nieprzemakalny 13.05.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Niech pada , wreszcie mi pietruszka skiełkuje... Kombinacja z kominem w jednym rogu pokoju i kominkiem w drugim to Twój pomysł ? Czy żonie mebelki nie pasują ? Takich kombinacji Nitzsche by pewnie nie pochwalił ... Przy kominie 4-5 mb odejście od osi o 1m to max ! Druga sprawa to usytuowanie naturalnego źródła ciepła jakim jest ognisko w domu . Jak najbliżej centrum ! Kłopoty budowlane i popularność tego forum biorą się stąd, że ludziska pozapominali co ważne w życiu. ...żadna mi żona ( swojej juz się pozbyłem więc szczególnie ona nie )w moich mebelkach mieszać nie będzie i basta a tak poważnie to tak własnie myślałem, że za daleko ta "iskiereczka" to stać od komina nie może- wielka szkoda:( zastanawiam sie też, czy przesył cieplego powietrza nie można byłoby puścić podłogą ( jestem przed wykonaniem wylewek) bo zawsze to co cieple powietrze od dołu to nie od góry- nieprawdaż? ( zasysanie od góry, wypuszczanie od dołu) Zreszta byłoby miło gdyby można było rzucić okiem na jakiś schemat proponowanego systemu ( ale czy mnie się nie za dużo marzy?) Pytania pomocnicze ( naprowadzające): Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? ... No to Pozdro ... jak mówią kumple z mojego rocznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? .. Co będziesz Enia ciągał z drugiego końca Polski, jak pod nosem (w Czeladzi) możesz zobaczyć i uzyskać informacje co i jak, i z czym to ugryźć. W chłodniejsze dni to i nawet ciepłego kominka dotknąć. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 13.05.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Co będziesz Enia ciągał z drugiego końca Polski, jak pod nosem (w Czeladzi) możesz zobaczyć i uzyskać informacje co i jak, i z czym to ugryźć. W chłodniejsze dni to i nawet ciepłego kominka dotknąć. Zapraszam. Wiem, wiem że w Czeladzi renomowana, rodzinna firma od kominków ( będę miał na uwadze), ale ja jakoś zapałałem sympatią do tego "niesfornego konusa z Pyrlandii" ( Eniu mam nadzieję że nie uraziłem nazywając Cię konusem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.05.2011 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Wiem, wiem że w Czeladzi renomowana, rodzinna firma od kominków ( będę miał na uwadze), ale ja jakoś zapałałem sympatią do tego "niesfornego konusa z Pyrlandii" ( Eniu mam nadzieję że nie uraziłem nazywając Cię konusem ) 190 cm wzrostu , 120 kilo na wadze - zaje....... się obraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.05.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 ...żadna mi żona ( swojej juz się pozbyłem więc szczególnie ona nie )w moich mebelkach mieszać nie będzie i basta a tak poważnie to tak własnie myślałem, że za daleko ta "iskiereczka" to stać od komina nie może- wielka szkoda:( zastanawiam sie też, czy przesył cieplego powietrza nie można byłoby puścić podłogą ( jestem przed wykonaniem wylewek) bo zawsze to co cieple powietrze od dołu to nie od góry- nieprawdaż? ( zasysanie od góry, wypuszczanie od dołu) Zreszta byłoby miło gdyby można było rzucić okiem na jakiś schemat proponowanego systemu ( ale czy mnie się nie za dużo marzy?) Pytania pomocnicze ( naprowadzające): Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? ... No to Pozdro ... jak mówią kumple z mojego rocznika Limit uszczęśliwiania już wyczerpałem . Teraz pietruszka , teoria na forum , jakiś PIECYK po sąsiedzku , żeby nie zapomnieć co to cegła. No jeszcze czasem kogoś wnerwić lubię... Jakby Sosnowiec był po drodze do sklepu z pietruszką .....? Przesył pod podłogą ,to turbinka - chcesz brzęczydło w domu ?! Ja bym obniżył sufit nieznacznie w pomieszczeniach do których będziesz chciał dmuchać ciepłem, a rury z DGP umieścił w sporym obniżeniu . Jeśli schemaciki to z firmą wykonawczą (Margod ?), a tu jedynie do sprawdzenia (co by popyskować było o czym:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kudlatyy 13.05.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam wszystkich, Od dawny czytam ten temat i pokrewne, jakąś raczkującą wiedzę już mam, ale jeszcze długa droga przede mną. Z realizacji praktycznych zrobiliśmy kiedyś ustrojstwo będące połączeniem pomysłu Hesa z podawaniem drewna do tunelu oraz rocked mass heater. Wykonane toto było z dwóch kręgów do studni i się wyndzok nazywało, palenisko stanowił kanał wykopany w ziemi ze stropem z blachy przysypanej ziemią. Eniu mam do Ciebie kilka pytań w sprawie piecyka nr 2. 1) Dlaczego zdecydowaliście się na zbudowanie tej półki nad paleniskiem. Przyznaję, że efekt na filmiku jest świetny, ogień jest tak blisko Jakie to rozwiązanie ma wady i zalety ? 2) Jak wygląda dym z komina przy tym piecyku. Uzyskałeś temperaturę na filmiku rzędu 680 stopni - to tylko tak na start czy to normalna temperatura pracy tego piecyka ? 3) Czy możesz określić jaką temperaturę ma powietrze podawane przez drzwiczki ? Czy powietrze z dolnej części opada i w ten sposób tak mocno podsyca żar ? Jaki mniej więcej może być przebieg powierza z górnej części drzwiczek, omywa szybkę i również opada ? Pozdrawiam Kudlaty (mój standardowy nick, ale już zajęty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.05.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 (edytowane) Na blogu jest zdjęcie z wyższą uzyskaną temperaturą. Piecyk może pracować spokojnie w wyższych temperaturach, natomiast odpalony był w dość specyficznych warunkach ,które nie sprzyjały większym osiągom. http://komineknasz.pl/wp-content/uploads/2011/05/DSC08395.jpg Półka to sposób na "podanie " gazom wytworzonym na dole dawki podgrzanego powietrza.Dobierając odpowiednio pozostałe elementy urządzenia grzewczego (do tego należy tez komin ), dymu może nie być . W dolnej części powietrze podawane do spalania jest zimne , u góry ma z 200 - 300 o C (?). Gdzieś to wcześniej w tym wątku zapodałem . A może w innym? Prace nad piecykami pewnie wrócą do łaski, jak będzie zimniej ... Edytowane 13 Maja 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kudlatyy 13.05.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Eniu, Nie myślałeś może nad dodatkową komorą dopalania ? Spaliny, gazy, powietrze to wszystko sobie tak łagodnie płynie, zostanie stłoczone przy wejściu do komina i tam nastąpią turbulencje i dopalanie. Ok, w przyszłości tam będzie wymiennik, ale wtedy to dopalanie może być częściowo w wymienniku. Ostatnio chodzi mi po głowie zastosowanie w dopalaniu pomysłu Zawijana pracującego nad kotłem Ogniwo Eko Plus (kociołek na muł, groszek, ...). Jako ruszto-deflektor użył cegieł kratówek. Na ich analizatorze spalin dało to najlepsze dopalanie, niestety klienci wolą odlew żeliwny na którym mogą palić śmieci . Struga gazów rozdzielała się i mieszała w wielu małych kanałach. Po ich wyjściu dodatkowo mieszała się z powietrzem. Gdyby zrobić wyczystkę w tej komorze i górną komorę z dolną połączyć szczeliną o szerokości 10-20 cm to można by modyfikować dyszę dopalacza układając tam cegły pełne i kratówki i dobrać optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.05.2011 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Nad półka jest właśnie komora dopalająca . Zarówno w wersji piecyka 1 jak i 2. Nie mam problemu z dopaleniem gazów w piecykach (o innej konstrukcji), ale te cudaki maja jeszcze mieć impet () na wyjściu ,by nagrzać kanały. Dopalając w kanałach część gazów , mam możliwość konstruować wymyślne obudowy , z ławeczkami grzejącymi dupsko itp . Klienci tego oczekiwali ode mnie i to dostawali + ładny ogień z czystą szybką. Gdyby priorytetem była ekonomia i efektywność , jeździłbym do Austrii ,gdzie maja to dopracowane do perfekcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Limit uszczęśliwiania już wyczerpałem . Teraz pietruszka , teoria na forum , jakiś PIECYK po sąsiedzku , żeby nie zapomnieć co to cegła. No jeszcze czasem kogoś wnerwić lubię... Jakby Sosnowiec był po drodze do sklepu z pietruszką .....? Przesył pod podłogą ,to turbinka - chcesz brzęczydło w domu ?! Ja bym obniżył sufit nieznacznie w pomieszczeniach do których będziesz chciał dmuchać ciepłem, a rury z DGP umieścił w sporym obniżeniu . Jeśli schemaciki to z firmą wykonawczą (Margod ?), a tu jedynie do sprawdzenia (co by popyskować było o czym:D) A ja już 5 chętnych znalazłem na te iskierki a Ty na emeryturę kominkową się wybrałeś- szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 15.05.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Od kilku miesiecy przeglądam to forum. Bo stoje przed decyzją wyboru kominka.Przymierzałem się do takiego wlasnie kominka szamotowego jak tu opisujecie.Jednak zdecydowalem sie na wklad stalowy z tymi plytami szamotowymi w środku, z wielu wzgledow.Chodzi głównie o gwarancje, bezpieczenstwo bezproblemowa instalacje.Na wymiennik kumulacje jestem zdecydowany na 100%, biore pod uwage dwa rozwiazania, firmy Grupa owo i Cebud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.05.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Kanały akumulacyjne zobaczysz również na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl/kanaly_akumulacyjne.pdf Kanały z szamotu PALONEGO, to nie jest beton na bazie szamotu , wykonane w fabryce produkującej nie tylko dla hut ale i dla kilku"zachodnich" odbiorców znanych i uznanych w branży zduńskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 15.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja byłem pewny, ża każdy szamot jest wypalany.Mógłbyś napisać co to znaczy z betonu na bazie szamotu. To gorsze jest i nie nadaje się.Te kanały Cubud to szamot palony, czy niepalony?Grupa owo ma stalowe. Namieszałeś mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 WitamMój kominek ma być kumulacyjny ale ma też mieć komorę , z której będzie grawitacyjnie rozprowadzone GP do łazienki i pokoju ,kuchni oraz na poddasze .Na dole do ogrzania 60m2 +poddasze .Dom jest stary stolarka wymieniona, częściowo ocieplony. Teraz moje pomysły 1/Z lewej strony kominka chcę wykuć w ścianie otwór do pokoju np. wys.130cm i szer.60cm i tu wstawić akumulator odzyskujący ciepło ze spalin- ogrzewał by ten pokój2/Z prawej strony kominka jest kuchnia tam tez chcę wykuć taki otwór i zastąpić zwykłą cegłę cegłą szamotową, która miała by się nagrzewać od kominka.3/Dodatkowe i do kuchni i pokoju wykute będą otwory gdzie będzie doprowadzone GP bezpośrednio przez ścianę.4/Do łazienki będzie GP doprowadzone grawitacyjnie. Czy kratka może być nad kabiną prysznicową?5/Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem.Czy taki twór będzie działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Najlepiej oprócz zapytań wklej schemat. Jak ma wyglądać wymiennik i taki ogólny sytuacyjny.Prwdopodobnie wtedy będzie łatwiej. Domyślam się, że planując takowy projekt tych schematów posiadasz dziesiątki.Bo przecież to chodzi o Twój dom i robisz kominek dla siebie, czyli wszystko powinno być dopracowane do perfekcji z najdrobniejszymi szczegółami. Bo tutaj właśnie o szczegóły głównie chodzi i dobór właściwych materiałów. Podejrzewam że na pomysł wymiennika z tarcz hamulcowych duet z Wielkopolski się ożywi, bo prawdopodobnie nie wykonywał, nie testował, ani opiniował jeszcze takowej konstrukcji. A może się mylę...Więc możesz chyba liczyć na mnóstwo odpowiedzi rzeczowych i merytorycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 5/Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem. Czy taki twór będzie działał? Ze starych tarcz, czy bębnów hamulcowych ? Jeśli będzie szamot w środku,to nie musi być bęben hamulcowy i wystarczy zwykla cieńka blacha.Jeśli chodzi o akumulację ciepła to przypomnę,że w 1l wody zmieści się tyle ciepla co w 4 kg ceramiki lub w 10 kg metalu. Można więc coś takiego zrobić tylko czy spełni oczekiwania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem. No ale przecież wyraźnie kolega napisał. Tarcze hamulcowe, pozpawane, potem obłożone ceramiką. Czyli jasny i zrozumiały projekt słowny, który wymaga wypowiedzenia napisania kilku słów. Bo aby narysować, trzeba już trochę wysiłku i zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym? Niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Próbuję wkleić szkic sytuacyjny, jak mi się uda to zaraz podam szkic samego wymiennika.Może ktoś podpowie jak wkleić fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym? Niemożliwe? Kolego spróbuj zadać takowe pytanie na tym forum, ale w właściwej kategori. Omawiajacej instalacje kotłów. Bo takowym urządzeniem jest kominek z PW. Są również inne fora ściśle tematyczne, tam są instalatorzy CO, majacy w małym palcu sprawy instalacyjne i elektronikę związaną z tym zagadnieniem. Na temat buforum jest na forum muratora prężny i bardzo rozbudowany temat. Ten temat to "taki sobie piecyk ceramiczny" założony przez duet (zdunów) z Wielkopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts