Remiks 25.02.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Witam. A na jaką cholerę multiplikatory przy takiej dużej szybie w palenisku ? Ze 4-5 kW od razu przez nią będzie lecieć na salon ... Przy takim palenisku, temperatura na pojedynczej szybie będzie miała jakieś 150 - 400 stopni w zależności od stopnia jego nagrzania i aktualnej fazy spalania załadunku drewna. Pozdrawiam. Ocena całkiem trafna, faktem jest temperatura na szybie pojedyńczej jw. ale po nagrzaniu dodatkowy kanał oddawania ciepła no chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Ocena całkiem trafna, faktem jest temperatura na szybie pojedyńczej jw. ale po nagrzaniu dodatkowy kanał oddawania ciepła no chyba że się mylę. "Trafność" dotyczy czasu palenia...W zasadzie okresu kiedy multiplikatory jeszcze się na dobre nie rozkręcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.02.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 WItam.Masz jeszce drzwiczki piekarnika, które też będą "dawać" nieźle ...Na Twoim miejscu postawił bym drugi komin i podpiął bym do niego kozę ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 WItam. Masz jeszce drzwiczki piekarnika, które też będą "dawać" nieźle ... Na Twoim miejscu postawił bym drugi komin i podpiął bym do niego kozę ... Pozdrawiam. To doskonały pomysł przy piecach o dużej bezwładności. Brakuje mi w domu takiego szybkiego ciepła , które garścią chrustu można osiągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.02.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Witam. Budowałeś ... teraz żałuj Z drugiej strony nic jeszcze straconego ... masz jakieś "gnomony" na składzie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.02.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Witam. Budowałeś ... teraz żałuj Z drugiej strony nic jeszcze straconego ... masz jakieś "gnomony" na składzie ... Pozdrawiam. Faktycznie mam coś w garażu pordzewiałego, co Ty na półki sklepowe wstawiasz... Twój brak humoru w połączeniu z forum, daje efekt rozkapryszonej panienki w czasie okresu...Lepiej sobie golnij na drugi raz, popij piwem i zwymiotuj, zamiast kąsać po watkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.02.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 To przez brak słońca i halny wiejący od gór , niesie on z soba zjawisko fenowe czyli jony dodatnie które nas rozdrażniają ..... Dobra rada :- piec kaflowy jest niezawodnym źródłem ładunków / jonów ( - ) ujemnych które powodują wyciszenie... ZDROWE CIEPŁO Z EKOLOGICZNEGO DREWNA Zdrowo i ekologicznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.02.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 WItam. Masz jeszce drzwiczki piekarnika, które też będą "dawać" nieźle ... Na Twoim miejscu postawił bym drugi komin i podpiął bym do niego kozę ... Pozdrawiam. To czy daje i jak to wiem, piec używany od jesieni jako jedyne źródło ogrzewania w domu. Drugiego komina nie ma potrzeby stawiać a kozę już miałem poprzedniej zimy. Drugą szybę można zamontować ale ta pojedyńcza to właśnie źródło szybkiego ciepła. Już kiedyś pisałem żona lubi wieczorem 26 stopni i świadomie zostawiłem pojedyńczą. Co do opcji szybkiego grzania garścią chrustu to też da się zrobić, można rozpalić w piekarniku a z tyłu za wymiennikiem ceramicznym jest jeden kanał opadowy metalowy dł ok 1,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 02.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Pytanie do Piotra - czy deflektor z wermikulitu w moim pięknym można zastąpić rżniętą na wymiar płytką szamotową. Wydaje się być bardziej idiotoodporny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Można. Deflektor był chyba do kitu...Ten po testach. O ile pamiętam ryflowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 03.04.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Życzę wszystkim najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych, szczególnie tym, którzy lubią piecyki i wszelkie ceramiczne wynalazki, bo ja bardzo. Chałupę (140m2)rozgrzałem tylko piecykiem od temperatury +8 stopni C(wewnątrz) by po trzech dniach osiągnąć 22 stopnie. Parafrazując wypowiedź B. Smolenia z TEY a..."tak sobie nieraz siedzę i myślę..." mam pytanie do Autora mojego piecyka - czy mogę zwiększyć masę kumulacyjną doklejając trochę cegieł szamotowych nad piecykiem i nad chlebowym, oczywiście bez przesadyzmu? Proszę o podpowiedź, tylko bez bicia. P. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.04.2015 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Janusz, jeśli twoje przemyślenia mają związek z pierwszą częścią posta, to powiem też Bogusiem...Eeeeee tammmm.... Masa jest wystarczająca. Możesz też cegieł dołożyć, ale będziesz wtedy cztery dni rozgrzewał. Takie piece wymagają regularnego palenia. Utrzymanie nimi stałej temperatury to fraszka. Do rozgrzewania wyziębionego letniaka, potrzebujesz kozy, albo wymiennika stalowego. Nie pamiętam, ale chyba by wlazł taki nad chlebowym...To byłaby lepsza inwestycja, zamiast cegłów;) Zauważ, że ludzie mieszkający na stałe w takich domach jak Twój, rozgrzewają je jesienią. Domy nie są wtedy tak wyziębione. Palą najpierw raz na dwa trzy dni, potem częściej, w miarę oziębiania się "na polu" wraz z postępem zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 No fajnie... gaz się mi popsuł , piec polskiej marki na T. a serwisant jakąś cząstkę będzie miał po świętach , dobrze że mam wkład podłączony do masy akumulacyjnej zabudowanej w szamot i kafle. Jak radzicie napalić dzisiaj czy testować jak długo jeszcze pogrzeje z wczorajszego palenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.04.2015 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 No fajnie... gaz się mi popsuł , piec polskiej marki na T. a serwisant jakąś cząstkę będzie miał po świętach , dobrze że mam wkład podłączony do masy akumulacyjnej zabudowanej w szamot i kafle. Jak radzicie napalić dzisiaj czy testować jak długo jeszcze pogrzeje z wczorajszego palenia ? To zależy, czy masz i czy otworzysz flaszkę. Jak dobra, możesz przetrwać do zjawienia się serwisanta bez palenia....O Becherowce gadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.04.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam. Ja tam wolę nazwijmy to, nalewkę własnej roboty,w największe mrozy rozgrzewa . Czytam tu wszystkie fora kominkowe i czasem mnie zadziwia,zawsze myślałem że zdunowie palą w piecach i kominkach,na to że są uzależnieni od elektroniki i gazu nigdy bym nie pomyślał . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.04.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam. Ja tam wolę nazwijmy to, nalewkę własnej roboty,w największe mrozy rozgrzewa . Czytam tu wszystkie fora kominkowe i czasem mnie zadziwia,zawsze myślałem że zdunowie palą w piecach i kominkach,na to że są uzależnieni od elektroniki i gazu nigdy bym nie pomyślał . Pozdrawiam. Bo oni te kominki wciskają innym a sami prund, gaz, podłogówka, nowoczesność w domu i zagrodzie, ot taka ściema pod publikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.04.2015 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Bo oni te kominki wciskają innym a sami prund, gaz, podłogówka, nowoczesność w domu i zagrodzie, ot taka ściema pod publikę Ba, one nawet palić nie umiom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 04.04.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam. Ej koledzy i koleżanki,to czym palą to wyłącznie ich sprawa .Ja lubię być niezależny,przeżyję bez prundu,gazu, oleju i wungla,a ciepło w chacie, ciepła woda i ciepły obiadek zawsze będzie.Idą święta wyluzujcie,kto ma nalewkę niechaj z umiarem spożyje(max. liter na głowę) i cieszcie się z życia. Zdrowych Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.04.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam. Ej koledzy i koleżanki,to czym palą to wyłącznie ich sprawa .Ja lubię być niezależny,przeżyję bez prundu,gazu, oleju i wungla,a ciepło w chacie, ciepła woda i ciepły obiadek zawsze będzie.Idą święta wyluzujcie,kto ma nalewkę niechaj z umiarem spożyje(max. liter na głowę) i cieszcie się z życia. Zdrowych Wesołych Świąt. Też lubię być niezależny ale śliwowica mi się już skończyła:mad: Zdrowych i Wesołych Świąt wszystkim zaglądającym do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spelegliwy 05.04.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Też lubię być niezależny ale śliwowica mi się już skończyła. kup suszone śliwki, kilogram zalej 2 litrami spirytusu,albo czymś lepszym i po miesiącu masz śliwowice, potem ,te same śliwki zalej litrem wódki odzyskasz procenty zabrane spirytusowi lub czemuś lepszemu :) ps. żeby nie było, ze post nie dotyczy kominków...,,śliwki maceruj oczywiście na kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.