Jani_63 06.03.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Pomijając skłonności filozoficzne dyskutantów , chciałbym nadmienić, że używając jako źródła ciepła paleniska na drewno o wdzięcznej nazwie kominek ,czy pieco-kominek ,sterowalność jest na porównywalnym poziomie w odniesieniu do odbiorników zarówno wodnych jak i powietrznych. Z tym stwierdzeniem pozwolę sobie się nie zgodzić. Sterowalność (modulacja mocy) wytwornicy ciepła jakim jest palenisko na paliwa stałe jest zdecydowanie mniejsza niż sterowalność źródeł o "napędzie" gazowym czy elektrycznym. Stąd idea stosowania buforów wodnych do przejmowania nadwyżek ciepła jakie takie palenisko produkuje. Tym bardziej że produkcja tego ciepła odbywa się najefektywniej (najekonomiczniej) jeśli palenisko pracuje z mocą około nominalnej. W innym przypadku następuje albo spadek sprawności, albo zaczynają się problemy eksploatacyjne jak osadzanie się produktów niepełnego spalenia. Ale znowu mogę się mylić, bo do tej pory jedynie podkładałem opał, a jedyne palenisko jakie popełniłem własnoręcznie od podstaw to ognisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.03.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 No ale tutaj Masz zupełną rację z spalaniem paliw stałych. Tak to działa. Możemy regulować ilość paliwa podawanego do aktualnego i rzeczywistego spalania. Czyli ogólniej mówiąc zwiększać, lub zmniejszać moc, ale tu też jest pewna bezwładność i nie ma natychmiastowej sterowalności. Czyli trzeba się skupić na odbiorze ciepła. Szczególnie gdy mamy do czynienia z paleniskami o wysokiej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.03.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Z tym stwierdzeniem pozwolę sobie się nie zgodzić. Sterowalność (modulacja mocy) wytwornicy ciepła jakim jest palenisko na paliwa stałe jest zdecydowanie mniejsza niż sterowalność źródeł o "napędzie" gazowym czy elektrycznym. Stąd idea stosowania buforów wodnych do przejmowania nadwyżek ciepła jakie takie palenisko produkuje. Tym bardziej że produkcja tego ciepła odbywa się najefektywniej (najekonomiczniej) jeśli palenisko pracuje z mocą około nominalnej. W innym przypadku następuje albo spadek sprawności, albo zaczynają się problemy eksploatacyjne jak osadzanie się produktów niepełnego spalenia. Ale znowu mogę się mylić, bo do tej pory jedynie podkładałem opał, a jedyne palenisko jakie popełniłem własnoręcznie od podstaw to ognisko Ja nie pisałem nigdzie o gazie czy energii elektrycznej! Poczytaj jeszcze raz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.03.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Wiem, wiem, właściwie dopiero teraz zwróciłem uwagę Trochę opacznie zrozumiałem, więc podjąłem temat wytwarzania ciepła, a Tobie chodziło o sterowalność odbioru. Ale wszystkiemu winna edukacja, która za czasów pobierania przeze mnie nauk nie przewidywała nauki czytania ze zrozumieniem. W tym zakresie musiałem zastać samoukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.03.2011 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 No to ja się wkręcę ,na wydrę w tak sympatyczne niedzielne popołudnie. Mimo kopania mnie w kostkę przez autora 573 postu (patrzenie na "Piecyk" przy piwie wzbudza różne emocje ) , oświadczam ,że razem z niejakim Wojtkiem (któryś tam numer) ,budujemy "Taki sobie piecyk ceramiczny nr 2" Ogłaszam konkurs - kto zgadnie co tym razem nam do łbów strzeliło ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.03.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Piecyk dolnego spalania... z widokiem płomyków?Jeżeli nie, to kolejna kicha... Edytowane 6 Marca 2011 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.03.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Mam olśnienie.Może dolnego spalania jak napisał HES.iszyba z fronty na stałe, nie otwierana, załadunek drewna ogólnie mówiąc od góry. Jeżeli nie to...W każdym razie to moj pomysł na teraz, od kilku dni chodzi za mną... szczegóły? gdzies tam są w mojej głowie. Edytowane 6 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.03.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Mam olśnienie. (...) szyba z fronty na stałe, nie otwierana, załadunek drewna ogólnie mówiąc od góry. Właśnie, ta nieszczęsna szyba z potrzebą otwierania przy każdym dołożeniu i prawie zawsze nieodłączne przy tym dymienie z piecyka. Że można załadować jednorazowo więcej ? Niezgodne ze sztuką palenia, nawet przy bezrusztowym palenisku. A tak można dorzucić bezstresowo w dowolnej chwili. Ale poczekajmy na kolejne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.03.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Piecyk dolnego spalania... z widokiem płomyków? Jeżeli nie, to kolejna kicha... Pudło ! Batura mówi ,że ma być kicha , bo to się sprzedaje . Ja mówię , że nie ma sprawy - Piecyk nr 3 jest Twój. Ale to zobowiązuje. Zaproponuj coś , naszkicuj , ja to zbuduję. Pamiętaj jednak , że jak to będzie wynalazek ,który już gdzieś opisałem , to tez będzie kicha . To musi stać w salonie ,być ładne , łatwe w obsłudze . Piec do piwnicy nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.03.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Ciągle mam w głowie, że Eniu podejrzewał mnie, że ja dodatkowe premie jakie zdaża mi się dostać od klientów za wykonawstwo kominków nie księguje, czyli nie płace od nich podatków. Jak mógło mu cuś takiego przyjść do głowy. Nie wiem To co napisałem to nie jakowyś już gdzieś widziany wkład, piecyk. Poprostu taka myśl mnie naszła. Ale poczekajmy na Enia, może coś napisze o piecyku 2? Domyślam się, że u sponsora Piotra miejsca jest dość i można dojść nawet do piecyka 102 Edytowane 6 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.03.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Piecyk dolnego spalania... z widokiem płomyków? Jest kilka takich piecyków ,w tym Hugo Miljo, niestety nie dysponuję szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Tutaj cisza i spokój.Czuję, że przeniosę się do tematu pana Daniela.Kominki kumulacyjne, wystawy, nagrody. Nowe techniki. Ofensywy targowe, itp.10 lat doświadczenia w budowie kominków akumulacyjnych w NiemczechTam się nie można nudzić, a i jeszcze róznej wiedzy można łyknąć.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127867-firma-komink-i-ikominy&p=4613517&viewfull=1#post4613517 Oj tam się dzieje ho ho ho Edytowane 6 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 07.03.2011 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Wrocmy na moment do wyboru materialu - wszyscy twierdza, ze szamot. Jaka jest gestosc szamotu, przewodnosc cieplna i pojemnosc ciepla? Jakos nie moge znalezc zadnej tabeli z zestawieniem (a przeciez sa rozne gatunki szamotu).Na dodatek spotkalem sie z twierdzeniem, ze szamot mimo sporej pojemnosci ma duzy opor cieplny, tzn bedzie sie nagrzewal bardzo powoli. Czy to prawda? Pytam, bo zbyt wolno nagrzewajacy sie material chyba nie bardzo nadaje sie na akumulator ciepla w kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.03.2011 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Wrocmy na moment do wyboru materialu - wszyscy twierdza, ze szamot. Jaka jest gestosc szamotu, przewodnosc cieplna i pojemnosc ciepla? Jakos nie moge znalezc zadnej tabeli z zestawieniem (a przeciez sa rozne gatunki szamotu). Na dodatek spotkalem sie z twierdzeniem, ze szamot mimo sporej pojemnosci ma duzy opor cieplny, tzn bedzie sie nagrzewal bardzo powoli. Czy to prawda? Pytam, bo zbyt wolno nagrzewajacy sie material chyba nie bardzo nadaje sie na akumulator ciepla w kominku... Musisz sobie zadać trud , jeśli cię te tematy interesują. Wojtek do znudzenia o tym pisał w wątkach ceramiczno- akumulacyjnych . Chyba ,że uda ci się go namówić po raz kolejny do zwierzeń . Temat był poruszany również w tym wątku . Stąd użycie cegieł magnezytowych ,o przewodności cieplnej ca 5 x większej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.03.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam! Czy te parametry są wysokie czy nie - sprawa względna. Podstawowe gatunki szamotu mają gęstość na poziomie 2,0, przewodność 1,3-1,4 [W/mK]. Wyższe gatunki dochodzą z gęstością do około 2,5 i przewodności 2,0 (boksyt). Są gatunki o przewodnościach wyższych, ale to już wyższa kategoria cenowa.Jeżeli dobrze pamiętam silikaty mają gęstość poniżej 2 i przewodność około 0,9 - szamot wydaje się więc tutaj wygrywać. Im wyższa przewodność, tym grubsze można zbudować ściany, a więc pojemniejszy akumulator. Trzeba oczywiście brać też pod uwagę cenę.Magnezyt ma gęstość około 3,0 i przewodność kilkukrotnie wyższą od szamotu. Te dwie grupy materiałów są ogniotrwałe. Wytrzymałość termiczną silikatów określa się na około 600 st. Myślę, że ze względu na duży udział kwarcu, trzeba by tę granicę obniżyć do około 350 st. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.03.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Na dodatek spotkalem sie z twierdzeniem, ze szamot mimo sporej pojemnosci ma duzy opor cieplny, tzn bedzie sie nagrzewal bardzo powoli. Czy to prawda? Pytam, bo zbyt wolno nagrzewajacy sie material chyba nie bardzo nadaje sie na akumulator ciepla w kominku... Szamot przegrywa z magnezytem w prędkości przepływu ciepła i ilości zgromadzonego ciepła w takiej samej objętości.Szamotu trzeba dać objętościowo więcej i powierzchnia odbioru ciepła musi być większa jak przy magnezycie. Szamot ma jednak zaletę, której nie posiada magnezyt ,magnetyt i steatyt.Szamot jest izolatorem a pozostałe nie, co ma znaczenie jeżeli weźmiemy pod uwagę działanie pola magnetycznego ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.03.2011 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jeśli by ktoś myślał ,że na "piecyku" bryndza , to przedwczesna jego radość Jutro rozstrzygnięcie konkursu ,ale główna nagroda zostanie w moich łapach , bo się nie garniecie do zgadywania "Rada nadzorcza" jutro ogłosi wszem i wobec co zbudujemy. Piecyk numer 1 ma się dobrze - dostaje " czadu" , zdjęcia porobię po rozebraniu obudów - czyli za jakieś dwa- trzy tygodnie. Im dłużej w nim palimy , tym więcej się dowiemy .Palenie przez tydzień przy testach , zawsze było dla mnie mało wiarygodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.03.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Mam olśnienie. Może dolnego spalania jak napisał HES. i szyba z fronty na stałe, nie otwierana, załadunek drewna ogólnie mówiąc od góry. Jeżeli nie to... W każdym razie to moj pomysł na teraz, od kilku dni chodzi za mną... szczegóły? gdzies tam są w mojej głowie. Nic koło tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam Emocje siegnęły zenitu Gdzie ten piecyk numer 2? Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.03.2011 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam Emocje siegnęły zenitu Gdzie ten piecyk numer 2? Ś-ś "Rada nadzorcza" jutro ogłosi wszem i wobec co zbudujemy.( #587) No to Śmigalską "przyłapalim" na czytaniu bez zrozumienia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts