Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...


eniu

Recommended Posts

Jakie widzisz "za" dyskutując z mądrymi inaczej, do których niewiele dociera i których ambicją jest rozwalenie każdego wątku o kominkach i piecach? ;)

 

Eniu, może to głupie, ale chcę wierzyć, że ludzie jednak zawsze dochodzą do takiego momentu, że zaczynają myśleć racjonalnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eniu, może to głupie, ale chcę wierzyć, że ludzie jednak zawsze dochodzą do takiego momentu, że zaczynają myśleć racjonalnie.

Szanuję i dzieła i wiedzę @enia

 

Dyskusja niepotrzebnie rozwinęła się w kierunku który wzbudza bardzo duże emocje wśród zwolenników i przeciwników spalania drewna w domowych piecach / kominkach.

Przez "racjonalne myślenie" każdy może myśleć to co jest mu wygodne...

DYSONANS POZNAWCZY

 

To potężna siła, która kształtuje w dużym stopniu nasze zachowania. Bardzo nie lubimy, gdy rzeczywistość nie zgadza się z naszymi przekonaniami czy oczekiwaniami. Działamy wówczas – mniej czy bardziej świadomie – zgodnie z zasadą „tym gorzej dla faktów”, byle tylko jakoś zagłuszyć ten niemiły rozdźwięk. A najczęstszym narzędziem, którego używamy, jest racjonalizacja. Jesteśmy w stanie podać mnóstwo argumentów tłumaczących rzeczywistość tak, żeby pasowała do naszych przekonań (resztę pomijając taktownym milczeniem).

(https://www.focus.pl/artykul/siedem-zjawisk-ktre-sprawiaj-e-nie-mylisz-racjonalnie)

 

Jeżeli masz ochotę jeszcze podyskutować to możemy to kontynuować np. w temacie

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?317602-Nie-r%C3%B3bcie-komink%C3%B3w-w-domu-)/page614

lub w innym a nie w tym.

Zgadzasz się?

 

PS Przypominam, że "dyskusja" zaczęła się od wpisu

A co jeśli dyktatura ciemniaków zakaże palenia w takich - czysto spalających - piecach?

Mojej wypowiedzi i odpowiedzi

Raczej jest to DYKTATURA CWANIAKÓW , którzy wychowują idiotów użytecznych a ci rządzą jako DYKTATURA IDIOTÓW.

Kominek daje dużo w komin bo szyba się zbyt nagrzewa , w salonie jest za ciepło, więc palacz dusi spalanie i osiąga 50% sprawności.

Piec 5 generacji spala pellet ze sprawnością ok 90%.

Pozornie jest więc lepszy. Ale jak policzymy energię i koszty włożone w produkcję pelletu, to się okazuje, ze połowa jego ceny to koszta rozdrabniania , suszenia prasowania i amortyzacji. Jest to przynajmniej 40% Rzeczywiste spalanie pelletu w 5 generacji daje więc 50% czyli tyle co w kominku lipnym.

Piece jak z obrazka mają przynajmniej 80%. Są tez takie, które osiągają 95% na drewnie rąbanym suchym.

technologia więc nie do przeskoczenia ale tez nie ma "dopłat" w przeciwieństwie do produkcji pelletu.

Dlatego to jest właśnie DYKTATURA CWANIAKÓW i IDIOTÓW.

 

Proszę o więcej normalności we wpisach..

 

Zwracam też uwagę na pellet produkowany z odpadów w świetle poniższego wpisu

U tego samego leśniczego kupuje drewno prywatny i fabryka pelletu.

Możemy założyć że stosy z jednakowym drewnem stoją obok siebie.

Prywatny ma najczęściej niedaleko, piłuje w klocki, rąbie i układa do wysezonowania.

Fabryka jest najczęściej sporo dalej i przerabiają to na pellet wtłaczając w to spore koszty.

i

Decyduje rynek, czyli kalkulują w jakiej cenie ma leśniczy a w jakiej jest w fabryce mebli itp.

Do produkcji pelletu jest dotacja, więc mogą mieć w głębokim poważaniu wiele ...

 

Trzeci raz proponuję zakończyć taką dyskusję w temacie "Taki sobie piecyk ceramiczny"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanuję i dzieła i wiedzę @enia

 

Dyskusja niepotrzebnie rozwinęła się w kierunku który wzbudza bardzo duże emocje wśród zwolenników i przeciwników spalania drewna w domowych piecach / kominkach.

 

Trzeci raz proponuję zakończyć taką dyskusję w temacie "Taki sobie piecyk ceramiczny"

 

Popieram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do samego wątku i wchodzenia z butami, to jak czym pierdoły typu:

 

czy wiesz, że z racji zamkniętego cyklu CO2 – drzewo pochłania tyle samo tego gazu, ile go emituje przy spaleniu. Dlatego drewno zakwalifikowano jako paliwo odnawialne i w dodatku nie zwiększające emisji CO2 do atmosfery, a więc neutralne jeśli chodzi o zmiany klimatu.

 

Które nie uwzględniają wydobycia i przetworzenia ropy naftowej która jest niezbędną do wycinki i transportu drewna. Nie wspominając, ze transport drewna należy do typu ciężkiego, niszczącego drogi, powodującego wibracje i inne uciążliwości oraz długofalowego wpływu wywożenia substancji odżywczych z lasu, to muszę zareagować żeby została zachowana pewna równowaga informacyjna, a nie wyłącznie jedna strona roztaczała swoją idylliczną wizję.

 

A i warto jeszcze dodać, że ok. 2-3 lata temu import drewna opałowego przekroczył eksport Więc już w obecnej chwili nasze lasy nie są w stanie dostarczać odpowiedniej ilości drewna opałowego. Więc mowa o masowym opalaniu drewnem to po prostu czysta mrzonka osób które słodko i naiwnie sobie fantazjują pijać winko przy kominku ;).

Edytowane przez muchenz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten import drewna opałowego jest z innego powodu.

Dużo powierzchni leśnych na Ukrainie, Białorusi a nawet w Niemczech zamieniło się w SUCHY LAS.

Jest wiec produkt, który trzeba gdzieś opędzlować.

Na tej zasadzie z Białorusi jadą wagony do Chin ze zrębkami(rozdrobnionym drewnem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten import drewna opałowego jest z innego powodu.

Dużo powierzchni leśnych na Ukrainie, Białorusi a nawet w Niemczech zamieniło się w SUCHY LAS.

Jest wiec produkt, który trzeba gdzieś opędzlować.

Na tej zasadzie z Białorusi jadą wagony do Chin ze zrębkami(rozdrobnionym drewnem)

 

OK, ale wycinka tez nam wzrosła.

 

Dodawanie drewna do węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach oraz wzrost popularności opalania drewnem u indywidualnych odbiorców robi swoje.

 

Gdyby nie import to zapewne cena by wzrosła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, ale wycinka tez nam wzrosła.

 

Dodawanie drewna do węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach oraz wzrost popularności opalania drewnem u indywidualnych odbiorców robi swoje.

 

Gdyby nie import to zapewne cena by wzrosła.

 

Podejrzewam, że spalanie w elektrociepłowniach jest związane z dopłatami.

Dopłaty te prędzej czy później "pierdykną" i zabawa się skończy. Zmielone gałęzie i odpady znów będą trafiać do ściółki, co jest słuszne. Tak na prawdę to i uprawa lasu oparta na przyjętej metodzie współczesnej(cały świat) na naszych oczach chyba zostanie odwołana. Badania naukowe robione od 50 lat dotyczące wpływu tej uprawy lasu na inne kawałki globu nie pozostawiają wątpliwości, ze trzeba to zmienić.

Jak to uprawiać inaczej możesz odszukać w publikacji: las ekologiczny gospodarczy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warstwy tynku glinianego .Podkład i biały tynk na wykończenie.

6fe464f41eea3c1cmed.jpg

W tym samym budynku.Taki sobie piecyk.

df9bcdcf82b9e6e7med.jpg

c2276a63656f2c12med.jpg

Jak jest z odpornością na obicia, uderzenia? Właśnie mam klienta który boi się ubytków bo stadko dzieci w domu....Tynki mineralne dają radę...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warstwy tynku glinianego .Podkład i biały tynk na wykończenie.

6fe464f41eea3c1cmed.jpg

W tym samym budynku.Taki sobie piecyk.

df9bcdcf82b9e6e7med.jpg

c2276a63656f2c12med.jpg

 

Z piecyka ceramicznego odjeżdżamy na kuchenne rewolucje w urządzaniu pomieszczeń gastronomicznych. To zapytam .Czy piec chlebowy -pizzy, połączony jest w jeden ciąg kominowy z pozostałymi urządzeniami ?.Na zdjęciu nie widać drugiego urządzenia z rurą do komina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z piecyka ceramicznego odjeżdżamy na kuchenne rewolucje w urządzaniu pomieszczeń gastronomicznych...

Jest możliwa konstrukcja "domowa" grzejąca przy okazji mieszkanie, czyli z dopalaczem i obiorem ciepła ze spalin. Prace w toku nad takim projektem :)

Najlepiej jak zdun przez rok po piecze w piekarniku, który zbudował. Wtedy zapyta: co za h*j go zaprojektował ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest możliwa konstrukcja "domowa" grzejąca przy okazji mieszkanie, czyli z dopalaczem i obiorem ciepła ze spalin. Prace w toku nad takim projektem :)

Najlepiej jak zdun przez rok po piecze w piekarniku, który zbudował. Wtedy zapyta: co za h*j go zaprojektował ?

Gdzieś niedaleko Ciebie, w puszczy, widziałem jeszcze gorzej. Piec chlebowy przy podłodze! To dopiero wygoda! ;) Ale tam ustrojstwo było małe i żeby wszystko zmieścić w prostokącie 1 x 1 x 1m, trzeba było iść w dół. Kombajn zajmujący pół chałupy, powinien mieć piekarnik na wysokości oczu, wygodny i łatwo dostępny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś niedaleko Ciebie, w puszczy, widziałem jeszcze gorzej. Piec chlebowy przy podłodze! To dopiero wygoda! ;)...

Robili takie z biedy, by zmieścić pod blatem kuchni.

Jeszcze jako "klajniak" przyglądałem się na wsi procesowi zagniatania, rośnięcia a potem wkładania do pieca przez kobiety, blaszek z chlebem.

Na kolanach , głowa przy podłodze a tyłek do góry ! No i w tym momencie ten błysk w oczach facetów i uśmiech, którego wtedy nie kapowałem :)

Do dziś potrafią u nas taki ulepić !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kombajn zajmujący pół chałupy, powinien mieć piekarnik na wysokości oczu, wygodny i łatwo dostępny.

 

Do kontroli wysokość fajna, sam tak mam. Czasami jednak niewygodnie ładuje się np. dość ciężki tadżin czy wysuwa gorącą blaszkę na deskę. Problemem jest zdun który nie gotuje czy nie piecze;-)

Edytowane przez Remiks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do kontroli wysokość fajna, sam tak mam. Czasami jednak niewygodnie ładuje się np. dość ciężki tadżin czy wysuwa gorącą blaszkę na deskę. Problemem jest zdun który nie gotuje czy nie piecze;-)
Ja używam głownie piekarnika czarnego...Najpierw rozgrzewam piec, potem przegarniam drewno na lewo i piekę pizzę. Jak drewno zamienia się w żar, rozgarniam i wstawiam ruszt do steków. Po stekach łyk Caberneta, wygarniam resztki żaru i wstawiam chleb. Drzwiczki mam na wysokości klatki piersiowej. Pieczenie steków przy podłodze, to profanacja...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam głownie piekarnika czarnego...Najpierw rozgrzewam piec, potem przegarniam drewno na lewo i piekę pizzę. Jak drewno zamienia się w żar, rozgarniam i wstawiam ruszt do steków. Po stekach łyk Caberneta, wygarniam resztki żaru i wstawiam chleb. Drzwiczki mam na wysokości klatki piersiowej. Pieczenie steków przy podłodze, to profanacja...

 

Brawo Ty pizza i stek razem;-) Pewnie że pieczenie przy podłodze czy na kolanach to porażka. Czasami też nie da się niżej jak u mnie bo palenisko napędza piekarnik, też czarny tyle że w nim się nie pali. Wydaje mi się że optymalna wysokość to metr z małym plusem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...