Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Użyj szamotowych półprostek, możesz z nich wymurować wnętrze paleniska jakie Ci pasuje.

przypominam że chodzi mi o zniwelowanie kątów prostych w istniejącym palenisku bo one są beee

czyli nie zakładam wycinania istniejących płyt szamotowych żeby wsunąć tam jakieś elementy ceramiczne

chcę po prostu przytulić jakiś profil ceramiczny do ścianek paleniska - jak na przekrojach poniżej

pytanie : którą wersję wybrać - pocięte cegły czy sklejone płyty szamotowe ?

a może chodziło o jeszcze inne rozwiązanie ? kąty paleniska zabudowa.jpg

przypominam że chodzi mi o zniwelowanie kątów prostych w istniejącym palenisku bo one są beee

czyli nie zakładam wycinania istniejących płyt szamotowych żeby wsunąć tam jakieś elementy ceramiczne

chcę po prostu przytulić jakiś profil ceramiczny do ścianek paleniska - jak na przekrojach poniżej

pytanie : którą wersję wybrać - pocięte cegły czy sklejone płyty szamotowe ?

a może chodziło o jeszcze inne rozwiązanie ? [ATTACH=CONFIG]408424[/ATTACH]

Możesz zrobić i tak i tak, pewnie ani jedno ani drugie na kleju w palenisku się nie utrzyma. Efekt będzie niezauważalny chyba że jakiś analizator spalin chcesz podłączyć i testować.

Możesz zrobić i tak i tak, pewnie ani jedno ani drugie na kleju w palenisku się nie utrzyma. Efekt będzie niezauważalny chyba że jakiś analizator spalin chcesz podłączyć i testować.
Alsiblock D ...pokazywałem na targach. Od ok 700 o C tworzy spiek ceramiczny.

przeglądnąłem net i ni huhu ...

oprócz płyt łukowatych [i to w większości chyba na obudowy a nie do ognia] to chyba tylko Brula ma jakąś taką łukowatą kształtkę ...

chodzi o płyty czy o jakieś kształtki ?

sorry za upierdliwość - ale z fotki pieca to ja niewiele się domyślę :lol2: i to mimo najszczerszych chęci ...

Są płytki, są kształtki....PCO, Rath, Wolfshoehe. Ja użyłem płytek 3 cm grubości

no to co zrobić żeby efekt był zauważalny - bo że puste kąty nie są trendy to wszyscy tu przekonali mnie ...

Masz solidne palenisko to zaokrąglenie narożników będzie zauważalne pewnie na analizatorze spalin. Gołym okiem raczej nic nie zauważysz. Masz kiepskie palenisko to i tak będzie pudrowanie ... itd. W palenisku można zaobserwować newralgiczne punkty po osadach, czarne narożniki itp. U siebie nie zaokrąglałem narożników, może teraz bym to zrobił ale jakiś zauważalnych efektów bym się nie spodziewał.

Są płytki, są kształtki....PCO, Rath, Wolfshoehe.

oglądałem akurat dzisiaj i Rath i Wolf i znalazłem tylko kształtki oporowe w takim stylu [w różnych wariantach] :

http://www.tabex-ozmo.pl/produkty/opory-dla-klinow-stojacych/

jeżeli chodzi o kształtki łukowe to nie znalazłem nic - zauważyłem tylko płyty/płytki łukowe

do katalogu PCO się nie umiem włamać :(

Masz solidne palenisko to zaokrąglenie narożników będzie zauważalne pewnie na analizatorze spalin. Gołym okiem raczej nic nie zauważysz. Masz kiepskie palenisko to i tak będzie pudrowanie ... itd. W palenisku można zaobserwować newralgiczne punkty po osadach, czarne narożniki itp. U siebie nie zaokrąglałem narożników, może teraz bym to zrobił ale jakiś zauważalnych efektów bym się nie spodziewał.
Dostarczę Ci 0,5 -1,0 kg. Zastanowię się jak...

oglądałem akurat dzisiaj i Rath i Wolf i znalazłem tylko kształtki oporowe w takim stylu [w różnych wariantach] :

http://www.tabex-ozmo.pl/produkty/opory-dla-klinow-stojacych/

jeżeli chodzi o kształtki łukowe to nie znalazłem nic - zauważyłem tylko płyty/płytki łukowe

do katalogu PCO się nie umiem włamać :(

PCO nie ma katalogu. Kiedyś poświęciłem dużo czasu i kasy (swojej), by im pomóc w stworzeniu katalogu...Teraz wiem, że to był stracony czas...

PCO nie ma katalogu. Kiedyś poświęciłem dużo czasu i kasy (swojej), by im pomóc w stworzeniu katalogu...Teraz wiem, że to był stracony czas...

na mój gust firmy z rodowodem z PRL jak PCO czy Ropczyce - ciągle 1 nogą tkwią w socjalizmie "rynkowym" - marketingowo są słabe jak żebro bakterii ...

dlatego sie oczywiście któregoś dnia obudzą z np. Vitcasem na karku ...

w Polsce oprócz deficytu kapitału - doskwiera deficyt menadżerów z wizją ... ich jedyna wizja to wizja własnego koryta do końca miesiąca... szkoda ...

Vitcas w porównaniu z gigantami co wymieniasz, to mała firma zajmująca się obsługą akcesoriów dla zduństwa.

Możesz też stworzyć podobną.

Giganci produkują dla przemysłu i od jego kondycji są uzależnieni. Wagon palet z cegłami nie ma dla nich znaczącego znaczenia.

Owszem przydałby się punkt zakupu "mało chodliwych" kształtek w ilości detalicznej, czy nawet całych palenisk po cenie nie z sufitu ale z jakiegoś powodu takie coś nie powstało. Być może jest za małe zainteresowanie by punkt uruchomić.

Osobiście radze sobie w ten sposób, ze wyszukuję na aukcjach dobrej klasy ceramikę po cenie 3-8 razy mniejszą niż w obrocie i ją docinam do wymiaru czy pożądanego kształtu.

Jeśli chodzi o macanie, to bierzesz do ręki i stukasz jedną o drugą. Musi wydać dźwięk dźwięczny a nie głuchy. Jakby był głuchy to zrzucasz z metra na beton i nie powinno się nic rozlecieć. Piszę dla tego ze część z tych aukcji pochodzi z rozbiórki.

Co do nieużywanych i bez macania, trzeba umieć odczytać symbole na cegle. Bywa, ze są archaiczne i tylko wtajemniczeni mocno potrafią je już odczytać. Wtedy wzrokowy wygląd cegły i waga może nas poinformować z czym mamy do czynienia. Bywało, że prosiłem o przysłanie jednej sztuki do oględzin.

Jeśli na cegłach nie ma symboli wytłoczonych ani nadruku tuszem, to są to być może od skośnookich czy z Ukrainy z dzisiejszych czasów. Tu liczy się wtedy ich ciężar, który idzie w parze z twardością i wytrzymałością na temperaturę.

Taką cegłę suszę, ważę i sprawdzam jak obrabia się na tarczy do cięcia.

Co do klejów, to zapytanie do zawodowych zdunów.

Ja na tych aukcjach poluję głównie na szamot o zawartości przynajmniej 60%AL

Taka ceramika wymaga kleju "właściwego" i robię jak jest potrzeba zakup w OZMO polegając na poradzie sprzedawcy.

Klej ten używam tyko do łączenia 2,3 elementów w większy, a następnie te większe kleję na glinę.

Na jesieni mi się skończył i trzeba będzie nabyć nowy. Być może funkcjonuje już nowa nazwa.

Dzięki temu ewentualne pęknięcia są na tej glinianej spoinie, a nie tam, gdzie bym nie chciał.

Podczas wysokiej temperatury ceramika zwiększa wymiary, nawet ta najlepsza, więc dlatego tak robię.

.

Ja na tych aukcjach poluję głównie na szamot o zawartości przynajmniej 60%AL

przeglądnąłem alle i olx - nic ciekawego nie znalazłem - też tu szukasz ?

Taka ceramika wymaga kleju "właściwego" i robię jak jest potrzeba zakup w OZMO polegając na poradzie sprzedawcy.

.

w Tabex Ostrowiec go produkują?