tom soyer 13.05.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 czy sensowne jest pogłębienie piwnicy i czy istnieje odpowiednia technologia w takim przypadku:wysokość do góry ławy obecna 1,7m, planowana wysokość przynajmniej 2,0m, + ocieplenie posadzki i izolacja p-wilgociowa, wysokość ławy 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.05.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Ja robiłem z 180cm na 250cm na gotowo.Kopałem na wysokości ławy (40cm od góry ławy w dół) i dołożyłem na górze 2 warstwy bloczków fundamentowych.Ale to było nie proste.Dużo zmian projektowych, schody zabiegowe, kucie młotem po fundamencie, ciepła ściana od środka (dodatkowa+ocieplenie) , strop nad piwnicą no i izolacje.Lepiej pomyśl - kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.05.2002 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 obawiam się jedynie błędów budowlanych - jak zrobić to dobrze, jaką maksymalną wysokość mógłbym osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 25.05.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 Może znajdziesz coś MURATORZE numer 2/2001 Remont z "Muratorem" - Nowe życie starego domu. Pogłębianie piwnicy.S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.05.2002 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 dzięki. mój przypadek jest nieco wyjątkowy dlatego zaależy mi na dyskusji z kimś kto ma doświadczenie w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 27.05.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Dobrze jest wykopać i ---- poczekać.Zobaczysz co będzie z wodą i to o róznych porach roku.Szczególnie jesień i po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 27.05.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Mój znajomy pogłębił piwnicę i miał problemy z wodą (tylko po opadach - słynna powódź w trójmieście w zeszłym roku), ponieważ podłoga wyszła mu poniżej ław fundamentowych. Jednak ze względu na to, że grunt ma dobrą przepuszczalność wystarczyło wykonanie cienkiej warstwy tynku na części wystających w pomieszczeniu ław. Tynk wykonał specjalnym klejem (nie pamiętam nazwy). Tynk ten jest szybkoschnący i nie przepuszcza wody. Jak na razie nie miał więcej zalań piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.05.2002 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 właśnie o to mi chodzi - nie mam problemów z wodą (mam jeszcze kanał w garażu w piwnicy i nie ma oznak wody, jedynie położenie działki powoduje podsiąkanie wód opadowych ale mam nadzieję że niedługo się z tym uporam).mój problem gówny to posadzka poniżej ław - jak zabezpieczyć wtedy ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.05.2002 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Ja robię wannę.Specjalna papa-nie papa właściwie pisze na niej folia PCV (ale grubsza od papy , cała gumowa, 15m długa, 1m szeroka, 90zł rolka.)I wykładam całą piwnicę robiąc w środku wannę.Z tym że czekam z tym do końca, żeby mi nie podziurawili jej na razie przy innych pracach.Mam tylko wpuszczone na razie boki, kiedy stawiali ściany naokoło.Reszta jak usuną podpory spod stropu i będzie porządek ze wszystkim.A na razie patrzę i obserwuję czy gdzieś nie ma miejsc gdzie by woda miała ochotę się pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.06.2002 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 jak zrobić posadzkę równo z dolną krawędzią ław tak aby nie naruszyć kostrukcji (może jakiś wewnętrzna opaska betonowa?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts