Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

Witam! Chcę mieć ten piecyk, który to się okaże po konsultacjach szczegółowych, jednak myślę, że w moim przypadku powinien się sprawdzić nr "1".

Brak podpiwniczenia i wylany fundament na głębokość 1,2m, chociaż wymiarowo nie za dużej powierzchni.

Eniu, Piotrze i Wojtku_796 powiedzcie czy szczegółowe odpowiedzi na zadane przez Was pytania przesłać na priv, żeby nie zaśmiecać wątku swoim problemem.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

korzystając z okazji że jest tu kilka osób znających się na piecach i obiegu spalin chciałbym wiedzieć czy narysowana przeze mnie koncepcja będzie działać?

Mamut ,

będzie, ale pisałem wcześniej ,że kanały opadowe sa dla

profesjonalistów ( i to nie wszystkich ) . Główny inicjator

popularyzacji takich rozwiązań "spuścił Cie na drzewo",

więc albo przyjmiesz moje warunki ,albo czekamy na

rozwój wydarzeń :)

Narysowałeś podobnie a to nie znaczy ,że tak samo. Coś zabrałeś a coś dodałeś, wiec będą rożnice. Wysokość sciany jest bez znaczenia, ponieważ jeśli zrobisz odbiornik zbyt wysoki, to będzie grzał sufit, gdyż ten typ odbiornika nagrzewa się najbardziej od góry.

Prawdopodobnie teraz Eniu-Piotr Piotr-Eniu rzuci pare schematów. Tak by to pasowało i było fer.

Sam chętnie pooglądam poglądowe schematy profesjonalisty narysowane dla amatorów.

Musisz się jednak zdecydować kolego, który z nas ma to wkleić :D

Każdy po kolei, pierwszy jednak może ten co krytykuje praktycznie wszystko i ma wewnętrzne niezachwiane poczucie o swej fachowości i nadzwyczajnej mądrości.

No i również poczucie i odczucie własnej umiejętności pisania i mówienia typu "moje zawsze na wierzchu" i "ja zawsze spadam na cztery"

Bohusz , kiedyś już pisałem - kompleksy można leczyć :)

zgadza się, zaadaptowałem tamte rysunki dla moich potrzeb, to powinno być logiczne, chcę tylko wiedzieć czy dobrze to zrobiłem

Co byś Mamut nie wymyślił na rysunku , to już ktoś przed Tobą to dawno zbudowal i przebadał. Zamieszczalem więc rozwiązanie najbezpieczniejsze i najlepsze a Twoje rozwiązania mogą być tylko gorsze, ponieważ te wszystkie warianty były gruntownie przebadane i z sobą porównywane. Ja zaś nie mam cierpliwości pisać od nowa Ogrzewania.

Mamut - gdyby ktos z tu obecnych zbudowal juz kiedys identyczny wymiennik jak narysowales to moglby Ci napisac jak bedzie dzialal. Zareczam Ci jednak, ze nikt nie zbudowal. Zatem wszelkie komentarze oparte byc musza na gdybaniu i teoretyzowaniu, czego fachowcy nie lubia, bo mozna sie przy okazji osmieszyc albo co najmniej stac latwym celem atakow zlosliwych kolegow po fachu;-) Ja jako amator nie boje sie osmieszyc ale moje amatorskie wynurzenia sa (jak to amatorskie) niewiele warte. Wiec napisze tylko, ze zastanawia mnie czy jeden kanal wznoszacy zasilajacy osiem kanalow opadowych o tej samej srednicy ma prawo prawidlowo zadzialac.

Pozdrawiam.

Witam!

Mamut, to co planujesz jest bardzo ambitne, nie wiem czy nie zbyt. Rysunek jest ciekawy, bo widać przy takim układzie można by długi i krótki obieg załatwić jednym wlotem do komina (tym dolnym).

Wymiennik, który opisujesz będzie chyba zbyt duży, zbyt duży jak na jeden element. Powinien być moim zdaniem podzielony na kilka sekcji z rozdzieleniem strugi spalin. Przy wymiarach, które podajesz ja widziałbym podział na cztery części, dwie przynajmniej (podział w poziomie).

Ważne są sprawy dylatacyjne. Ściana-wymiennik nie może być elementem związanym konstrukcyjnie z budynkiem, w sensie przenoszenia obciążeń konstrukcyjnych. Może się oczywiście łączyć z konstrukcją optycznie, ale jednak zawsze musi to być jakby mebel w domu.

Z powyższych, jak i ze względów bezpieczeństwa konstrukcja takiego wymiennika powinna być dwuwarstwowa. Zewnętrzny płaszcz oddający ciepło mógłby być monolitem, zwyczajnie, po budowlanemu oddylatowanym od reszty budynku. Wewnętrzny ogrzewany i akumulacyjny rdzeń natomiast, powinien być już zupełnie od konstrukcji nośnej oddzielony. Dobór grubości, konstrukcji i materiału warstw oraz parametrów dylatacji, to dość poważne wyzwanie konstrukcyjne.

Nie zniechęcam Cię bynajmniej do realizacji Twojego celu, ale radzę - trochę więcej rozwagi, mniej entuzjazmu. Jeżeli Ci się to uda, to naprawdę będzie to wielkie osiągnięcie.

Pozdrawiam