eniu 12.03.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Co obstawiamy ?Co kto lubi . Co mamy ? Kolejną stronę nic nie wartych "bździn". Dlaczego ? Bo "wszystkowiedzący" mają znów gorszy dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.03.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Tym "Sześciu..." może zrobić się niedobrze bo dom postawiony na "Diunie" w "Miasteczku Twin Peaks", a grzać się ma przy nim "Elephant Man" Był już kącik recytatorski, teraz robi się filmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 12.03.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Eniu na swoim blogu będziesz kosił takie posty, tu możesz tylko popsioczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.03.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Dobra jedno pytanie jak ostatecznie wygląda ten piecyk... w ostatnich wpisach same docinki. Gdzie konkrety : jak wygląda , co może i za ile ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.03.2011 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Dobra jedno pytanie jak ostatecznie wygląda ten piecyk... w ostatnich wpisach same docinki. Gdzie konkrety : jak wygląda , co może i za ile ?? Po co Ci byle jakie ,gówniane polskie zduństwo Mistrzuniu ? Ja bym tam dalej wspierał najlepszą, bo czeską robotę , na Twoim miejscu. Na takie badziewie taki fachura jak Ty , nie powinien nawet spoglądać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 O to zwieńczenie piecyka , które pasuje na każdą wersję , kłócimy się z Wojtkiem już drugi tydzień Rozumiem. Czasem zdrowa zasadna polemika jest zdrowa. Ot cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.03.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Po prostu chciałbym zobaczyć efekt końcowy . Opisy na 34 stronach forum są z lekka rozmydlone przez komentarze . Tak na marginesie czy gdzieś napisałem że to badziewie ?? Do tej pory bardzo podobał mi się TERMOKAUST z Kafel-kar może ten piec z wielkopolski też jest ciekawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 12.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Tym "Sześciu..." może zrobić się niedobrze bo dom postawiony na "Diunie" w "Miasteczku Twin Peaks", a grzać się ma przy nim "Elephant Man" Był już kącik recytatorski, teraz robi się filmowy Znowu dostaliśmy po uszach. Pora siąść na zapiecku i zamienic się w słuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.03.2011 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Po prostu chciałbym zobaczyć efekt końcowy . Opisy na 34 stronach forum są z lekka rozmydlone przez komentarze . Tak na marginesie czy gdzieś napisałem że to badziewie ?? Do tej pory bardzo podobał mi się TERMOKAUST z Kafel-kar może ten piec z wielkopolski też jest ciekawy ? Powiedzmy ,ze uwierzyłem w Twoją zmianę "frontu". Zwróć uwagę ,ze ja na forum jestem dopiero 2 miesiące. Tyle ile chcę i mogę ,robię , a że "lanie wody" przeniosło się teraz na mój wątek ,to i obraz rozmydlony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.03.2011 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Rozumiem. Czasem zdrowa zasadna polemika jest zdrowa. Ot cała filozofia. Coś tam w kąciku sobie kombinujemy , na pewno efekty końcowe pokażemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 12.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Pytanie do Wojtka: jaki byl koszt materialow do budowy wymiennika w "Piecyku" - potrafisz przyblizyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) Pamiętam, że Wojtek już to dokładnie w tym temacie określał.Trzeba wziąść sprawy w swoje ręce i poszukać. Wiem, że trudno bo 80% postów to offtopic, czyli oderwanych od tematu, pisanych dla pisania. Edytowane 13 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Co obstawiamy ?Co kto lubi . Co mamy ? Kolejną stronę nic nie wartych "bździn". Dlaczego ? Bo "wszystkowiedzący" mają znów gorszy dzień. Ja mam inna hipoteze. Gdyby Eniu wkleil zdjecie kanalow spalinowych po kilku dniach palenia to moglibysmy pisac o czystosci spalania. Gdyby Eniu pomierzyl temperatury w roznych miejscach obudowy moglibysmy pisac o rownomiernosci rozgrzewania sie wymiennika. Gdyby Eniu wkleil zdjecie obudowy to mozna by pisac o tym ile miejsca zajmuje w salonie i jak wyglada. Gdyby Eniu ..... (tu kazdy moze wkleic co mu sie podoba byle sensownie) Niestety Eniu pitoli i to sie innym udziela. A moze to pitolenie innych udziela sie Eniowi? Nie wiem. Ale skutki widac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.03.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) Ja mam inna hipoteze. Gdyby Eniu wkleil zdjecie kanalow spalinowych po kilku dniach palenia to moglibysmy pisac o czystosci spalania. Gdyby Eniu pomierzyl temperatury w roznych miejscach obudowy moglibysmy pisac o rownomiernosci rozgrzewania sie wymiennika. Gdyby Eniu wkleil zdjecie obudowy to mozna by pisac o tym ile miejsca zajmuje w salonie i jak wyglada. Gdyby Eniu ..... (tu kazdy moze wkleic co mu sie podoba byle sensownie) Niestety Eniu pitoli i to sie innym udziela. A moze to pitolenie innych udziela sie Eniowi? Nie wiem. Ale skutki widac. Pozdrawiam. Dzisiaj taki dzień na pitolenie , czyli już bardziej spieprzyć tego wątku ,żadnym wpisem się nie da. Załóżmy więc taka hipotezę : Eniu wycofuje z wątku całe swoje pitolenie . Zastanawiam się jaką wartość miałoby wówczas Twoje pitolenie na tym wątku, Ja 14 ? Edytowane 12 Marca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.03.2011 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Dzisiaj taki dzień na pitolenie , czyli już bardziej spieprzyć tego wątku ,żadnym wpisem się nie da. Załóżmy więc taka hipotezę : Eniu wycofuje z wątku całe swoje pitolenie . Zastanawiam się jaką wartość miałoby wówczas Twoje pitolenie na tym wątku, Ja 14 ? Stracilo by charakter dobrych rad i staloby sie zwyklym pitoleniem o zerowej wartosci:-( Chyba tez musialbym je wtedy wycofac. Jedyna pociecha w tym, ze Ty mialbys z tym duuuuzo wiecej roboty. lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.03.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Eniu prawdopodobnie Termo klej TK1100/60w tym tygodniu zgodnie z moim zabowiązaniem dotrze do miejsca realizacji z miejsca wysłania.Czyli lepiszcze będzie. Będa mnie interesowały spostrzeżenia w łatwości aplikacji i wyniki testów.Przyznam, że zakładam same pochlebne opinie i rewelacyjne notki z testów.Pozdrawiam z słonecznych Krzeszowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 14.03.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Pytanie do Wojtka: jaki byl koszt materialow do budowy wymiennika w "Piecyku" - potrafisz przyblizyc? Witam! To rzeczywiście było już opisywane. Przypomnę, że materiały ogniotrwałe to koszt rzędu 3 tys. zł. Całość, zdaje się, Piotr Batura (sfinansował całość) określił na około 6 tys. Trudno to dokładnie wyliczyć, bo część materiałów było wytworzone w jego warsztacie (stojaki, drzwi). Myślę, że taki szacunek wystarczy, bo i tak koszt całego pieca mieści się gdzieś w cenie średniej klasy i wielkości wkładu kominkowego i to na półce w sklepie. Projekt drugiego paleniska właściwie skończony. Dziś prześlę go do enia. Muszę jeszcze wszystko sprawdzić, policzyć ilości materiałów i jego masę. Jest trochę większy niż jego pierwsza wersja, ale to dlatego, że będzie przez to bardziej uniwersalny - będzie można włożyć dłuższe polana. I tak jego bezwładność cieplna będzie niska, więc wchodzi też w grę palenie małych ilości drewna, z których ciepło nie zostanie zjedzone przez masę w samym palenisku. Oczywiście jest (będzie) to palenisko przeznaczone tylko i wyłącznie do "występów" z odbiornikiem/wymiennikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 14.03.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 No widzę, że szykuje się mała rewolucja na rynku , poza tym mamy dwie pieczenie na jednym ogniu, ba nawet trzy, po pierwsze ogrzewamy dom a nie komin i niebo, po drugie do komina nie pchamy 800 -900 C, a po trzecie klimat się ochładza i dodatkowe analogowe grzanie bardzo się przyda. Dodając do tego możliwe blockouty i 80% wzrost cen energii elektrycznej w najbliższych 4 latach, mamy same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.03.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam! To rzeczywiście było już opisywane. Przypomnę, że materiały ogniotrwałe to koszt rzędu 3 tys. zł. Całość, zdaje się, Piotr Batura (sfinansował całość) określił na około 6 tys. Trudno to dokładnie wyliczyć, bo część materiałów było wytworzone w jego warsztacie (stojaki, drzwi). Myślę, że taki szacunek wystarczy, bo i tak koszt całego pieca mieści się gdzieś w cenie średniej klasy i wielkości wkładu kominkowego i to na półce w sklepie. Projekt drugiego paleniska właściwie skończony. Dziś prześlę go do enia. Muszę jeszcze wszystko sprawdzić, policzyć ilości materiałów i jego masę. Jest trochę większy niż jego pierwsza wersja, ale to dlatego, że będzie przez to bardziej uniwersalny - będzie można włożyć dłuższe polana. I tak jego bezwładność cieplna będzie niska, więc wchodzi też w grę palenie małych ilości drewna, z których ciepło nie zostanie zjedzone przez masę w samym palenisku. Oczywiście jest (będzie) to palenisko przeznaczone tylko i wyłącznie do "występów" z odbiornikiem/wymiennikiem. Pozdrawiam Dodam tylko ,że jeśli koszt stojaków to było np 800-1200 zł , jest to kwota , którą majsterkowicz może odjąć od swoich wydatków , gdyż w warunkach budowania na miejscu ,stojaki są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 14.03.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wiecie co?????? To strasznie fajne uczucie uczestniczyć w takiej "burzy mózgów" i obserwować jej efekty. Wielkie brawa dla aktywnych uczestników. Szacun wielki dla Waszej wiedzy teoretycznej i praktycznej. Na początku wywołaliście w mojej głowie chaos, ale teraz zaczyna się to układac w logiczną całość (koncepcję ogrzewania). I za to Wam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts