Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

Niech pada , wreszcie mi pietruszka skiełkuje...

Kombinacja z kominem w jednym rogu pokoju i kominkiem w drugim

to Twój pomysł ? Czy żonie mebelki nie pasują ? :D

Takich kombinacji Nitzsche by pewnie nie pochwalił ...

Przy kominie 4-5 mb odejście od osi o 1m to max !

Druga sprawa to usytuowanie naturalnego źródła ciepła jakim

jest ognisko w domu . Jak najbliżej centrum !

Kłopoty budowlane i popularność tego forum biorą się stąd, że

ludziska pozapominali co ważne w życiu.

...żadna mi żona ( swojej juz się pozbyłem więc szczególnie ona nie )w moich mebelkach mieszać nie będzie i basta ;):D

a tak poważnie to tak własnie myślałem, że za daleko ta "iskiereczka" to stać od komina nie może- wielka szkoda:(

zastanawiam sie też, czy przesył cieplego powietrza nie można byłoby puścić podłogą ( jestem przed wykonaniem wylewek) bo zawsze to co cieple powietrze od dołu to nie od góry- nieprawdaż? ( zasysanie od góry, wypuszczanie od dołu)

Zreszta byłoby miło gdyby można było rzucić okiem na jakiś schemat proponowanego systemu ( ale czy mnie się nie za dużo marzy?)

Pytania pomocnicze ( naprowadzające):

Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? ... :)

No to Pozdro ... jak mówią kumple z mojego rocznika :D

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? ..

Co będziesz Enia ciągał z drugiego końca Polski, jak pod nosem (w Czeladzi) możesz zobaczyć i uzyskać informacje co i jak, i z czym to ugryźć. W chłodniejsze dni to i nawet ciepłego kominka dotknąć.

Zapraszam.

Co będziesz Enia ciągał z drugiego końca Polski, jak pod nosem (w Czeladzi) możesz zobaczyć i uzyskać informacje co i jak, i z czym to ugryźć. W chłodniejsze dni to i nawet ciepłego kominka dotknąć.

Zapraszam.

Wiem, wiem że w Czeladzi renomowana, rodzinna firma od kominków ( będę miał na uwadze), ale ja jakoś zapałałem sympatią do tego "niesfornego konusa z Pyrlandii" :D

( Eniu mam nadzieję że nie uraziłem nazywając Cię konusem :))

Wiem, wiem że w Czeladzi renomowana, rodzinna firma od kominków ( będę miał na uwadze), ale ja jakoś zapałałem sympatią do tego "niesfornego konusa z Pyrlandii" :D

( Eniu mam nadzieję że nie uraziłem nazywając Cię konusem :))

190 cm wzrostu , 120 kilo na wadze - zaje....... się obraziłem :D

...żadna mi żona ( swojej juz się pozbyłem więc szczególnie ona nie )w moich mebelkach mieszać nie będzie i basta ;):D

a tak poważnie to tak własnie myślałem, że za daleko ta "iskiereczka" to stać od komina nie może- wielka szkoda:(

zastanawiam sie też, czy przesył cieplego powietrza nie można byłoby puścić podłogą ( jestem przed wykonaniem wylewek) bo zawsze to co cieple powietrze od dołu to nie od góry- nieprawdaż? ( zasysanie od góry, wypuszczanie od dołu)

Zreszta byłoby miło gdyby można było rzucić okiem na jakiś schemat proponowanego systemu ( ale czy mnie się nie za dużo marzy?)

Pytania pomocnicze ( naprowadzające):

Eniu czy Sosnowiec to dla Ciebie koniec świata? Czy na końcu świata tez pomagasz ludziom stać się bardziej szczęsliwym? ... :)

No to Pozdro ... jak mówią kumple z mojego rocznika :D

Limit uszczęśliwiania już wyczerpałem . Teraz pietruszka , teoria

na forum , jakiś PIECYK po sąsiedzku , żeby nie zapomnieć co

to cegła. No jeszcze czasem kogoś wnerwić lubię...

Jakby Sosnowiec był po drodze do sklepu z pietruszką .....?

Przesył pod podłogą ,to turbinka - chcesz brzęczydło w domu ?! :(

Ja bym obniżył sufit nieznacznie w pomieszczeniach do których

będziesz chciał dmuchać ciepłem, a rury z DGP umieścił w sporym

obniżeniu . Jeśli schemaciki to z firmą wykonawczą (Margod :) ?), a tu

jedynie do sprawdzenia (co by popyskować było o czym:D)

Witam wszystkich,

Od dawny czytam ten temat i pokrewne, jakąś raczkującą wiedzę już mam, ale jeszcze długa droga przede mną. Z realizacji praktycznych zrobiliśmy kiedyś ustrojstwo będące połączeniem pomysłu Hesa z podawaniem drewna do tunelu oraz rocked mass heater. Wykonane toto było z dwóch kręgów do studni i się wyndzok nazywało, palenisko stanowił kanał wykopany w ziemi ze stropem z blachy przysypanej ziemią.

Eniu mam do Ciebie kilka pytań w sprawie piecyka nr 2.

1) Dlaczego zdecydowaliście się na zbudowanie tej półki nad paleniskiem. Przyznaję, że efekt na filmiku jest świetny, ogień jest tak blisko :) Jakie to rozwiązanie ma wady i zalety ?

2) Jak wygląda dym z komina przy tym piecyku. Uzyskałeś temperaturę na filmiku rzędu 680 stopni - to tylko tak na start czy to normalna temperatura pracy tego piecyka ?

3) Czy możesz określić jaką temperaturę ma powietrze podawane przez drzwiczki ? Czy powietrze z dolnej części opada i w ten sposób tak mocno podsyca żar ? Jaki mniej więcej może być przebieg powierza z górnej części drzwiczek, omywa szybkę i również opada ?

Pozdrawiam

Kudlaty (mój standardowy nick, ale już zajęty :) )

Na blogu jest zdjęcie z wyższą uzyskaną temperaturą. Piecyk może pracować

spokojnie w wyższych temperaturach, natomiast odpalony był w dość specyficznych warunkach ,które nie sprzyjały większym osiągom.

http://komineknasz.pl/wp-content/uploads/2011/05/DSC08395.jpg

Półka to sposób na "podanie " gazom wytworzonym na dole dawki podgrzanego

powietrza.Dobierając odpowiednio pozostałe elementy urządzenia grzewczego

(do tego należy tez komin :)), dymu może nie być .

W dolnej części powietrze podawane do spalania jest zimne , u góry ma

z 200 - 300 o C (?). Gdzieś to wcześniej w tym wątku zapodałem . A może w innym?

Prace nad piecykami pewnie wrócą do łaski, jak będzie zimniej ...

Edytowane przez eniu

Eniu,

Nie myślałeś może nad dodatkową komorą dopalania ? Spaliny, gazy, powietrze to wszystko sobie tak łagodnie płynie, zostanie stłoczone przy wejściu do komina i tam nastąpią turbulencje i dopalanie. Ok, w przyszłości tam będzie wymiennik, ale wtedy to dopalanie może być częściowo w wymienniku.

Ostatnio chodzi mi po głowie zastosowanie w dopalaniu pomysłu Zawijana pracującego nad kotłem Ogniwo Eko Plus (kociołek na muł, groszek, ...). Jako ruszto-deflektor użył cegieł kratówek. Na ich analizatorze spalin dało to najlepsze dopalanie, niestety klienci wolą odlew żeliwny na którym mogą palić śmieci :). Struga gazów rozdzielała się i mieszała w wielu małych kanałach. Po ich wyjściu dodatkowo mieszała się z powietrzem.

Gdyby zrobić wyczystkę w tej komorze i górną komorę z dolną połączyć szczeliną o szerokości 10-20 cm to można by modyfikować dyszę dopalacza układając tam cegły pełne i kratówki i dobrać optimum.

Nad półka jest właśnie komora dopalająca . Zarówno w wersji piecyka 1 jak

i 2. Nie mam problemu z dopaleniem gazów w piecykach (o innej konstrukcji),

ale te cudaki maja jeszcze mieć impet (:D) na wyjściu ,by nagrzać kanały.

Dopalając w kanałach część gazów , mam możliwość konstruować wymyślne

obudowy , z ławeczkami grzejącymi dupsko itp . Klienci tego oczekiwali

ode mnie i to dostawali + ładny ogień z czystą szybką. Gdyby priorytetem

była ekonomia i efektywność , jeździłbym do Austrii ,gdzie maja to dopracowane do

perfekcji .

Limit uszczęśliwiania już wyczerpałem . Teraz pietruszka , teoria

na forum , jakiś PIECYK po sąsiedzku , żeby nie zapomnieć co

to cegła. No jeszcze czasem kogoś wnerwić lubię...

Jakby Sosnowiec był po drodze do sklepu z pietruszką .....?

Przesył pod podłogą ,to turbinka - chcesz brzęczydło w domu ?! :(

Ja bym obniżył sufit nieznacznie w pomieszczeniach do których

będziesz chciał dmuchać ciepłem, a rury z DGP umieścił w sporym

obniżeniu . Jeśli schemaciki to z firmą wykonawczą (Margod :) ?), a tu

jedynie do sprawdzenia (co by popyskować było o czym:D)

A ja już 5 chętnych znalazłem na te iskierki a Ty na emeryturę kominkową się wybrałeś- szkoda.

Od kilku miesiecy przeglądam to forum. Bo stoje przed decyzją wyboru kominka.

Przymierzałem się do takiego wlasnie kominka szamotowego jak tu opisujecie.

Jednak zdecydowalem sie na wklad stalowy z tymi plytami szamotowymi w środku, z wielu wzgledow.

Chodzi głównie o gwarancje, bezpieczenstwo bezproblemowa instalacje.

Na wymiennik kumulacje jestem zdecydowany na 100%, biore pod uwage dwa rozwiazania, firmy Grupa owo i Cebud.

Kanały akumulacyjne zobaczysz również na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl/kanaly_akumulacyjne.pdf Kanały z szamotu PALONEGO, to nie jest beton na bazie szamotu , wykonane w fabryce produkującej nie tylko dla hut ale i dla kilku"zachodnich" odbiorców znanych i uznanych w branży zduńskiej

Witam

Mój kominek ma być kumulacyjny ale ma też mieć komorę , z której będzie grawitacyjnie rozprowadzone GP do łazienki i pokoju ,kuchni oraz na poddasze .Na dole do ogrzania 60m2 +poddasze .Dom jest stary stolarka wymieniona, częściowo ocieplony.

Teraz moje pomysły

1/Z lewej strony kominka chcę wykuć w ścianie otwór do pokoju np. wys.130cm i szer.60cm i tu wstawić akumulator odzyskujący ciepło ze spalin- ogrzewał by ten pokój

2/Z prawej strony kominka jest kuchnia tam tez chcę wykuć taki otwór i zastąpić zwykłą cegłę cegłą szamotową, która miała by się nagrzewać od kominka.

3/Dodatkowe i do kuchni i pokoju wykute będą otwory gdzie będzie doprowadzone GP bezpośrednio przez ścianę.

4/Do łazienki będzie GP doprowadzone grawitacyjnie. Czy kratka może być nad kabiną prysznicową?

5/Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem.

Czy taki twór będzie działał?

Najlepiej oprócz zapytań wklej schemat. Jak ma wyglądać wymiennik i taki ogólny sytuacyjny.

Prwdopodobnie wtedy będzie łatwiej. Domyślam się, że planując takowy projekt tych schematów posiadasz dziesiątki.

Bo przecież to chodzi o Twój dom i robisz kominek dla siebie, czyli wszystko powinno być dopracowane do perfekcji z najdrobniejszymi szczegółami. Bo tutaj właśnie o szczegóły głównie chodzi i dobór właściwych materiałów.

Podejrzewam że na pomysł wymiennika z tarcz hamulcowych duet z Wielkopolski się ożywi, bo prawdopodobnie nie wykonywał, nie testował, ani opiniował jeszcze takowej konstrukcji. A może się mylę...

Więc możesz chyba liczyć na mnóstwo odpowiedzi rzeczowych i merytorycznych.

5/Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem.

Czy taki twór będzie działał?

Ze starych tarcz, czy bębnów hamulcowych ?

Jeśli będzie szamot w środku,to nie musi być bęben hamulcowy i wystarczy zwykla cieńka blacha.Jeśli chodzi o akumulację ciepła to przypomnę,że w 1l wody zmieści się tyle ciepla co w 4 kg ceramiki lub w 10 kg metalu.

Można więc coś takiego zrobić tylko czy spełni oczekiwania ?

Mam taki pomysł na akumulator: Chcę zrobić rurę dymną ze starych tarcz hamulcowych od samochodu ciężarowego. Pospawać je szczelnie i potem obłożyć szamotem.

No ale przecież wyraźnie kolega napisał.

Tarcze hamulcowe, pozpawane, potem obłożone ceramiką.

Czyli jasny i zrozumiały projekt słowny, który wymaga wypowiedzenia napisania kilku słów.

Bo aby narysować, trzeba już trochę wysiłku i zastanowienia.

A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym?

Niemożliwe?

Kolego spróbuj zadać takowe pytanie na tym forum, ale w właściwej kategori. Omawiajacej instalacje kotłów. Bo takowym urządzeniem jest kominek z PW.

Są również inne fora ściśle tematyczne, tam są instalatorzy CO, majacy w małym palcu sprawy instalacyjne i elektronikę związaną z tym zagadnieniem.

Na temat buforum jest na forum muratora prężny i bardzo rozbudowany temat.

Ten temat to "taki sobie piecyk ceramiczny" założony przez duet (zdunów) z Wielkopolski