Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pasuje do mebli wenge?

diveata

Recommended Posts

Urządziłam sypialnię meblami w kolorze wenge.. trochę się zagalopowałam, bo zrobiło się bardzo ciemno :(

Muszę jeszcze dokupić komodę i biurko, ale jedno jest pewne - one nie mogą być już w tym kolorze, bo zamienię sypialnię w ciemną norę.

Jakie jeszcze inne kolory mebli będą pasować do wenge? Zaznaczam, ze podłoga i drzwi są w kolorze Jatobe wpadająca w lekką czerwień, ściany są w kolorze ecru.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za rady, ale chyba źle sformuowałam pytanie.. Z dodatkami nie mam większego problemu. Bardziej chodziło mi o to w jakim kolorze kupić resztę mebli. Pokój jest zdecydowanie za mały, żeby wszystkie meble były w wenge. Po prostu zrobi się czarno.. Na dużej przestrzeni (tak jak na powyższych zdjęciach to wygląda super.. ale u mnie jest lozko.. 10 cm przerwy, szafa po prawej, biurko ma byc po lewej i jeszcze komoda.. To juz prawie w ogole jasnych ścian nie będzie widać...

Parę przykładów z netu:

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/3832/sypialnia-vasina-2.jpg

http://versomeble.pl/pub/uploadimages/gtx/5_2008-10-02_imola-sypialnia.jpg

http://www.bialskiemeble.com/images/kolekcje/sypialnia_rossini.jpg

http://wnetrzator.pl/wp-content/uploads/2009/05/meble_do_sypialni.jpg

jezeli chcesz podać przykład to podaj w wymaganym kolorze ,a nie kopiujesz zdjęcia Vox be4z znajomosci kolorystyki

Babskich? Urządzanie wnętrz chyba jest dość uniwersalne, a w dodatku to jego zawód.

W Anse nie wkurza mnie to, że krytykuje, tylko, że nie chce mu się napisać dokładnie jakie ma zastrzeżenia. I nigdy nie doradza - przez co jego wypowiedzi są po prostu bezużyteczne i tylko zaśmiecają watki.

Babskich? Urządzanie wnętrz chyba jest dość uniwersalne, a w dodatku to jego zawód.

W Anse nie wkurza mnie to, że krytykuje, tylko, że nie chce mu się napisać dokładnie jakie ma zastrzeżenia. I nigdy nie doradza - przez co jego wypowiedzi są po prostu bezużyteczne i tylko zaśmiecają watki.

Elfir to czy napisze , to nie zmieni faktu że osoby czytajace forum nie popełnią powielonych błędłów , więc nic to nie da Lecz czy napiszę to na priv spewnoscia da , a dlaczego na priv < dlatego p[oniewaz wielu stolarzy miało by mi za złe . Ale podkręslę ze jezeli osoba zainteresowana tematem zwóci sie do mnie to bezinteresownie otrzyma odpowieć , ponieważ jestem Tu na forum aby ososby któr e nie maja funduszy nie popełniali podstawowoych błędów a czy odpowiedz bedzie wyczerpujaca i miała uzasadnienia w prze,myśleniach , Niech sama o tym napisze

Urządziłam sypialnię meblami w kolorze wenge.. trochę się zagalopowałam, bo zrobiło się bardzo ciemno :(

Muszę jeszcze dokupić komodę i biurko, ale jedno jest pewne - one nie mogą być już w tym kolorze, bo zamienię sypialnię w ciemną norę.

Jakie jeszcze inne kolory mebli będą pasować do wenge? Zaznaczam, ze podłoga i drzwi są w kolorze Jatobe wpadająca w lekką czerwień, ściany są w kolorze ecru.

dąb szary < lub . cremona lub bambus

Ad rem.

diveata, moim skromnym zdaniem wprowadzenie trzeciego gatunku drewna do tak małego pomieszczenia to najprostsza droga do totalnej katastrofy. Tym bardziej, że nie łączysz buku z dębem, tylko bardzo charakterystyczne i mocne w wyrazie gatunki. Ciemne wenge i czerwonawa jatoba to aż nadto.

Jeśli musisz dokupić wolnostojące meble, brnij dalej w wenge. Nie widzę innej opcji. Ale szafę zabuduj. Elfir dobrze radzi - zrób drzwi do szafy w kolorze ścian i całość wtopi się w tło. Trudno powiedzieć coś więcej bez zdjęć i rzutu wnętrza.