Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pasuje do mebli wenge?

diveata

Recommended Posts

Macie racje, bez zdjęć i planu trudno doradzić coś sensownego. Zrobiłam zdjęcia komórką.. nie wiem na ile oddadzą rzeczywistość.. niestety bez dobrego aparatu szerokokątnego ciężko zrobić zdjęcie w tak małym pomieszczeniu :(

Zamieszczam tez plan pokoju (na czerwono zostały zaznaczone meble które mają być w pokoju). Szafa i łóżko już są.

02022011196.jpg

02022011197.jpg

02022011198.jpg

02022011196.jpg

02022011197.jpg

02022011198.jpg

Rysunek1.jpg

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.mega-meble.pl/upload/oferta_produkty_gallery/kolekcja-city---komo-47c2b.jpg

może coś takiego by pasowało?

lub to:

http://c.meble.pl/gfx/uzytkownicy/1443/wizytowki/1443/produkty/1_755_Komoda_wysoka_01.jpg

Kurcze jak tak patrzę teraz na te zdjęcia to sobie uświadomiłam jaka ta sypialnia jest szara i smutna :(

Eeee, nie jest tak źle. jeśli chcesz dokupić biurko i komodę, wybrałabym też wenge. To za mały pokój, aby wprowadzać kolejny gatunek drewna. Zrobiłabym jednak dwie rzeczy.

Po pierwsze, bardzo dużą powierzchnią jest łóżko. Z wenge widać tylko zagłówek, bo reszta to pościel. Wybierz coś jasnego, do tego jasną narzutę i jakieś fajne poduchy (tylko nie ciemne). Uwagę przykuj do tego, co na łóżku, a wenge nie będzie się rzucać w oczy.

Po drugie, oklej te dwie czarne płaszczyzny na szafie. Lustro jest OK, ale na pozostałe skrzydła możesz położyć jasną tapetę.

Aha, i nie dobieraj krzesła wenge do biurka. Lepsze byłoby tapicerowane jakąś jasną tkaniną.

A smutna jest ta pościel. W połączeniu z wenge daje dość przygnębiające wrażenie.

http://img209.imageshack.us/img209/7236/303du.jpg

Uploaded with ImageShack.us http://img714.imageshack.us/img714/8237/304h.jpg

Uploaded with ImageShack.us http://img832.imageshack.us/img832/2770/305k.jpg

Uploaded with ImageShack.us tu jest mistrzostwo w zagospodarowaniu wnętrza , odnośnie połączenia pierwsza fotka którą podałas pasuje

Kurcze, trzeba było zapytać na forum o tę szafę. Ja mam szafę wenge od czerwca. Właśnie taką jak ty, wręsz identyczną tylko dwudrzwiową - jedne drzwi lustro, jedne wenge. Wydawało się, że to najlepszy pomysł jaki mogłam wymyśleć. Cóż po zrobieniu szafy okazało się, że wizja mieszkania zmieniła się o 180 stopni, a szafa została. Nie mogę n anią patrzeć i już jej nie chcę. Kosztowała 1300zł więc zmiana nie wchodzi w grę. Pozostaje mi tylko inne meble kupować we wszelkich możliwych kolorach tylko nie wenge. Ja postawię na biały chyba. Tylko, że moja stoi na korytarzu.

Jakbyś wcześniej zapytała to, to właśnie bym ci napisała :D

Ale cóż. Może kiedyś ją okleję ale teraz poprostu szkoda mi kasy, mam inne wydatki. NO i trochę głupio wydać kupę kasy na szafę, żeby ją oklejać. Rozumiem cię doskonale i Twój ból też :D

Witaj,mialam podobny problem,gdyz ze "starego" mieszkania przywedrowaly za nami meble wenge , ktore niestety juz mi sie znudzily,wole jasne wnetrza,no i jak wiadomo te wszystkie inspiracje na muratorze zmieniaja nasze gusta... :) ale coz, nie dam rady ich teraz zmieniac wiec staram sie robic wszystko aby nadac wnetrzu ciepla i "jasnosci" :)

Jesli chodzi o Twoja sypialnie, to wedlug mnie nie jest tak zle, rowniez pozostalabym przy meblach wenge- moze wystarczy Wam np komoda,a z biurka bedzie mozna zrezygnowac??? Jesli nie,to wlasnie na nich mozesz poustawiac np biale ramki ze zdjeciami , pomysl o jakiejs fajnej stylowej lampce,ktora rozjasni wnetrze, moze lustro nad komoda?? Rozumiem,ze zmiana frontow szafy, ktora dopiero zakupilas nie wchodzi w gre- ja bym to zostawila, i skupila sie na dodatkach ktore nadadza temu pokojowi "sypialnianego" klimatu. Przede wszystkim jasna posciel, duzo poduch, wlasnie duze lustro, czy ciekawy obraz- i zobaczysz ze pokoj zupelnie sie zmieni :) Sprawdzilam na sobie, nie martw sie, napewno sie uda ;)

Moim zdaniem to nie kolor mebli jest tu problemem, ale bijące z tego wnętrza przygnębienie :( Nie wiem, w czym rzecz... Narzuta do wymiany na jasną, ale w zimnym odcieniu + malowidło ścienne do wymiany na coś żywego w ciemnej, wąskiej ramie. Na którym zdjęciu jest najbardziej wiarygodny kolor ścian?

No widzisz, masz juz wizualizacje tego co ja i inni Ci radza :) Powiedz drugiej polowce,ze to Ty bedziesz ten kurz scierac i po problemie :) Poza tym z takim zalozeniem,to chyba trzeba by mieszkac w pustych 4 scianach :) A ramki/obraz/lustro/lampka wcale az tyle kurzu nie zbieraja, a jak za to zmieni sie klimat sypialni!

Ja mam malutką sypialnie i czarne meble z elementami bieli. Postawiłam na jasne ściany - szare, jasną podłogę - dąb i żółte dodatki. Nie mieszałabym kolorów mebli. Mam zamiar na okno też rzucić coś jasnego i może nie będzie nory :D

I tak jak mówią dziewczyny - największą powierzchnią jest łóżko. Jasna narzuta lub pościel, jasne poduchy i wystarczy.

Edytowane przez KamillaDeMon

strasznie mi się podoba ta narzuta

http://www.tanidywan.pl/dodomu/narzuty/NARZUTA_900168e.JPG

myślę, że by pasowała do tego pokoju

jedyny problem to, że jest troche za krótka (200cm) i chyba głupio będzie wyglądało jak pościel będzie spod niej wystawać, nie?

przy okazji, nie wiecie gdzie można kupić jakieś fajne narzuty? byleby nie z tafty i byleby nie do ziemi.. kojarzą mi się z hotelami w których muszę nocować na delegacjach, a nie chcę mieć takiego uczucia w domu ;P

Dlaczego nie pasuje? Mam prawie takie same meble/ściany/podłogę jak na załączonym wyżej obrazku. Zresztą wszędzie piszą, że do wenge najlepiej pasują dodatki fiolet/amarant, turkus lub żółto-zielony.

Neutralny, zimny kolor (nie wiem jaki dokładnie miałaś na myśli), sprawi tylko, że to wnętrze będzie jeszcze bardziej smutne niż jest.

Edytowane przez diveata

Diveato,

a wiesz, że "prawie" robi wielką różnicę?

Masz meble wenge - na zdjęciu jest jakiś czerwonawy orzech lub wiśnia. Masz ciemny pokój (albo tak kiepsko zdjęcia oddają światło) - wnętrze, które wkleiłaś, jest bardzo jasne (albo faktycznie, albo doświetlone w obróbce zdjęcia). Masz beżowe ściany - na zdjęciu są białe.

Owszem, do wenge pasują mocne kolory, ale w odpowiednim, neutralnym otoczeniu - Twoja szafa nie jest neutralna.

Piszesz, że nie chcesz osiągnąć efektu pokoju hotelowego, ale uparcie dążysz w tę stronę. Mało tego, dążysz w kierunku podłego hotelu :(