolatora, a wewnętrzna okładzina (element wymienny) z szamotu. Mamy więc szybki start i szybko czyste spaliny, ale palenisko staje się wyłącznie urządzeniem do czystego spalania. A gdyby zrobić odwrotnie - palenisko z akumulatora, a wewnętrzne okładziny z izolatora (wermikulit ?). Grubość izolatora była by tak dobrana, że "przebicie" ciepła (i ładowanie akumulacji w ściankach paleniska) następowało by po osiągnięciu temperatury czystego spalania (700, 800*C ?). Wszystko oczywiście do policzenia. Ciekawe, czy ktoś tak próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.02.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dunte Fajne krągłości Czym to wygładzasz, zaprawą szamotową?Ręką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2018 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Wstawienie skosów w rogi paleniska sześciokątnego to krok w stronę ideału. Do tego łukowy deflektor i już jest dużo lepiej. Jacen wspomniałeś i izolacji paleniska, a to bardzo interesujący mnie temat W praktyce ściany paleniska najczęściej wykorzystuje się do akumulacji, co pociąga za sobą wydłużenie rozgrzania całości. Eniu zrobił piecyk nr 2 w którym ściany są z izolatora, a wewnętrzna okładzina (element wymienny) z szamotu. Mamy więc szybki start i szybko czyste spaliny, ale palenisko staje się wyłącznie urządzeniem do czystego spalania. A gdyby zrobić odwrotnie - palenisko z akumulatora, a wewnętrzne okładziny z izolatora (wermikulit ?). Grubość izolatora była by tak dobrana, że "przebicie" ciepła (i ładowanie akumulacji w ściankach paleniska) następowało by po osiągnięciu temperatury czystego spalania (700, 800*C ?). Wszystko oczywiście do policzenia. Ciekawe, czy ktoś tak próbował?Są paleniska akumulacyjne, z warstwą izolacji pomiędzy ścianami. Ale po co kombinować? Użyj steatytu do budowy całego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Wow, Eniu się znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.02.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Są paleniska akumulacyjne, z warstwą izolacji pomiędzy ścianami. Ale po co kombinować? Użyj steatytu do budowy całego pieca. Wszelki duch... Żyjesz Powinieneś napisać: "sprzedaj nerkę i użyj stearytu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts