Remiks 10.12.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Skoro decyzja przemyślana (folie) to temat pomijam. Zawsze można folie w części dogrzewanej (ogrzewanej) piecokominkiem wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.12.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.12.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Rosjanie obecnie reaktywowali ruski piec i stawiają go nie tylko w budownictwie z drewna ale i w bardzo nowoczesnym budownictwie indywidualnym wyposażonym w pompę ciepła itp. Chyba się zabezpieczają na wypadek jakby wszystko stanęło. Obecnie modny trend rzeźbiarski a funkcje gotowania i pieczenia nadal aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.12.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 U nas wielki krzyk zdziwienia jak się proponuje ciężki piec a Ruscy i Białorusini budują obecnie u siebie ogromne szafy i w dodatku rzeźbione. Kopara opada teraz nawet w Kanadzie, gdzie króluje Temp Cast i w Skandynawii, gdzie rządzi Tulikivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 12.12.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Pytanie jak w tych krajach z przepisami na zapotrzebowanie energetyczne budynków. Nasze normy narzucają coraz większą uwagę przy dobieraniu systemów ogrzewania. Na dobre i złe. Z jednej strony jak najlepsze ocieplenie ma merytoryczne uzasadnienie, z drugiej strony zawsze zapala mi się czerwona lampka, kiedy rządzący chcą coś zrobić "dla mojego dobra" za moje pieniądze i kosztem mojej wolności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Z ociepleniem nie da się dyskutować, chyba że chodzi o szczegóły tego ocieplenia. Systemy grzewcze nowoczesne z automatyzowane też jak najbardziej mają uzasadnienie. No i piec w tym wszystkim nie został wyrugowany a wręcz okazało się, że jest wisienką na torcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Rosja buduje obecnie zintegrowane państwo między innymi z wykorzystaniem wiedzy o ruskim piecu Czyli nawiązanie do tradycji historycznej pokoleń Rosjan i przydatność urządzenia w życiu współczesnej rodziny. Na filmikach podobny scenariusz: kobieta przygotowująca smakołyki w piecu, mężczyzna pomagający i zadowolone dzieci. Tak jak w tym przykładowym filmiku: https://youtu.be/vND-9QihwHM No i żaden BARAN z rządu nie straszy emisją. Putin dla ekologów ma kajdanki i omijają tamte rejony dalekim łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.12.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 U nas wielki krzyk zdziwienia jak się proponuje ciężki piec a Ruscy i Białorusini budują obecnie u siebie ogromne szafy i w dodatku rzeźbione. Kopara opada teraz nawet w Kanadzie, gdzie króluje Temp Cast i w Skandynawii, gdzie rządzi Tulikivi Rozmawiałem o tym z Igorem....Potwierdził Twoją fascynację. Potwierdził też moje wątpliwości co do przydatności takiego pieca w naszym klimacie (naszym, wielkopolskim - nie Twoim augustowskim! ). Powiedział, że nawet u nich taki piec bez burżujki (kozy) bywa problemem.... http://blog.kominki-batura.pl/relacja-fotograficzna-z-seminarium-kuzniecowa/ http://blog.kominki-batura.pl/szkolenie-z-kuzniecowem-info-1/ http://blog.kominki-batura.pl/szkolenie-z-kuzniecowem-info-2/ http://blog.kominki-batura.pl/szkolenie-z-kuzniecowem-3/ http://blog.kominki-batura.pl/igor-kuzniecow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.12.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Widziałem Piotrze filmek z "ruskim piecem" w mieszkaniu i podłączonym do niego kozą z multiplikatorami. W dzieciństwie też przeżyłem rozczarowanie piecami, gdy po napaleniu w nich było jeszcze sporo czasu zimno w pomieszczeniu. Dlatego te moje, co je eksploatuję, wyposażyłem w elementy, które nagrzewają się zaraz po rozpaleniu.Dziś domownicy najczęściej wyjeżdżają do pracy, więc nie mają czasu na systematyczne i równe palenie. Potrzebny system , który po powrocie szybko napełni dom ciepłem.Nowoczesny dom, to dom dobrze ocieplony i wyposażony w jakiś automatyczny system grzewczy np pompę ciepła. Do tego spory piec jest ideałem.A jeszcze lepiej jak przy pomocy tego pieca można sobie będzie przygotować smaczny posiłek. Wyewoluowałem na bazie ruskiego pieca i moich dociekań z pieczeniem, do nowego pomysłu na piec. Puszczę rysunek na Ogrzewaniu ceramicznym.Pomysł dziecinnie prosty ale trudy w wykonaniu, no więc TYLKO DLA ORŁÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.12.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Czyli moja sprawdzona metoda - "na domownika". Kto Ci tak badania podstempluje jak nie rodzina! Żaden instytut, szczególnie polski...Ja przetestowałem na domownikach prawie wszystko. Kominek otwarty, z wkładem, potem wodniak. Teraz w dużym domu mam dwa piece szamotowe. Duży i mały. Mały jest szybki, i tak jak dziś u nas (+6) daje rade sam, ale w mrozy wspomaga duży. To zresztą Kuzniecow też zawsze podkreślał. Doszliśmy do tego samego nie znając się jeszcze... W dużej chacie lepiej dwa piece, niż jeden bolszoj...No chyba że to cerkiew. Tam pali się okazjonalnie. Najlepiej w jednym dużym. Daj tu cynka jak coś skrobniesz....Ja do końca roku odłączam się prawie od sieci, Fb wyłączam całkowicie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.12.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Parę słów do "załączonego zdjęcia": Piec ma cokół cofnięty. Piękna sprawa, bo się stoi dobrze przy piecu, bez potrzeby trzymania stup bokiem i nie obija się niczym tego pieca od dołu. Piec jest prosty i gładki. Piękna sprawa, bo kurz chętnie trzyma się każdego załamania a tu figusa. Ten post dedykuję wszystkim chętnym na cokół prosty i wypuszczony oraz rzeźby na piecu jak w obecnym trendzie u Ruskich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.12.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Bgusław! A kto teraz wie co to jest "stać przy piecu"?! Teraz jak nie masz równej temperatury w domu od rana do wieczora, z dokładnością do 1/10 stopnia od wiesny do sylwestra, toś kiep i powinieneś natychmiast sobie rekuperacje i podłogówkę na gaz zamontować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.12.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Myślałem Piotr, że nie wiedzą tylko, co to jest dyszel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.12.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Teraz jak nie masz równej temperatury w domu od rana do wieczora, z dokładnością do 1/10 stopnia od wiesny do sylwestra, toś kiep No wypraszam sobie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.12.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Hitem miały byś elektrownie wiatrowe. Okazuje się jednak że giną ptaki i nie tylko takie jakieś "małe" ale i głuszce oraz orły bieliki. No i elektrownia wiatrowa podnosi temperaturę klimatu. Najprawdopodobniej pod lupę pójdą też pompy ciepła we wszystkich swych odmianach. Może okazać się w zestawieniu z nowoczesnością, że PIEC NA DREWNO jest wynalazkiem NR1 pod względem najmniejszej szkodliwości dla natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.12.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.12.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 "Ciekawym raportem na temat wpływu energii wiatrowej na klimat jest raport prof. Davida W. Keith sprzed dwu miesięcy, opublikowany w The Harvard Gazette https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/large-scale-wind-power-has-its-down-side/ jak i w https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181004112553.htm Raport zakłada że gdyby USA otrzymywały swoją energię elektryczną tylko z turbin wiatrowych to wtedy średnia temperatura w kraju wzrosłaby o 0,24 stopnia Celsiusa a wahania byłyby największe nocą aż do wzrostu o 1,5 stopnia. Wokół elektrowni wiatrowych lokalna temperatura wzrosłaby średnio o 0,54 stopnia Celsiusa. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 27.12.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Coś w tym jest. Jestem zagorzałym zwolennikiem samowystarczalności i niezależności energetycznej gospodarstw domowych. A przynajmniej mojego gospodarstwa Teoretycznie powinienem zatem lobbować za fotowoltaiką i pompami ciepła. Tylko od samego początku coś mi w nich nie pasowało - zbyt wysoki nakład energetyczny do ich wyprodukowania i co za tym idzie wysoka cena. Konieczność serwisowania. Skomplikowana budowa i awaryjność, przynajmniej w porównaniu do grzania ceramiką. Myślę, że grzanie biomasą jeszcze będzie miało lepsze czasy, kiedy minie szajba antysmogowa, bo teraz wszystko co spala jest pod kreską. Politycznie i medialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.12.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Krakers, a co z tą fotovoltaiką nie tak? Bo Bogusław o tym akurat nie pisze Chociaż o ile rozumiem co z wiatrakami i tą temperaturą, to nie wiem jak jest ze szkodliwością pompy ciepła, poza tym, że ona też prądu potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts