Bogusław_58 13.02.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Kuchnia do gotowania , pieczenia i grzania...... Jestem zwolennikiem "karty na stół" czyli : sprawność, jak gotuje, jak piecze i ile ciepła może zgromadzić oraz na jak długo. Czyli standardowe informacje dla kupującego ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Część takich pieców buduje się obecnie jako "replika" zgodna z oryginałem i używana od "wielkiego dzwonu".No ale są użytkownicy mający dobrze ocieplony dom i próbują urządzeniem ogrzać dom i ugotować przy okazji.Dobrze wiedzieć czy to się uda i w jakim zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.02.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 próbują urządzeniem ogrzać dom i ugotować przy okazji. Dobrze wiedzieć czy to się uda i w jakim zakresie. Powiększyłem to by pamiętać ,że pomysł jest super. Cały czas obserwuje . Doniesienia wklejaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Dzięki Specjalny za powiększenie. Fikam, bo dawno przetestowałem na rodzinie przy nieocieplonym suficie W tym roku zakończę główne ocieplenie poddasza, więc się zmieni na PLUS Dopiero wtedy skorzystam z termowizyjnej. Powinien działać tu jakiś bilans metrażu do stopnia ocieplenia do urządzenia grzewczego(ciężar i powierzchnia grzewcza), lub testy kiedy daje radę a kiedy nie, oraz jak się wspomagać. Czas z mitycznego zduństwo zrobić NAUKĘ ŚCISŁĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Koledzy leśnicy są obecnie zobowiązani do posiadania kwitu na drewno opałowe, więc wszyscy przeszli RAPTEM NA pellet. Pellet nie jest tani, wiec powymieniali okna, docieplili gdzie mogli i siedzą w swetrach, by trochę zaoszczędzić. Opracowałem własny system pozyskania taniej gałęziówki, przepuszczam ją przez moje urządzenie i biegam w majtkach i podkoszulce . Jak robi się zimniej na dworze, to uruchamiam drugi. Nie jest to często. Mieści się w nim 3 wiadra popiołu i zapomniałem wybrać z tamtego roku . Wydaje się że dociągnę do końca sezonu bez opróżniania popielnika. No i prania nie wynoszę na podwórko. Łazienka jest miejscem suszenia. Po prostu - tam gdzie jeszcze nikogo nie było , już tam byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 W łazience jest klocek 1200kg i zbiornik z wodą 200l.W ostatniej przeróbce powrót z tego zbiornika pociągnąłem po obrysie klocka. Kosztowało mnie to 9 kolanek !Teraz np poszwy z pralki trafiają na tę ciepłą rurkę(balustradę) i schną bardzo poprawnie bez potrzeby prasowania.No i z takich drobiazgów powstaje komfort użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.02.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Wybacz ale tych postów nie pokaże mojej małży Gosi :sick:. Kurcze ......fajnie to sobie zdrowo zrobiłeś.Teraz zazdrość przemawia prze zemnie.Ale powiem ,że kawał roboty praktycznej chcesz zastosować. Mogę powiedzieć ..............brawo Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nie zazdrość !!!!!!!!! Miałem 10 lat gęgania od swojej, że wprowadzam ją w jakieś tradycyjne dziadostwo a wszyscy żyją nowocześnie i realnie. Dopiero jak się okazało, ze znajomi kupują szetlandy w ciuchlandzie; pokazałem jak gotować; no a rurka PRZEWAŻYŁA Układ ma już też wyjścia na solar. Jest liderem na obu połówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 ...czyli dyszę Remiks masz nie z tej STRONY Dlaczego uważasz że nie z tej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 A gdzie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Z przodu i dlaczego uważasz że tam nie powinna.Ps. A ta rurka do suszenia świetny pomysł, napędzana czy na grawitacji? Edytowane 13 Lutego 2020 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Gdyby była z tyłu (podobnie jak w tym ruskim piecu podesłanym przez bagi), zwiększyła by możliwości wykorzystania piekarnika. Piekarnik mógłby pracować przy otwartych drzwiczkach i pracującej dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Gdyby była z tyłu (podobnie jak w tym ruskim piecu podesłanym przez bagi), zwiększyła by możliwości wykorzystania piekarnika. Piekarnik mógłby pracować przy otwartych drzwiczkach i pracującej dyszy. Fakt tylko nie uzyskał bym tego o co mi chodziło. Poza tym da się użyć w czasie pracy dyszy tyko temperatura raczej nie do gotowania. Można było też spróbować zrobić drzwi piekarnika z drugiej strony pieca. W czasie budowy funkcja kucharzenia była dodatkową funkcją a nie główną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nie myślałem o pracy dyszy gdy idzie z niej kita ognia ale jak już jest wygazowana główna porcja a w palenisku jest żar i dmucha tylko tym żarem. Wtedy można byłoby już coś wstawiać . Jeśli za gorące dno, to podkładka mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nie myślałem o pracy dyszy gdy idzie z niej kita ognia ale jak już jest wygazowana główna porcja a w palenisku jest żar i dmucha tylko tym żarem. Wtedy można byłoby już coś wstawiać . Jeśli za gorące dno, to podkładka mile widziana. E no to wtedy da się spokojnie używać, u mnie działa to tak że dno wcale nie jest takie gorące raczej strop to właśnie dzięki temu że dysza z przodu a wyloty na tylnej ściance i w dół a nie w górę. Jak jest ogień w palenisku a tym bardziej kita z dyszy to w piekarniku chyba powyżej 400 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Problemem urządzeń napędzanych spalinami jest to, że niekoniecznie zgra się dół z górą. Tadzin jednak da tu radę bez szemrania Obecnie krążę po " meblowych zachodnich" w celu polowania na porcelanę żaroodporną. Dwa gary już nabyłem za 12 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Problemem urządzeń napędzanych spalinami jest to, że niekoniecznie zgra się dół z górą. Tadzin jednak da tu radę bez szemrania Obecnie krążę po " meblowych zachodnich" w celu polowania na porcelanę żaroodporną. Dwa gary już nabyłem za 12 zł Tadżin da radę ale lubi pęknąć, trzeba wstawiać na zimną podkładkę a i tak ostatnio mi pękł. Tadżina wstawiam na sam koniec i na drugi dzień obiad jak znalazł do tego ciepły jeszcze. Daje się zrobić pizzę, bułeczki drożdżowe czy chaczapuri bezpośrednio na szamocie w kilka minut. Pieczenie placka drożdżowego na blaszce ok. 20 minut, pięknie wyrośnięte bez przypalonego spodu, jak u babci;-) Też muszę poszukać takiej ceramiki do pichcenia tylko wysokość piekarnika troszkę ogranicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Tylko jedzenie wam w głowach! A miejsce dla kota macie na piecu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.02.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nieduży. Zmieści się nawet u Remiksa...z tabasco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Piec duży, to i kot nie mały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.