Wojtek_796 07.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Witam! Właśnie, to nie jest tak, że będzie tam jakaś samonośna ściana o tak małej grubości. Czasem nawet lepiej grubszą ścianę podzielić na warstwy - zmniejszamy w ten sposób naprężenia cieplne. Paradoksalnie, im warstwa cieńsza, tym naprężenia związane z różnicami temperatur będą mniejsze - taka wykładzina po prostu szybciej nagrzewa się na wskroś. Materiał nagrzany równomiernie jest mniej narażony na udary cieplne. Oczywiście z "cienkością" nie można przesadzić.Popatrz MK na grubości ścian w ceramicznych kominach systemowych. Gdyby były grubsze i niezaizolowane na pewno pojawiłaby się tam siatka spękań, szczególnie, że są to wyroby produkowane z mas plastycznych (zawierających dużo składników surowych). Cegła ogniotrwała od dawna jest produkowana z tzw. mas sypkich ("schudzonych") - już wcześniej wypalonych i dąży się do jak najmniejszego udziału w niej surowej gliny. Mają okazję "wyszaleć" się w piecu producenta. Te, które poszalały za bardzo są odrzucone na sortowni. Tę technologię umożliwia dzisiaj użycie coraz cięższych pras formujących. Pozdrawiam P.S.Zbynek, wszystko przed nami. Tylko ciężko porównywać coś o zupełnie innej konstrukcji. Nie wiem jakie wtedy przyjąć kryterium - kilogramy, decymetry sześć., czy złotówki. Edytowane 7 Lutego 2011 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Prace ruszyły. Eniu dostał dziś na dzień pomocnika i jak coś skleciwrzucę zdjęcia z opisem. Być może dopiero jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Wklejam zdjęcia z pierwszego etapu przygotowań do budowy piecyka. Opisy i komentarze wieczorem. _________________________________________________________________________ No to jedziemy ,bo za oknami ciemno (czyli wieczór). Dzisiejsze zdjęcia to kilka przykładów na rozpoczęcie (podstawę) budowy małego pieca lub paleniska.Sposobów może być bez liku i każdy będzie dobry ,byle zapewnił stabilność , trwałość i bezpieczeństwo konstrukcji. Prawe zdjęcie to wstępnie ułożone cegły , pozwalające konstruktorowi "zmierzyć" się z materiałem który ma dostępny. Taka próba ,pozwoli budować później ,bez kłopotliwego docinania .Budowanie bezpośrednio na "glebie" ma sporo minusów ale jest najtańsze. Lewe zdjęcie pokazuje systemowe pustaki kominowe . Taki materiał niekiedy zostaje na budowie ,bo hurtownie nie przyjmują zwrotów. Jak go wykorzystać - powiem w dalszej części. zdjęcia środkowe to skonstruowany pod określony wymiar stelaż z solidnego kątownika . Jego możliwości przydadzą się podczas kolejnych etapów budowy piecyka. Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) ..... Trzy zdjęcia (od lewej) są kontynuacją poprzednich prób i pokazałem na nich jak ewentualnie podnieść konstrukcję pieca mając "pod ręką" trochę pełnych cegieł Wysokość na jakiej umieścimy palenisko i jego drzwiczki , są kwestią dość indywidualną. Tym bardziej współcześnie - gdzie stare kanony poszły w kąt. Prawe zdjęcie ups..... Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) .... Dwa środkowe zdjęcia to ciąg dalszy ,dalszego ciągu . Kolejne przymiarki i zmaganie się z "materią".Pokazałem też możliwość zastosowania perlitu ( 2 płyty leżące ) jako rozdzielacza warstwy podstawy z cegieł czerwonych od warstwy cegieł szamotowych , rozpoczynających części grzewcze paleniska lub pieca. Płyty (fragmenty) izolacyjne stojące , to z lewej :doskonała płyta cementowo - wapniowa "PROMAT" i mniej przydatna , dość miękka i krucha płyta z KRATEK PL( nie nadająca sie do tych celów). Paletka cegieł na zdjęciu prawym , to marzenie każdego zduna - cegły produkowane z dokładnością ułamka mm (made by Wojtek !) Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) .. Na tych zdjęciach prezentuję stelaż z blachą 1mm na których zbuduje palenisko. Rozmiar stelaża dopasowany do rozmiaru paleniska . Wymiary paleniska narzucają cegły . Układ cegieł nie zmusza do kłopotliwego w warunkach domowych cięcia szamotu. Prawe zdjęcie : "krawiecka" przymiarka ,czy "wyszło" jak zakładałem . Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) .... Wcześniej sugerowane użycie systemowych pustaków kominowych , w celu podniesienia wysokości paleniska. Widoczny na zdjęciu perlit użyłem ,powiedzmy, umownie jako podstawę pierwszej warstwy ".szamotek" . W rzeczywistości należy użyć materiału dużo bardziej stabilnego. Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) .... Kolejne przykłady , mogące być inspiracją przy konstruowaniu podstaw nie tylko pieca. Zastosowanie tych rozwiązań przy montażu kominków z wkładem ,pozwoli wykonawcy spać spokojnie. Wózek na kółkach to w rzeczywistości podstawa "Zuzi" z Kratek Pl. Ta pogardliwie traktowana firma, dość szybko wprowadziła do oferty solidną podstawkę pod swoje wkłady. Po wkręceniu kółek służy jako mobilny stolik. Prawe zdjęcie to płyta betonowa zbrojona cienkim drutem (5 mm) ,leżąca na tzw betonowych em-kach. Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 No Eniu materiał jak widzę skompletowany, poprzekładany. Sfotografowany da albumu realizacji.Czekam na obiecane opisy, zapowiada się ciekawie. Powiem, że umiesz trzymać w napięciu.No a wózki znajome takie jak ja mam do montaży elementów, oprócz stołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Zanim zakończę opisy zdjęć ,chciałbym zwrócić uwagę na jedenszczegół . Mianowicie na żadnym ze zdjęć nie ma suporeksu.Materiał ten dość popularny ,jak widzę , nie powinien być używanyw zamkniętych konstrukcjach piecowych ,nawet jako podstawa. Użycie go jako podstawy wkładu kominkowego ,z zastosowaniemodpowiednich technik zapobiegających utlenianiu i skruszaniu,nie musi skończyć się źle. Są to konstrukcje lekkie , przewiewnea zatem nie nagrzewające się zbytnio w dolnej części. Natomiast piece ,to kilkaset do kilku tysięcy kilogramów .Wytrzymałość suporków na ściskanie maleje wraz ze wzrostemtemperatury. W błędzie są Ci ,którzy sądzą ,że piec w dolnej części jest zimny. Palenisko rozgrzewa się w dół ,mimo warstwy izolatora. Czas ,kiedy nastąpi destrukcja jest różny. Błędy mojej młodościi fascynacji tym lekkim, tanim i łatwym w obróbce materiałemdały o sobie znać w różnym czasie . Po 3 , po 5 ,po12 latach. Jeden wytrzymał do niedawna ,poprawiłem go 4-5 lat temu.Kłótnie z ojcem do dziś odbijają mi się czkawką. Edytowane 8 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.02.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Piecy nie budujemy masowo.Jednak od paru lat pod wkłady stosujemy jedynie stojaki metalowe. Regulowane stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Małe zamieszanie z zaprawami produkowanymi w Polsce,których chciałem użyć do budowy paleniska spowodowała,że wstrzymam sie do jutra z rozpoczęciem klejenia.Ściągam klej znany mi i wypróbowany , być może nie takkosmicznie drogi jak Ortner .To do piecyka. Wymiennikibędę kleił materiałami dostarczonymi przez Wojtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam! Mam już właściwie skompletowane materiały uzgodnione z eniem. Jedzie jeszcze do mnie jedna pozycja z magnezytu. Warstwa kanałów wymienników będzie się składała z czterech cegieł. Trochę tutaj sprawę skomplikowaliśmy w celu uproszczenia . Dwie cegły to zwykłe prostki, dwie pozostałe to tzw. prostki wiążące, czyli podobne, tylko dłuższe. Pozwoli to na wykonanie warstwy bez docięć, mniejszej ilości spoin, a zatem lepszej jeżeli chodzi o rozchodzenie się ciepła. Te cegły kładzione będą na wąskim boku, czyli ściana będzie miała grubość 64 mm. Wewnątrz powstanie więc kwadratowy otwór o boku 234 mm. Od wewnątrz, jak pisaliśmy, wykładzina z płytek 1/20 (prostka "1" o grubości 20mm). Dwie płytki na warstwę wejdą całe, dwie trzeba będzie dociąć. Rolki z cegły i płytek nie będą się oczywiście pokrywać. Otrzymamy kwadratowy kanał dymowy o boku 190 mm. Konstrukcja obu kanałów będzie identyczna. Wszystko łączone będzie ogniotrwałą zaprawą klejącą o wiązaniu hydraulicznym. Wymiennik szamotowy przy identycznych gabarytach będzie ważył 540 kg, magnezytowy - 725. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Widzę że nudny mecz przegnał paru zapaleńców do komputerów. Myślę ,że dzisiejszy przestój nie opóźni prac .Postaram się w dwa dni"podciągnąć" palenisko na tyle by w sobotę rozpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.02.2011 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Podobnie jak wczoraj: wklejam zdjęcia a opisy później. Kłopoty z klejem spowodowały , że zastosowałem "indiański sposób" zdunów (niemieckich tyż ! ), Użyłem kleju do płytek. Powinno to majsterkowiczów ucieszyć , bo najlepszy do tych celów jest najzwyklejszy , najtańszy. Może jak ładnie Foresta poprosicie ,to wam powie dlaczego . Robota się nie posuwa , bo wiąże długo a i palić też od razu "nielzja" Jedziemy ze zdjęciami : prawe na blasze klej , w kleju siatka z włókna szklanego, lewe druga warstwa kleju - przygotowanie do położenia płyty betonowej prawe w środku płyta na miejscu lewe w środku płyta pociągnięta klejem z zatopioną siatką - tu trzeba uważać by siatka została dobrze "ukryta" w kleju ; temperatura ,która może się tu pojawić spowoduję utlenianie się żywic stabilizujących włókno szklane Edytowane 10 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.02.2011 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) ... Na płycie betonowej pojawiła się warstwa cegieł szamotowych , które wraz z następna warstwą, tym razem z płytek 32 mm stanowią stabilną i bezpieczną podstawę pieca. Wersja na stelażu metalowym wzięła się z chęci przemieszczania paleniska do celów testowych . W warunkach domowych jest to dodatkowy koszt i ryzyko ,że źle wykonany stelaż spowoduje destabilizacje piecyka. Warstwa ,dwie z cegieł czerwonych + warstwa szamotu ,logicznie przewiązane ze sobą ,wystarczą jako podstawa pieca. Oczywiście posadzka na której to posadowimy ,musi być z solidnego betonu , bez ocieplenia styropianowego. Edytowane 11 Lutego 2011 przez eniu Opis zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.02.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Drugie zdjęcia jutro ,bo rodzinka związek zawodowy chce założyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Związek zawodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.02.2011 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Związek zawodowy? No i postulat przedłożyli ,że mam się nimi zająć , anie forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatamarek 10.02.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dobrze że tylko jeden,a nie dwadzieścia jeden bo na plany pieca czekalibyśmy do następnego Sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts