Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie odpowiadałem na niczyje pytanie tylko skomentowałem "problem".

To nie jest skomentowanie problemu, może i chciałeś coś napisać, ale niestety się nie udało.

Bo niby co wnosi taki tekst? zupełnie nic.

A swoją drogą Bogusław, czy w naturze występuje tylko rozszerzalność cieplna, czy istnieje również skurczliwość pod wpływem temperatury? :)

Nas interesuje nie natura, tylko urządzenie grzewcze, a szczególnie palenisko.Istnieją więc zaprawy i kleje wykazujące kurczenie pod wpływem temperatury. Oczywiście te "kurczenie" ma wartość ograniczoną.Są też materiały ceramiczne ,które mogą być użyte do budowy paleniska(pieca) o różnym współczynniku rozszerzalności pod wpływem temperatury. Użyty rodzaj kleju i ceramiki będzie miał wpływ na "rośniecie" paleniska (pieca) a to ma wpływ na ilość opału,którą jednorazowo można "przepuścić" przez palenisko nie uzyskując takich efektów jak pękniecie czy rozsadzenie urzadzenia.

Dalej piszesz ogólniki nic nie wnoszące.

Na tym wątku są dokładne opisy o użytych materiałach w moim piecyku, czyli masz tu pełną wiedzę, proszę przełóż to na konkretną ilość opału w tym konkretnym palenisku :)

Czyli Bogusław proszę określ jaka ilość opału można jednorazowo przepuścić przez palenisko (piecyk nr 3) ?

Ja takiej wiedzy nie mam, Ty twierdzisz że masz, proszę więc o pomoc w określeniu tej ilości.

Na tym wątku są dokładne opisy o użytych materiałach w moim piecyku, czyli masz tu pełną wiedzę, proszę przełóż to na konkretną ilość opału w tym konkretnym palenisku :)

Czyli Bogusław proszę określ jaka ilość opału można jednorazowo przepuścić przez palenisko (piecyk nr 3) ?

Ja takiej wiedzy nie mam, Ty twierdzisz że masz, proszę więc o pomoc w określeniu tej ilości.

Tak jak napisał Eniu, czyli w granicy rozsądku.

Ja to określam w "podłożeniach", czyli jedno podłożenie to wysokość wsadu = 25 cm. Piec musi bez "łachy" takie podłożenie wytrzymywać a czy jest w stanie poradzić sobie z z nastepnymi, to już trzeba przetestować. Najcześciej producent(wykonawca) wie ile na raz można tego drewna w nim spalić, ponieważ to sprawdzał a jak nie to sprawdzi. Wszystko więc przed Tobą.

Nie zamierzałem pisac konkretnie o Twoim piecyku, tylko zwrocilem uwagę, że urządzenia grzewcze mogą spalać różne ilości opału na raz, bez szkody dla ich konstrukcji.

Na tym wątku są dokładne opisy o użytych materiałach w moim piecyku, czyli masz tu pełną wiedzę, proszę przełóż to na konkretną ilość opału w tym konkretnym palenisku

Według mnie uwaga, czy komentarz Bogusława jest właściwy w tym temacie i zawiera informacje, o których nie kazdy wie.

Tym bardziej Samuraj, że Twój piecy to tylko jeden z watków tego tematu. A temat jest ogólny i dotyczy piecyków ceramicznych w rózniastych opcjach i konfiguracjach materiałowych. Przcież za chwilę równolegle mogą tu znaleść się opisy kilkudziesięciu wykonywanych piecyków.

No chyba, ze Samuraju przejołeś ten temat i jesteś w nim "dowódca"

Bohusz, ja występuję tu jako użytkownik, osoba nie mająca dużej wiedzy w temacie, Wy natomiast występujecie w roli ekspertów, niestety Ty i Bogusław marnych ekspertów, przynajmniej dla takiego odbiorcy jak ja.

Jeżeli najpierw słyszę, że wielkość jednorazowego wsadu zależy od materiału z którego jest zrobione palenisko i inne mądrości z tym związane... a następnie po zapytaniu o konkretne rozwiązanie słyszę, że trzeba to robić w granicy rozsądku to jest to pitolenie a nie wiedza ekspercka. Chyba że pokusicie się o rozwinięcie pojęcia "granica rozsądku" i jak ma się ta granica przy różnych materiałach z których buduje się paleniska :) Chociaż nie oczekuję od Was wartościowej odpowiedzi w temacie.

Jeszcze raz mogę jedynie podziękować Eniowi za jakiś konkret.

Rozumiem i szanuję Twoje zdanie na mój temat.

Jednak pytanie Twoje dla mnie jest z tych, na które aby odpowiedzieć trzeba by dopytać i przanalizować całość opisów.

Gdyż trzeba znać dokładnie konstrukcje, materiały, zdolność odbioru (upustu) ciepła. Trzeba by wiedzieć czy Masz na myśli ilość opały, które się pali naraz jednocześnie, czy ilość opału w którym część oczekuje na swoją kolej do spalenia.

Przykładowo w "starych" piecach kaflowych palenisko, było miniaturą (dwie szufelki węgla max) dziesiejszych palenisk w wkładach kominkowych i Twojego pieca.

Wspomniałem o ilości węgla, a drewna również małe ilości, jednak nikt nie myslał o paleniskach wielkich na pół metrowe kłody, mimo że dawniej drewno cieło, rabało się ręcznie. Palenisko w moim kotle tradycyjnym zasypowym CO (dolne spalanie), jest również miniaturą wobec Twojego piecyka. A ma moc 22 KW i ogrzewa dom 160 m2 + zbiornik 200 l CWU, jednak i tak nadprodukowywuje enerkię cieplną gdy pracuje tak jak powinno pracować palenisko na paliwo stałe.

Jaki Samuraj jest cel Twojego zapytania?

No bo chyba nie podniesienie tego tematu na liście wyświetlanych tematów w kategorii "kominki"

Przecież i tak samodzielnie po dwóch - trzech miesiącach opanujesz kombajn i zorientujesz się samodzielnie ile drewna spalić potrzebujesz, abyś był zadowolony. Tylko spokojnie i powoli sam dojdziesz i sam sobie odpowiesz na zadane pytanie.

No i chciałem również stanowczo podkreślić, że ja również występuje tu jako użytkownik i mam tak jak kazdy prawo do pytań, odpowiedzi dowolnych...

Zaprzestałem aktualnie występować tu marketingowo jako firma.

Edytowane przez bohusz

Szkoda że osoba która zaprojektowała ten układ palenisko + kanały + wymiennik wodny nie określiła takich parametrów jak jednorazowy załadunek drewna. Chętnie zobaczę ten system po pewnym czasie eksploatacji , ciekawi mnie bardzo jak sprawdzi się w praktyce . Podkreślam że nie jest to w żadnym przypadki złośliwość tylko faktyczne zainteresowanie .

Eniu, dzięki za odpowiedź.

Bogusław co praktycznego wnosi Twoja wypowiedź na moje pytanie?

Przecież dobrze wiesz z czego i jak zbudowany jest mój piecyk :)

Możesz się określić jakiej praktycznej odpowiedzi oczekujesz od znawców zagadnienia???Przecież eniu już ją dał.

Trzymaj się jednak zasady - nie więcej jak 2/3 lub 3/4 wysokości drzwiczek.

Może być jeszcze np. 4/5 lub 5/6 :D:D:D.

Jak widzisz NIKT, doskonale potrafimy swoimi niektórymi (nielicznymi w sumie) wpisami zakłócić cały jakiś wybrany temat. Czyli można wprowadzać tematy zastępcze, czy nawet obietnice, że kiedyś tam odpowiemy, czy zrobimy, bo w sumie wiemy co i jak, ale trzeba dopytać i poanalizować.

Jezeli ktoś z userów tych płatnych i normalnych chciały aby jakiś temat zamącic, zrobić go nieczytelnym, wystarczy do mnie i do NIKT wysłać stosowny wniosek z stosownym załacznikiem. Oczywiście mam na myśli również jakby ktoś chciał cóś promować, żeby stało się to czytelne i było cały czas na wierzchu...

Oczywiście teraz żartuje, ale.... przecież "KLAKIERZY" sa i będa

Edytowane przez bohusz

Panowie, moja wiedza przy Waszej jest znikoma stąd pytam, bo do końca nie wiem.

Nie wiem nawet, czy kupując wkład fabryczny jest określony jednorazowy wkład drewna, stąd pytam jak w praktyce się do tego podchodzi.

Chociaż już nie pytam, zasięgnę informacji gdzie indziej, u konstruktora również.

Jeszcze raz powiem jednak, że irytujące jest, gdy ktoś próbuje pokazać na forum, że ma wiedzę w danym temacie, wymienia różne zależności, rodzaje materiałów a następnie pisze o granicach rozsądku. Czyli gdzie jest granica rozsądku dla wkładu żeliwnego, gdzie dla stalowego, a gdzie dla w pełni ceramicznego? A może istotne są również wymiary paleniska, nie ma problemu przyjmijmy 50x50x50. A może to jeszcze zależy od... no właśnie od czego?

Zresztą, nie było pytania.

"granica rozsądku" czyli jedno podłożenie lub taki sposób palenia jak zaproponował Eniu. Na początek taki piec nie powinien dostawac "w rurę" ,a jak się wygrzeje, to zaczyna się od jednego pełnego podłożenia i jak wszystko jest OK,to można robić próbę ze zwiększoną ilością.Jeśli też nic sie nie dzieje, wtedy można gwarantować wypalenie np. dwóch wsadów po 10 kg każdy, w czasie jeden po drugim, lub trzech wsadów po 10 kg każdy ,jeden po drugim.

Projektują taki system grzewczy zaczyna się od straty cieplnej pomieszczenia/ w tym przypadku raczej pomieszczeń/ które mamy ogrzać , potem dobieramy wielkość paleniska stosownie do planowanej jednorazowej dawki paliwa/ drewna zależnej od interwału przykładania , następnie dobieramy ilość masy akumulacyjnej oraz powierzchnie wypromieniowania ciepła . To tak w skrócie ..

Projektują taki system grzewczy zaczyna się od straty cieplnej pomieszczenia/ w tym przypadku raczej pomieszczeń/ które mamy ogrzać , potem dobieramy wielkość paleniska stosownie do planowanej jednorazowej dawki paliwa/ drewna zależnej od interwału przykładania , następnie dobieramy ilość masy akumulacyjnej oraz powierzchnie wypromieniowania ciepła . To tak w skrócie ..

Tak podaje każdy podręcznik dla zdunów. A coś od siebie ?