Krakers70 27.12.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Pestko tak jak pisałem, wszystkie te systemy cierpią na coś co nazywam "przetechnologizowaniem". High-tech ma swoich zwolenników, ja jestem raczej sceptykiem. Może to kwestia wieku, może wynik obserwacji trendów cywilizacyjnych, które moim zdaniem prowadzą nas w ślepą ścieżkę. Zwłaszcza w kwestii gospodarowania zasobami energetycznymi. Piecokominek, ze swoją prostotą, trwałością i niezawodnością zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Trzeba tylko położyć nacisk na czyste spalanie i rozsądne gospodarowanie wyprodukowanym ciepłem - to ostatnie w kontekście wysokiej energooszczędności współczesnych domów. Ale da się, Piotr pisał o fajnych rozwiązaniach w wątku o piecokominku w domu pasywnym.Ps. Już gdzieś było o "ścieżce węglowej" ogniw PV. Chodzi o nakłady energetyczne związane z ich produkcją. Ewentualna bezemisyjność i czystość ekologiczna nie zaczyna się w momencie zainstalowania danego systemu w domu, trzeba prześledzić pod tym kątem proces jego produkcji. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.12.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Paliwo do atomówek jest już wyczerpane na 70%.W Rosji co roku przywraca się do życia 3 miliony pieców na drewno. Wygląda to na program rządowy.Piec Szrajbera 100 lat temu miał 95% sprawności, a miasta obecnie mamy zadymione. Słyszałem też , że konstruktorów, którzy proponują przerobienie bloków energetycznych na super spalanie NIE UMAWIA SIĘ na spotkanie.Ten SMOG jest chyba komuś potrzebny a właściwie polskie złoża węgla , które mogą ogrzać Europę przez 300 lat. No i nie jest tajemnica, ze nie trzeba go fedrować ale można gazować pod ziemią i rurą transportować jako gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.12.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 No, to mamy kilkunastu zabitych w wybuchu metanu. Oby tak dalej. A sąsiedzi, na szczęście niezbyt blisko nas, nadal palą pieluchy w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.12.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 I jeszcze słówko o systemach zautomatyzowanych i ich serwisie posprzedażnym. Nie wiem czy ja mam jakiegoś cholernego pecha, ale temat generalnie kuleje. 1,5 miesiąca temu padł mi napęd do bramy przesuwnej. Bujałem się z serwisem do teraz, "tak, tak, jakoś, kiedyś wpadniemy i naprawimy". Wczoraj się wkurzyłem, wygooglowałem budowę napędu Nice Robo 500, rozebrałem, znalazłem usterkę i prowizorycznie naprawiłem sam. Działa.Teraz muszę chyba sam naprawić zamek centralny w Golfie, bo mechanicy jakoś nie pałają chęcią. Spoko, dam sobie radę. Tylko po jaką cholerę mam się pakować w systemy zaawansowane technologicznie w tak fundamentalnej kwestii jak ogrzewanie domu, skoro serwis wygląda, jak wygląda? Padnięta brama, albo zamek centralny w aucie, to bułcia z masłem, da się bez tego żyć. Ale ogrzewanie wolę mieć tak niezawodne, jak się tylko da. I w razie "W" umieć naprawić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.12.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 To kup Pan sobie piecyk .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.12.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Krakers, lubię cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 29.12.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Wzajemnie pestko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 31.12.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 A tak w ogóle to ja protestuję! Gdzie do cholery jest Eniu? I co z tymi jego piecykami? Blog http://komineknasz.pl/?cat=8Cytat:"Tak jak zapowiadałem ,będzie on (piecyk nr 2) przeciwieństwem poprzedniej konstrukcji.Obudowa zewnętrzna powstanie z lekkich cegieł izolacyjnych ,czyli wagacałości zmniejszy się kilkakrotnie. Celem jest wyemitowanie jak najwyższejilości energii do odbiornika (np kanałów kumulacyjnych) , jak i sprawdzeniezachowania się nowej konstrukcji w porównaniu z poprzednią."No i ...? Eniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 31.12.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Tego typu działalność nie idzie w parze z dochodami a Eniu to bystry gość. Trzeba mieć własne pomysły, za swoje kupić materiały, .złożyć konstrukcję i testować przynajmniej przez 300 rozpaleń. Chodzi nie tylko o osiągi ale tez gdzie są słabe miejsca. Poprawia się i znowu 300 rozpaleń. Następne poprawki i można wystawić na sprzedaż. No i tu zdziwienie bo nikt nie chce kupić. Nawet jak ktoś z biznesu chce produkować piec, to nie przyjdzie do zduna ale zgłosi się do politechniki. Tam mają pełną dokumentację wszystkich patentów i na ich podstawie zrobią nowa konstrukcję. Tyle ze jest do d**y Mi się opłaca, bo tanio mi wychodzi całoroczne ogrzewanie i piece podnoszą wartość nieruchomości.Dlatego dalej się zajmuję projektowaniem i testowaniem. Szczególnie piece do gastronomii robią wrażenie a właściwie to potrawy z tych pieców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.12.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Bardzo, ale to naprawdę bardzo mocno trzymam kciuki za Was Wszystkich Zduni i Pasjonaci Domowych Urządzeń Ogniowych, oby wszystkie projekty się udały i ruszyły do przodu ku zadowoleniu twórców i klientów. Pomyślnego roku 2019 i wszystkich następnych także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.12.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Czy za mnie też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.12.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Darku, a czy Ty nie jesteś Zdunem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 31.12.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Dzięki Pestka i żeby Tobie też się wiodło. Jeden piec w domu postawiłem tak, że palenisko wypada na środek łóżka, 2m od jego osi. Po dobrym napaleniu, gdy pozostaje dużo żaru, drzwiczki można całkowicie otworzyć i ten żar działa jak lampa kwarcowa przez 0.5 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.12.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Dzięki Bogusław A w łazience masz może piecyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 31.12.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 W łazience o pow 9m2 jest druga część pieca kuchennego. Waży 1200 kg+zbiornik z gorącą wodą 140l. Daje to temperaturę ok 30*C w najdalszym miejscu przy otwartych drzwiach. Podłoga wyłożona kaflami robi się wtedy ciepła dla bosej nogi choć nie ma w niej podłogówki. Podłoga ma specjalną konstrukcję mojego pomysłu, by mogła się nagrzewać. Wszystkie pranie suszymy w łazience i nie ma mowy, by w domu był grzybek . Chyba, że na talerzu w pierogach Pokazywałem realizację na str 213-215 tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page229 Dziś kuchnia i łazienka jest już po solidnym remoncie, więc dobrze to razem wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.01.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Coś w tym jest. Jestem zagorzałym zwolennikiem samowystarczalności i niezależności energetycznej gospodarstw domowych. A przynajmniej mojego gospodarstwa Teoretycznie powinienem zatem lobbować za fotowoltaiką i pompami ciepła. Tylko od samego początku coś mi w nich nie pasowało - zbyt wysoki nakład energetyczny do ich wyprodukowania i co za tym idzie wysoka cena. Konieczność serwisowania. Skomplikowana budowa i awaryjność, przynajmniej w porównaniu do grzania ceramiką. Myślę, że grzanie biomasą jeszcze będzie miało lepsze czasy, kiedy minie szajba antysmogowa, bo teraz wszystko co spala jest pod kreską. Politycznie i medialnie.Grzanie biomasą ma "kiepskie czasy" wyłącznie w Polsce. To kwestia czasu...Gazownicy wiedzą doskonale że dni gazu są policzone (paliwo kopalne) i już się przygotowują do innych biznesów. Tylko dlaczego nie pogonić zawczasu stanów magazynowych w kraju zwanym ciemnogród? Podobnie wiatraki...Mądrzejsi już się zorientowali, że to nie jest rozwiązanie....Dlatego akcja smog ma swoje dwa oblicza...To pierwsze prawdziwe - w końcu ktoś dostrzegł że ma czarno w nosie. I pokrętne drugie - przeróżne biznesy + niedouczeni polscy urzędnicy i politycy. Większość urzędników do tego leniwa albo słabo opłacana. Nie ma z kim gadać. Trzeba przeczekać....i edukować. Uczyć, uświadamiać...Ładować do pustej mózgownicy choćby łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.01.2019 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 A tak w ogóle to ja protestuję! Gdzie do cholery jest Eniu? I co z tymi jego piecykami? Blog http://komineknasz.pl/?cat=8 Cytat: "Tak jak zapowiadałem ,będzie on (piecyk nr 2) przeciwieństwem poprzedniej konstrukcji. Obudowa zewnętrzna powstanie z lekkich cegieł izolacyjnych ,czyli waga całości zmniejszy się kilkakrotnie. Celem jest wyemitowanie jak najwyższej ilości energii do odbiornika (np kanałów kumulacyjnych) , jak i sprawdzenie zachowania się nowej konstrukcji w porównaniu z poprzednią." No i ...? Eniu?Starość nie radość....Każdy zdun w końcu ma dość przewalania cegieł tonami i albo zaczyna handlować złomem przez internet jak Bielwaski czy Batura, albo idzie na emeryturę....ja wybrałem to drugie, a pałeczkę przekazałem wiesz komu. Piecyk nr 2 stoi od kilku lat w laboratorium w Łaziskach i ma się doskonale. Szczęśliwego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 01.01.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Starość nie radość....Każdy zdun w końcu ma dość przewalania cegieł tonami i albo zaczyna handlować złomem przez internet jak Bielwaski czy Batura, albo idzie na emeryturę....ja wybrałem to drugie, a pałeczkę przekazałem wiesz komu. Piecyk nr 2 stoi od kilku lat w laboratorium w Łaziskach i ma się doskonale. Szczęśliwego! Luzik Eniu, ma nadzieję, że nie wziąłeś mojego wpisu zbyt poważnie Ciekawi mnie tylko, czy zdążyłeś popalić w obu piecach i wykluło się jakieś porównanie. Pomyślności w nowym roku dla emerytów, zawodowców i miłośników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.01.2019 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Luzik Eniu, ma nadzieję, że nie wziąłeś mojego wpisu zbyt poważnie Ciekawi mnie tylko, czy zdążyłeś popalić w obu piecach i wykluło się jakieś porównanie. Pomyślności w nowym roku dla emerytów, zawodowców i miłośników Pewnie że luzik Cieszę się widząc i mogąc pozdrowić pasjonatów. Nie można porównać bezpośrednio obu konstrukcji. Piecyk nr 1 poszedł do pracy pod Żywiec (wpada tu czasem Janusz). Nr 2 spełnił oczekiwania - palenisko nie nagrzewa się na zewnątrz bardziej niż piec na powierzchni, mimo osiągania w środku temperatur powyżej 900 stopni C. Czysto teoretycznie można założyć że prawie 100 % energii kierujemy do wymiennika. Takie było założenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.01.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Brzmi znakomicie, tylko co dalej Eniu? Będzie jakieś dalsze życie piecyków Nr 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts