Kominki Piotr Batura 06.04.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 kup suszone śliwki, kilogram zalej 2 litrami spirytusu,albo czymś lepszym i po miesiącu masz śliwowice, potem ,te same śliwki zalej litrem wódki odzyskasz procenty zabrane spirytusowi lub czemuś lepszemu :) ps. żeby nie było, ze post nie dotyczy kominków...,,śliwki maceruj oczywiście na kominku To nie może być spirytus rektyfikowany...Wyjdzie namiastka. Tylko bimber! Parę rodzynek i dwie morele suszone bym dorzucił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 To nie może być spirytus rektyfikowany...Wyjdzie namiastka. Tylko bimber! Parę rodzynek i dwie morele suszone bym dorzucił... I tak wyjdzie namiastka, na suszonych śliwkach to raczej nalewka śliwkowa a nie śliwowica. Ciekawy temat się zrobił jak na kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) I tak wyjdzie namiastka, na suszonych śliwkach to raczej nalewka śliwkowa a nie śliwowica. Ciekawy temat się zrobił jak na kominki. A co?! Zawsze tylko merytorycznie, bo tak naród oczekuje?...Nudno i smutno... To prawda co mówisz...Śliwowica marna... Bimber, dużo bakalii, na koniec przypalić cukier dla koloru. Koniak jad diabli! Paru mądrali nabrałem, lejąc z butelki po Napoleonie... Bimber musi być z Podlasia, albo Białoruski...wtedy jedna gwiazdka więcej wychodzi... Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A co?! Zawsze tylko merytorycznie, bo tak naród oczekuje?...Nudno i smutno... To prawda co mówisz...Śliwowica marna... Bimber, dużo bakalii, na koniec przypalić cukier dla koloru. Koniak jad diabli! Paru mądrali nabrałem, lejąc z butelki po Napoleonie... Bimber musi być z Podlasia, albo Białoruski...wtedy jedna gwiazdka więcej wychodzi... A wlej do beczki dębowej wypalanej potrafi czynić cuda:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.04.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 "Bimber musi być z Podlasia, albo Białoruski...wtedy jedna gwiazdka więcej wychodzi.." Duch Puszczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.04.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam świątecznie. Skoro zamiast piecyka ceramicznego debatujecie o bimbrze ,pozwolę się wtrącić.Można zamiast bolsa podać bimber i nikt nic nie wyczuje.Do tego potrzebny:dobry zacier,min.20%+dobra aparatura(kocioł z łabędzią szyją+ min. 2 deflegmatory),podwójnie przedestylować=zawartość alk.90%,przefiltrować węglem aktywnym i roztworzyć z przegotowaną odchlorowaną wodą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) A tu się nie zgodzę, za pozwoleniem...! Za sterylnie i zbyt perfekcyjnie w żadnym wypadku! Bimber musi jechać bimbrem! Inaczej g.... wyjdzie a nie koniak! Duch musi być Panie....Jako Sterowiec powiada. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jakby taki aparat w piecokominku zabudować to by był dopiero kombajn Batura ma rację za sterylnie i wcale nie musi jechać tylko trzeba umić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spelegliwy 06.04.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 no - ja pracuje ,a tu widzę super imprezka się rozkręciła,- oczywiście przy kominku, żeby nie bo że nie na temat -Remiks- oczywiście że nalewka ,prawdziwa śliwowica , to destylat, a destylacja alkoholu sposobem domowym jest w naszym kraju zabroniona,a przeca nie nakłaniałbym Cię do przestępstwa,,,, no chyba że u nas nastawisz i pojedziesz destylować np. do Czech -Sterowiec - uwierz mi że nie tylko z Podlasia. o białoruskim, nie mam wiedzy -Piotr Batura - przeca pisałem w swoim przepisie ...albo coś lepszego. i na prawdę nie miałem na myśli spirytusu -sterylność jest konieczna bez względu czy chce się uzyskać absolut czy dobry bimber,to dwa kierunki- albo szamot albo karton gips, i oba mają swoich zwolenników, -starzenie alkoholu w dębie lub dębem daje super efekty - tak słyszałem bo osobiście jestem od 10 lat całkowitym abstynentem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.04.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Absolutna racja Piotrze ,ale odniosłem się do tego że nabrałeś kogoś,dałem sprawdzony przepis jakbyś chciał nabrać na czystą wódkę przemysłową,bo ta jest czyszczona tylko że tanio-chemicznie,m.i.n. z tego powodu nie spożywam.Osobiście nie czyszczę i zamiast cukru dodaję miodu.Smak koniaku=poprawna nazwa winiak to nic innego jak alkohol z destylacji wina,Koniak to najsłynniejsza prowincja we Francji produkująca ów alkohol,jednak smakowo za bardzo mi nie podchodzi,garbniki dębu dodają dodatkowego smaku,ale kto by chciał latami czekać .Na kominku,piecu na drewno nie da się osiągnąć tak czystego alkoholu,ponieważ po zagrzaniu do 78 st. potrzeba znikomą część energii na podtrzymanie destylacji=z reguły mały palnik kuchenki gazowej na min. obroty,podwyższenie temp. spowoduje wytrącanie się ogromnej ilości fuzli i innych nie pożądanych substancji. Co do tego czy jest to zabronione u nas nie ma konkretnie sprecyzowanej ustawy(jak zawsze) i można się różnie do niej ustosunkować,zabroniona jest sprzedaż bez pozwolenia,zresztą nie tylko u nas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spelegliwy 06.04.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 . Co do tego czy jest to zabronione u nas nie ma konkretnie sprecyzowanej ustawy(jak zawsze) i można się różnie do niej ustosunkować,zabroniona jest sprzedaż bez pozwolenia,zresztą nie tylko u nas. Pozdrawiam. Miedzianik, można różnie - ale Sądy - wszystkie w Polsce - ustosunkowują się w sposób jednoznaczny - czyli skazują i za produkcję i tym bardziej. za sprzedaż. można produkować, po uzyskaniu zezwolenia, dla osób prywatnych -droga prawie nie do przejścia. Nie stabilna / konieczna to ułamki stopnia / temperatura z kominka prócz fuzli spowodowałaby natychmiastowe niekontrolowane odparowanie całego alkoholu. który w konsekwencji byłby b, małej mocy,a na dodatek nie można by bo było oddzielić poszczególnych frakcji - ale do wypicia, tylko straszny syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.04.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Z twojego ostatniego zdania wnioskuję że nie prowadzisz nielegalnej produkcji bimbru i tak ma być,nie wchodź w konflikt z prawem .Co prawda produkcja dla własnych potrzeb jest niby nielegalna,ale wiadomo jak jest: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/925531,bimber-stanie-sie-legalny-o-tym-zdecyduje-sejm,id,t.html http://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/ciekawostki/269670,Jaka-kara-grozi-za-wytwarzanie-alkoholu.html Osobiście nigdy nie spożywam z niewiadomego źródła,znaleźć coś dobrej klasy=destylacji, wbrew pozorom nie jest takie łatwe,robią to tylko prawdziwi zapaleńcy,masówka to nie kilka krotna destylacja,zresztą każdy porządny produkt w każdej branży zawsze kosztuje wiadomo dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Oj nam się narobiło w tym ceramicznym a wszystkiemu winny Eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam świątecznie. Skoro zamiast piecyka ceramicznego debatujecie o bimbrze ,pozwolę się wtrącić.Można zamiast bolsa podać bimber i nikt nic nie wyczuje.Do tego potrzebny:dobry zacier,min.20%+dobra aparatura(kocioł z łabędzią szyją+ min. 2 deflegmatory),podwójnie przedestylować=zawartość alk.90%,przefiltrować węglem aktywnym i roztworzyć z przegotowaną odchlorowaną wodą. Pozdrawiam. Smacznego. Nie wolno przepuszczać 90% produktu przez węgiel aktywowany . Produkt nie powinien przekraczać 50%. W butelce 1/2L cuda czynią drobne drzazgi drewna dębowego ,trochę rodzynek i 1-2 śliwki pokrojone. Na cuda należy czekać 2-3 tygodnie. Na zdrowie. Ciekawe że po takim cudzie z umiarem wypitym ,1/2L / łeb, kac jest słowem nieznanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 E, tam zaraz nie wolno ,wolno tylko czym więcej % tym gorzej oddzielić zanieczyszczenia,a destylat najlepiej przed tym zamrozić, poza tym trzeba najpierw węgiel zalać wrzątkiem,bo szkoda %,a i tak nie ma potrzeby bo jak porządny produkt,prawie nie czuć .Pamiętajcie dobra wódka grzeje od żołądka w górę,a nie tylko pali w gębie,chyba czas kończyć te głupoty . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Wbrew pozorom,to nie są głupoty a zdrowie przyszłych pokoleń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.04.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Smacznego. Nie wolno przepuszczać 90% produktu przez węgiel aktywowany . Produkt nie powinien przekraczać 50%. W butelce 1/2L cuda czynią drobne drzazgi drewna dębowego ,trochę rodzynek i 1-2 śliwki pokrojone. Na cuda należy czekać 2-3 tygodnie. Na zdrowie. Ciekawe że po takim cudzie z umiarem wypitym ,1/2L / łeb, kac jest słowem nieznanym. Jakiej używasz aparatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spelegliwy 07.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 E, tam zaraz nie wolno ,wolno tylko czym więcej % tym gorzej oddzielić zanieczyszczenia,a destylat najlepiej przed tym zamrozić, poza tym trzeba najpierw węgiel zalać wrzątkiem,bo szkoda %,a i tak nie ma potrzeby bo jak porządny produkt,prawie nie czuć .Pamiętajcie dobra wódka grzeje od żołądka w górę,a nie tylko pali w gębie,chyba czas kończyć te głupoty . Pozdrawiam. dla ścisłości ( by ktoś nie próbował żywcem zastosować) miedziannik zastosował b,duży skrot myślowy - drewno musi być sezonowane, wysuszone na świeżym powietrzu - w zadnym razie nie może być to surowy świeży dąb. ma zbyt wiele garbników,przed starzeniem - jest on uprzednio opiekany (w różnym stopniu,w zależności od potrzeby i gustu ), ale - jak słyszałem - trwają eksperymenty z innymi gatunkami drewna w tym egzotycznego które przynoszą nadspodziewane efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.04.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Drewno do palenia? Bo jak do gorzoły, to basta! Umiaru nie znacie, jak wam się trochę pofolguje. Święta i po świętach. Koniec żarcia! O piecykach pisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 O,dobrze prawisz eniu,trza ci polać . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.