nieprzemakalny 15.05.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Próbuję wkleić szkic sytuacyjny, jak mi się uda to zaraz podam szkic samego wymiennika. Może ktoś podpowie jak wkleić fotkę Klikasz na zaawansowana edycja/ u góry klikasz na spinacz/ dodaj plik (wybierasz plik z kompa)/ Upload Files i juz dalej powinno byc bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Kolego spróbuj zadać takowe pytanie na tym forum, ale w właściwej kategori. Omawiajacej instalacje kotłów. Bo takowym urządzeniem jest kominek z PW. Są również inne fora ściśle tematyczne, tam są instalatorzy CO, majacy w małym palcu sprawy instalacyjne i elektronikę związaną z tym zagadnieniem. Na temat buforum jest na forum muratora prężny i bardzo rozbudowany temat. Ten temat to "taki sobie piecyk ceramiczny" założony przez duet (zdunów) z Wielkopolski Panie kolego Już nie pierwszy raz dostrzegam u Pana tzw. wtórny analfabetyzm ( brak zrozumienia czytanego tekstu) Ja pytam o rozbudowany piecyk ceramiczny Piecyk nr. 6 lub 7 a może 177 (gdybym chcial umieścić post w innym temacie napewno bym to zrobił) Coraz b. rozumię dlaczego uzytkownicy uważają że jest Pan wk...jący. Z takim podejściem cięzko przekonać do siebie potencjalnych klientów i fachowość Panu w tym nie pomoże. I jak już zdązyłem Pana poznać to napewno posta nie pozostawi Pan bez odpowiedzi. Prosze pisac klawiatura- nawet lepiej niż papier- wszystko przyjmie. Odpowiedzi nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 SZkic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nieprzemakalny dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym? Niemożliwe? nieprzemakalny Oczywiście że posta nie zostawię bez odpowiedzi. Nawet cacytuje post do którego napisałem odpowiedź, za którą zostałem obrażony. Za to że sugerowałem zadanie tego pytania w innym dziale. Nie ma tu kompletnie mowy panie o piecykach ceramicznych służących z reguły to wytworzenia spalin o wysokich temperaturach. Tutaj w omawianych zagadnieniach medium jest ceramika... Życze, mimo obrażenia mnie i posądzenia publicznie o anafalbetyzm i nieumiejętność logicznego rozumowania, miłego spokojnego niedzielnego popołudnia. Są osoby wstydzace się swoich zachowań i pragnące ich wyprostowania, ale domniemam że pan do nich nie należy. Edytowane 15 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 15.05.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym? Niemożliwe? Zrozumienie pisania nieprzemakalny też jest ważne. Bohusz sluszne chciał i poradził zeby to pytanie do innego dzialu skierowac. Zamiast podziekowac, to wyzwiska piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.05.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam.Może by tak bez inwektyw i wzajemnych "wstrętów" - jakoś konkretniej będzie wtedy...Nieprzemakalny - to co chciałbyś mieć to taki "ful wypas", który nie zawsze ma uzasadnienie wykonawcze.Ale ... jeżeli bardzo chcesz i przeznaczysz na to jakieś 150 tysięcy (ogółem - cały system grzewczy) to jak najbardziej można to wykonać i będzie wszystko działać jak należy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dodaję szkic wymiennika -akumulatora. Dzięki fachowcom z tego forum wiem ,że musi być też "mały"obieg spalin na początek palenia. Szkic przedstawia sam akumulator , który by był wstawiony w ścianę do pokoju 2 i w tym pokoju obłożony np. kaflami albo innym materiałem ozdobno-grzejącym Co myślicie o moim pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.05.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym? Niemożliwe? Nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że dla kilku osób z tego forum nie stanowiłoby to najmniejszego problemu. Sam taki projekt i wycenę kilka razy robiłem, jednak z powodów finansowych zawsze pomysł upadał. Problem w tym, że do takiego kominka rozsądny wykonawca nie zaproponuje towaru niszowego. Zawsze będą to produkty sprawdzone i z najwyższej półki a to niestety kosztuje. ps. DGP w takim przypadku wydaje się być zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.05.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam. Ale ... jeżeli bardzo chcesz i przeznaczysz na to jakieś 150 tysięcy (ogółem - cały system grzewczy) to jak najbardziej można to wykonać i będzie wszystko działać jak należy. Pozdrawiam. E... trochę przesadziłeś... w stówie powinno się zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.05.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Tarcza hamulcowa ?? Obracana ma przekładni kierownicy ?? Aż strach pomyśleć co można zrobić ze skrzyni biegów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Mistrz Zduński napisał:Tarcza hamulcowa ?? Obracana ma przekładni kierownicy ?? Aż strach pomyśleć co można zrobić ze skrzyni biegów.. Zamiast tarcz może być rura , wypadł na tarczę bo na tym forum od Was zdunów dowiedziałem się ,że w środek kominka można wsadzić nawet jakieś ciężkie "ajzole" ze złomu aby zatrzymać ciepło.Dlatego w projekcie jest tarcza obłożona szamotem bo jest grubsza od rury(2mm)Myślałem ,też o bębnie hamulcowym waga 50kg x 8sztuk + szamot ale w tym przypadku musi być rura. A jeśli chodzi o skrzynie biegów - to pomyślę nad jej wykorzystaniem w budowie kominka.Z zawodu jestem mechanikiem i postaram się znaleźć też inne części do zastosowania w kominku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Zrozumienie pisania nieprzemakalny też jest ważne. Bohusz sluszne chciał i poradził zeby to pytanie do innego dzialu skierowac. Zamiast podziekowac, to wyzwiska piszesz. To co on chciał to ja już dobrze wiem, przeczytałem jego kilkadziesiąt postów i już zdążyłem poznać jego intencje. I dodatkowe pytanie gdzie Ty widzisz wyzwiska?, a może sam nie znasz znaczenia tego slowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że dla kilku osób z tego forum nie stanowiłoby to najmniejszego problemu. Sam taki projekt i wycenę kilka razy robiłem, jednak z powodów finansowych zawsze pomysł upadał. Problem w tym, że do takiego kominka rozsądny wykonawca nie zaproponuje towaru niszowego. Zawsze będą to produkty sprawdzone i z najwyższej półki a to niestety kosztuje. ps. DGP w takim przypadku wydaje się być zbędne. O właśnie! liczę na takie konstryktywne odpowiedzi. Pozdrawiam Czeladź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 15.05.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że dla kilku osób z tego forum nie stanowiłoby to najmniejszego problemu. Sam taki projekt i wycenę kilka razy robiłem, jednak z powodów finansowych zawsze pomysł upadał. Problem w tym, że do takiego kominka rozsądny wykonawca nie zaproponuje towaru niszowego. Zawsze będą to produkty sprawdzone i z najwyższej półki a to niestety kosztuje. ps. DGP w takim przypadku wydaje się być zbędne. A jakie Twoim zdaniem powinno być to ogrzewanie z wykorzystaniem kominka by było efektywne i w miarę niskiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.05.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Dodaję szkic wymiennika -akumulatora. Dzięki fachowcom z tego forum wiem ,że musi być też "mały"obieg spalin na początek palenia. Szkic przedstawia sam akumulator , który by był wstawiony w ścianę do pokoju 2 i w tym pokoju obłożony np. kaflami albo innym materiałem ozdobno-grzejącym Co myślicie o moim pomyśle? Teraz już rozumiem. Uzyskasz dwa walce,które nie uzyskają tej masy co skrzynka zajmująca taką samą powierzchnię.Dużo roboty przy pasowaniu cegiel,ponieważ trzeba je ścinać w klin.Nagrzewanie cegieł będzie uzależnione od dobrego styku z częściami metalowymi i nie wiadomo jak długo ten dobry styk bedzie zachowany. PS Nawet jeśli te cegly będą tworzyć skrzynkę, to duzo czasu zabierze pasowanietych cegieł. Edytowane 15 Maja 2011 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.05.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ...efektywne i w miarę niskiej cenie? Moim skromnym zdaniem, trudno pogodzic te dwa warunki. Może piecyk Enia będzie najtańszym rozwiązaniem ale tylko wtedy, gdy zrobisz go własnymi ręcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 15.05.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dodaję szkic wymiennika -akumulatora. Dzięki fachowcom z tego forum wiem ,że musi być też "mały"obieg spalin na początek palenia. Szkic przedstawia sam akumulator , który by był wstawiony w ścianę do pokoju 2 i w tym pokoju obłożony np. kaflami albo innym materiałem ozdobno-grzejącym Co myślicie o moim pomyśle? Witam, ciekawy ten radiator z tarcz hamulcowych - jak by nie było, materiał przeznaczony na wysokie temp. Ale zamiast cegieł, to zasypka z materiału akumulacyjnego w skrzynce i heja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A skrzynka z czego ? jeśli z cegieł, to po co te tarcze ? jesli z blachy, to miałoby sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 15.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Konstruktor usrtojstwa to mechanik samochodowy, czyli migomat w łapę i coś tam z karoserii skleci;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts