Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie piecyk ceramiczny...

eniu

Recommended Posts

Przepraszam ale troszkę pitolisz pewnie to taki pokazik umiejętności starej szkoły;-) Czy to znaczy że wszyscy Twoi koledzy którzy tak nie robią to nie fachowcy? A przepraszam przecież współczesny zdun z takich kafli nie buduje, kafel z taśmy równy łatwy do klejenia no i kosztuje swoje;-)

Współczesnych zdunów są dwa rodzaje...A Ci z filmiku to trzeci :D

No i jeszcze są pasjonaci...tacy jak Ty czy Spolegliwy.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Nie ma kafli "z taśmy".

Nawet te "równe" nie da się bez odpowiedniej, wcześniejszej obróbki, poskładać do kupy.

Z taśmy jest gres podłogowy i płytki ceramiczne, bo ich produkcja jest często liczona w milionach sztuk.

Pozdrawiam.

Pewnie wiesz co mówisz ja zdunem nie jestem i się nie znam;-) Ale skoro każdego kafla trzeba ciąć (właśnie cóż to może być odpowiednia, wcześniejsza obróbka) to skąd się biorą te kosmiczne ceny.

Witam.

He ... jak by to najprościej powiedzieć ... kafel piecowy / kominkowy produkuje się około 3-4 tygodnie. Każdy z takiej produkcji wychodzi inny, każdy wymaga ręcznej obróbki.

Płytkę ceramiczną robi się przemysłowo w jeden dzień ... wszystkie wychodzą takie same (no ... prawie :rolleyes:) i ręka ludzka przy produkcji ich nawet nie dotyka.

"Normalne" kafle piecowe produkuje się w kilkudziesięciu, maksymalnie w kilkuset egemplarzach - zawsze w konkretnym komplecie do jednego projektu pieca/ kominka.

Twoje kafle to komunalka "trzeskana" sztampowo w 3-4 wzorach i 3-4 kolorach w dużo większej skali produkcji i dużo mniejszym reżimie produkcyjnym. I już widzisz jaka jest różnica w cenie pomiędzy nimi a tymi na których pracuję ja czy Piotr.

Płytki i gres jak pisałem wczesniej to produkcja w setkach tysięcy takich samych egzemplarzy.

Pozdrawiam.

Pewnie wiesz co mówisz ja zdunem nie jestem i się nie znam;-) Ale skoro każdego kafla trzeba ciąć (właśnie cóż to może być odpowiednia, wcześniejsza obróbka) to skąd się biorą te kosmiczne ceny.

Ciąć (lub odrabiać na kolanach) nie musi zawsze zdun. Czasem robi to manufaktura, ale nie za darmo...

Ostatnio jedna z manufaktur wpadła na pomysł, by kasować właśnie za "możliwość" cięcia i "posiadania" koślawych kafli. Wywalono ceny znacznie w górę. Te i inne dziwne pomysły doprowadziły do natychmiastowego zamknięcia kaflarni przez właściciela...;)

Witam.

He ... jak by to najprościej powiedzieć ... kafel piecowy / kominkowy produkuje się około 3-4 tygodnie. Każdy z takiej produkcji wychodzi inny, każdy wymaga ręcznej obróbki.

Płytkę ceramiczną robi się przemysłowo w jeden dzień ... wszystkie wychodzą takie same (no ... prawie :rolleyes:) i ręka ludzka przy produkcji ich nawet nie dotyka.

"Normalne" kafle piecowe produkuje się w kilkudziesięciu, maksymalnie w kilkuset egemplarzach - zawsze w konkretnym komplecie do jednego projektu pieca/ kominka.

Twoje kafle to komunalka "trzeskana" sztampowo w 3-4 wzorach i 3-4 kolorach w dużo większej skali produkcji i dużo mniejszym reżimie produkcyjnym. I już widzisz jaka jest różnica w cenie pomiędzy nimi a tymi na których pracuję ja czy Piotr.

Płytki i gres jak pisałem wczesniej to produkcja w setkach tysięcy takich samych egzemplarzy.

Pozdrawiam.

Chyba mnie nie posądzasz że nie wiem jak jest różnica w produkcji gresu a kafli, no chyba się obrażę;-) a już Cię polubiłem;-)

No wiem że komunalka ale całkiem ładna i chyba nie na taką skalę jak by się mogło wydawać. Pracujesz na lanych kaflach w cenie 80zł+ mój kafel 23zł, fakt reżim produkcji mało zadowalający ale te delikatne wichrowania niedokładności mają swój urok, idealne kafle są fajne ale wyglądają jak z taśmy stąd mój skrót myślowy.

Tyle pieców kaflowych, z względu na remonty, jest do rozbiórki... za darmo kafle... już sprawdzone.

Sami z początkiem lipca, będziemy rozbierać trzy piece kaflowe, oczywiście za dodatkową dopłatą, aby tylko usunąć.

Zresztą typowe piecówki "nówki" to koszt 12 - 18 zł za sztukę...

To podpowiedź?

To z końcem lipca będziesz mógł postawić dwa piece oczywiście jeśli wszystkiego nie zniszczycie przy rozbórce ;-) Jeśli stare te piece to dacie radę bo kafli wtedy betonem nie zalewali;-)

Edytowane przez Remiks

Tyle pieców kaflowych, z względu na remonty, jest do rozbiórki... za darmo kafle... już sprawdzone.

Sami z początkiem lipca, będziemy rozbierać trzy piece kaflowe, oczywiście za dodatkową dopłatą, aby tylko usunąć.

Zresztą typowe piecówki "nówki" to koszt 12 - 18 zł za sztukę...

jak obserwuję OLX, to praktycznie każdego dnia jest piec, dwa, do rozbiórki za darmo...we Wrocławiu...więc jeżeli ktoś potrzebuje kafle to nie ma z tym problemu..to czy się nadają do ponownego wykorzystania to już nie wiem

We Wrocku jest teraz akcja gminy, że dopłacają do wymiany ogrzewania z węglowego na gazowe lub elektryczne więc może stąd tyle rozbiórek kaflaków

choćby taki, nawet ładne kafle http://olx.pl/oferta/oddam-piec-kaflowy-CID628-IDavuFf.html#29dd81c2b8

Edytowane przez Arek74

• 2 weeks później...

Nie sledze watku, ale te nadproza mozna tez z cegly bylo zrobic, nie mialo by co pekac.

Mała inspekcja ceramicznego paleniska DIY po sezonie ostrego palenia, przy okazji prac nad obudową.

[ATTACH=CONFIG]322659[/ATTACH]

I pęknięcia nadproża części zewnętrznej paleniska.

[ATTACH=CONFIG]322660[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322661[/ATTACH]