Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolego spróbuj zadać takowe pytanie na tym forum, ale w właściwej kategori. Omawiajacej instalacje kotłów. Bo takowym urządzeniem jest kominek z PW.

Są również inne fora ściśle tematyczne, tam są instalatorzy CO, majacy w małym palcu sprawy instalacyjne i elektronikę związaną z tym zagadnieniem.

Na temat buforum jest na forum muratora prężny i bardzo rozbudowany temat.

Ten temat to "taki sobie piecyk ceramiczny" założony przez duet (zdunów) z Wielkopolski

Panie kolego

Już nie pierwszy raz dostrzegam u Pana tzw. wtórny analfabetyzm ( brak zrozumienia czytanego tekstu) Ja pytam o rozbudowany piecyk ceramiczny Piecyk nr. 6 lub 7 a może 177 (gdybym chcial umieścić post w innym temacie napewno bym to zrobił)

Coraz b. rozumię dlaczego uzytkownicy uważają że jest Pan wk...jący. Z takim podejściem cięzko przekonać do siebie potencjalnych klientów i fachowość Panu w tym nie pomoże.

I jak już zdązyłem Pana poznać to napewno posta nie pozostawi Pan bez odpowiedzi. Prosze pisac klawiatura- nawet lepiej niż papier- wszystko przyjmie. Odpowiedzi nie będzie.

A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym?

Niemożliwe?

nieprzemakalny

Oczywiście że posta nie zostawię bez odpowiedzi.

Nawet cacytuje post do którego napisałem odpowiedź, za którą zostałem obrażony. Za to że sugerowałem zadanie tego pytania w innym dziale.

Nie ma tu kompletnie mowy panie o piecykach ceramicznych służących z reguły to wytworzenia spalin o wysokich temperaturach. Tutaj w omawianych zagadnieniach medium jest ceramika...

Życze, mimo obrażenia mnie i posądzenia publicznie o anafalbetyzm i nieumiejętność logicznego rozumowania, miłego spokojnego niedzielnego popołudnia. Są osoby wstydzace się swoich zachowań i pragnące ich wyprostowania, ale domniemam że pan do nich nie należy.

Edytowane przez bohusz

A kto podjąłby się wykonania kominka z PW, z buforem, współpracującym z piecem gazowym i solarami, z akumulacją ciepła i DGP z pełną automatyką dla zasilania budynku o powierzchni 240 m2 w c.o. i c.w.u z ogrzewaniem podlogowym?

Niemożliwe?

Zrozumienie pisania nieprzemakalny też jest ważne. Bohusz sluszne chciał i poradził zeby to pytanie do innego dzialu skierowac.

Zamiast podziekowac, to wyzwiska piszesz.

Witam.

Może by tak bez inwektyw i wzajemnych "wstrętów" - jakoś konkretniej będzie wtedy...

Nieprzemakalny - to co chciałbyś mieć to taki "ful wypas", który nie zawsze ma uzasadnienie wykonawcze.

Ale ... jeżeli bardzo chcesz i przeznaczysz na to jakieś 150 tysięcy (ogółem - cały system grzewczy) to jak najbardziej można to wykonać i będzie wszystko działać jak należy.

Pozdrawiam.

Dodaję szkic wymiennika -akumulatora.

Dzięki fachowcom z tego forum wiem ,że musi być też "mały"obieg spalin na początek palenia.

Szkic przedstawia sam akumulator , który by był wstawiony w ścianę do pokoju 2 i w tym pokoju obłożony np. kaflami albo

innym materiałem ozdobno-grzejącym

Co myślicie o moim pomyśle?

szkic2.jpg

Niemożliwe?

Nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że dla kilku osób z tego forum nie stanowiłoby to najmniejszego problemu. Sam taki projekt i wycenę kilka razy robiłem, jednak z powodów finansowych zawsze pomysł upadał. Problem w tym, że do takiego kominka rozsądny wykonawca nie zaproponuje towaru niszowego. Zawsze będą to produkty sprawdzone i z najwyższej półki a to niestety kosztuje.

ps.

DGP w takim przypadku wydaje się być zbędne.

Mistrz Zduński napisał:

Tarcza hamulcowa ?? Obracana ma przekładni kierownicy ?? Aż strach pomyśleć co można zrobić ze skrzyni biegów..

Zamiast tarcz może być rura , wypadł na tarczę bo na tym forum od Was zdunów dowiedziałem się ,że w środek kominka można wsadzić nawet jakieś ciężkie "ajzole" ze złomu aby zatrzymać ciepło.Dlatego w projekcie jest tarcza obłożona szamotem bo jest grubsza od rury(2mm)

Myślałem ,też o bębnie hamulcowym waga 50kg x 8sztuk + szamot ale w tym przypadku musi być rura.

A jeśli chodzi o skrzynie biegów - to pomyślę nad jej wykorzystaniem w budowie kominka.

Z zawodu jestem mechanikiem i postaram się znaleźć też inne części do zastosowania w kominku:)

Zrozumienie pisania nieprzemakalny też jest ważne. Bohusz sluszne chciał i poradził zeby to pytanie do innego dzialu skierowac.

Zamiast podziekowac, to wyzwiska piszesz.

To co on chciał to ja już dobrze wiem, przeczytałem jego kilkadziesiąt postów i już zdążyłem poznać jego intencje.

I dodatkowe pytanie gdzie Ty widzisz wyzwiska?, a może sam nie znasz znaczenia tego slowa

Nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że dla kilku osób z tego forum nie stanowiłoby to najmniejszego problemu. Sam taki projekt i wycenę kilka razy robiłem, jednak z powodów finansowych zawsze pomysł upadał. Problem w tym, że do takiego kominka rozsądny wykonawca nie zaproponuje towaru niszowego. Zawsze będą to produkty sprawdzone i z najwyższej półki a to niestety kosztuje.

ps.

O właśnie! liczę na takie konstryktywne odpowiedzi.

Pozdrawiam Czeladź

ps.

A jakie Twoim zdaniem powinno być to ogrzewanie z wykorzystaniem kominka by było efektywne i w miarę niskiej cenie?

Dzięki fachowcom z tego forum wiem ,że musi być też "mały"obieg spalin na początek palenia.

Szkic przedstawia sam akumulator , który by był wstawiony w ścianę do pokoju 2 i w tym pokoju obłożony np. kaflami albo

Teraz już rozumiem.

Uzyskasz dwa walce,które nie uzyskają tej masy co skrzynka zajmująca taką samą powierzchnię.Dużo roboty przy pasowaniu cegiel,ponieważ trzeba je ścinać w klin.Nagrzewanie cegieł będzie uzależnione od dobrego styku z częściami metalowymi i nie wiadomo jak długo ten dobry styk bedzie zachowany.

PS Nawet jeśli te cegly będą tworzyć skrzynkę, to duzo czasu zabierze pasowanietych cegieł.

Edytowane przez Bogusław_58

Witam,

ciekawy ten radiator z tarcz hamulcowych - jak by nie było, materiał przeznaczony na wysokie temp.

Ale zamiast cegieł, to zasypka z materiału akumulacyjnego w skrzynce i heja!