Bogusław_58 11.02.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Piece do żarcia to super idea. Okrągłego jeszcze nie mam ale fundament już czeka ...Widziałem na cztery sposoby podłączone do komina(wady / zalety) Wysokość podłogi w piecu w zależności do czego piec. Jak również jakieś brytfanki, gary czy dzbany z zupą to musi być nie za wysoko. Pizza i chleb wyżej. Można oczywiście kompromis. Ciekawią mnie adaptacje do mieszkania, bo wiadomo - lubią trochę dymku wypuścić, co na podwórku jest bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 11.02.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Oho, totalitaryści w natarciu. Pozgłaszali do moderacji posty w których, ktoś napisał prawdę o nich samych, ale inwektywy jak: "Nauczyli się tylko teorii która ich przerosła." "dyskutując z mądrymi inaczej" "że zaczynają myśleć racjonalnie." wiszą. Kółeczko wzajemnej adoracji dba o własne samopoczucie. Siebie na wzajem pieścimy i krytyki od innych nie znosimy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ciekawią mnie adaptacje do mieszkania, bo wiadomo - lubią trochę dymku wypuścić, co na podwórku jest bez znaczenia Adaptacja kuchni czy piekarnika? Mam piekarnik w piecokominku i problemów dymku nie ma oczywiście jak za wcześnie nie otworzysz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.02.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Napisz jaśniej bo nie załapuję. To wątek o piecach, z poprzeczką dla zdunów.. Inne profesje dużo tu nie pofikają , bo nie nadążają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.02.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Adaptacja kuchni czy piekarnika? Mam piekarnik w piecokominku i problemów dymku nie ma oczywiście jak za wcześnie nie otworzysz;-) Piekę ostatnio dużo różności i zauważyłem, że otwierać trzeba w porę i w nie porę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Piekę ostatnio dużo różności i zauważyłem, że otwierać trzeba w porę i w nie porę Nie wiem co tam masz ale ja zaczynam piec jak się w palenisku wypali i zostaje żar. Konstrukcja piekarnika jest dość specyficzna, wlot z paleniska dysza tuż przed drzwiczkami a wylot w tylnej ścianie. Jak się pali w palenisku nie ma szans na pieczenie, płomień ciągnie aż do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.02.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Masz piec z dyszą czyli powinien na luziku załapywać się na 5 generację. (Może Batura zechce posiedzieć kiedyś nad sprawnościami i zadba o publikację ?) Piekarniki brudne czy piece "chlebowe" sprawność spalania mają niewielką .Twój piekarnik Remiks jest super ekonomiczny. Nie jest jednak moim marzeniem, ze względu na wiele ograniczeń w korzystaniu z niego. Kucharz / piekarz jest rozliczany ze smaku potrawy a nie ze sprawności. Prawda jest taka, że dymek z węgli jak przechodzi nad potrawą, to ona dopiero wtedy osiąga najlepszy smak. Warto tu sięgnąć do doświadczeń kulinarnych w ruskim piecu. Nie chodzi mi o sam ruski piec ale jak go wykorzystywali w codziennym życiu. Palenisko ruskiego pieca też nie powalało sprawnością ale jedzenie jest NIE DO PODROBIENIA. No i chodzą mi 2 takie pomysły na piec domowy, z którego można korzystać jak z ruskiego pieca ale żeby podnieść sprawność spalania, co się łączy ze zmniejszeniem dymu z komina. Czyli chodzi o taki sobie piecyk, ale inaczej poukładany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.02.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Podoba mi się Wasza polemika o wykorzystaniu pieca ceramicznego w rozumieniu "odzysk ze spalin" (poprawcie mnie jak się mylę) do zadań kulinarnych w połączeniu z grzaniem chałupy. To jest coś cudownego jak dla mnie.Mam sezonowane drewno , combo które przedstawiacie, jest szyte na miarę tego jak go zwał ale go zwał EKOPROJEKTU, palę czystym paliwem ,pellet , biomasa, drewno wilg. mniejszej od 20% itp. to gdzie jest kruczek dla władzy? Piec ceramiczny pozostanie piecem ceramicznym i jakieś tam emitery będzie serwował środowisko . Mi one nie przeszkadzają bo (jak ktoś wymyślił normy) są zgodne z wytycznymi w procesie palenie. Póki co adwersarze nabrali wody w usta i milczą. I dobrze bo po co gadać bez praktyki po próżnicy.Brawo Wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Piekarniki brudne czy piece "chlebowe" sprawność spalania mają niewielką .Twój piekarnik Remiks jest super ekonomiczny. Nie jest jednak moim marzeniem, ze względu na wiele ograniczeń w korzystaniu z niego. Kucharz / piekarz jest rozliczany ze smaku potrawy a nie ze sprawności. Prawda jest taka, że dymek z węgli jak przechodzi nad potrawą, to ona dopiero wtedy osiąga najlepszy smak. Ale przy takim układzie jak u mnie dymek przechodzi nad potrawami chyba że wstawię tadżin;-) Toż to brudny piekarnik tylko jest napędzany paleniskiem a jak właściciel się uprze to może w nim napalić jak w piecu go pizzy tylko miejsca wtedy niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.02.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić. Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić. Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze No to z ciekawością czekam na pomysł i relację z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.02.2020 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Tak, Remiks jestem ZA , że to niezłe rozwiązanie jest i że można na kilka sposobów sobie poradzić. Jednak jako KUCHARZ z praktyką przyrządzania posiłków w piecu na drewno, rozglądam się za rozwiązaniami o poszerzonym standardzie Łatwo nie będzie coś nowego dołożyć do tego co już od dawna funkcjonuje ale co tam dla nas ? Najwyżej młotkiem się rozbierze Nigdy tego nie mówiłeś. Jestem pod wielkim wrażeniem.Combo które gotuje i grzeje dom. Wspaniałe przedsięwzięcie. Jesteś kucharzem z praktyką. Tosz to siok powiedziałby Pawlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Bez przesady ! Fakt, że chciałem zostać kucharzem z zawodu. Ale nie zostałem. Od kilku lat testuję urządzenia na drewno jako Kucharz wcześniej je budując jako Zdun. No i wychodzi z tego niezła galareta czyli potrzeby kucharza, by jakoś to obsługiwać i potrzeby cieplne potraw: jedne chcą krótko, drugie długo, z zapieczeniem na początku lub końcu albo bez. No i piec choć nie ma gałek regulacyjnych musi tym zadaniom sprostać. Kucharz więc wypija miksturę jak dr Haine i zamienia się w "tego drugiego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.02.2020 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Bez przesady ! Fakt, że chciałem zostać kucharzem z zawodu. Ale nie zostałem. Od kilku lat testuję urządzenia na drewno jako Kucharz wcześniej je budując jako Zdun. No i wychodzi z tego niezła galareta czyli potrzeby kucharza, by jakoś to obsługiwać i potrzeby cieplne potraw: jedne chcą krótko, drugie długo, z zapieczeniem na początku lub końcu albo bez. No i piec choć nie ma gałek regulacyjnych musi tym zadaniom sprostać. Kucharz więc wypija miksturę jak dr Haine i zamienia się w "tego drugiego" No to pisz jak Ci się to udaje. . O piecu chlebowym marzę, o piecu ceramicznym także ale za dużo rozpierduchy w domu. Połączenie tych obydwu i żeby korzyść była i z kucharzenia i z odzysku ze spalin -grzania chałupy to jest piękne. Adwersarze milczą to znaczyłoby ,że im tez się to podoba.Piotr też nie za bardzo krytykuje to jest dobrze. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Problem jest w szczegółach. U palacza płomień i dym ma być prostopadły w górę lub się oddalać. U kucharza ma się do niego przybliżać jak to np. w tym piecyku do gastronomi z foty bagi. Sprzeczne potrzeby! Jak idzie w kierunku kucharza to sprawność marna ale jedzenie super Próbują to rozwikłać kompromisem, ale takie rozwiązanie trochę przypomina "jedzenia ciastka przez szybę". Urządzenie powinno mieć funkcję w obu kierunkach. Trudne do zrobienia i podraża koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 ...czyli dyszę Remiks masz nie z tej STRONY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 13.02.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Problem jest w szczegółach. U palacza płomień i dym ma być prostopadły w górę lub się oddalać. U kucharza ma się do niego przybliżać jak to np. w tym piecyku do gastronomi z foty bagi. Sprzeczne potrzeby! Jak idzie w kierunku kucharza to sprawność marna ale jedzenie super Próbują to rozwikłać kompromisem, ale takie rozwiązanie trochę przypomina "jedzenia ciastka przez szybę". Urządzenie powinno mieć funkcję w obu kierunkach. Trudne do zrobienia i podraża koszty. Jest takie rozwiązanie : теплушка Подгородникова http://lenoblpech.ru/vidy-pechej/russkie-pechi/russkaya-teplushka-podgorodnikova-i-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Jest takie rozwiązanie ... Ładny duży klocek Ma jednak tylko funkcję z jednego kierunku, wzmocnioną paleniskiem w dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Kuchnia do gotowania , pieczenia i grzania...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Cokół cofnięty - brawo !Rzecz bez, której komfort Kucharza jest obniżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.