pestka56 09.02.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Jakie widzisz "za" dyskutując z mądrymi inaczej, do których niewiele dociera i których ambicją jest rozwalenie każdego wątku o kominkach i piecach? Eniu, może to głupie, ale chcę wierzyć, że ludzie jednak zawsze dochodzą do takiego momentu, że zaczynają myśleć racjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Eniu, może to głupie, ale chcę wierzyć, że ludzie jednak zawsze dochodzą do takiego momentu, że zaczynają myśleć racjonalnie. Szanuję i dzieła i wiedzę @enia Dyskusja niepotrzebnie rozwinęła się w kierunku który wzbudza bardzo duże emocje wśród zwolenników i przeciwników spalania drewna w domowych piecach / kominkach. Przez "racjonalne myślenie" każdy może myśleć to co jest mu wygodne... DYSONANS POZNAWCZY To potężna siła, która kształtuje w dużym stopniu nasze zachowania. Bardzo nie lubimy, gdy rzeczywistość nie zgadza się z naszymi przekonaniami czy oczekiwaniami. Działamy wówczas – mniej czy bardziej świadomie – zgodnie z zasadą „tym gorzej dla faktów”, byle tylko jakoś zagłuszyć ten niemiły rozdźwięk. A najczęstszym narzędziem, którego używamy, jest racjonalizacja. Jesteśmy w stanie podać mnóstwo argumentów tłumaczących rzeczywistość tak, żeby pasowała do naszych przekonań (resztę pomijając taktownym milczeniem). (https://www.focus.pl/artykul/siedem-zjawisk-ktre-sprawiaj-e-nie-mylisz-racjonalnie) Jeżeli masz ochotę jeszcze podyskutować to możemy to kontynuować np. w temacie https://forum.muratordom.pl/showthread.php?317602-Nie-r%C3%B3bcie-komink%C3%B3w-w-domu-)/page614 lub w innym a nie w tym. Zgadzasz się? PS Przypominam, że "dyskusja" zaczęła się od wpisu A co jeśli dyktatura ciemniaków zakaże palenia w takich - czysto spalających - piecach? Mojej wypowiedzi i odpowiedzi Raczej jest to DYKTATURA CWANIAKÓW , którzy wychowują idiotów użytecznych a ci rządzą jako DYKTATURA IDIOTÓW. Kominek daje dużo w komin bo szyba się zbyt nagrzewa , w salonie jest za ciepło, więc palacz dusi spalanie i osiąga 50% sprawności. Piec 5 generacji spala pellet ze sprawnością ok 90%. Pozornie jest więc lepszy. Ale jak policzymy energię i koszty włożone w produkcję pelletu, to się okazuje, ze połowa jego ceny to koszta rozdrabniania , suszenia prasowania i amortyzacji. Jest to przynajmniej 40% Rzeczywiste spalanie pelletu w 5 generacji daje więc 50% czyli tyle co w kominku lipnym. Piece jak z obrazka mają przynajmniej 80%. Są tez takie, które osiągają 95% na drewnie rąbanym suchym. technologia więc nie do przeskoczenia ale tez nie ma "dopłat" w przeciwieństwie do produkcji pelletu. Dlatego to jest właśnie DYKTATURA CWANIAKÓW i IDIOTÓW. Proszę o więcej normalności we wpisach.. Zwracam też uwagę na pellet produkowany z odpadów w świetle poniższego wpisu U tego samego leśniczego kupuje drewno prywatny i fabryka pelletu. Możemy założyć że stosy z jednakowym drewnem stoją obok siebie. Prywatny ma najczęściej niedaleko, piłuje w klocki, rąbie i układa do wysezonowania. Fabryka jest najczęściej sporo dalej i przerabiają to na pellet wtłaczając w to spore koszty. i Decyduje rynek, czyli kalkulują w jakiej cenie ma leśniczy a w jakiej jest w fabryce mebli itp. Do produkcji pelletu jest dotacja, więc mogą mieć w głębokim poważaniu wiele ... Trzeci raz proponuję zakończyć taką dyskusję w temacie "Taki sobie piecyk ceramiczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.02.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Szanuję i dzieła i wiedzę @enia Dyskusja niepotrzebnie rozwinęła się w kierunku który wzbudza bardzo duże emocje wśród zwolenników i przeciwników spalania drewna w domowych piecach / kominkach. Trzeci raz proponuję zakończyć taką dyskusję w temacie "Taki sobie piecyk ceramiczny" Popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.02.2020 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Co do samego wątku i wchodzenia z butami, to jak czym pierdoły typu: czy wiesz, że z racji zamkniętego cyklu CO2 – drzewo pochłania tyle samo tego gazu, ile go emituje przy spaleniu. Dlatego drewno zakwalifikowano jako paliwo odnawialne i w dodatku nie zwiększające emisji CO2 do atmosfery, a więc neutralne jeśli chodzi o zmiany klimatu. Które nie uwzględniają wydobycia i przetworzenia ropy naftowej która jest niezbędną do wycinki i transportu drewna. Nie wspominając, ze transport drewna należy do typu ciężkiego, niszczącego drogi, powodującego wibracje i inne uciążliwości oraz długofalowego wpływu wywożenia substancji odżywczych z lasu, to muszę zareagować żeby została zachowana pewna równowaga informacyjna, a nie wyłącznie jedna strona roztaczała swoją idylliczną wizję. A i warto jeszcze dodać, że ok. 2-3 lata temu import drewna opałowego przekroczył eksport Więc już w obecnej chwili nasze lasy nie są w stanie dostarczać odpowiedniej ilości drewna opałowego. Więc mowa o masowym opalaniu drewnem to po prostu czysta mrzonka osób które słodko i naiwnie sobie fantazjują pijać winko przy kominku . Edytowane 10 Lutego 2020 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.02.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ten import drewna opałowego jest z innego powodu.Dużo powierzchni leśnych na Ukrainie, Białorusi a nawet w Niemczech zamieniło się w SUCHY LAS. Jest wiec produkt, który trzeba gdzieś opędzlować.Na tej zasadzie z Białorusi jadą wagony do Chin ze zrębkami(rozdrobnionym drewnem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 10.02.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Mistrzu, co to jest za piec tak naprawdę? Piec komorowy Kuzniecowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.02.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ten import drewna opałowego jest z innego powodu. Dużo powierzchni leśnych na Ukrainie, Białorusi a nawet w Niemczech zamieniło się w SUCHY LAS. Jest wiec produkt, który trzeba gdzieś opędzlować. Na tej zasadzie z Białorusi jadą wagony do Chin ze zrębkami(rozdrobnionym drewnem) OK, ale wycinka tez nam wzrosła. Dodawanie drewna do węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach oraz wzrost popularności opalania drewnem u indywidualnych odbiorców robi swoje. Gdyby nie import to zapewne cena by wzrosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.02.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 OK, ale wycinka tez nam wzrosła. Dodawanie drewna do węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach oraz wzrost popularności opalania drewnem u indywidualnych odbiorców robi swoje. Gdyby nie import to zapewne cena by wzrosła. Podejrzewam, że spalanie w elektrociepłowniach jest związane z dopłatami. Dopłaty te prędzej czy później "pierdykną" i zabawa się skończy. Zmielone gałęzie i odpady znów będą trafiać do ściółki, co jest słuszne. Tak na prawdę to i uprawa lasu oparta na przyjętej metodzie współczesnej(cały świat) na naszych oczach chyba zostanie odwołana. Badania naukowe robione od 50 lat dotyczące wpływu tej uprawy lasu na inne kawałki globu nie pozostawiają wątpliwości, ze trzeba to zmienić. Jak to uprawiać inaczej możesz odszukać w publikacji: las ekologiczny gospodarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.02.2020 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Eniu, może to głupie, ale chcę wierzyć, że ludzie jednak zawsze dochodzą do takiego momentu, że zaczynają myśleć racjonalnie.I Dlatego na forum nic nie można znaleźć, bo "ten moment" zwykle bardzo się opóźnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 11.02.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Taki sobie piecyk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.02.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Bagi , czym otynkowane to cudeńko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 11.02.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Bagi , czym otynkowane to cudeńko? Dwie warstwy tynku glinianego .Podkład i biały tynk na wykończenie. W tym samym budynku.Taki sobie piecyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.02.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Dwie warstwy tynku glinianego .Podkład i biały tynk na wykończenie. W tym samym budynku.Taki sobie piecyk. Jak jest z odpornością na obicia, uderzenia? Właśnie mam klienta który boi się ubytków bo stadko dzieci w domu....Tynki mineralne dają radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.02.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Dwie warstwy tynku glinianego .Podkład i biały tynk na wykończenie. W tym samym budynku.Taki sobie piecyk. Z piecyka ceramicznego odjeżdżamy na kuchenne rewolucje w urządzaniu pomieszczeń gastronomicznych. To zapytam .Czy piec chlebowy -pizzy, połączony jest w jeden ciąg kominowy z pozostałymi urządzeniami ?.Na zdjęciu nie widać drugiego urządzenia z rurą do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.02.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Z piecyka ceramicznego odjeżdżamy na kuchenne rewolucje w urządzaniu pomieszczeń gastronomicznych... Jest możliwa konstrukcja "domowa" grzejąca przy okazji mieszkanie, czyli z dopalaczem i obiorem ciepła ze spalin. Prace w toku nad takim projektem Najlepiej jak zdun przez rok po piecze w piekarniku, który zbudował. Wtedy zapyta: co za h*j go zaprojektował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.02.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Jest możliwa konstrukcja "domowa" grzejąca przy okazji mieszkanie, czyli z dopalaczem i obiorem ciepła ze spalin. Prace w toku nad takim projektem Najlepiej jak zdun przez rok po piecze w piekarniku, który zbudował. Wtedy zapyta: co za h*j go zaprojektował ?Gdzieś niedaleko Ciebie, w puszczy, widziałem jeszcze gorzej. Piec chlebowy przy podłodze! To dopiero wygoda! Ale tam ustrojstwo było małe i żeby wszystko zmieścić w prostokącie 1 x 1 x 1m, trzeba było iść w dół. Kombajn zajmujący pół chałupy, powinien mieć piekarnik na wysokości oczu, wygodny i łatwo dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.02.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Gdzieś niedaleko Ciebie, w puszczy, widziałem jeszcze gorzej. Piec chlebowy przy podłodze! To dopiero wygoda! ... Robili takie z biedy, by zmieścić pod blatem kuchni. Jeszcze jako "klajniak" przyglądałem się na wsi procesowi zagniatania, rośnięcia a potem wkładania do pieca przez kobiety, blaszek z chlebem. Na kolanach , głowa przy podłodze a tyłek do góry ! No i w tym momencie ten błysk w oczach facetów i uśmiech, którego wtedy nie kapowałem Do dziś potrafią u nas taki ulepić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Kombajn zajmujący pół chałupy, powinien mieć piekarnik na wysokości oczu, wygodny i łatwo dostępny. Do kontroli wysokość fajna, sam tak mam. Czasami jednak niewygodnie ładuje się np. dość ciężki tadżin czy wysuwa gorącą blaszkę na deskę. Problemem jest zdun który nie gotuje czy nie piecze;-) Edytowane 11 Lutego 2020 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.02.2020 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Do kontroli wysokość fajna, sam tak mam. Czasami jednak niewygodnie ładuje się np. dość ciężki tadżin czy wysuwa gorącą blaszkę na deskę. Problemem jest zdun który nie gotuje czy nie piecze;-)Ja używam głownie piekarnika czarnego...Najpierw rozgrzewam piec, potem przegarniam drewno na lewo i piekę pizzę. Jak drewno zamienia się w żar, rozgarniam i wstawiam ruszt do steków. Po stekach łyk Caberneta, wygarniam resztki żaru i wstawiam chleb. Drzwiczki mam na wysokości klatki piersiowej. Pieczenie steków przy podłodze, to profanacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ja używam głownie piekarnika czarnego...Najpierw rozgrzewam piec, potem przegarniam drewno na lewo i piekę pizzę. Jak drewno zamienia się w żar, rozgarniam i wstawiam ruszt do steków. Po stekach łyk Caberneta, wygarniam resztki żaru i wstawiam chleb. Drzwiczki mam na wysokości klatki piersiowej. Pieczenie steków przy podłodze, to profanacja... Brawo Ty pizza i stek razem;-) Pewnie że pieczenie przy podłodze czy na kolanach to porażka. Czasami też nie da się niżej jak u mnie bo palenisko napędza piekarnik, też czarny tyle że w nim się nie pali. Wydaje mi się że optymalna wysokość to metr z małym plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.