bohusz 24.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Taki sobie piecyk ceramiczny.... Trzeba szkół i kilogramów papierowych uprawnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.08.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ... A w wolnych chwilach z reguły mocno wieczorowych buduje się to co najważniejsze: [ATTACH=CONFIG]71489[/ATTACH] Tyle tu Mistrzow zdunskich i innych fachowcow, ze strach sie odezwac ale wydaje mi sie, ze nie zadbales o prawidlowe przewiazanie plytek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 25.08.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Przewiązania są wszędzie, są zresztą zgodne z projektem. Widoczna w kilku miejscach linia pionowa jest spowodowana naciekiem kleju. Zresztą w przyszłym tygodniu będzie kiero Wojtek, najwyżej karze rozbierać ja14, widziałem że też budowałeś pieco-kominek, możesz coś więcej o nim, albo zapodaj jakiś link gdzie można poczytać. Chodzi mi głównie o budowę, jakie masz wnioski z użytkowania, oraz jak go sterujesz. Pobieżnie przejrzałem Twoje linki i znalazłem tylko jedno zdjęcie. pozdrawiam Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez SamurajJack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.08.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Przewiązania są wszędzie, są zresztą zgodne z projektem. Widoczna w kilku miejscach linia pionowa jest spowodowana naciekiem kleju. Zresztą w przyszłym tygodniu będzie kiero Wojtek, najwyżej karze rozbierać ja14, widziałem że też budowałeś pieco-kominek, możesz coś więcej o nim, albo zapodaj jakiś link gdzie można poczytać. Chodzi mi głównie o budowę, jakie masz wnioski z użytkowania, oraz jak go sterujesz. Pobieżnie przejrzałem Twoje linki i znalazłem tylko jedno zdjęcie. pozdrawiam A jak nacieki to w porządku. Na zdjęciu słabo widać. Co do mojego kominka to możesz poczytać tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne&p=3658360&viewfull=1#post3658360 Nie wiem czy się dobrze skopiuje odnośnik, temat jest długi, w każdym razie posty z jesieni 2009. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Taki sobie piecyk ceramiczny.... Trzeba szkół i kilogramów papierowych uprawnień? W naszym pięknym kraju nie .. efekty takiego stanu rzeczy widać bardzo często . Ma to jedną zaletę drugi kominek klient buduje bez szukania "gdzie najtaniej " a budujących ponownie kominek jest coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 30.08.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ja14, faktycznie wpisy są z roku 2009, a jak Twoje ustrojstwo sprawowało się w roku 2010, jakie wnioski, spostrzeżenia etc... ? Mistrzu Zduński, czy pamiętasz aby mi wysłać opis sterownika, którym dysponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.08.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Mistrzu Zduński, czy pamiętasz aby mi wysłać opis sterownika, którym dysponujesz? dowcipniś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 31.08.2011 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 ja14, faktycznie wpisy są z roku 2009, a jak Twoje ustrojstwo sprawowało się w roku 2010, jakie wnioski, spostrzeżenia etc... ? Sa w tym samym temacie - wpisy z jesieni/zimy 2010. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.08.2011 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jasne że pamiętam , tylko czekam na obiecany opis tego systemu palenisko + wymiennik wodny + masa akumulacyjna , proszę o przesłanie opisu na naszą firmową pocztę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.09.2011 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 SamurajJack Trochę czasu upłyneło, prawdopodobnie realizacja już zakończona, albo dobiega końca.Wklej jakieś fotki w wolnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam! W zastępstwie odpowiem.Robota powoli, ale idzie. Najważniejsze tutaj jest, aby była wykonana dokładnie. Każdy krok jest szczegółowo omawiany. Samurajowi coraz lepiej wdraża się w fach i, tak myślę, coraz bardziej mu się on podoba.Korpus paleniska wykonany został bardzo dokładnie i zgodnie z rysunkiem. Na razie na wysokości około metra nie mamy większych odchyłek niż 1mm - na tyle różnią się pomiary "z natury" od tych na papierze.Jutro palenisko otrzyma stalowe ramy wraz z drzwiami i ściągi sprężyste. Czekaliśmy na pomiar korpusu, abym mógł wykonać betonowe spasowane nadproże.Ja pracowałem też ostatnio nad obliczeniem sił potrzebnych do ściśnięcia korpusu, a przy tym nad odpowiednim momentem dokręcenia śrub. Zostaną dokręcone za pomocą klucza dynamometrycznego jednakowym momentem zapewniającym odpowiednią siłę ściskającą. Odpowiednią, tzn. maksymalną zapewniającą jednak bezpieczny poziom naprężeń w materiale. Ponieważ podczas pracy siły ściągające będą spadać (różnica w rozszerzalności stali i ceramiki), odpowiedni minimalny ich poziom zapewnią sprężyny śrubowe. Stalowe elementy ramy zostaną odizolowane od cegły papierem ceramicznym, który zapewni też ich odpowiednie ułożenie, a tym samym równomierne rozłożenie nacisku (skasowanie nierówności, których i tak jest, dzięki staranności wykonawcy, bardzo niewiele).Przy prototypie zawsze trzeba się trochę nagłówkować, potem z tej wiedzy będzie można już korzystać. W przyszłym tygodniu stanie zaczęty już akumulator - tu będzie mniej pracy - jest tam tylko kilka docięć. Przed zimą zdążymy, w piecu napalimy. Psu też się coś rzuci. Teraz do roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.09.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 cd... Zapowiadane prace zostały wykonane. Palenisko uzyskało ostateczną wysokość, a zatem został ukończony korpus. Wmurowane zostało betonowe nadproże zewnętrzne i pozostała część cegieł wieńca. Mogliśmy zdjąć dokładne wymiary potrzebne do zaformowania sklepienia, które będzie się znajdowało wewnątrz widocznych ścian. Jednocześnie zostały wykonane stalowe ramy ściskające korpus, które mają też za zadanie dociskać drzwi pieca do jego frontowej ściany. Jej powierzchnia została wyrównana i odpowiednio doszlifowana. Widoczny na zdjęciu papier ogniotrwały ma oprócz wyrównania nacisku także odizolować cieplnie stalowe elementy. Zastosowane sprężyny zapewniają, jak pisałem, minimalny docisk ramy drzwi do ściany pieca na poziomie ok. 360 kg. Palenisko będzie mogło w czasie palenia swobodnie się rozszerzać, a siły ściągające będą rosły podczas studzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.09.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wojtku, te sprężyny jak długo "pociągną" w wysokiejtemperaturze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Spodziewana temperatura jest znacznie poniżej temperatury odpuszczania stali sprężynowej, a jeżeli chodzi o korozję, to w suchym powietrzu nie będzie to wielki problem.Poza tym jest to element łatwy do wymiany i nie jest jedynym odpowiedzialnym za trzymanie wszystkiego w kupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.09.2011 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Spodziewana temperatura jest znacznie poniżej temperatury odpuszczania stali sprężynowej, a jeżeli chodzi o korozję, to w suchym powietrzu nie będzie to wielki problem. Poza tym jest to element łatwy do wymiany i nie jest jedynym odpowiedzialnym za trzymanie wszystkiego w kupie. Magnesy mi odpuściły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.09.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 OOOOOOOOOO widzę jakieś odlewy (moduły) do kanałów.Ten temat mnie bardziej interesuje. Myślę, że doczekam się na obszerne opisy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.09.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Palenisko wyłożone jest płytką. Płytka "urośnie" i podniesie podciąg...chyba że jest jakieś zabezpieczenie ,którego nie widać na foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.09.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam. Magnesy mi odpuściły... Bo nie miałeś "neodymów" do neutralizacji żył wodnych ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.09.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam.Wojtek - te śrubki przykręcane kluczem dynamometrycznym na pewno nie zaszkodzą, ale czy aby nie są przerostem formy nad treścią? Przecież papier 4-5 mm pod kątownik z każdej strony (który i tak jest) już jest zabezpieczeniem ze sporym zapasem.I mam (co dziwne) zbieżne zdanie z moim przedmówcą co do płytek pod nadprożem ... toż to kuszenie losu do narobienia sobie samych problemów ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.09.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Jest też pytanie dotyczące podciągu: czy ma od strony ognia jakieś zabezpieczenie przed temperaturą ? jeśli nie to będzie go wyginać do środka i będzie rozpychał palenisko(piec ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts