Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

Widzę, że wątek stropowy jest jednak dla wielu istotny.

Ale Mistrzu nie bardzo wiem o co pytasz, już sporo o stropie napisałem, o wzmocnieniu również, podałem też namiar na producenta. Zupełnie nie wiem co kryje się za pytaniem "jaki jest ten strop" - na takie pytanie mogę jedynie odpowiedzieć że dobry :)

Uwagi Enia są bardzo trafne, na maksymalne obciążenie ma wpływ umiejscowienie ciężaru, kominek jest przy samej ścianie, a w tym miejscu strop jest najbardziej wytrzymały. Belki stopowe idą wzdłuż, a zbrojenie wzmocnienia w poprzek co powoduje, że miejsce pod kominek jest równomiernie oparte o trzy ściany a co za tym idzie ciężar przenosi się na fundament.

Sam fundament jest wyjątkowo solidny, jest to w pełni zbrojona płyta fundamentowa połączona z ławami, jak dobrze pamietam poszło w nią 49 m3 betonu. Kierownik szczególnie dbał również o to, aby płyta była posadowiona na niewzruszonym gruncie, same ławy były już wykopane ręcznie. Tak więc brnąc do końca ważne są nie tylko fundamenty ale i stabilne podłoże pod nimi.

Ściany piwnic zostały wykonane z bloczków betonowych, ale z mocniejszego betonu B25 a nie standardowego B15.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale Mistrzu nie bardzo wiem o co pytasz, już sporo o stropie napisałem, o wzmocnieniu również, podałem też namiar na producenta. Zupełnie nie wiem co kryje się za pytaniem "jaki jest ten strop" - na takie pytanie mogę jedynie odpowiedzieć że dobry :)

Uwagi Enia są bardzo trafne, na maksymalne obciążenie ma wpływ umiejscowienie ciężaru, kominek jest przy samej ścianie, a w tym miejscu strop jest najbardziej wytrzymały. Belki stopowe idą wzdłuż, a zbrojenie wzmocnienia w poprzek co powoduje, że miejsce pod kominek jest równomiernie oparte o trzy ściany a co za tym idzie ciężar przenosi się na fundament.

Sam fundament jest wyjątkowo solidny, jest to w pełni zbrojona płyta fundamentowa połączona z ławami, jak dobrze pamietam poszło w nią 49 m3 betonu. Kierownik szczególnie dbał również o to, aby płyta była posadowiona na niewzruszonym gruncie, same ławy były już wykopane ręcznie. Tak więc brnąc do końca ważne są nie tylko fundamenty ale i stabilne podłoże pod nimi.

Ściany piwnic zostały wykonane z bloczków betonowych, ale z mocniejszego betonu B25 a nie standardowego B15.

pozdrawiam

Miszczem się nie przejmuj . To jego "granaty zaczepne". Szuka dziury ,

by nas potem od oszołomów wyzwać , albo wtrącić , że jedyna rzetelna

wiedza to w Czechach :D

Twoje rozwiązanie "wzmocnienia" , bazuje na trzech ścianach , więc

"nie ma strachu". W sytuacjach , gdy strop mógłby być niestabilny , robiąc

konstrukcję pod ciężki kominek , eliminowałem jego udział w całym

przedsięwzięciu . Robiłem coś w rodzaju balkonu nad istniejącym

stropem , lub wykorzystywałem sąsiednie ściany , co znacznie ułatwiało zadanie.

Ciekawostka. Ciężkie 1000 kg piece , do dziś stoją w kamienicach z belkowaniem

drewnianym. Czasem chodzenie po pokoju wywołuje drżenie pieca , lub

kiwanie. Problemu nie można oczywiście bagatelizować , ale współcześnie

zbyt często się go demonizuje.

Tak więc brnąc do końca ważne są nie tylko fundamenty ale i stabilne podłoże

pod nimi.

Bardzo istotny szczegół. Prowdopodobnie najważniejszy w projekcie.

Górny Śląsk i inne obszary, gdzie są, albo były kopalnie głębinowe. To inne zupełnie warunki, nie zawsze przewidywalne.

Teraz słychać przykładowo o Bytomiu...

Ja myślę Samuraju, że Twój piec grzewczy z wymiennikami jest rozwiązaniem jednym z wielu.

Coś przykładowo jak projekty domów, robione indywidualnie, lub z katalogów szablonowo.

W wszystkich tych domach będą mieszkać ludzie. Jedni będa zadowoleni, inni będą modernizować przerabiać, a jeszcze inni narzekać.

Edytowane przez bohusz

Sprawa obciążenia stropu jest oddzielną "parą kaloszy" . Każdy typ stropu wymaga innego "podejścia" i najwięcej do powiedzenia ma tu osoba znająca się na tych konstrukcjach i ich wyliczeniach przenoszenia obciązeń. Dla takiej "biegłej" osoby rozeznanie się w sytuacji i zaproponowanie właściwego wzmocnienia zajmuje 1minutę.

pozdrawiam

Czyli jest to strop który "normalnie " jest przystosowany do dużych rozpiętości , natomiast aby poradzić ciężar pieca wykonana jest dodatkowy "balkon" z wylewanego żelbetu . Jak przypuszczam wcześniejszy wybór konkretnego producenta stropu nie miał tu znaczenia gdyż podobnie musiałaby być wykonana płyta na wszelkich innych stropach z " garów " .

W przeciwieństwie do CIEBIE "eniu;) " nie uczyłem się na OHP .. :D A tak na marginesie przecież TY nie jesteś budowlańcem tylko leśnikiem..

To sie robi podejrzane ... podliczając ostatnie wpisy MISZCZA na forum,

więcej jest związanych z ENIEM ... ...jakaś subskrypcja może ? :D

Miszczu , wyluzuj . Nie biegaj za mną po forum bo dostaniesz

jeszcze większego "bzika". Czuję się dowartościowany, że poświęcasz

mi tyle uwagi , ale co inni powiedzą ?:hug:

Edytowane przez eniu

Może to i dobrze jak firmy kominkowe i zdunowie, wytłuką się sami między sobą.

Obnażają się publicznie... WIELKOPOLSKA kontra Warszawka.

W pewnym sensie to dla mnie ogromny plus.

Szkoda tylko, że na forum jest aktywnych pare firm...

Jedna z Warszawy, jedna z Wielkopolski i chyba ze dwie z południa.

Większa bitwa i więcej krwi by było jakby tych firm było kilkadziesiąt, no a kompletna rzeź gdyby z kilkaset tu pisało.

Ale by się działo, ho ho ho.

Jedno zapytanie użytkownika i kilkadziesiąt różnych odpowiedzi od firm, każda inna. No i już zadyma...

Edytowane przez bohusz

To sie robi podejrzane ... podliczając ostatnie wpisy MISZCZA na forum,

więcej jest związanych z ENIEM ... ...jakaś subskrypcja może ? :D

Miszczu , wyluzuj . Nie biegaj za mną po forum bo dostaniesz

jeszcze większego "bzika". Czuję się dowartościowany, że poświęcasz

mi tyle uwagi , ale co inni powiedzą ?:hug:

Twoje szczeniackie zaczepki typu Miszczu .. świadczą o twoim stosunku do ludzi i o TOBIE . Tak przy okazji to jakie TY masz wykształcenie zduńskie ?? :eek:

Z tego co wiem i ludziska gadają, to Eniu ma niesamowite wysokie wykształecenie zduńskie. Poważnie, możesz wierzyć, lub nie.

Zresztą nie tylko zduńskie, bo jeden kierunek to zupełna kicha. Nie wyrobisz, czyli nie zarobisz. Dobrze jeszcze być przykładowo glazurnikiem, remgipsiarzem i znać się też na kominach. Kominy Ci powiem to ważna rzecz, bo tamtędy dym leci sobie, oczywiście jak zapalisz.

Edytowane przez bohusz

No tak, Panowie Zdunowie tak zajęci swoim towarzystwem, że inwestorzy sami muszą się brać za robotę... :)

Na szczęście robota jakoś się posuwa do przodu, poniżej bieżący stan zaawansowania prac.

2011-08-13 17.06.13.jpg

Dziękuję też, za dotychczasowe uwagi, Wojtek nawet ma już pomysł jak regulować izolacyjność ściany perlitowej, zobaczymy, może wprowadzimy jeszcze modyfikację.

Mam jednak inny problem z czym zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów. Otóż mam dylemat w dwóch kwestiach:

sterowania oraz obudowy zewnętrznej.

1.STEROWANIE

Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej sterować takim urządzeniem, czy zastosować automatykę, czy też nastawić się na wajchowanie manualne. Manipulacja ma dotyczyć:

- Sterowania dopływem powietrza do paleniska.

- przełączania krótkiego obiegu (palenisko-komin) na obiegi z odbiornikiem palenisko-akumulator ceramiczny lub palenisko-wymiennik wodny. Mamy tu dwa szybry sterujące.

- załączaniem pomp wymiennika wodnego.

Bardzo proszę o Wasze opinie w temacie, bo tu ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły...

2.OBUDOWA ZEWNĘTRZNA

Nie mam do końca pomysłu jak i czym obudować piecyk. Jak widzieliście na rysunku zamieszczonym przez Wojtka, kilka postów wcześniej palenisko jest po jednej stronie komina, a akumulator po drugiej, po środku będzie wymiennik wodny.

Obszar akumulatora będzie zabudowany do sufitu.

Tak sobie rozmyślam, żeby obszar akumulatora ukryć jako ściana, natomiast obszar paleniska obudować jakimiś kaflami.

Kieruję się następującymi przesłankami:

- nie chcę aby piecyk wyglądał ciężko, jako ogromne urządzenie

- muszę dbać o to, aby nie zwiększyć mocno wagi obudową zewnętrzną

Bardzo proszę o Wasze opinie w temacie, czy też konkretne propozycje.

Jak na razie dużo zawdzięczam Wojtkowi oraz Piotrowi Baturze, za co jeszcze raz dziękuję, ale liczę też na pomoc i innych doświadczonych kolegów.

Edytowane przez SamurajJack

Z tego co wiem i ludziska gadają, to Eniu ma niesamowite wysokie wykształecenie zduńskie. Poważnie, możesz wierzyć, lub nie.

Zresztą nie tylko zduńskie, bo jeden kierunek to zupełna kicha. Nie wyrobisz, czyli nie zarobisz. Dobrze jeszcze być przykładowo glazurnikiem, remgipsiarzem i znać się też na kominach. Kominy Ci powiem to ważna rzecz, bo tamtędy dym leci sobie, oczywiście jak zapalisz.

Poważnie ? Jakie wykształcenie może mieć drugi login;) tego samego bajkopisarza ? Takie jak pierwszy :) Leśnik?? O JEGO/ ICH zduńskim wykształceniu nigdy nie było mowy ..poza forum oczywiście :D No chyba że skończył własną "Szkołę Kominkową" ... Tylko że tej "szkoły" niema w wykazie MEN ..czyli niema :yes:

Samuraj.

O sterowaniu. Sterownik SAC , zwany optymalizatorem spalania ,to

stosunkowo niewielki koszt. Jego wersja rozbudowana , pozwala

zaprogramować współpracę przepustnicy powietrza wchodzącego

z klapą rozpałową (szybrem ) i wymiennikiem wodnym.

Obsługa pieca ze sterownikiem to 10 min. Bez - do 2 godzin (wypalenie

porcji opału) . Wybór należy do Ciebie . Instalacja urządzenia

sterującego , nie wyklucza sterowania ręcznego przepustnicą powietrza , lub

wyeliminowania sterownika , bez konieczności demontażu.

Ustawienie parametrów w prototypie , to inna bajka ( tu Bogusław czuje

co w trawie piszczy :D). Pamiętaj jednak , że Twój prototyp , nie będzie

prototypem z mojego laboratorium. Ja mogę , "skrócić i wyrzucić", Ty

zostaniesz z dwutonową zabawką- nie pozbawiaj sie możliwości sterowania.

Jak to ustawić ? :cool:

Wracając do tematu, a właściwie podtematu Samuraja.

Mam pytania.

Czy murowanie paleniska i wymienników w kanciastym (prostokąty) kształcie z małych elementów jest rozwiązaniem optymalnym?

Budowanie z małych elementów zwiększa drastycznie ilość fug, nie będą to mostki termiczne?

Szczególnie chodzi mi o palenisko, no i wymiennik ceramiczny.

Czy przykładowo wymiennik ceramiczny okrągły nie byłby bardziej optymalny?

W jakim kształcie palenisko zapewnia optymalniejsze spalanie?

Według mnie z zaokrąglonymi, lub zeskosowanymi ściankami pionowymi i półokrągłym sklepieniem.

Nie wiem jakie są opinie i wnioski w tym zakresie, innych tutaj na forum piszących.

Edytowane przez bohusz

Panowie, jestem trochę zawiedziony waszymi odpowiedziami…

tak naprawdę merytorycznie to do tej pory wypowiedział się jedynie Piotr za co dziękuję.

Coś tam powiedział Bogusław, ale zupełnie pominął sprawę włączania pomp wymiennika wodnego.

Szkoda, że w temacie nie chce się wypowiedzieć Mistrz Zduński, czy Bohusz, miałem nadzieję, że macie tu jakieś doświadczenie. Szkoda też, że obaj Panowie od razu wprowadzają też swoje tematy, a inwestor z problemem pozostaje sam…

Zdaję też sobie sprawę że o wiele łatwiej jest napisać post krytyczny po fakcie, niż doradzić inwestorowi coś sensownego przed podjęciem decyzji o takim czy innym rozwiązaniu.

Ciągle jednak liczę że coś doradzicie, tym bardziej, że odpowiedzialność za ostateczną decyzję i tak biorę na siebie.

I nie chodzi teraz o tzw. rozważanie teoretyczne czy też gdybanie, potrzebuję propozycji na konkretne rozwiązanie, co sterować ręcznie, co automatycznie, oraz jakim konkretnym urządzeniem (nazwa, model, producent etc… ). Jak mówiłem chcę przeprowadzić też testy urządzenia w sezonie grzewczym i podzielić się wnioskami, a do tego trzeba mieć dane np. temperatur w różnych miejscach , ale właśnie w jakich? Za pół roku powiecie, że mogłem zainstalować czujnik tu czy tam, ale ja potrzebuję to ustalić właśnie teraz 

Aby było łatwiej namalowałem schemat blokowy ustrojstwa

Schemat blokowy.jpg

Mistrzu płyty o których piszesz są dobrej jakości, jak na razie pękły mi dwie, ale z mojej winy, jedna spadła a drugą źle obrabiałem.

Bohusz, projekt paleniska i wymiennika już powstał i to na bazie dwóch poprzednich wersji, o których wiele się pisało. Teraz trzeba do tego konkretnego rozwiązania dobrać sterowanie i obudowę zewnętrzną i tu liczę na Waszą pomoc.

Więc jeszcze raz...

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z konkretnymi urządzeniami sterującymi to proszę napiszcie co byście dobrali. Jak z jakiś powodów nie chcecie na forum, to możecie na priva.

Jeżeli ktoś ma pomysł na obudowę, lub np. ma na zbyciu jakieś kafle czy inny materiał w dobrej cenie, to jak najbardziej jestem tym zainteresowany. Szczegóły możemy ustalić też poza forum.

Zamiast tracić czas na wzajemne obrzucanie się błotem, proponuję skoordynować siły i zrobić coś wspólnego ;) Ja tam szanuję każdego z Was i chętnie wysłucham opinii czy propozycji każdego.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Schemat blokowy.jpg

No wiesz Samuraj na temat sterowania pompami i ogólnie instalacji wodnej się nie wypowiadam. Bo to nie moja dziedzina.

A nadworny nasz instalator ma totalny wstręt do dyskusji w internecie, w internecie przeglada tylko strony instalatorskie.

Ale wiem, że są instalatorzy - automatycy na pokrewnym forum, którzy mieliby różne ciekawe rozwiązania, traktując to zadanie jako wyzwanie.

No i jeszcze najważniejsza sprawa SAMURAJ

Wybacz i zrozum, że to temat o piecykach ceramicznych. A moje pytania dotyczą wyjątkowo tego tematu. Twoje wpisy traktuję jako jedne z wielu, tym bardziej że dotyczą indywidualnego konkretnego projektu.

Edytowane przez bohusz