Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bryły których linki Ci wysłałem , to paleniska w obudowach (te klocki z szybami )

i wymienniki (pozostałe klocki ). Minimalne wymiary obudowy paleniska to

zwykle : szer 67 cm lub więcej , wys 160 - 200 cm. lub więcej. Głębokość zależy od polan jakie się wkłada. Np palenisko dla polan o dł.33 cm wymaga obudowy o

głębokości minimum 55-60 cm.

Wymiary które podałeś dla wymiennika są do przyjęcia .Ale może to być

np 40 x 80 cm w podstawie , wysokie nawet do sufitu. Taka bryłę wymiennika

z obudową ,łatwiej wkomponować jako tło dla pieca.

Koncepcja ustawienia pieca z wyminnikami nieco sie zmieniła ze względów technicznych.

Odpowiednia wylewka wykonana, teraz to trzeba trochę poczekać, żeby wszytko nabrało "mocy urzędowej"

Odezwę sie w poźniejszym czasie, by kontynuować to co ustaliliśmy wcześniej.

Pozdrawiam i milego nieprzemakalnego dnia.

Nareszcie skończyłem rysunek wymiennika.

widok 1.jpgwidok 2.jpgwidok 3.jpg

Rysunki są trochę mało czytelne, ale to jeszcze poprawię. W każdym razie nie chciałem czekać, aż uda mi się je dopieścić.

Na rysunku 1 widok z zewnątrz, na drugim i trzecim rysunku przekrój.

U góry widać komorę dymową. Gazy opadają kanałami numer 1, 3 i 5 na dno wymiennika. Kanał 2 i 4 to kanały z ogrzewanym powietrzem. Chciałem umieścić ich górne wylotu na sklepieniu, ale zabrakło miejsca, więc dałem je na ścianę frontową. Wloty do kanałów gorącego powietrza również znajdują się na przedniej ścianie. Ujście dymu na dole po prawej.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kudlatyy

Rozumiem ,że ogrzewanie odbywało by się tylko ,

przez konwekcję, albo wcale ?

Zaletą piecokominków budowanych według współczesnych

zasad jest to ,że mogą ogrzewać konwekcyjne , ale nie muszą.

Przy zamkniętych otworach nawiewnych , ogrzewają przez

promieniowanie.

Chyba, że "zakombinujemy" coś z paleniskiem , jako odrębnym

źródłem ciepła. Palenisko nagrzewa wymiennik , i jednocześnie

grzeje "na potrzeby bieżące", natomiast wymiennik zostawiamy

na "zaś potem" :)

Witam!

Jakaś moc zawsze będzie oddawana drogą promieniowania - Kudlaty to przedtem pokazywał w liczbach i nie mało tam wychodziło. Tę minimalną moc trzeba właśnie dobrze wyznaczyć. Nigdy nie da się tego całkowicie zaizolować. Zakres regulacji byłby tylko w zakresie związanym z konwekcją - tu można by mówić o całkowitym odcięciu.

Przy takiej koncepcji sporym wyzwaniem będzie sprawa szczelności tych kanałów konwekcyjnych. Jeżeli to wymiennik opadowy, to można pomyśleć o zastosowaniu cięższych materiałów wewnątrz, szczególnie na górze.

Pozdrawiam

Bohusz, wymiary są istotne, rysunki też. Można rozrysować wszystko cegła, po cegle, warstwa po warstwie, na kartce tak łatwo tego nie zrobisz.

Eniu, tak jak już Wojtek napisał ogrzewanie jest od minimum (z obliczeń wychodziło około 400W) do maksimum. Możesz z tego korzystać jak z ogrzewania konwekcyjnego, ja bym już bardziej widział to jako hipokaust, ale cała idea polega na zamknięciu tego wymiennika w obudowie (nie narysowałem, bo zaciemniłoby to obraz) tak jak już wcześniej pisałem w moim wypadku z płytek granitowych grubości 1,5 cm. Po prostu obudowa z czegoś co szybko się nagrzewa, szybko ciepło oddaje, może być i blaszana :p. Ogrzewanie ciepłym powietrzem pomieszczenia ? Ok, ale jako dodatek, dla mnie to ma grzać przez promieniowanie. BTW: Pomiędzy kanałami jest cegła na rąb. Eniu, ile czasu potrzeba, aby taka cegła była gorąca od spalin ? To jest moja odpowiedź na szybkie grzanie. Można się wtedy zastanowić czy jest sens bawić się w szybki rurowy (blaszany) wymiennik.

Wojtek, widzimy to podobnie. Ja u góry dałbym opaskę z cegły magnetytowej. Pomoże wyrównać temperaturę wymiennika na danym poziomie, nie jasno napisałem, umożliwi szybki przesył ciepła z boków wymiennika, gdzie nie ma kanałów z powietrzem do środka. Na sklepieniu też bym dał taką cegłę i w górnych 2-3 warstwach kanałów powietrznych. Tak żeby nie było za drogo, a maksymalnie efektywnie. Wojtek jest to wymiennik opadowy, chciałem zrobić ujście kanałów z gorącym powietrzem do góry w postaci takich kominków, ale nie zmieściły się. Może bym je tam wcisnął, ale nie wiem czy jest sens... Tam są wysokie temperatury to sadza się nie odłoży... Zobaczymy... Mam na uwadze to czego uczy nas Eniu - czasem warto poświęcić te ostatnie 5 - 10% sprawności, a w zamian mieć bezobsługowy kominek, czystką szybkę, samoczyszczący się komin i pełną radość z widoku ognia.

Kudłaty ,

tak naprawdę , to wyciąganie wniosków z wczorajszych wpisów

jest przedwczesne , gdyż rysunek (sam wspomniałeś) nie jest

skończony. Ja tylko tak "dla poddierżania razgawora" pozwoliłem

sobie na kilka luźnych uwag.

Rysunek musi mieć opis , wyraźniejszą kreskę no i gdzie ta izolacja,

gdzie granit ?

Wtedy pogadamy , a może (jesienią lub wiosną) poćwiczymy ?

Kudłaty ,

tak naprawdę , to wyciąganie wniosków z wczorajszych wpisów

jest przedwczesne , gdyż rysunek (sam wspomniałeś) nie jest

skończony. Ja tylko tak "dla poddierżania razgawora" pozwoliłem

sobie na kilka luźnych uwag.

Rysunek musi mieć opis , wyraźniejszą kreskę no i gdzie ta izolacja,

gdzie granit ?

Wtedy pogadamy , a może (jesienią lub wiosną) poćwiczymy ?

Postaram się jak najszybciej dorysować i douczyć się jak robić ładniejsze rendery. Trochę czasu brakuje, ale tutaj na szczęście się nie spieszy.

Czy ten rysunek ma jakis zwiazek z poprzednimi obliczeniami czy po prostu plynnie zmieniles zalozenia?;-)

ja14, rysunek w 100% może wymiarami nie zgadzać się z obliczeniami, w 90% zgadza się na pewno. Nie liczyłem masy akumulacji, a ta się zmieniła w trakcie obliczeń... Tego jeszcze nie uwzględniałem. Zrobienie obliczeń zabrało mi jednak mniej czasu niż zrobienie rysunku. Obliczenia miały wskazać czy z technicznego punktu widzenia da się to zrobić. Rysunek pokazuje jak to mniej więcej mogłoby wyglądać. Jeżeli mi się uda to wieczorem zwymiaruję rysunek - to akurat jest proste oraz postaram się za pomocą CAD obliczyć objętość tej bryły - z tego +/- wyjdzie jej masa.

Dla mnie zrobienie obliczeń było znacznie prostsze, niż ten rysunek. Dlatego taka kolejność...

Można też powiedzieć,że 1 kg cegły izolacyjnej skumuluje tyle samo ciepła co 1 kg cegły ceramicznej. Różnić będą się tylko czasem przepływu ciepła.

W moim nowym urządzeniu, cegły izolacyjnej będzie ok. 800 kg i cegły ceramicznej też w granicy 800 kg.

Objętość tej bryły wg programu wynosi 0,65 m^3, co przy gęstości szamotu na poziomie 2000kg/1m^3 daje masę 1300kg. Ja14 ścianki tego wymiennika liczyłem jako 12cm - można dać pojedynczą cegłę na rąb. Powinno się udać zejść trochę poniżej 1000kg. Stosując w newralgicznych miejscach magnezyt to waga wymiennika może być około 1100kg.

Bogusław cegła perlitowa ma gęstość 500-1000kg/m^3 zależnie od gatunku, czyli przy tej samej objętości zmagazynuje 2-4 razy mniej ciepła.

Eniu tutaj na rysunku nie ma izolacji. Nie rysowałem jej. Izolacja szczelnie otacza wymiennik. Na rysunki jest tylko i wyłącznie rdzeń tego wymiennika zbudowany w 100% z szamotu. W niektórych miejscach można dodać magnezyt oczywiście z głową. Eniu izolacja = perlit 12cm + wełna 6 cm.

Czołem!

Izolowanie może okazać się bardziej skuteczne i "wydajne" jeżeli przewymiarujemy wymiennik i to nie chodzi mi o zwiększenie grubości izolacji, ale samej masy akumulacyjnej. Po prostu dłużej będzie chłonąć, a więc dłużej będziemy mieli do czynienia z sytuacją nieustabilizowanego przepływu. Jeżeli zastosuje się materiały o wysokiej przewodności, przewymiarowanie (masy) nie będzie miało jakiegoś szczególnie uciążliwego wpływu na bezwładność w sensie czasu oczekiwania na efekt grzewczy. Przy szamocie się nie poszaleje, ale jeżeli byłby to wymiennik trójwarstwowy - od środka płyty szamotowe, potem cegła magnezytowa i za nią lekka izolacja, to już tak. Dodatkowo otrzymalibyśmy jeszcze bonus w postaci różnych szybkości rozchodzenia się ciepła w kierunku prostopadłym do ściany (grzanie) i w kierunku równoległym (ładowanie), stąd dalsze zwiększanie pojemności akumulatora. Taka anizotropia własności przewodnictwa cieplnego daje znany efekt przy zastosowaniu np. steatytu. Materiały "sztuczne" (steatyt jest skałą naturalną) są jednorodne i ten sam efekt musimy wytworzyć przez budowę ścian wielowarstwowych (kompozytowych).

W opadowym wymienniku oczywiście ciężkie na górę, dołem musiałoby być trochę bardziej izolacyjnie.

Pozdrawiam

Czołem!

Izolowanie może okazać się bardziej skuteczne i "wydajne" jeżeli przewymiarujemy wymiennik i to nie chodzi mi o zwiększenie grubości izolacji, ale samej masy akumulacyjnej. Po prostu dłużej będzie chłonąć, a więc dłużej będziemy mieli do czynienia z sytuacją nieustabilizowanego przepływu....

Dokładnie. Teraz znając już masę odbiornika i ilość kwh, które chcemy akumulować możemy policzyć (z ciepła właściwego szamotu) średnią temperaturę odbiornika i na tej podstawie zadecydować o grubości izolacji.

P.S.

W trakcie obliczeń może też się okazać, że temperatura odbiornika wyjdzie tak niska, że trzeba będzie pomyśleć o jego "odchudzeniu".

Edytowane przez ja14