bohusz 03.03.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Eniu witam z rana. Miłego dnia.Czekam na relację.Pozdrawiam wszystkich przeglądających ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.03.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Kiedyś, gdy piece były jedynym źródłem ogrzewania mieszkań, przebadano efektywność spalania węgla i drewna i okazao się,że jest największa dla węgla w warstwie 10 cm wysokiej a drewna 25 cm.Nie tyle chodzi tu o wysokośc warstwy co o ilość warstw polan tworzącą wskazaną wysokość.Jlość tych warstw ma wpływ na łączną powierzchnię ognia który może powstać w spalanym wsadzie i powstanie odpowiedniej temperarury.Ta liczba to 3-5 warstw.Ilość warstw można regulować grubością drewna.Chcąc zachować zasadę ekonomicznego spalania drewna, należy zbudować palenisko tak długie i szerokie, by ilość drewna która jest nam potrzebna, tworzyła wysokośc do25 cm ,lub spalić tą ilość drewna na dwa lub trzy razy ,albo zbudować piec dolnego spalania.Mała ilość opału spalana w sposób wysokotemperaturowy, pozwala na uzyskanie wysokiej sprwności spalania i nie wymaga tak kosztownych materiałów ceramicznych na dużej powierzchni urządzenia grzewczego.W piecach dolnego spalania na drewno cięte też można zamontować szybę i podziwiać ogień.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.03.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam. No ok, ale ten sam efekt uzyskamy jak po prostu wyłoży się tę część pieca np. płytą z wermikulitu (2-2,5 cm), tworząc dwuwarstwową ścianę. Okładzinę wewnętrzną (izolacyjną) można zawsze w ten sposób wymienić jak się zużyje. Ideałem zawsze będzie palenisko, w którym jest możliwość wymiany elementów okładzinowych od wewnątrz. No bo nie czarujmy się - po jakimś czasie się zużyją. A osłaniana nimi konstrukcja pozostanie w dobrej kondycji przez długie lata. Pozdrawiam. Witam! OK. To byłaby druga opcja. Trzeba tylko rozważyć, co bardziej by się kalkulowało. Wermikulit nie jest traktowany jako materiał ogniotrwały. Wiemy, że zachowuje się dość dobrze jak ma za sobą chłodną blachę, ale co z nim będzie jak będzie dłużej przebywał w temperaturze rzędu 900 st. Czy użytkownik zauważy moment, że już czas na zmianę i nie obudzi się dopiero jak mu się to złoży. Musiałyby być to materiały wyższej klasy, czyli ogniotrwałe porowate wypalane. Są oczywiście takie o odpowiednich parametrach (wysokoglinowe, korundowe), tylko że ich powierzchnię trzeba by impregnować zabezpieczając przed zarastaniem porów. Te pasty też nie są wieczne i nie będzie można wymagać od użytkownika, żeby kontrolował ich stan i co jakiś czas uzupełniał. Próbę można zrobić, tylko czy będzie miarodajna. Nie za ciężka wymurówka ze zwartych materiałów ogniotrwałych odizolowana cieplnie i oddylatowana od masy korpusu pieca to jest rozwiązanie stosowane i pewne. Rozgrzanie 20-30 kg ceramiki to nie jest przecież problem - ma to tę opisywaną wadę, ale zalet też kilka posiada - najważniejsza to pewność. Z doświadczenia wiem, że zmniejszenie pojemności cieplnej tylko miejsca w którym następuje zapłon daje już widoczny efekt. Potem wystarczy już tego nie zgasić. No chyba, że chcemy zgasić, bo za paleniskiem jest już tylko komin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Piecyk zamknięty ( za kare )... Gdyby był wolno stojący , miałby ok 20 m2 powierzchni oddawaniaciepła przez promieniowania . Ponieważ "przytuliłem" go do komina,2 m2 trzeba odjąć - tam jest izolator. 18 m2 to tez niezły wynik - tyle co dwa spore piece mojej babci. Rozpaliłem o 7 godz. W pomieszczeniu było pewnie z 10 - 12 o C. Pomiary na powierzchni pieca (uśrednione) : Godz . 9.oo - 45 o C 11.3o - 60 o C 15.oo - 56 o C 17.oo - 50 o C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Zapomniałeś Eniu porobić fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Zapomniałeś Eniu porobić fotki? Fotki może jutro . Ta " czapka" taka niemedialna jest .... Generalnie to prowizora . Bo rozebrać trzeba i badania dalej z czymś innym może zrobić . Na razie trochę poćwiczę , póki zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.03.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Ja myślę, że warto pokazywać jak najwięcej. Również gdzie tylko to możliwe informować o możliwościach grzewczych ceramiki.Już aktualnie można zaobserwować dużo większe zainteresowanie na obudowy szamotowe. Wiem jest jeszcze spory sprzeciw wszelkich firm kominkowych i panów od kominków wyspecjalizowanych w budowaniu obudów z Kartonu i gipsu. Nie mówiąc już o róznych wymiennikach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Piecyk zamknięty ( za kare )... Gdyby był wolno stojący , miałby ok 20 m2 powierzchni oddawania ciepła przez promieniowania .... Mam wrażenie, że się trochę rozpędziłeś. Podłogówka o tej powierzchni ogrzałaby spory salon przez większą część sezonu grzewczego. Tylko, że podłoga ma temperaturę do 30 stopni a nie 60;-) Tak duża powierzchnia grzewcza (pamiętajmy też o szybie) w budynku zaizolowanym zgodnie z obowiązującymi normami rzeczywiście może spowodować przegrzewanie pomieszczenia i to nie tylko w okresie wiosennym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Mam wrażenie, że się trochę rozpędziłeś. Podłogówka o tej powierzchni ogrzałaby spory salon przez większą część sezonu grzewczego. Tylko, że podłoga ma temperaturę do 30 stopni a nie 60;-) Tak duża powierzchnia grzewcza (pamiętajmy też o szybie) w budynku zaizolowanym zgodnie z obowiązującymi normami rzeczywiście może spowodować przegrzewanie pomieszczenia i to nie tylko w okresie wiosennym. Pozdrawiam. Piecyk stoi w pomieszczeniu o powierzchni 150 m2 .Wysokość pomieszczenia to 3 m. Mam informacje ,że na suficie z GK jest 10 cm wełny , a ściany to silka + 10 cm styropianu . Trochę okien (dużych) , trochę aluminiowych drzwi bez ocieplenia - taki sobie budyneczek expo. Trudno to nagrzać . Takie było podobno założenie , bo "chodzi" tam sporo kominków. Piecyk nie jest w stanie tego przegrzać. Natomiast w dwustumetrowym domu jak znalazł . Na przegrzanie jest prosty sposób - zamiast 14 kg drewna - np 8 kg. Szyba o powierzchni 50x30 cm nie liczy sie w zasadzie w ogólnym bilansie. Jej intensywne oddzialywanie to 1,5 - 2 godzin (na 12 godzinny cykl) . Większy problem z piecykiem to ciepłe przedwiośnie i ciepła jesień , ale o tym już pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Piecyk się stabilizuje . Sa ostatnie pomiary z godziny 19 ,czyli tuz przed drugim paleniem ( 2 w ciągu doby). Godz 19.oo - 43 o C. Nastąpiło drugie palenie ,niestety pomiar zrobię dopiero jutro rano. Po zakończeniu obudowy zgodnie z założeniami (szczelnie - teraz jest jeszcze trochę przedmuchów ,które fałszują wynik o kilka %),piecyk powinien utrzymywać w miarę stabilną temperaturę w granicach od 40 do 70 stopni na powierzchni . Kuszące sa statystyki .Mnie tez wzięło Zakładając średnie zużycie opalu na poziomie 25 kg dziennie, 150 dni grzania ,daje to 3750 kg drewna rocznie. 3750 kg podzielone przez 650 kg (waga 1 mp suchego drewna) = 5,77 mp . 5,77 mp x 160 zł (średnia cena drewna w Polsce ) = 923 zł 20 gr. Za 1000 zl ogrzany 200 m2 dom . A jakby jeszcze jakimiś paletami czy innym tałatajstwem popalić ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.03.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 No widzisz Eniu.Z tego co ludzie piszą tu na forum to spalają około 12 - 16 mp drewna w kominkach. Kominek jest jednak tylko drugim systemem grzewczym u nich...Tak więc 50 - 60 tego drewna co spalają idzie przez komin i ogrzewa niebo. A nieraz przecież nieraz wystarczy zainstalować dodatkowy wymiennik i spalanie spada o połowę, no i komin nie cierpi. Również nie ma wtedy potrzeby tak częstych paleń. Oszczędności są widoczne i efekt również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 04.03.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Piecyk stoi w pomieszczeniu o powierzchni 150 m2 .Wysokość pomieszczenia to 3 m. Mam informacje ,że na suficie z GK jest 10 cm wełny , a ściany to silka + 10 cm styropianu . Trochę okien (dużych) , trochę aluminiowych drzwi bez ocieplenia - taki sobie budyneczek expo. Trudno to nagrzać . Takie było podobno założenie , bo "chodzi" tam sporo kominków. Piecyk nie jest w stanie tego przegrzać. Natomiast w dwustumetrowym domu jak znalazł . Na przegrzanie jest prosty sposób - zamiast 14 kg drewna - np 8 kg. Szyba o powierzchni 50x30 cm nie liczy sie w zasadzie w ogólnym bilansie. Jej intensywne oddzialywanie to 1,5 - 2 godzin (na 12 godzinny cykl) . Większy problem z piecykiem to ciepłe przedwiośnie i ciepła jesień , ale o tym już pisałem. No wychodzi na to, ze w tym salonie sprzedazy rzeczywiscie ma to uzasadnienie. Moim zdaniem jednak w 200 m domu raczej sie to nie sprawdzi. Sciany dzialowe skutecznie ogranicza rozchodzenie sie ciepla, a jak dorobisz dgp to obudowa bedzie nagrzewac sie do duzo nizszych temperatur niz obecnie i w zasadzie niewiele sie bedzie roznic od takiej z gips-kartonu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 No wychodzi na to, ze w tym salonie sprzedazy rzeczywiscie ma to uzasadnienie. Moim zdaniem jednak w 200 m domu raczej sie to nie sprawdzi. Sciany dzialowe skutecznie ogranicza rozchodzenie sie ciepla, a jak dorobisz dgp to obudowa bedzie nagrzewac sie do duzo nizszych temperatur niz obecnie i w zasadzie niewiele sie bedzie roznic od takiej z gips-kartonu. Pozdrawiam. Zawsze wykazywałeś specyficzne poczucie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 04.03.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zawsze wykazywałeś specyficzne poczucie humoru Zasadniczo jestem heteroseksualny dlatego zamiast analizowac moja skromna osobe skup sie raczej na piecu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zawsze wykazywałeś specyficzne poczucie humoru Postanowiłem nie odpuszczać . Godz. 7.30 . Palę . Temp. na powierzchni 39 o C. Jest opcja w sterowniku , pozwalająca czytać temperatury ,odtwarzając cały cykl palenia , ale to nie dla analfabetów Za to dziś wyłapię parę kluczowych momentów "tymi oczami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zasadniczo jestem heteroseksualny dlatego zamiast analizowac moja skromna osobe skup sie raczej na piecu. Pozdrawiam. jestem skupiony na piecu bardziej niż Twoja skromna osoba jest wstanie to ogarnąć ,zrozumieć i przedyskutować . Czy o taka odpowiedź zabiegałeś ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 04.03.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 jestem skupiony na piecu bardziej niż Twoja skromna osoba jest wstanie to ogarnąć ,zrozumieć i przedyskutować . Czy o taka odpowiedź zabiegałeś ...? Nie zabiegalem o zadna odpowiedz. Doswiadczenie juz mnie nauczylo, ze otrzymanie od Ciebie merytorycznej odpowiedzi jest rownie czeste jak wygrana w Lotto;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Piec tak właśnie działa,że im dalej od niego tym zimniej, a wszelkie przegrody (ścianki) zatrzymują wymianę powietrza i za przegrodą jest niższa temperatura.Dlatego powstała idea,by przynajmniej część ciepła od takiego pieca odbierać np.wodą lub powietrzem i przekazywać daleko od niego.Na świecie sprawdził się ciężki piec po środku domu i podłogówka z innego źródła zasilania ,która daje ciepło "podstawowe" na całej powierzchni.Osobiście realizuję pomysł "rozbicia" ciężkiego pieca na mniejsze połączone z sobą części.Realizacja jest w trakcie, więc nie niewiele mogę powiedzieć, na ile co się sprawdzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.03.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Witam. Moim zdaniem jednak w 200 m domu raczej sie to nie sprawdziSprawdzi się. Można nawet do tego dorabiać DGP i nie będzie żadnych różnic w osiągach piecyka. Można do tego dorabiać cały system ogrzewania płaszczyznowego i też się sprawdzi. Tak samo jak sprawdzi się tutaj woda. A najprościej jest tak zaprojektować dom, by piec taki ogrzewał go bez żadnych dodatkowych instalacji. I to też się "sprawdzi". Sprawdzi się jeżeli pomyśli się o wszystkim od drugiej strony - "bilans energetyczny" domu i urządzenia grzewczego jest taki sam przy każdym sposobie rozprowadzenia ciepła. Trzeba to tylko mądrze "ogarnąć". Kiedyś zrobiłeś mi ładny wykład o rzeczy, którą nico opatrznie pojmowałem - potem zrobiłeś się złośliwy i dałeś ponieść w ślepą uliczkę opiniom, które można sobie o przysłowiowy kant ... To teraz odwzajemnię się i bynajmniej bez jakiejkolwiek złośliwości powiem Ci jedną rzecz - nikt nie zabrania robić wszystko samemu. Czasami warto po prostu posłuchać mądrzejszych od siebie. Nawet jeżeli wiąże się to z kosztami. Ten, kto zna się na wszystkim, tak naprawdę nie wie nic ... Pozdrawiam. Edytowane 4 Marca 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Eniu a będziesz robił doświadczenie z przewietrzaniem piecyka? Dobrze by było pokazać ludkom, że jest możliwość skutecznego ogrzania 3-4 pokoików na piętrze (i cała chałpa ogrzana !) Gdyby piecyk za szybko stygł, zawsze można zamknąć kratki wlotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts