Kominki Piotr Batura 16.06.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Przepraszam ale troszkę pitolisz pewnie to taki pokazik umiejętności starej szkoły;-) Czy to znaczy że wszyscy Twoi koledzy którzy tak nie robią to nie fachowcy? A przepraszam przecież współczesny zdun z takich kafli nie buduje, kafel z taśmy równy łatwy do klejenia no i kosztuje swoje;-) Współczesnych zdunów są dwa rodzaje...A Ci z filmiku to trzeci No i jeszcze są pasjonaci...tacy jak Ty czy Spolegliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.06.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Współczesnych zdunów są dwa rodzaje...A Ci z filmiku to trzeci No i jeszcze są pasjonaci...tacy jak Ty czy Spolegliwy. Dwa rodzaje? No ja pasjonatem bym się nie nazwał, moja pasja z mniej przyziemnymi sprawami się wiąże ale nie powiem z przyjemnością swój piecyk dłubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.06.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam.Nie ma kafli "z taśmy".Nawet te "równe" nie da się bez odpowiedniej, wcześniejszej obróbki, poskładać do kupy.Z taśmy jest gres podłogowy i płytki ceramiczne, bo ich produkcja jest często liczona w milionach sztuk.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.06.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam. Nie ma kafli "z taśmy". Nawet te "równe" nie da się bez odpowiedniej, wcześniejszej obróbki, poskładać do kupy. Z taśmy jest gres podłogowy i płytki ceramiczne, bo ich produkcja jest często liczona w milionach sztuk. Pozdrawiam. Pewnie wiesz co mówisz ja zdunem nie jestem i się nie znam;-) Ale skoro każdego kafla trzeba ciąć (właśnie cóż to może być odpowiednia, wcześniejsza obróbka) to skąd się biorą te kosmiczne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.06.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam. He ... jak by to najprościej powiedzieć ... kafel piecowy / kominkowy produkuje się około 3-4 tygodnie. Każdy z takiej produkcji wychodzi inny, każdy wymaga ręcznej obróbki. Płytkę ceramiczną robi się przemysłowo w jeden dzień ... wszystkie wychodzą takie same (no ... prawie ) i ręka ludzka przy produkcji ich nawet nie dotyka. "Normalne" kafle piecowe produkuje się w kilkudziesięciu, maksymalnie w kilkuset egemplarzach - zawsze w konkretnym komplecie do jednego projektu pieca/ kominka. Twoje kafle to komunalka "trzeskana" sztampowo w 3-4 wzorach i 3-4 kolorach w dużo większej skali produkcji i dużo mniejszym reżimie produkcyjnym. I już widzisz jaka jest różnica w cenie pomiędzy nimi a tymi na których pracuję ja czy Piotr. Płytki i gres jak pisałem wczesniej to produkcja w setkach tysięcy takich samych egzemplarzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.06.2015 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Pewnie wiesz co mówisz ja zdunem nie jestem i się nie znam;-) Ale skoro każdego kafla trzeba ciąć (właśnie cóż to może być odpowiednia, wcześniejsza obróbka) to skąd się biorą te kosmiczne ceny. Ciąć (lub odrabiać na kolanach) nie musi zawsze zdun. Czasem robi to manufaktura, ale nie za darmo... Ostatnio jedna z manufaktur wpadła na pomysł, by kasować właśnie za "możliwość" cięcia i "posiadania" koślawych kafli. Wywalono ceny znacznie w górę. Te i inne dziwne pomysły doprowadziły do natychmiastowego zamknięcia kaflarni przez właściciela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.06.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam. Przycinanie płytek ceramicznych jest też znane na skalę przemysłową i nosi nazwę:rektyfikacji,nie mylić z produkcją spirytusu .Są to tak dokładnie przycięte płytki,że można je układać bez fugi,niestety mają też swoje wady,największa to cena. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.06.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam. He ... jak by to najprościej powiedzieć ... kafel piecowy / kominkowy produkuje się około 3-4 tygodnie. Każdy z takiej produkcji wychodzi inny, każdy wymaga ręcznej obróbki. Płytkę ceramiczną robi się przemysłowo w jeden dzień ... wszystkie wychodzą takie same (no ... prawie ) i ręka ludzka przy produkcji ich nawet nie dotyka. "Normalne" kafle piecowe produkuje się w kilkudziesięciu, maksymalnie w kilkuset egemplarzach - zawsze w konkretnym komplecie do jednego projektu pieca/ kominka. Twoje kafle to komunalka "trzeskana" sztampowo w 3-4 wzorach i 3-4 kolorach w dużo większej skali produkcji i dużo mniejszym reżimie produkcyjnym. I już widzisz jaka jest różnica w cenie pomiędzy nimi a tymi na których pracuję ja czy Piotr. Płytki i gres jak pisałem wczesniej to produkcja w setkach tysięcy takich samych egzemplarzy. Pozdrawiam. Chyba mnie nie posądzasz że nie wiem jak jest różnica w produkcji gresu a kafli, no chyba się obrażę a już Cię polubiłem;-) No wiem że komunalka ale całkiem ładna i chyba nie na taką skalę jak by się mogło wydawać. Pracujesz na lanych kaflach w cenie 80zł+ mój kafel 23zł, fakt reżim produkcji mało zadowalający ale te delikatne wichrowania niedokładności mają swój urok, idealne kafle są fajne ale wyglądają jak z taśmy stąd mój skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.06.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Tyle pieców kaflowych, z względu na remonty, jest do rozbiórki... za darmo kafle... już sprawdzone.Sami z początkiem lipca, będziemy rozbierać trzy piece kaflowe, oczywiście za dodatkową dopłatą, aby tylko usunąć. Zresztą typowe piecówki "nówki" to koszt 12 - 18 zł za sztukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.06.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Tyle pieców kaflowych, z względu na remonty, jest do rozbiórki... za darmo kafle... już sprawdzone. Sami z początkiem lipca, będziemy rozbierać trzy piece kaflowe, oczywiście za dodatkową dopłatą, aby tylko usunąć. Zresztą typowe piecówki "nówki" to koszt 12 - 18 zł za sztukę... To podpowiedź? To z końcem lipca będziesz mógł postawić dwa piece oczywiście jeśli wszystkiego nie zniszczycie przy rozbórce Jeśli stare te piece to dacie radę bo kafli wtedy betonem nie zalewali;-) Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 17.06.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Tyle pieców kaflowych, z względu na remonty, jest do rozbiórki... za darmo kafle... już sprawdzone. Sami z początkiem lipca, będziemy rozbierać trzy piece kaflowe, oczywiście za dodatkową dopłatą, aby tylko usunąć. Zresztą typowe piecówki "nówki" to koszt 12 - 18 zł za sztukę... jak obserwuję OLX, to praktycznie każdego dnia jest piec, dwa, do rozbiórki za darmo...we Wrocławiu...więc jeżeli ktoś potrzebuje kafle to nie ma z tym problemu..to czy się nadają do ponownego wykorzystania to już nie wiem We Wrocku jest teraz akcja gminy, że dopłacają do wymiany ogrzewania z węglowego na gazowe lub elektryczne więc może stąd tyle rozbiórek kaflaków choćby taki, nawet ładne kafle http://olx.pl/oferta/oddam-piec-kaflowy-CID628-IDavuFf.html#29dd81c2b8 Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Arek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.06.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Arek obserwuj. Jak zobaczysz coś ciekawego, daj znać. Może warto rozebrać i do skrzyni schować. Muzeum kiedyś pewnie ruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.06.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Jeśli chcecie zobaczyć równe kafle ....zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.06.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Jeśli chcecie zobaczyć równe kafle ....zapraszam. Ja proste kafle już widziałem niestety cena mnie nie zainteresowała a do Ciebie za daleko by tylko zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.06.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Mała inspekcja ceramicznego paleniska DIY po sezonie ostrego palenia, przy okazji prac nad obudową. I pęknięcia nadproża części zewnętrznej paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.06.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Takie pęknięcie to normalka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.07.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Nie sledze watku, ale te nadproza mozna tez z cegly bylo zrobic, nie mialo by co pekac. Mała inspekcja ceramicznego paleniska DIY po sezonie ostrego palenia, przy okazji prac nad obudową. [ATTACH=CONFIG]322659[/ATTACH] I pęknięcia nadproża części zewnętrznej paleniska. [ATTACH=CONFIG]322660[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322661[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.07.2015 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Widzisz jakąś różnicę między pękniętym nadprożem, a pękniętą fugą między cegłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.07.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Estetyczno-psychiczna widze roznice, jesli zakladasz, ze nadproze z cegly rowniez peknie - na fudze bedzie to niewidoczne Widzisz jakąś różnicę między pękniętym nadprożem, a pękniętą fugą między cegłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.07.2015 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Estetyczno-psychiczna widze roznice, jesli zakladasz, ze nadproze z cegly rowniez peknie - na fudze bedzie to niewidoczne Jeszcze powiedz które święta ważniejsze i będzie git... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts