wjaz 31.01.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym w domu mieć termometr wielokanałowy z powiedzmy 8 czujnikami.1. "Centralka" wisi gdzieś na ścianie i pokazuje temperaturę (np. pod podłogą, w wylewce z podłogówką, temperaturę powietrza na parterze, na piętrze, w garażu, w kanałach powietrza nawiewanego i wywiewanego wentylacji mechanicznej, temperaturę na zewnątrz itd. itp.)2. "Centralka" rejestruje dane pomiarowe z datą i godziną i numerem czujnika (np. co 3 godziny) i raz na tydzień mogę zgrać sobie wszystkie dane z centralki do komputera i umieścić w arkuszu Excela. Czy ktoś widział taki produkt w sprzedaży? Może macie jakieś alternatywne rozwiązanie? Znalazłem elektronika, który robi tego rodzaju sterowniki. Wg niego jest to do zrobienia za ok. 350 zeta (sterownik, obudowa, ładny front, prosta aplikacja na PC, 8 czujników luzem, tzn. samemu trzeba wybrać długość kabli i je przylutować), ale trzeba by było znaleźć kilkanaście osób, które taki termometr zamówią. Czy ktoś z was byłby zainteresowany takim urządzeniem? Nie chodzi mi o ostateczne deklaracje - tylko czy pomysł jest dobry i czy jest szansa że tylu potencjalnych klientów da się uzbierać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.01.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 małe sznse, bo ja np też szukam termometru ale o inncy parametrach funkcjonalnych: kilka naście czujników na dallasach DS18B20, nie potrzebuję połączenia z kompem, musi być natomiast ustawiana przez użytkownika kolejność wyświetlania czujników i dowolna zmiana nazwy danego czujnika, wyswietlkacz najlepiej 4x20, i wyświetlanie czterech lub ośmiu czujników naraz, chciałem też mieć dwa wyswietlacze ale to chyba niekoniecznie, bez obudowy (mam zamiar sam wbudować wyswietlacz w zaślepkę ramki przy włącznikach, orientacyjny koszt takiej zabawki oceniam na 100-150zł jak widzisz jestem potencjalnym zainteresowanym ale na nieco inny termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.12.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 I co dalej ? Może ktoś jeszcze i coś z tego wyjdzie ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 20.12.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Eee, chyba nic z tego nie wyjdzie. Odzew jak widać niewielki, a zrobienie tego na zlecenie tylko dla siebie jest zbyt drogie. Dodatkowo - zacząłem wreszcie budowę i jest tyle roboty, że zajmowanie jakimś termometrem prawie budzi we mnie śmiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.12.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 a ja kupiłem termometr na 16 temperatur, dwa wyświetlacze (parter-poddasze), wyswietlanie na trzech "ekranach" (8+4+4), do tego zamówiłem sobie plekse dymioną do podwójnej ramki takiej jaki mam osprzęt elektryczny w domu, kupione, sprawdzone, spakowane w pudełku i czeka na zamontowanie czujników i reszty zabawek, kable, puszki w ścianach itp pod ten gadżet wcześniej przygotowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.01.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Edde, podaj jeśli możesz namiary na źródło i cenę. Powoli już mam dość chodzenia i sprawdzania po całym domu czy wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 ten mój to połączenie dwóch tego typu termometrów: http://allegro.pl/termometr-pomiar-temperatury-8-kanalowy-lcd-napisy-i2024598177.html , od tego właśnie gościa, zrobił mi to w opcji wyśwetlania jak z wcześniejszego postu, z moimi tekstami na wyświetlaczach, wtedy sprzedawał je nieco taniej bo 175/szt, do tego dopłaciłęm za ładniejszy wówczas czarny wyświetlacz 15zł/szt, czyli całość kosztowała mnie 380zł, niemało (też mój kaprys dwóch wyświetlaczy na dwóch kondygnacjach domu i 16 temperatur na 3-ech "planszach) ale sam bym raczej nie miał czasu tego robić (a najpierw się uczyć jak zrobić), no i te moje wersje były bez obudowy bo mi była niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 01.01.2012 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Hej, to właśnie od tego gościa miałem wcześniejszą propozycję stworzenia termometru 8-kan. z rejestracją w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts